icon

S dieťaťom na pešo je to katastrofa

25. feb 2023

Dcérka má 16 mesiacov, uz dávno pekne chodí stabilne, ale keď s nou idem len tu pár blokov na ihrisko peso, bez kociara lebo chcem aby si viac pobehala, tak nechce ísť za ruku vôbec, a absolútne nejde tym smerom akým treba. Uteká na vsetky svetové strany a hlavne ku kanálom a ku autám na cestu a parkovisko, z čoho mám des. Tak ju chytám, ona dostane rapel, hodi sa o zem, reve a nesiem ju potom ako vrece krumpli. Skúsené matky, kedy asi môžem očakávať ze toto obdobie prejde a bude vedieť ísť somnou pekne tak ako treba?

Strana
z2
elisebah91
25. feb 2023

Záleži od dieťaťa aleje akčné, ale myslím že 5-6rokov už to ide u každého 😁

viestta
25. feb 2023

Neviem ci som skúsená matka ale prešlo to. Keď to nie je nebezpečné ani nie je dôležité kam idete nechaj ju nech chodí kam chce. Keď nedôjdete na ihrisko tak nedôjdete, keď do obchodu pôjdete oklukami, tak pôjdete oklukami. Pri nebezpečných situáciách samozrejme zakročiť. Toto je obdobie keď Ja sám, ja sám.

hipuska
25. feb 2023

Mala som podobne živé dieťa. Netreba to siliť. Dieťa do kočíka cez nebezpečné úseky, rýchly presun na bezpečné miesto a tam môže behať koľko chce

zuzuliennka1
25. feb 2023

ved ju daj do kociara, chodte na nejake bezpecne miesto, nech si pobeha, kde chce, a domov.
prejde to, uvidis pojde raz casom aj v klude a aj tam, kam budes potrebovat ty

ankare
25. feb 2023

Dcérka je ešte malička. Je to normálne,že sa takto správa a reaguje. Chce skúmať nový svet, nie ísť tam, kam ma mama nalinkovane. 🙂 Skús sa vžiť do jej situácie. Majte aj také vychádzky, nech ide,kam chce, samozrejme,ak je to bezpečné. Neboj, časom zmudrie a upokojí sa. Vždy si hovor: je to len obdobie.
Držím palce!

zitaje
25. feb 2023

V tomto veku je to úplne bežné, nič sa neboj, to prejde. Je fajn, že chce chodiť. Ale zatiaľ je pre ňu tooooľko zaujímavých vecí na každom kroku, že jasne že musí všetko poobjavovať 🙂 pre ňu je zaujímavá aj každá nerovnosť terénu, schodík, hocičo, o kamienkoch, plotoch a chrobáčikoch nehovoriac.
Ak ťa to upokojí, moja dcéra v 2 rokoch bola schopná absolvovať s nami hodinovú prechádzku v lese, s občasným poponášaním. Nebude to trvať večne, ale zatiaľ je to ozaj malé dieťa na nejakú cielenú chôdzu, ju baví samotný proces, nie cieľ.

thoughtfulweirdo
25. feb 2023

To je úplne normálne a ani som asi ešte nevidela také malé batoľa, ktoré by vedelo "civilizovane" chodiť 😄 jednoducho na to ešte nemajú dostatočnú kontrolu impulzov. Moja staršia bola dosť zdrhač, ale okolo 3,5 už sa s ňou dalo v pohodičke na pešo 😅

selest
25. feb 2023

Moj velky bol taky, chodili sme vsade kocikom lebo to sa nedalo. Parkrat som spravila tu chybu a z kocika ho vybrala a nevedela sa dostat domov. Ale on bol uplne neovladatelny kedze ma par dg co sme vtedy len tusili. Maly tiez semtam strajkuje ale da sa prehovorit ze za rohom je macicka.. Pre istotu mam vzdy vo vacku zo dve krovky, to vzdy zaberie v tazkej chvili😅

nicol_10
25. feb 2023

Prejde to určite. Naša mala nedávno 2 roky a už pekne prejde za ruku. Samozrejme ma občas odbije slovom "sama" a trhá sa mi z ruky, tak ju pustím, ak nie je v okolí nič nebezpečné. Ale tiež sme na tom boli v tom veku rovnako a prešlo to.

loliki
25. feb 2023

Odporúčam takú obyčajnú ľahučkú buginku, ľahko zložíš, ľahko prenesieš. Dieťa pripútaš a je pokoj. Načo sa s malou nerváčiť? Potom príde obdobie, keď nebude chcieť sedieť v bugine, len behať, tak pre istotu sú také popruhy-vôdzka pre dieťa. Život a bezpečnosť je na 1.mieste. Ešte sa nachodíte veľa, nemaj obavy.

zuzu13487
25. feb 2023

Presne viem o čom píšeš, moja prostredná bude mať 2 roky a pre toto nemôžem nikde poriadne ísť s najmenšou 2 mesačnou. A sama so všetkými troma už vonkoncom. A to som sa tak tešila na prechádzky... Najstarší sa vždy držal mňa alebo kočíka ako kliešť. Toto stredné je ako tajfún, ide len tam, kde chce ona, žiaden rešpekt pred autami, nebojí sa zvierat, cudzích ľudí, nehľadí kde som, kľudne odíde preč alebo jej nevadí, že ju tam nechám...🙊🙉🙈 Takže sme momentálne len na dvore, maximálne u susedov. Na prechádzky s najmenšou v kočíku chodím, keď je doma muž. Ale verím, že je to len obdobie a naučí sa. 😁 Ak nie, tak si asi kúpim vodítko 🤣

petamich
25. feb 2023

tak skratka idem tam kam chce nas maly 🤷‍♀️ mam jedno dieta, som na rodicovskej a ked idem von, ide o to byt hlavne na vzduchu, takze pokojne chodime aj okolo domu, je to uplne normalne a ak realne potrebujem niekam ist a nieco vybavit, tak nejdeme na peso

ucim ho, ze na cestu nie, ze si davame pozor na auta, ze pred cestou ma stat...byvame pri najfrekventovanejsej krizovatke, ta ho priam fascinuje 🙂

andreatytler
26. feb 2023

Presne sme to mali take iste a ja infarkty. V tom veku nic nepomoze, len vypustit na bezpecnom mieste. Potom ked mal asi 18 mesiacov pochopil pricinu a dosledok a vysvetlila som ze ak bude utekat na cestu, pojde sediet do kocika a vzdy ked utekal, priputala som ho tam na 5 minut aj napriek tomu ze vrieskal ako pavian. Potom mi uz stacilo len povedat ze ak urobi este jeden krok smerom k ceste, pojde do kocika. Potom dalsie zlepsenie nastalo ked sme objavili vozik z Ikea. Chodil s nim vsade a nemohol s nim bezhlavo utekat. Tiez velmi rad tlacil svoj vlasty kocik. Skus aj ty mu dat nieco tlacit, alebo tahat. Hlavne nieco male co za zmesti do kocika, lebo male dieta sa na prechadke casto unavi a chce si posediet v kociku.
Kanaly ho musis nechat preskumat. Musis najst nejaky a bezpecnom mieste. Nas syn bol fascinovany kanalmi asi rok.
Auta musis ucit aby nikdy nechytala, iba vase auto moze chytat.
Smer prechadzky musis nechat na nej. Ak niekam potrebujes ist, skus ju na nieco nalakat, alebo pravdivo povedz ze zial teraz musite ist tadialto, ale nabuduce pojdete tam kam chce.
Priprav sa na to ze mozno nikdy nepojde pekne vedla teba drziac ta za ruku. Deti musia pobehovat, vsetko preskumat, vsade vyliezt.

andreatytler
26. feb 2023

@zuzu13487 To voditko normalne existuje.

zdenkak87
26. feb 2023

My mame 16 mesacneho. Chodi od 10 mesiacov cize uz chodi dost dobre, aj pobehne, aj po schodoch vyjde. Tiez odmieta chodit za ruku a ide si stale svojim smerom. Neriesim. Ked viem, ze musime niekam ist cielene tak vezmem kocik, ked ideme von len tak sa prejst tak mi nevadi ked nedojdeme na ihrisko, vybeha sa aj inde.

basska_b
26. feb 2023

U nas sla spravnym smerom v 2 rokoch a za ruku mozno v 3-4 rokoch. To neznasala, brala to ako obmedzenie osobnej slobody. Moja mama jej chcela dat ruku, ked sli cez cestu, tak to sa uplne vytocila. Chapem tvoju frustraciu. My sme medzi 1-2 eokom chodili na krátke a totalne nahodne prechadzky

hipuska
26. feb 2023

@zuzu13487 my sme na to používali súrodenecký kočík. Dieťa pevne pripútané v sedačke, staršie na skejte. Takto sme sa dostali vsade, kam sme chceli...na ihrisko, do parku a tam už behali

lenkakravcova
26. feb 2023

Moja má 2,5r a ešte ju to neprešlo. Takže to kus ešte potrvá. 😀

selest
26. feb 2023

@andreatytler my sme to voditko dlho pouzivali..
To sa nedalo lebo s nim sa nedalo ist ani kam on chce. Lebo on chcel silou mocou na cestu pod auta, na auta, do rieky, bezal ako splaseny valal sa krical...

beata_k
26. feb 2023

A preco musi ist az na ihrisko? Okolo bloku sa nedaju kamene poobracat? Nutis ju do niecoho, co chces ty. Ved ju nechaj nech sa zahra a objavuje co chce ona.
Alebo ju daj do kocika a odvez na ihrisko.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kris_tin257
26. feb 2023

Fuuuu u nás to začalo fungovať krátko pred 3 rokmi, a to od dvoch rokoch chodil do škôlky. Ale keď sme šli von neexistovali sa dostať z bodu A do bodu B. On za ruku nešiel nikde, všade sme s kocarom chodili keď sme potrebovali niekde ísť. Teraz má 3,5 roka a už to ide bez problémov chodí pekne za ruku ešte si ju pýta... Musel trošku "zrozumniet" 😊

katulienkax
26. feb 2023

Nechapem mamy ze sa tak zdrahaju kocika ked dieta dosiahne isty vek , moja ked vola mala tak tiez chcela len behat tak jednoducho musela strpiet cestu v kocari priviazana a pdvoazala som ju v cieli cesty

simca06022011
26. feb 2023

Prejde kwd to zatrhnes. Ja som moju chytila za ruku a išla. Neexistovalo aby nie. Cirkus? Išla do kočíka. Pre svoje dusevne zdravie som bez neho s nou nechodila ďalej ako pred dom na ihrisko a to bola dosť poslušná, ale mala svoje dni. A teda mali aj ini snahy, a reci, ze na co kocik... (typicky babky, nahanat. Vyprosovat. Alebo vláčit na rukách). :D a ešte niečo kúpiť, priniesť, okrem nej aj hračky alebo niečo niesť . Čiže máš nervy, neposlucha, hrozí úraz? Kocik. Môže sa aj o zem hádzať, Cirkus robiť. Ide za ruku alebo kočíkom. Žiadna iná možnosť.

basulaak
26. feb 2023

Moj syn zasadne chodi po ceste, neviem ho naucit ze po chodniku. Byvame mimo mesta, uz to mam na haku. Ked bude vacsi tak snad ho to naucim. Neznasam s nim chodit von. Stale cakam kedy sa to zlomi chyti ma aspon na chvilku za ruku a pojde v klude, nie ako tornado. Ine mamicky s omnoho mensimi dievcatkami co tlacia vlastne babiky v kocikoch na mna kukaju ako ja idem domov spotena, funiac, na ramene obveseny vrestiaci pavian, v druhej ruke odrazadlo. Na zahrade ked ho vypustim robi zo zasady vsetko co nema, nieco viac nebezpecne nieco menej. Je to moje prve a posledne dieta, nemam nervy. Nechavam ho preskumat, ked sa ponahlam, nediskutujem - priputam do kocika/auta a ideme. Nech aj vrieska. V tomto veku (22mes) mu to nevysvetlim, neda si.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ajka0207
26. feb 2023

Podľa mňa je hrozne malá, plus je zima. Naša má 14 mesiacov a teda ísť bez kočíka, to ešte vôbec nehrozí. Okolo 2 rokov sa to zlepší, myslím.

zuzu13487
26. feb 2023

@hipuska aj nad skejtíkom som rozmýšľala, ale myslím si, že ani tam by som ju dlho neudržala...a zase to vodítko mi príde už naozaj taký extrém...chce to asi len cvik a trpezlivosť. Minule sme vybehli von s najmenšou v kočíku, aj ona si zobrala svoj hračkársky a držala sa pri mne skoro celú cestu. Problém bol, keď sme chceli ísť naspäť, jasné že plač, truc, hádzanie o zem, ale nakoniec sa dala prehovoriť, ukecala som ju.😁

zuzu13487
26. feb 2023

@andreatytler viem 🙈🙊🙉 ale to už by muselo byť fakt v prípade, že si s ňou neviem rady. Aj najstarší mával takéto začiatky, aj keď nebolo to až takéto akčné a trvalo to fakt len chvíľu. A zase on je aj iná povaha, vždy bol na seba opatrný a bojko. Ale ja verím, že to chce len čas, trpezlivosť a pevné nervy. Do leta už hádam bude lepšie 😁

zorkahorka
26. feb 2023

Asi ma obdobie JA SAMA, je tvrdohlavejsia a zivsia, ze?. Pokual ide do nebezpecenstva, zadrz ju. Ak odbieha od teba kusok a nic jej nehrozi, nechaj ju tak, nech ma pocit slobody, dovery a ze ju respektujes. Vysvetli jej ale,ze tam, kde su auta, ti rucicku musi dat, lebo by ju zrazilo auto a to ozaj boli.
Starsi syn bol takyto. A pocas obdobia vzdoru to bolo este horsie. Teraz ma 5 a pol, nie vzdy ma drzi za ruku, nekraca vedla mna, ale daleko predomnou, ale naucil sa,ze ma ma cakat na konci ulice 😀 ini chytaju hysaky, ked to vidia, ja som si zvykla 😀 je totiz po mne, bola som taká ista 🤣

Strana
z2