Psy a strach z kočíkovania
Ahojte mamičky, myslím, že väčšina mamičiek bude mať asi podobný problém ako ja, preto by ma zaujímalo, ako riešite takéto situácie. Bývame s manželom dá sa povedať na dedine, teda nie je raritou, keď idem von, že stretnem na ulici voľne pobehujúceho psa, v horšom prípade "svorku" psov. Kým som nemala dieťa, nejako som to neriešila, teda vždy som mala pred psami bez majiteľov rešpekt, ale teraz mám z nich obrovský strach. Vždy, keď sa rozhodnem zobrať malú na prechádzku, natrafím na našej ulici na psa /psov a hneď sa otočím a idem nazad. Štve ma to, pretože teraz je vonku tak krásne a ja musím malú dávať preto spávať ku otvorenému oknu, keďže dvor ešte nemáme v takom stave, ako by mal byť. Hrozne ma to obmedzuje, ale keď si predstavím, že čo by sa mohlo stať, tak .... zvlášť keď skoro každý týždeň dávajú v správach, že pes napadol dieťa alebo niekoho zabil. Ako riešite tento problém vy ??? Existujú nejaké spreje alebo nejaké iné "pomôcky" (okrem palice haha), ktoré zaručene odoženú prípadných voľne pustených psov ???? ďakujem.
Necitala som prispevky, poviem ako to vidim ja, aky mam problem ja ako to ja riesim. My byvame v lese, mame dvoch psov takze nie som naladena proti psom, skor som psi maniak, ale.... z volne pobehujucich psov bez majitela cize tulavych psov mam aj ja strach. U nas je problem ten, ze v nasom lese su premnozene diviaky. Mala som tu moznost sa s jednym stretnut ked som bola v 9m tehotenstva a nebit toho ze mam ja svojich psov volne pustenych neviem ako by to dopadlo. Odvtedy sama na prechadzky nechodim, jedine s muzom a psi su vzdy pusteni lebo nas vedia pekne upozornit na to ked sa nieco v krovi hybe. Sama s malou si to neviem predstavit ci by som behala od malej aby som upozornila pozornost na seba alebo s malou.... Takze tym chcem len povedat ze chapem ako sa citis. Mame tu v okoli jedneho psa, ktory tu uz dokusal na smrt inych psov a napadol aj svojho majitela. Majitelovi sme dali vystrahu ze ho este raz uvidime bez voditka tak ho rovno nechame odstrelit. Nezajem aj ked mam psov rada dieta je prednejsie. Co sa tyka tulavych psov, mne stale pomohlo ked som dala psovi najavo autoritu. Trosku si nastuduj ako sa sprava agresivny pes, aky ma postoj ked chce zautocit atd. Jasny povel napr. sadni alebo zostan u mna stale zabral. Musi byt vsak razny a bez bojazlivosti v hlase. Niektory psi reaguju na tu psiu pistalku takze si skus zaobstarat aj ju a mozno nejaky ( nenapadne mi ako sa to vola) ten elektricky prostroj do ruky. No myslim ze tvoj strach je tak silny ze ani ta najlepsia zbran ti ho neukludni. Ak ta obmedzuje az tak ako pises, urcite by som navstivila psychologa.
@iva87
@lila69 Dievčatá.mne to už niekedy pripadá ako terorizovanie zo strany psíčkarov 😖 Ja viem,že to nerobia úmyselne,ale sú tak zaslepení tou láskou ku svôjmu 4-nohému miláčikovi,že si ani nechcú pripustiť,že nás ostatných obmedzujú vo voľnom pohybe,či kľudnom užívaní bývania...Ja si ani neviem predstatviť,že bývam na dedine a v kľude si nevybehnem pred dom!!
Ja mám rada prírodu a aj zvieratá,ale príde mi to scestné,aby sa psy povyšovali nad človeka a boli sme nimi ohrozovaní 😠
Mám pocit,že tu pomôže len totálna zmena zákona a sledovanie jeho dodržiavania..ked budú vysoko pokutovaní a stále sledovaní,tak si nedovolia púšťať voľne veľkých psov medzi ľudmi a znepríjemňovať tým život,či vzbudzovať strach!!!
Ale aj tak sa nik nenájde,čo by to stále kontroloval v parkoch,lesoparkoch,či na uliciach....takže..pomôžme si sami 😒
Ak niekto prídete na niečo účinné,dajte info 🙂 Vraj mám nosiť vo vrecku delobuchy--ved psy sa na Silvestra väčšinou schovávajú a trasú,či?? 🙂 😉 Nechcem im robiť zle,ale čo sa zabijem,ked sa bojím a decko tiež?!
my chodime na vikendy mimo BA kvoli cerstvemu vzduchu a totalne ma dokaze vytocit to, ze moj syn ani tam nemoze spat vonku. Z kazdej strany stekajuci bastard a ak ho dam do kocika, aby si trocha pospal na prechadzke, kazdu chvilu z poza plotov vybehne brechajuci bastard. A bohuzial u mojich rodicov na dedine tiez. Uz zacinam rozmyslat nad tym, ze im zacnem hadzat otravu na potkany... 🙄
@maria1989 Myslela som to všeobecne-teda ako majiteľov psov 🙂 😉 ja osobne bývam v meste,takže dedinské psy ma až tak netrápia..ale tento problém sa týka miest i dedín! 😒 Apropo--prečo by majiteľ psa nemohol byť aj milovníkom psov???netreba ich zase všetkých hádzať do jedného vreca 😉 🙂
Necitala som vsetky prispevky, ale hoci som ja velka psickarka, neskutocne ma to stve tiez, pretoze potom jasne ze ludia zacnu mat predsudky voci vsetkym psom. Zakon je zakon, akonahle vidim volne pusteneho psa, volam policiu. A budem ich otravovat az kym to nezacnu riesit. To iste ked vidim, ze majitel si po psovi nepozbiera.
@miskamaj verím,že si to s tou otravou nemyslela vážne 🙂 😉 tí psíci za to zase nemôžu,že si ich majitelia nevedia vychovať a ziapu ako z reťaze utrhnutí..treba chodiť mimo domov.niekam bližšie k prírode-na dedine takej ozajstnej by to nemal byť problém..ALE problém je,že tam ked narazíš na túlavého psa,Ti už fakt nik nepomôže.."ani z voza-ani na voz" 😖 😉
@janka2273 psickar volne tulat psa nenechava. Ono, nie je psickar ako psickar. 😉
No a k tomu povysovaniu psov nad ludi - uprimne, mna zas udivuje ako sa ludia povysuju nad vsetko naokolo a neviem stale prist na to z akeho titulu. Lebo mat len velky mozog nestaci. 🙂
To mas tak, u nas je celkovo velmi uboha kultura, sme narod nevycvalany a nevycvalatelny. Cize, spravanie tzv. psickarov v globale vlastne odraza nas celkovy naturel. Su obrazom nas vsetkych. Tu psie hovna, tam metraky cigaretovych spakov, tu zas flase, hentam ludske exkrementy, pluvance, grcky, sacky kde sa len clovek pozrie...humus kam len oko dovidi. Bordel, svinstvo, chaos, nedisciplina, nulovy zmysel pre estetiku, poriadok a cistotu. Tak co chceme od psickarov, ktori su sucastou tohto naroda? Nemam dojem, ze su inym zivocisnym druhom, ktory tu pristal omylom medzi neskutocne cistotnymi a poriadkumilovnymi, disciplinovanymi ludmi. Ci? Sme proste svine tak nejak celkovo, sorry. Vnimam to a vidim to uplne vsade kde sa pohnem a je mi z toho soufl. 😝 Tebe nie? Ci len z psickarov?
@miskamaj tak toto si sakra rozmysli co taras, lebo to uz naplnas skutkovu podstatu trestneho cinu vseobecneho ohrozovania. Tebe podobnych zmyslajucich je zial dost medzi tak uzasne inteligentnymi tvormi za akych sa ludia radi povazuju a svoje hrozby aj dokonaju. Psom hadzu otravene pokrmy, plne klincov navyse. Ohrozuju tak nevinne zvierata ako aj male deticky. Je to to najubohejsie k comu moze clovek vobec klesnut. To je jedna vec. Druha je, ze je fakt zaujimave, ze toto neaplikuju ludia na seba. Co tak travit fajciarov kvoli tym spakom vsade po zemi? Hm? Co tak travit prasata, ktore sa vystia kludne na verejnej ulici? Bezdakov serucich v krikoch kde sa hraju deti? Hajzlov, co devastuju grafitami fasady domov a historickych pamiatok? Co tak travit tych "estetov", ktori maju namiesto malebnej zelene v zahrade len bordel a hnoj? To nikoho nenapadne vsak? Ale trestat zviera kvoli konaniu cloveka, to uz ano...to je take, ludske, take slovenske obzvlast, vsak?
Spominas Svajciarsko. Aj mne sa paci ako to tam funguje. A vies preco to tam tak funguje? Lebo tam ludia nie su take hovada nedisciplinovane. A tak ako tam psickar ma psa vycvalaneho tak tam ani nepsickar nerobi brajgel na ulici. Tam si totiz nedovolia mat ani bordel za vlastnym plotom. Zozrali by ich susedia. Disciplina, zmysel pre dodrziavanie pravidiel, to je to co robi Svajciarskom funkcnou krajinou a cistou. A je to o jednotlivcoch, kazdom jednom jednotlivcovi bez ohladu na to ci ma alebo nema psa. Je to o tych ludoch konkretnych, vies? Na rozdiel od slovace.
@janka2273 to uz sme riesili - odporucali sme autorke temy obratit sa priamo na starostu obce. Ten je kompetentny upovedomit nezodpovednych majitelov psov, aby si zabezpecili pozemky tak, ze sa zvierata tulat nebudu. A ak neuposluchnu, kludne pan starosta, ma na to paky, moze oznamit, ze zviera pristihnute ako sa tula bude sarhom odchytene. Basta, finito. Ved na to tam pan starosta su. Treba len zacat konat. Nuz a to ostatne asi zostane hudbou buducnosti, kedze vieme o com su nasi ludia. Ja som psickarka dlhorocna, po psovi sa spratava, pes nereve po ludoch. Osobne mi prekazaju hovna kam sa pozriem a rovnako ma riadne stve ako kazdy jeden somar spoza brany reve ako retardovany. Pre mna je to pes nevychovany. Na obraz svojho pana. Co k tomu viac dodat?
@miskamaj no presne, vo Svajciarsku je to zakonom osetrene tak, ze buduci psickar ma povinnost urobit pisomny test a potom este praktickych 14 hodin kurzov do roka, je to dost striktne a tam teda nevidis bezne psa za plotom, nie to este volne sa tulajuceho. Vacsinou ludia aj na dedinach si 3x rozmyslia ci im to za to stoji, lebo tam pes nemoze brechat na hocikoho spoza plota, vo viacerych dedinach ani ploty nemaju, cize ten pes musi byt mega dobre vycviceny, aby nelietal po susedoch a nekadil kade-tade. Su vysoke pokuty za priestupky a vysoke poplatky za drzanie psa.
Toto si myslim, ze by malo byt povinne u nas tiez, aby kazdy, aj ti na dedine mali zodpovednost voci spoluobcanom v tom, ze ich psy musia byt vycvicene, nech su to akekolvek zmesy ras, proste nie je mozne, aby psisko obrechovalo naokolo kazdeho a trhalo susedom sliepky, vrchol toho aby este uplatnovalo teritorialne spravanie voci clovekovi na ulici.
@jabadaba Treba ten problém poňať ako celok..nejedná sa len o psov,ktorých spomína autorka..čo psy na sídliskách,veľké psy,ktoré bežia 10 metrov pred pánom a nemajú ani len náhubok..?naháňajú strach.môžu hocikedy zaútočiť a majiteľ,zvaný "debil" ti ešte vynadá,nech sa nestaráš 😠 😠 😠 Odporúčam paralizér a iné blbostičky nie na psov,ale ľudí skôr 😝 😉
@dazdovka neskutocny zakon 😵 och, kedy sa aj na Slovensku zacnu riesit zakony, ktore ludom pomahaju a nie skodia... Na Slovensku je to ale hlavne o mentalite. Ludi, ktori si zabezpecia psa o ktoreho sa nestaraju to treba naucit. Ako inak, ak nie vysokymi pokutami. Mohli by "ti hore" obcas skopirovat cely zakon z vyspelych krajin.
@janka2273 ale bohuzial, do mentality slovakov patri aj to, ze "nech to vybavi niekto iny". Ak sa k tomu bude takto staviat kazdy, fakt nikdy nic nevybavime. Sice to nepatri do tejto temy, ale mne sa napr. podarilo vybavit stisenie a skratenie intervalu na kostolnych zvonoch, kedze od Matkovych 6 mesiacov ho to budilo tak, az sa zadusal od placu, ako sa zlakol. Stacili mi na to 2 e-maily a 1 navteva na fare v ramci kocikovania. Riesenie niektorych problemov len vyzera tazko. Treba sa ozvat!!
Nie je tu nejaka pravnicka, ktora by vedela poradit, ako postupovat, ked by sme trebars chceli pripravit peticiu, alebo nieco take, cim by sme mohli dat vediet zakonodarcom, ze sucasne pravne upravy su slabe a zelali by sme si nove, prisnejsie?
@dazdovka skusme @simonecka145 😉
pekne sa rozbehla téma .-) myslím, že hlavne preto, že to je aktuálny problém všade, v každom meste alebo na dedine... ja som sa chvalabohu v meste nestretla so žiadnym psom, ktorý bol voľne pustený a pán v nedohľadne .. neviem, či len chodím na sídlisko, ktoré ma disciplinovaných psíčkárov, ale zatiaľ sa mi to fakt ešte nestalo ....😀 Len tu v našej "obci" je takýto problém ... mám rada psy, veď sami doma máme psa, síce nie je bohvieako dobre vycvičený, ale je vždy za bránou, vzadu na dvore, nikoho teda neobrechuje, netúla sa po uliciach.
rada by som pridala aj moju skúsenosť s voľne pobehujúcimi psami. ešte keď som bola malé dieťa, skočil mi do kočíka veľký čierny ovčiak patriaci vzdialenejším susedom, ktorý voľne behal po ulici. sama si to síce nepamätám, no naši doteraz spomínajú aký šok som vtedy ako dieťa dostala a aké hysterické záchvaty plaču som odvtedy mávala, keď som zbadala hocijakého psa a nevedeli ma utíšiť dlhé hodiny potom. asi o 2 mesiace neskôr ma takmer uhryzol jazvečík, keď ma dedko v poslednej chvíli vzal na ruky. samozrejme, na psychike mi to nepridalo. no predstavte si, moji rodičia neuvažovali nad tým, ako sa zbaviť všetkých túlajúcich sa psov na okolí alebo najlepšie na celom svete, ale rozmýšľali nad tým, ako pomôcť svojmu dieťaťu, aby nežilo v strachu a hystérii a ani oni sami sa nechceli strachovať z každej prechádzky. a tak kúpili prvého psa do našej rodiny, boxera- "bojové plemeno" 🙂 pamätám si, že ešte niekoľko mesiacov odkedy sme ho mali doma, som sa bála s ním ostať sama a trvalo dlho kým som si naňho zvykla, ale bolo to najlepšie čo mohli moji rodičia po takých skúsenostiach pre mňa urobiť, lebo ten pes sa stal mojím najlepším kamarátom. odvtedy našu rodinu sprevádzalo veľa boxerov, sama som teraz majiteľkou jedného, ktorý ma sprevádza v reštaurácii, obchodnom centre alebo na dovolenke. netvrdím, že pred psami netreba mať rešpekt, sama ho mám a tiež nemám rada, keď niekto svojho psa navoľno nemá pod dohľadom (ak si psa kontroluje, nevadí mi, že je bez vodítka), len som chcela do tejto témy vniesť iný pohľad- ten ktorý mali moji rodičia a vďaka ktorému sa teraz pri psoch netrasiem strachom
prestahovali sme sa so sidliska na "dedinu" resp do okrajovej casti mesta kde su len rodinne domy a presne chapem co vas vytaca - sama som psickar mam malu fenku 8kg a ked s nou idem po dedine mam ju priviazanu na voditku ako som zvyknuta.. lenze presne ako pisete ideto okolo baraku kde ide ignorantsky majitel domov pes mu vybehne a on mykne plecom ani sa nejde pozriet kam siel minule nas jeden otravoval tak som na neho spravila ides prec co na sidliskovych psov zabera a tento na mna ze vrrr tak super - je to sialene ale riesim to tak ze fenka jazdi po najhorsej stvrti kde behaju najviac psi v kosiku dole v kociari ale ako mi mala porastie uz to nepojde takto rieisit... najhorsie je ze ti psi su len obrazom svojho pana ktory za vsetko moze ale ako toto riesit - budem chodit kocikovat a vencit psa autom na sidlisko?

@bonnie1 suhlas...mame dvoch psov, takze tiez nie som anti-psickarsky naladena. ale to co majitelia po psoch nechavaju, ze tu s dvoma bojovymi psami (boxer a nejaky stafford) je 12 rocne dievcatko a podobne, je uz trochu moc