Režim štvormesačného bábätka
Ahojte,.moja 4 mesačná dcéra pije umelé mliečko 5x.denne, 180 ml. Spolu s prídavkom na obed. Okolo 7,.10;30,.14,.17:30,.21:00 (často aj 20:30,.lebo je už dosť večer unavená a chce spinkat). Príde mi že večer končím dosť neskoro. Nechcem ju nalievať mliekom každé 3 hodiny alebo skôr. Pediater mi tvrdí že dieťa v tomto veku by malo papat už len 4x denne ale nemám skúsenosti že moje dieťa vydrží čakať tak dlho. Druhý problém máme so spaním. Dáva tie povestne 30 minutove mikrosiesty, potom sa ju snažím dookola uspavat. Mala by spať vždy po každom papani - nevydrží byť hore viac ako hod a pol. Aké mate vy skúsenosti?
Prisposob sa dietatu,, vazne teraz kasli na pediatra. A moje deti jedli v 4 mesiacov kazde dve hodiny a spali 30 min kazde dve hodiny... Dieta nevie o tabulkach, ze by malo jest 4x denne :D hlavne klud, no stres, uzivaj si to 🙂
@hruska91 ďakujem dievčatá. Problém je že ja si nemyslím že by sa dieťatko malo stále "nadajat" mliečkom. Tu 100 ml, tu 50? Či ako mu to mám dávať? Dieťatku musí aj vytravit. A má aj iné potreby ako mu pchať fľaštičku do úst keď mám pocit, že chce... Celý čas sa predsa hovori, že dieťatka majú radi rituály, režim...ukladanie v tu istú hodinu a to aj cez deň...chodenie vonku napr rano-vecer...
@hruska91 ja žijem vo Francúzsku a tu je princíp že treba v určitom veku bábätka dávať určite množstvo, určitý počet fľašiek za deň. Pýtala som sa na to aj svojej slovenskej kamarátky, dávala Nutrilon a že postupovala podľa návodu na krabici. A tam predsa je to isté - 4 mesačne dieťa, myslím 5x denne, 210 ml? Musíte pochopiť že moje dieťa pije v jednej dávke už 180 ml, neviem si predstaviť ako by som to mala rozkuskovat "na požiadanie*.
@mada888 mám 31 rokov a niekedy jem 6x denne 😅
Priberá? Priberá... Tak nemusis sledovať každé prdnutie a grgnutie.
@hruska91 prsné tak. Zrejme novorodencu stačia.aj plus mínus dve hodinky a prirodzene 4 mesačnému môžu stacit aj 3 a pol, alebo 4 hodiny. Netreba dávať kedy sa nám zda, lebo opakujem, bábätko môže mať aj iné potreby - môže byť nervózne lebo malo spalo (čo je môj prípad), alebo sa nudí, alebo chce byť s mamou alebo chce ísť kocikovat lebo si na to zvyklo.
@zemiakovysalat hej ale to reálne tvoja potreba? Ľudia jedia aj preto že sa nudia alebo keď.pozeraju telku alebo pri nejakej spoločenskej akcii.
@mada888 mám dve deti, obe boli nedojčené, obidve na UM a jedli aj spali podľa potreby...neriešila som tabuľku a ani to, čo je napísané na krabici od mlieka
@mada888 keď takto budeš všetko riešiť okolo dieťaťa o pár mesiac zosedivies. Treba brať trosku športovo...
Mala by spat po kazdom papani? Akoze preco? Ved nech spi ked je unavena. A preco ju dokola uspavas ked sa zobudi po pol hodine? Pokial sa zobudi a neplace tak ju neuspavaj, pretoze jej ta pol hodina spanku staci. Takto len zabijas cas uspavanim a ona sa poriadne ani nema kedy unavit, takze si nevytvori spankovy deficit a nevie spat dlho. Ked sa zobudi a neplace tak ju zober a hraj sa s nou, daj ju na brusko nech si pocvici a take veci. Proste nech sa unavi. A skusala si jej inak dat po troch hodinach jest? Alebo striktne dodrziavas min 3,5 lebo mas pocit ze 3hod je uz velmi casto? Riad sa hlavne malou.
@katulastraka veď to, že po pol hodine plače a trie si očká. Nechce sa hrať, fnuka a fnuka a potom to prerastie do priserneho plaču.
@katulastraka nie, už sa mi stalo že som jej dala po troch hodinách aj po štyroch. Tri hodiny casto, najmä večer,.keď je unavena a niet na čo čakať.
Nechápem tomu tvojmu systému a rituálom. Dieťa ma spat vtedy keď je unavene a nie vzedy kedy si ty prečítaš v tabuľke.
A k tvojej pravidelnosti toľkoto:
Rytmus /rytmicita/ biologických funkcií
Rytmicita biologických funkcií je ďalšia črta temperamentu.
Ide o pravidelnosť alebo nepravidelnosť v rytme spania, jedenia, vyprázdňovania. Keďže sa deti aj tu odlišujú, jedno dieťa potrebuje dostávať jesť v pravidelných intervaloch, iné v nepravidelných. To nepravidelné má prestávku v jedení niekedy dve hodiny, inokedy štyri až päť hodín. Ak by sme ho kŕmili pravidelne, napríklad v trojhodinových intervaloch, nakŕmime ho vtedy, keď ešte nie je hladné, alebo vtedy, keď má už po pocite hladu. Kŕmenie potom dieťa vníma ako bolesť a tiež môže dôjsť k narušeniu vzťahu dieťa – matka preto, lebo pri ďalšom kŕmení sa dieťa bude chcieť vyhnúť zdroju bolesti, teda matke. Neraz sa stáva, že po takejto opakovanej skúsenosti dieťa odmieta prsník alebo fľašu a začne neprospievať.
Rovnako je to aj so spaním. Dieťa s pravidelnou rytmicitou zaspáva pravidelne každý deň približne v rovnaký čas, nepravidelné každý deň v iný čas. Rytmicita zahrňuje ešte aj vyprázdňovanie. Dieťa s pravidelným rytmom máva stolicu každý deň v približne rovnakom čase, to nepravidelné je zase nevyspytateľné.
Prosím ta začni vnímať svoje dieťa a nie tabulky s kto vie čo vnímaš namiesto neho. Moja dcéra je pravidelná v spánku a nepravidelna v jedení. Takýmto správaním čo teraz robíš si naozaj vieš veľmi rýchlo narušiť väzbu dieťaťa na teba.
@katulastraka vlastne by naozaj mala spať po každom papani, naozaj mi to tak vychádza. Lebo ona fakt papa tie každé 3-3,5-4 hodiny a jednoducho nevydrží sa hrať dlhšie ako hodinu a pol. A keď mi spí len pol hodiny, je s ňou na nevydržanie. Fľaška nie je solution. Nie je hladná a hrat ju nebaví.
@mada888 cudujes sa že fnuka až to prejde do priserneho placu keď vôbec nie si schopná naladiť sa na jej potreby? Čítaš to tu po sebe? Toto by mala toto by mala ale nerobí to. What the fuck.
Dievča jedna z najdôležitejších úloh matky je naučiť sa vnímať potreby dieťaťa a plniť ich. Naučiť sa kedy je hladne a dať mu vtedy jest a naučiť sa kedy je unavene a dať ho vzedy spat. Tvojou úlohou nie je čítanie tabuliek a všeobecných odporúčaní.
@mada888 no tak potom je tvojou úlohou zistiť kedy ti dobre spi a kedy sa zobudí šťastná a vyspana. Myslíš si že prečo chodia matky každý deň 2-3 hodiny kočíkovať svoje deti? Aby sa im pekne do ružová vyspinkali a usmievali sa. Treba skúsit kolisku, skusit nosic alebo šatku že či sa dobre nevypi tam. Moja nespala bezomna. V momente kedy som od nej vstala bola hore. Čo som robila? Ležala s ňou a čítala som si zatiaľ knihy. A bola som šťastná že mám najšťastnejšie dieťa na svete. Ale nemala by som take keby bolo mojou prioritou poupratovať a varit… treba skúšať, treba hľadať, od Toho si mamou
@mada888 ale 4 mesacne dieta nevydrzi dlhsie hore ako 1,5 hod. Ci cakas ze sa bude tri hodiny hrat?
@katulastraka jasne karty ❤️
@katulastraka veď nie, preto by mala spať po každom papani. O tom tu píšem. Že jej stačí každé 3 až 4 hodiny papať, a potom sa Max hodinu a pol dokáže hrať a pak by mala chvíľku spať a pol hodina.nestaci.
@mada888 no a zas mi to vraví len jedno- že sa nevies na ňu a jej potreby naladiť. Zaspí v kočíku tesne pred papanim? A to je ako že zaspí tesne pred papanim? To ona ti povie že za chvíľu bude jest alebo si si ty povedala?
Nie prepáč, je úplne zrejme že nie si schopná naladiť sa na ňu.
@gleep1 píšeš že nevydrží dlhšie než hodinu a pol. A potom že kocikujes 2-3 hodiny a nespí.
Toto mi nejako nevychádza. Je hore hodinu a pol, ty vieš že už bude unavená a treba ju dať spat tak ju ideš kočíkovať a ďalšie 2-3 hodiny pozerá?
Tak teraz čo je pravda, to že nie je dlhšie hore než hodinu a pol alebo to že keď ide spat ju hodiny kocikujes a nezaspi?
@mada888 casom sa naucis co to dieta chce....to co opisujes mi troska pripomina moje prvorode...a vies co som sa ja casom naucila? ze ak som ho nedala spat presne na cas, konkretnu minutu, tak spat nevedel a bol nervny...stacilo, ze som meskala 5minut vo vyjdeni von s kocikom a uz bolo zle🙄 skus ukladat/uspavat o trosku skor ako sa zacne zulit a byt nervozne
Pozri, ja mam 4,5 mesacneho krpca, je na UM a vobec neriesim kedy je a kedy spi. Jediny rezim ma, ze najneskor o siedmej vecer je v posteli. Kedy vstava, kedy je a kedy ide spat cez den urcuje on. Proste ho sledujem, pocuvam. Ked nahodou neviem na 100% co chce, tak skusim vsetko, az pridem na to, co mu vadi. Skus malu viac vnimat. Ak je dieta malo alebo naopak prilis unavene, tak ma kratky a zly spanok. Prd na nejake tabulky a riad sa potrebami tvojej dcery. Ja keby sa mam riadit tabulkami tak ma porazi, lebo napriklad moj maly vobec nevypije tolko mlieka kolko je napisane na krabici podla jeho velu :D za to pribera pekne a je to spokojne dieta. Kazde babatko je ine, nie je jeden navod na pouzitie, ktory plati pre vsetky. Musis sa na dcerku naladit.
@gleep1 dobre, takto. Povedzme že sa hrala hodinku a potom o 14 papala. Ešte sa pol hodinecku hrala a potom už bola logicky únavena. Tak sme šli o cca 14:30 kocikovat. Mala len kukala a kukala a potom začne cmukat a mlaskat (ona nikdy za jedlom našťastie ale o bohužiaľ neplače, ani ráno, keby o siedmej nesuchotala ani neviem že je hore, až kym ma nevidí a nezačne cmukat a poplackavat). No a o cca 2 hodiny kočikovania začne aj cmukat, tak ideme domov na papanie. A ona má dve potreby, je hladná aj únavena. To predsa pozná veľa matiek, hlavne podvečer, keď je dieťa najviac únavene.
@katulastraka ano,.spánok je problém.a to riešim.je proste krátky a ona proti nemu veľmi bojuje. Teraz je vo fáze keď chce pozorovať svet až do vycepania...🙂

moj spi kedy chce (skor nespi nez spi) a papa kedy chce a kolko chce 😂 neviem si predstavit nedat 4m babatku papat ked pyta, sibnuty pediater...