Režim 10 mesačného dieťatka

12. mar 2021

Ahojte, ako vyzera vas rezim dna? Kedy papaju vase deti? Kedy spia?kedy chodite von? Ja sa s tymto druhym uz 10m neviem nastavit 😂😂😂 vstava rano vzdy v iny cas, inak pije v noci mlieko (este 1-2x). Proste cele zle. Uz som z toho na nervy 🙈
Mam doma este prvaka a ten je teraz na online. Cize do cca 11-12 musime byt urcite doma 🤷‍♀️
Dakujem za kazdu jednu radu. Lebo pri prvom to islo akosi samo a tu bojujeme. Lebo ked mi 6 rano vypije mlieko, o 8 mi uz nezje ranajky a 10 desiatu a zasa o 2 hodky obed. A najhorsie je, ze on mi po 2hodinach nezaspi. Musi byt hote minimalne 3.
Mali sme to doterat tak, ze rano ranajky, desiata a okolo 10-10:30 spat. Potom sa zobudil a dostal obed. Podla toho kolko spal a kedy vstaval mal okolo 15 spanok. Predtym mal olovrant az po zobudeni a le niekedy spal az do 17 a tam zas bol problem s vecerou. Tak som mu zacala davat olovrant pred spankom, ale tiez je to niekedy len 2h po naobedovani. Cize velakrat mi desiatu a olovrant odmietol. A teraz na poradni pri vazeni sme zistili ze schudol. Proste mu to neviem nastavit 🤦🏼‍♀️

marianarem
12. mar 2021

Poznam 🙂 Moj maly tiez velmi dlho nebol rezimovy. Od 3 mesiacov som ho ukladala vecer pomaly v tu istu minutu, ale to bolo jedine pravidelne 🙂 Budil sa vzdy inac, rozdiel bol aj 2 hodiny, pocet a dlzky spankov vzdy ine. Zlepsilo sa to postupne same, teraz ma 15m a uz niekolko mesiacov rezim ma. Predtym som tiez casto mala pocit, ze sa nestihame najest, alebo ist na prechadzku, hybat sa, proste kazdy den bol taka improvizacia a nie vzdy vsetko vyslo. Nemam ziadnu radu, ako nastolit rezim, myslim si, ze s niekorymi detmi to chce cas. Co ma ale napada, mozes napisat priklady, co papa? Mozno by sa to dalo riesit tak, ze aj ked papa menej chodov za den, tak kazdy chod by sa dal spravit rovnako velky, ale kalorickejsi.

autor
12. mar 2021

@marianarem no teraz asi tyzden mu dam o cca rohlik/chlebik s maslom. Vela ale toho nezje. Potom som mu okolo 10 chcela davat desiatu. Ale len reval a vyskakoval mi zo stolicky 😂 potom spanok. Tem ma cca 1,5-2h (niekedy 40 minut 🙊). Potom obed. To ma vacsinou maso, prilohu, zeleninu. Potom okolo 15 isiel spat. Davam mu teraz olovrant pred spankom ale tiez je to boj 🤷‍♀️ A vecera ma vacsinou zeleninka a priloha. Alebo ak ostalo z obeda. Kupovane kase mi nechce.a potom pred spanim mlieko
Mlieko pije aj v noci. Vacsinou medzi 1-2 a potom okolo 5 a este hodku - hodku a pol spime. Ale dnes pil mlieko az o 6. Uz nezaspal. O 8 som mu chcela dat ranajky vlocky s jablkom a zjedol 2 lyzicky. Desiatu som mu uz nestihla dat lebo mi o 9 zaspal 🤷‍♀️ A spal az do 10:45. Cize potom uz mal obed. Teraz mu chcem dat o 14:30 olovrant a spat. Bude mat jogurt s marina keksami (tie bude mat prvykrat).... cize cisty chaos. A ja nemam rada v zivote chaos 😂😂😂😂😂

marianarem
12. mar 2021

Ani ja nemam rada chaos, tiez som sa dlho nevedela upratat, do nicoho sa pustit, ked nebol rezim, tak dufam, ze sa to aj u vas ustali. Ja som ho vytrvalo ukladala v ten isty cas no a nakoniec boli tie vykyvy stale mensie.
No s tym jedenim je problem aj u nas. Maly tak slabsie pribera, zje mensie mnozstva, takze som viac menej vypustila ovsene vlocky a celozrnne veci - zbytocne vela vlakniny. Je biele pecivo, ked este jedol kase, tak som mu zacala robit klasicku krupicu aj s maslom a trochou cukru. Nezjedol by tvoj ani tu? Na pecivo s maslom dam este aj dzem (dostat aj dobre, neprisladzane, len ciste ovocie). Jogurt smotanovy. Ked robim nejake ovocne pyre, tak zamixujem aj nejaku oplatku alebo keksik, nic presladene, ale je to energeticky bohatsie. Vo veku tvojho som este dost pouzivala aj puding. Na obed mame tiez vacsinou maso+zelenina a nejaka priloha, tak sa snazim davat kalorickejsiu zeleninu - hlavne mrkvu, petrzlen. Kaloricky bohate je aj avokado a zltko.

andreatytler
13. mar 2021

Kolko mlieka pije a kedy? Podla toho co pises pije 2x denne... v noci a rano.
Do 1 roku by malo byt mlieko zaklad stravy. Prikrmy by mali byt len doplnok. Ono je to normalne ze v tom veku toho prikrmu nezje vela... preto treba stale mat dostatok mlieka.
Tiez staci mat prikrm 3x dene v tomto veku... lebo inac sa snazis ho krmit tuhou stravou prilis casto a ide to na ukor mlieka. Az neskor (po 12 mesiaci) ked sa rozje mozes mliecko postupne vynechavat a davat jedlo 5x denne. Ale ono nemusis mat presny rezim ako podla knihy (ranajky o 8:00, desiata o 10:00, obed o 12:00 atd. Kludne si posun jedlo na taku hodinu ako to vyhovuje synovi a tebe.
Chlebik ma vela deti rado len cisty... bez masla. Urcite nedavaj lekvar, Ovocne vyzivy robim svoje vlastne, tak ze udusim nakrajane ovocie v troske vody (15 minut) a potom zmixujem. Tym varenim ovocie zosladne a vobec netreba pridavat cukor (potom mrazim). Puding je chemia a cukor... urcite by som to nedavala. Jogurty len biele. Ziadne keksiky, piskoty. Dieta sa nauci na sladke a bude odmietat ine jedlo a hlavne je cukor velmi nezdravy. Cim neskor zacne so sladkym, tym lepsie.

Co sa spanku tyka tak to mi je trosu nejasne. Pises ze po 2 hodinach nezaspi... to je v 10 mesiach normalne. Uz je priveky na to aby zaspal po 2 hodinach. Ale podla tvojich casov je on hore 4-4.5 hodin (od 6:00 do 10:30). To je podla mna privela. Nas potreboval byt hore 4 hodiny ale len pred vecernym spankom.

My sme mali takyto rezim:
Budicek - 7:00
Ranajky - 8:30 ovocna vyziva zahustena kasou (pol pohara)
1. spanok - 9:30 Mlieko pred spanim - 160 ml
Zobudil sa - 11:00
Obed - 13:00 - masko so zeleninou (pol pohara)
2. spanok - 14:00 Mlieko pred spanim - 160 ml
Zobudil sa - 15:00
Vecera - 18:00 obylna kasa (pol pohara)
Vecierka - 19:00 Mlieko pred spanim - 160 ml
Mliecko v noci - 2:00 - 160 ml
Von sme chodili vacsinou pred obedom, vtedy bol vyvetrany a vyhladovany. (inac sme mali problem s obedom). A potom este vecer.

Odkedy sme presli na jeden spanok, davam ranajky, desiatu, mliecko pred obednym spanim. Obed o 15:00 a veceru o 18:00. Vecierku ma o 19:00 a rano vstava o 6:00.

Nemusis davat az tak vela mlieka ako to bolo u nas ale poradila by som vynechat desiatu kedze rano pije mlieko a ranajky posunut na neskor o 9:00 a potom hned spat.
Obed mozes skusit o 12:00 ale ak nezje vela, chodte najskor von a daj obed o 13:00.
Pred druhym spankom by som dala mliecko a bude to ako olovrant.
Veceru tak hodinu pred nocnym spankom. A pred spankom este mliecko.

autor
13. mar 2021

@marianarem no musim nieco vyskusat. Ale kravske mlieko este nepije. Ako si urobila pudig? V umelom sa to neda 🤷‍♀️

marianarem
13. mar 2021

Suhlasim s @andreatytler, da sa byt v tomto veku aj na mlieku, ak vypije dost. Moj ani toho nejako extra nevypije. Chcem sa vsak zastat pudingu. My sme napriklad pouzivali vanilkovy z dm, zlozenie kukuricny skrob + prava vanilka a nic viac. Cize ziadna "chemia a cukor". Miesali sme s ovocim. Takisto dzemy jeme len ciste ovocie, nedosladene, nekonzervovane. Keksiky s nizkym obsahom cukru, daju sa najst.

marianarem
13. mar 2021

Ja som robila v UM, Nutrilon Profutura 2, normalne som ho zarobila a aj puding, aj krupicu som s tym varila, dokonca som mu s tym piekla aj babovku, nebol ziadny problem.

autor
13. mar 2021

@marianarem lebo viem, ze UM by sa nemalo prevarat. A ten puding z DM bol v prasku?
Normalne si teda prevarila UM a pridala puding? Bez cukru? Vyskusam ti teda. Dakujem ☺️

autor
13. mar 2021

@andreatytler dakujem ☺️ Vyskusame

marianarem
13. mar 2021

Ano je to normalne prasok "dm Bio Vanille Pudding". Postupovala som podla navodu, akoby som mala standardne mlieko. Aby to bolo sladke, zamixovavala som potom este ovocie - banan, mango, susene ovocie. Alebo sa moze do toho nakrajat, pripadne aj trochu cukru. Prevarat by sa nemalo asi preto, ze ak je to hlavny zdroj vyzivy pre dieta, tak by sa varom mohli znicit niektore vitaminy. Ale ak sa pouziva ako nahrada mlieka pri vareni, nevidim problem, ak je v kravskom mlieku nejaky vitamin C alebo nieco ine citlive na teplotu, znehodnoti sa to rovnako.

autor
13. mar 2021

@marianarem dakujem ☺️

lenka2710
13. mar 2021

Môj bude mať čoskoro 9 mesiacov! Stáva o 6 niekedy 6.30, dávam mlieko! Potom klasika, popratat, rýchlo navariť, pohrať sa! O pol 10 zasa mlieko, o 10 ideme von spat! Spi do tej 12-12.30! Jest mu dávam až okolo 13.30,skor nechcel! Zeleninu, zeleninu s mäskom atď, potom 14.30 vypije čaj a o 15 ho ukladám spat! Spi do tej 17, spapa kasu, večerný spánok ma od tej 20, pred tým vypije mliečko a ide spať, v noci sa budí medzi 1-3 a zas spi do tej 6 a tak stále dokola 🙄😂

zuvelyn
13. mar 2021

O 6 vstava, okolo 8 raňajky o pol 10 spabok do 1p, desiata (ovocie). O 11 idrme von o 13 obed a 14 mlieko a spánok. Bydi sa medzi pol 17 az 17, desiatu nedávam. O 18 vecera, 19 hygiena, mlieko a o pol 8 uz spí. V noci vstava na mlieko okolo 4.

lenka2710
13. mar 2021

A nezdá sa ti, ze mu dávaš často jest?? No oproti tebe môj by mal byť riadne hladný 😂😂Keď ráno vypije mlieko, tak by som dala až desiatu, či?? Môj je aj 4 hodiny bez jedla a aj tak toho extra veľa nezje a neviem si predstaviť, žeby som doňho tisla každé dve hodiny, to je podľa mňa moc

autor
13. mar 2021

@lenka2710 praveze zda 😂😂😂 len on niekedy mlieko pije o 4 rano. Niekedy o 5 a niekedy o 6 😂
Ale ja som fungovala takto viac menej s prvym 🤷‍♀️
Ale mozno bol starsi 😂😂
No nevadi. Tak mu spojim desiatu a ranajky do jedneho 😅
Dakujem za vsetky rady 🙂

lenka2710
13. mar 2021

Ja vždy medzi jednotlivým jedenim dávam aspoň 3 - 3 a pol hodiny pauzu, ako to pasuje, niekedy menej niekedy viac ale tak zhruba! Keď ti pije o 6,dala by som až desiatu, keď o 4 tak ráno trosku mliečka len a zas potom desiatu, namiesto tuhých raňajok mliečko, no ved uvidíš 😉 držím palčeky

autor
13. mar 2021

@lenka2710 dakujem. Snad to nejako dobojujeme 😂🙏

andreatytler
13. mar 2021

@marianarem
Aj ked je ten puding bio a bez cukru nie je dobry pre babatko. Kukuricny skrob nema vobec ziadnu nutricnu hodnotu. Je to v podstate cukor... Nie je tam nic co babatko potrebuje (vlaknina, bielkoviny, tuky, vitaminy, mineraly).
Puding je maskrta. Nie som proti maskrtam ale maskrta sa dava detom len ak pekne zjedia hlavne jedlo a v malom mnozstve. Nikdy nie ako hlavne jedlo. Ja puding milujem a urcite ho budem davat mojmu dietatu ako dezert ale na to bude mat este kopec casu ked bude skolkar.
To iste plati u kesikov... aj tie co maju malo cukru su len maskrta a ta by sa nemala pridavat do jedla. Jasne ze nic zle sa nestane ak sa do vyzivy podrobi keksik ale naco? Mne ovocna vyziva pride ako skvele jedlo samo o sebe.
Ale nazory na vyzivu su rozne. Staci si len precitat par knih alebo clankov v casopisoch a najdes kopu odporujucich si informacii. Najlepsie ak si kazda mamicka vyberie co uzna za dobre.
Tie domace bezcukrove lekvare musia byt uzasne... ako ich robis? Ja som myslela ze lekvar sa bez cukru velmi rychlo pokazi... alebo robis len male porcie a rychlo to skonzumujes.

marianarem
13. mar 2021

@andreatytler Ja som cisty puding nikdy nedavala, ako som pisala vyssie, byval zmiesany s ovocim a samozrejme s mliekom, skrob tvoril z celej vahy prikrmu tak desatinu alebo aj menej. Moj maly jedol odjakziva take mensie mnozstva, v podstate na dolnej hranici toho, co odporucala nasa pediatricka, alebo aj menej, a pribera pomalicky. Takze som proste chcela spravit tie jedla stale vyzivovo bohate, ale aj co najviac kaloricke. Na to bol puding dobry, alebo aj keksik. Privela vlakniny sa u nas neosvedcilo, jednym koncom dnu, druhym von 🙂 Ale presne, kazdemu vyhovuje ina strava, niekto by bol z pudingov tucko. Tu som sa ale snazila poradit autorke, ktorej maly zje malo a chudne. Tie dzemy to nevyrabam sama, daju sa kupit, napr. u nas v dm-ku maju super slivkovy lekvar od firmy Zdravo, ktory je len z cistych sliviek a ma na dzem dost malo cukru. Je pravda, ze po otvoreni ho treba pomerne rychlo zjest, drzim ho v chladnicke a vydrzi tak 2 tyzdne, mozno 3. Ale je to maly pohar, zje sa.