Ročná dcérka nás fackuje, hystericky plače, odsúva sa

3. jan 2023

Dobrý večer.

Prosím vás, nemáte skúsenosti? Naše prvé dieťa, čiže nemáme skúsenosti, ma rok a začala nas kopat, capať, fackovať, hysterické plače, ani ju objať, odsuva sa, všetko ju na rukách zaujíma len osoby nie.

Taká hystéria akoby ju chytala .
Vysvetlujeme jej aj prísne, a slušne s kľudom, ale vôbec nerozumie, co od nej chceme. Je trosku pomalsia ako iné deti.

Nejaké skúsenosti?
Je to obdobie? Alebo treba rázne zasiahnuť?
Ďakujem každej za rady a pomoc.

anjelicek26
3. jan 2023

Rocne dieta podla mna ziadne vysvetlovanie nechape, cest vynimkam...tu stale plati - ukaz, pomoz, pozoruj, co robim ja ako rodic... mechanicke zabranovaniu zloby, ukazanie toho spravneho alebo odputanie pozornosti...

Mozes si byt ista, ze ona tomu tvojmu rozumnemu kludnemu monologu nerozumie... ma rozhadzane hracky? Sadni si k nej na zem, daj krabicu doprostred a zacnite ich SPOLU upratovat... potrebujes ju prebalit-obliect a ona nechce? Pockaj... proste daj si par minut, nech dokonci to, co robi a potom... na materskej/rodicovskej na to ams cas...

Ona je vo veku, ked si prvy raz uvedomuje, ze ty ako rodic a ona ako dieta nie ste jeden kus, ale ma aj vlastny - a casto iny - nazor na urcite veci a vznikaju konflikty, ktore male dieta neriesi - verbalne - ale emocie letia von - teda amok, capanie, hystericky plac, vdor, proste cela skala...to sa okolo 3 rokov spravi...teraz to chce pevne nervy... a "razne" zasiahnut je podla teba co? Ak ta bije, proste zobrat ruky, povedat nie, dieta odniest mimo svoj dosah a prestat sa mu chvilu venovat, proste s takymto cirkusom nedosiahne NIC a to dosledne a vzdy a vsade... pojde to...

angel993
3. jan 2023

Vysvetliť treba, primerane veku. Nepoužívať dlhé suvetia ale jednoduché vety. Napríklad keď sa dieťa udrie, spadne povedať mu "Vidím že ťa to bolí." Keď dieťa udrie, jemne mu chytiť rúčku a povedať "Bolí ma to. Nebuchaj ma." Dieťa si to postupne bude uvedomovať a spojí si to. Že jeho bolelo keď spadlo a teraz to mamu bolí keď ono udrelo.
Keď má dieťa výbuch emócií vtedy netreba nič hovoriť, len byť pri ňom. V pokoji počkať kým prejde emócia. Skúsiť pohladiť, prípadne objať. A uistiť dieťa že som s ním a že ho ľúbim. Netreba dieťa nechávať samé nech sa ukľudní, ono to ešte nevie samé.
Treba pomenovať všetky emócie. Nedovolím niečo dieťaťu a ono plače a kričí. Pokojne poviem "Vidím že ťa to hnevá." Keď dozneje jeho emócia môžem pár vetami vysvetliť prečo som nedovolila danú vec. Napríklad "Ty si chcela skákať po gauči. Viem že je to pre teba zábava. Ja sa bojím o teba, aby si nespadla. Preto ti to nechcem dovoliť."

autor
3. jan 2023

@anjelicek26 no práve ze chytim jej ruku, a capne ma druhou aj 3x s este viac. A mračí sa neskutočne. Ked ju polozim a ignorujem ( s tym nemam ziadny problem, nie je naučená, ani rozmaznana na rukach) tak hučí plače, hysteria tiez. Ani tak ani tak? 🤷🤷

autor
3. jan 2023

@anjelicek26 veľa x aj ked ma capla pomohlo ignorovať ziadna mimika. Ale ked jej kazdy zakazeme, aj rucicku chytime vysvetlíme TO SA NEROBI doslova ta doškriabe aj do krvi a facka po tvari

autor
3. jan 2023

@angel993 to sa snažíme, aj objať, ale odsunie sa ,tak ze pomaly vypadne z ruk a to iste nonstop sa opakuje az kým ju to neprejde. Nechce sa obijmat. Ani pusu na líčko inak škriabe, facka
Vôbec si to neviem vysvetlit

anickabasnicka
3. jan 2023

tak to rekni svoji peditricce a uvidis,co ti rekne. bud posle na vysetreni tvoje dite nebo tebe.hlavne to chce trpelivost a trpelivost.a neustale tomu diteti dookola vse opakovat. .pokud skrabe ,tak i placnout pres ruku a rict, ze to boli a ze se to nesmi.

angel993
3. jan 2023

To je úplne v poriadku. Niektoré deti nie sú až tak kontaktné ako iné. Čiže len pri nej buď a možno časom bude chcieť aj objať. Ale treba k tomu veľa trpezlivosti. Mne pomohlo zmeniť komunikáciu. Nehovorím deťom že nemôžu, že to sa nerobí, ale poviem že ja nechcem aby to robili, ja si neprajem aby ma skriabal, je mi to nepríjemné. Úplne ináč na to reagujú. Aj keď im niekto z rodiny povie napríklad že na stôl sa nelezie, veselo ho ignorujú. Ja keď poviem že ja nechcem aby na stôl liezli, lebo tam dávame jedlo, nelezu tam.
Ale na každé dieťa platí niečo iné, čiže to čo platí na moje nemusí platiť na tvoje.

autor
3. jan 2023

@angel993
@anickabasnicka ďakujem pekne. Trpezlivosť mame, ibaže ona nam vobec nerozumie, aj to vidim. Iba pozerá a začne plakat vkuse ze jej zakazujeme , je az fialova.
Vela sa s nou hram práveže, i domace prace odložím, je i velmi usmievava, ale taketo amoky ma častejšie a častejšie. Rozhadže všetky hračky a to sa ani nestavia ešte... Uplne jej nervy idu prasknúť. Alebo ked sa jej nieco nedarí.
Ale to fackovanie a škrabanie mrzí

angel993
3. jan 2023

Skús jej ponúknuť alternatívu. Jeden vankúš bude na búchanie. Keď ťa udrie zober vankúš a ukáž jej že tam môže búchať. Ona je možno aj nervózna z toho že ti ešte nevie povedať čo chce. U nás sa to zlepšilo keď syn začal rozprávať.
A možno vyskúšať inú možnosť, nie zakazovanie. Napríklad motivovanie k inej činnosti.
Tie hračky chápem. Môj ročný tiež len hračky vyhadzuje 😁

domak2
3. jan 2023

Ja môjho dávam do cestovnej postielky sa trochu ukludnit, chodim za ním po minúte, či už sa môžeme baviť. A ma rok, čo od nej čakáš? Na vysvetlenie stačia jednoslovne vety. Nie, počkaj, atď. Netreba stále len zakazovať, ale napríklad ukázať činnosť co môže robiť namiesto toho, a keď nechce tak si proste trochu pozuri. Kopa dospelých sa nevie ovládať, takže sa treba ovládnuť tiez a ukázať jej ze vy to zvládate s kľudom (vacsinou)
Raz som so synom chcela skúsiť tu metódu silného objatia co sa tu v každej téme spomínala...kusol ma do krku 😂 už to nerobím.

ildiko36
3. jan 2023

Ako vydím každí píše že to normalne, ano po 2rokoch keď u dieťaťa začina obdobie vzdoru a začne si vnímať svoje okolie a vie si vybojovať čo chce, a trucuje je normalne...ale u ročného dieťaťa keď sa objavý take spravanie treba spozornieť.Mám syna s poruchou autistického spekra, a u neho začali príznaky také ake si opisuješ keď mal ca 16mes , presne 1mes po ťažkom úraze hlavy. Vyhladaj si na youtub tu psychiatričku, je to naša dr, vypočuj to o čom sa rozprava, a posuď sama či to spravanie je v poriadku.

nelca0510
4. jan 2023

@ildiko36 no ja neviem,musíš hneď autorku strašiť s autizmom? Moje dieťa je tiež niekedy takáto hysterická a je úplne zdravá. Nie všetko je len autizmus,ale môžu to byť aj prejavy nezreleho nervoveho systému,lebo sa ešte len učí pracovať s emóciami.

andreatytler
4. jan 2023

Autorka, ak je dieta pomalsie, ako ta vobec moze napadnut ze treba raznejsie zakrocit?
Ak je pomalsie a ma taketo amoky treba dat vysetrit, lebo to uz su dva znaky ze nieco nie je v poriadku a tam moze byt diagnoza a je mozne ze bude potrebovat iny pristup, ale urcite nie raznejsi. Diagnozu na vyvojove poruchy vam nikto v tom veku neda, ale mozu ho nateraz vylucit a aspon poradia ako k dietatu pristupovat.
Predpokladam ze takyto hnev chyti, ked jej nieco zakazete, alebo sa jej nieco nedari. Ak ano, tak to je normalne.
Musis si uvedomit ze kazde dieta je ako mimozemstan a nema ani sajnu o ludskych citoch. Ono nevie co je hnev a ako na neho reagovat. Ta emocia je pre nu tak silna, ze ju uplne prevalcuje, vyplasi a ona nechape co sa s nou deje. Cize zo zaciatku krici, lebo sa jej nieco nedari, ale po 5 minutach uz place preto, lebo nevie co ma s tym hnevom robit a ako to zastavit. Uplne ju chyti panika. Nedokaze racionalne reagovat. Ona chce aby si bola pri nej, lebo ty si pre nu istota, ale zaroven sa na teba hneva a fackuje ta lebo jej nutis objatie. Ona to objatie aj chce, ale aj nechce.
Nikdy ju neignoruj. To je velmi krute. Ona potrebuje tvoju pomoc aby sa naucila hnev a smutok spracovat. Bude to trvat este minimalne 3 roky kym sa jej to uplne podari a vela detom aj viac. Ale ak ju budes ignorovat je sanca ze z nej vyrastie dospelak, ktory bude pri kazdom probleme buchat pastami do stola. Ked sa hneva, sadni si k nej pokojne na nu hovor ze si tu pre nu a ze je vsetko OK a ponukni objatie ak ho chce. Po tom ako sa upokoji jej vysvetli ze to co citila bol hnev a nie je to nic zle a ze to pride a odide.
Fackovat ta prestane, ak jej prestanes vnucovat objatie a len ju nechas nech sa vyzuri.
Nikdy sa netrap koli jej emociam. Su to jej emocie a ty nie si za ne zodpovedna. Ak sa chce hnevat, nechaj ju sa vyhnevat. Nesnaz sa emocie stopnut, bagatelizovat, odputavat pozornost, usmernnovat, alebo ich oznacovat za spatne a zle. Kazdy ma pravo na svoje emocie, aj to rocne dieta. Su to len emocie. Dolezite je ze sa to dieta nauci co s nimi robit a co nerobit. Ak ma chut niekoho udriet, alebo uhryznut, nech udrie vankus a uhryzne hryzatko. Nikdy nie ludi.
Kukni si internetovy kurz Nevychova. Je tam cela kopa nesmierne uzitocnych rad ako pristupovat k emociam dietata. Vies, paradoxne su to tvoje vlastne emocie, na ktore v tej chvili reagujes.
Toto vam moze pomoct predchadzat amokom hnevu:
- Vzdy ked nieco zakazes, daj k tomu ferove a logicke vysvetlenie. "Nemozem ti dat ten pohar, lebo sa bojim ze sa rozbie, kede este nemas rucky dost silne". Vobec sa neboj ze nebude rozumiet. Ona porozumie ze mas dovod a nie je to len bezduche NIE.
- Zapoj do prikazov seba. Nmiesto "to sa nerobi", povedz: "Nechcem aby si to robila". Take vseobecne prikazy "musi sa to, nesmie a to" nedavaju zmysel. Dieta ale jasne chape ak mu povies co chces, alebo neches ty, jeho mama.
- Ponukni alternativu. "Nemozem ti dovolit buchat varechou do TV ale mozes nou buchat do tejto misky.
- ked u zacne plakat, ziadne vysvetlovanie nepomaha. Tam sa uz len sustred na to spracovanie emocii.
- Bud dosledna. Ak nieco zakazes dnes, musi to byt zakazane aj zajtra.
- V Nevychove maju uzasny princip robenia dohody s dietatom. Normalne naucis dieta aj seba robit kompromis. U nas to nadherne funguje.

vahcaac
4. jan 2023

Píšeš, že ti nerozumie. Myslíš tým, že ti nerozumie, keď jej vysvetlujes ako sa má správať ? Alebo nerozumie základne "povely" jednoslovné, dones, ukáž... Ak prvá možnosť, tak by som to brala ako vzdor, ak druha, spozornela by som.

nika23t
4. jan 2023

Ešte je malicka, veľmi nerozumie tomu, čo jej vysvetľujes. Chce to trpezlivosť, pravdepodobne je to len obdobie. Stačí jej povedať rázne nie, keď Ta udrie, a podrz jej rúčku, nech to nerobi. Skôr jej ukaz, ako vysvetľuj.

kvetinka75
4. jan 2023

no neviem, podľa mňa to normálne nie je . Skús sa porozprávať s pediatričkou. Vysvetľovanie určite nepomôže, ešte je malá. Max. tak: to ma bolí, to sa nerobí , nie,

ildiko36
4. jan 2023

@nelca0510 no strašiť nemusím ani nechcem ale ked je nahodou chore dieta čim skôr dajú liečbu tym väčšiu šancu ma že bude z nej normalný človek.Kto ma zdrave a trucovite dieťa to nikdy nepochopý čím všetkým musia prejsť rodičia, ktore maju dieťa s poruchou!!.Podla niektorych matiek dieta ma cas a ked dieta ani v 2rokoch niečo neovlada, rychlo panika a vypisuju fore co mam robyt..Maju to riesiť skôr!
Ale je tu vela premudrelych mamičiek bez urážky , čo o zdravotnictve ani šajnu nemaju, dieťa podla knížky vychovavaju a potom sa škrabu za hlavu. A už mam 3 deti a svoj vek a robim v zdravotnictve, takze skúsenosti su lekciou v živote a rada ze si ma sledovať dieťa jej určite neuškodí

autor
4. jan 2023

No úprimne nech na to nezabudnem, lekari viacerí, že to nic nie je vyrastie z toho. Sami sme uz zmätení dlho doma, že sa chová zvláštne a oni povedia, ze vyšetrenie neni treba ono sa uvidí co bude do 3roku.

A trošku som to tvrdo napisala, ale jeduje sa keď jej zakazujeme, som myslela tak, ze vtedy jej zakážem aj vysvetlím, ze mama sa nebije, to bolí a vzdy jej dam inu hračku, a vzdy aj ked trieska do TV sa snažím zaujať ju inde a to sa jej nepáči. Automaticky plač, a nasleduje buchanie, facanie.
Ja niesom na ňu zlá, prijemnym tónom jej rozumne vysvetľujem. Mna nerozhodi ani nenahneva.
Ale ona si ide svoje , rozumie uz nejake veci ukazat, ale podaj mi dones, alebo ine frázy nerozumie stale a pozera ako puk . Nezda sa mi to. Nevie sa učiť veci nove, straca pozornosť, nepočúva. Ide si svoje stale. Nezáujima ju ,ze jej my ci babka ukazuje hračky. Kukne a ide preč. Uprimne ma napadlo či nebude autisticka, ale nic o tom neviem. Vraj je to ťažké poznať na tak malom dietati.

A tiez mala uraz hlavičky vonku mala hrčisko na hlave. Par týždňov dozadu.

adeladulova
4. jan 2023

Moj ma teraz 3,5 roka. Tame amoky ako ty nikdy nemal. Avšak dodnes ak chyti nervy, ze je jedovaty, viem ze je smädný. ( a to vie davno povedat aj sam od seba) ale akoby sa pozabudol niekedy, a ked mu ponuknem vodu/ jedlo tak vsetko prestane. Nebrvy rozumej vrieska na pol baraku a hadze sa o zem, hracky.. nikdy nas nebil, ale tak poznam take deti. Pomoze mozno zahrat vas smutok, plac, ze vas to boli, a potrebujete leukoplast, obvaz, ze je to vazne proste, ze to neni iba tak...

andreatytler
5. jan 2023

Pozri si centra vcasnej intervencie. Tm by ti mohli pomoct s tym podozrenim na autizmus uz teraz. Aky ma ocny kontakt? Reaguje na svoje meno? Zaostava vo vyvoji? Zda a ti ze je casto vo svojom svete? Hra sa funkcne s hrackami? Zacala rozpravat prve slova? Blaboce?

vahcaac
5. jan 2023

To ze ukazuje dobry znak, je dobre ju sledovať, ale teda s autizmom by som absolútne nestresovala. Včasnú intervenciu ti ale dajú aj tak, ak budes ty chcieť 🙂 to nezaškodí

autor
5. jan 2023

@andreatytler
@vahcaac o tom som ešte nepocula idem pogooglit. A ano je odost pomalsia aj vojtovky cvicime od 3 mesiacov, na meno reaguje aj ked na 3-4x.
Očny kontakt udrží kratko aj na rukach radsej uhyba pohlad aj hlavou a vrti sa nervozne
Nechce sa nikomu pozerať do tvare

autor
5. jan 2023

A motoricke hracky pobrnka chvilu prstami a ide dalej

vahcaac
5. jan 2023

Pediatrička ti musí dať odporučenie na včasnú intervenciu. Aspoň v Ba je to tak

andreatytler
5. jan 2023

Skus to pozriet. Myslim ze tam mas uz hned niekolko znakov aj ked skutocne je velmi, velmi skoro a vela deti sa sprava ako autisti v tomto veku. Ale aspon ta ukludnia, ked sa na nu pozrie odbornik a povie ze je nateraz v poriadku. A urcite ti daju rady ako reagovat na jej spravanie.

ildiko36
5. jan 2023

Preto som ti poslala to video, porucha autistickeho spektra uz vydno skor ale to diagnostikuju od 3.rokoch.
A ked maš tiez pocit že niečo take ma, popzeraj si videa na youtub ako sa mas spravat s takym dieťatom.Nikdy nemozes povedať nie lebo chytí amok, stale treba najst ine slova ako povedať nie.Ked chytí za hvat hnevu a zacne si buchať a podobne treba zobrat dieta do druhej miestnosti a musi mat tam daaku stolicku či kreslo kde posadiš na ukludnenie.My to volame kreslo kludu..niekedy sam tam pojde a ked sa ukludni tak sa ku nam vratí. vyskusaj to