Samostatnosť detí a zvládanie domácnosti
Poraďte mi ako zvládnuť domácnosť a deti. Po 7 rokoch "nič nerobenia" som nastúpila do práce. Mám druhaka,prváka a 5 ročného škôlkara.Mimo domu som každý deň od 7.30 do 17.Domacnost mi padá na hlavu,všade mám bordel.vecer pridem-caka má učenie s deťmi....Vstávam ráno o 6.30 aby som stihla desiaty a raňajky nachystať. Som vyčerpaná....
Ďalší môj problém sú školáci.Skolkara berie babka a skolaci chcem aby chodili samí a a tu nastáva problém. Bývame 10 min od školy,na dedine, cesta po chodníku,neprechádzajú cez hlavnú crstud, chcem aby deti chodili samé domov a zo školy o 15 tej, najedli sa-maju nachystané, spravia úlohy a môžu ísť von. Problém je ale babka, ktorá ich chce riadiť. Vraj suchý olovrant nestačí-musia mať varene. Nenechá ich,ťahá ich k sebe domov napriek našim zákazom,deti nevedia čo majú robiť sú v rozpoložení...
Som ja mimo keď chcem aby 7 a 8 roční boli samí dve hodky a najedli sa? Ja už fakt neviem čo mám robiť ako sa vyhnúť konfliktom...Keď ich zoberie k sebe, deti sa nepoucia a potom večer už učenie nezvládajú...Večer školu už iba dolaďujeme
@mamutka no ved to ze hladat ten kompromis.
Ja nechavam deti doma same 8 rocny postrazi aj 5 mesacnu dceru. Odskocim do obchodu. Je zatial rozumny a spolahlivy. Ulohy si robi od 1 rocnika sam.
Mladsi bude pekny kvietok toho treba strazit.
Ja uz som asi na aktivne babky alergicka. Lebo ked to nie je jedno tak to bude druhe.
@hipuska a co tak nejaky kompromis s nou? Ze teda ok,ale olovrant nech da skor a nech si tam aj ulohy robia,nech na ne dohliadne. Osobbe by som.radsej ja bola,kebyze mam deti pod dozorom dospelej osoby,ale tak my sme z mesta, ja by som si netrufla nechat deti v takom malom.veku doma sami. A pochybujem,ze by boli take zodpovedne,ze by si spravili ulohy..
Druzina nefunguje? Kedysi sme si pisali ulohy tam.. Rodicia uz len preskusali basen ci citanie..
U nas je napr.az do 18tej,ale moji su zatial skolkari.
P. S.,ani ja sa stale neviem zladit praca- deti domacnost,kedze domov prideme tak cca 17:30.
Jedlo by som.neriesila,nech si nieco male daju,aj v taboroch davali druhu veceru. 🙂
My tiez ak sa nestiha skor,jeme az okolo 19-19:30 a uz sa nam stalo,ze a o 20,ked sme sa neskoro vratili,ale to bolo cez vikend.
@hipuska cele na prd - na jednej strane ju potrebujete minimalne kvoli najmladsiemu, na druhej strane vas nerespektuje/sa nerespektujete/sa neviete dohodnut.
skratka trvat na tom, ze decka MUSIA mat do vecera napisane ulohy. musia a hotovo, lebo o 6tej to uz nezvladaju. bud si ich napisu doma, alebo u babky, ak tam nemaju podmienky, tak to skuste zariadit tak, aby mali (kde je problem - malo miesta, nie je stol na pisania, je tam hluk? )
a babke jednoducho vysvetlit, ze ulohy musia byt, lebo potom zle znamky atd. ak to bude porusovat resp deti by si napisali ulohy v druzine a ona ich vyberie skor, tak na tvrdo oznamit - ucitelka dostala prikaz pustiti ich az s ulohami, kedze u vas si ich napisat nemozu. a ked bude vymyslat, tak jednoducho najst daku studentku, co si to s nimi poobede za par eciek napise u vas doma, hodku na to urcite obetuje a ja neviem, pajcku, a mozno aj viac by som za to dala na mesiac. alebo daka zodpovedna osmacka/deviatacka po dohode s rodicmi. celkom dobre vreckove za hodinu roboty denne 🙂
.. a teda stravu by som neriesila, postavila by som to na dodrziavani tych uloh. tiez si myslim, ze pisat ich o siestej je uz neskoro.
Moja mamka mala dve práce keď som ja chodila do školy a pamätám sa že som chodila s o rok staršou kamaratkou do školy cez tri hlavne cesty a domov už sama. Všetko som mala nechystane,sama som si robila úlohy,moji bratia boli na internáte a ja az do večera sama s klucikom na krku a batohom s vodou a olovrantom som behala s kamaratkami po vonku a az večer o pol siedmej prišla mamina domov,dala ma do vane,spravila večeru,porozpravali sme sa co bolo v škole,prečítala rozprávku na dobrú noc a spať. Bola zdravotná sestra a mávala aj nočné a chodila vypomahat do domova dochodcov takže to bolo dosť ťažké obdobie ale nevyhnutné na to aby mohla zaplatit chlapcom školu,stuzkove a podobne veci. Boli sice iné časy a rodičia sa asi az tak nebáli o svoje deti ale podľa môjho názoru,ak to nejde inak,rozhodni sa srdcom po dohovore s deťmi a babke podakuj za ochotu pomôcť no požiadaj ju nech rešpektuje vás režim. Držím palce,je to ťažké,lebo mne mamina chýbala veľmi no brala som to v pohode lebo som videla ze sa o mňa stará a zaujíma a keď mala voľno vždy sme si urobili výlet alebo sa mi venovala a bolo mi to vzácne..
A ešte som zabudla ze ked ma pustila samu do obchodu po chlieb a mlieko tak som cestou dobrý kus chleba odjedla a aj z mlieka vypila a spomínam na to s úsmevom a hrdosťou ze mi mamka doverovala a mohla som jej pomáhať (bola som prvacka a takto to trvalo styri roky kým bratia neskončili školu)
Neviem prečo sa hneváš. Ja by som bola rada že sa má kto o nich obzrieť. Ešte nie sú takí veľký chalani. Čo by som ja zato dala keby som ešte mala mamu - ale žiaľ zomrela a mne a mojim deťom veľmi chýba....A svokra býva 30 km od nás a okrem mojim detí má ešte ďalších 10 vnúčat...
7+8 rocne deti denne 2h same mi prijde dlho. Raz za cas ked treba dajme tomu, ale denno denne, vratane samostatnej cesty domov, odomykania, robenia si jest.... Nasla si si vybornu pracu a mas vyborne riesenie - babku, ktora pomahat chce. Najdite kompromisy s nou, urobte ustupky. Ano doteraz si to stacila sama, ale to si nepracovala. Neda sa mat vsetko. Postav svoje vyhrady voci nej do uzadia a mysli hlavne na deti... Ja idem kvoli tomuto na polovicny uvazok, lebo tu babku nemam a skolaci mi prijdu maly este... a to budu mat 7+11 uz teraz... starsia bude chodit domov autobusom, ja uz budem doma ked prijde... maleho budem zo skoly este vyberat.. pomoc pri ulohach (casto je to len dozor a rada ze ano) potrebuju este obaja...a ano viem, ze aj my sme takto vyrastali... ale ked to netreba... ja si pamatam na celu kopu hovadin, ktore sme robili a nie teda ze by ich bolo malo...
@hipuska pozri ty chces vsetko.Aj chodit do roboty, aj nech Ti vybera skolkara aj mat samostatne deti aj mat rodinnu veceru o 17:30
co spratuvavas v kuchyni o 19?preco nemozu ist deti k nej a tam jest to je jedno o kolkej hodine.Bud rada nebudes musiet vecer varit.Nebudes zvladat chodit do roboty, ulohy, varenie....ani sa im nebudes venovat.podla mna su tie deti este male, aby boli same doma a mali zodpovednost za ulohy a vsetko...
a preco by mal byt skolkar u babky a oni same doma?Skratka ty si so svokrou nerozumies a hladaju sa dovody preco tam nemozu byt.Preco si tam nevedia robit ulohy?Radsej naozaj prijmes to, ze su same doma ako pri babke??O rok, dva,tri tie deti zdiveju, ked nebudu mat dohlad.Pises, ze mozu ist von, ked sa najedia naucia kam chodia von na dvor na ulicu po dedine?Ja neviem, ale my sme na dedine a 9-10 rocne deti este nebyvaju same doma.Mojho syns spoluziaka otec poslal do obchodu sameho cez cestu a jeho mama sa s nim niekolko dni nerozpravala.Ja mam v okoli praveze dost uzkostlive mamy som si myslela, ze iba ja som taka.Fakt nepoznam druhaka co je sam doma a sam si robi ulohu zohrieva jest aj, ked len v mikrovlnke
@eliska13 ja mám síce už tretiaka pomaly 9 rocneho, ale už ako druhak chodil domov z autobusu sám, cca 5 min chôdze, vedel si odkódovať garáž, dom (2 rôzne kódy), zohriať jedlo v mikrovlnke a byt doma sám 2-3 hodiny. Nikdy neporušil pravidla -neísť von, neotvárat nikomu, dvíhať telefón len rodičom a sestre a pod. nevidím na tom nič zvláštne, k samostatnosti som vždy viedla obidve deti od mala a myslím si veku primerane.
to snivam alebo niekto od dobroty nevie co robit? tak svokra ma sediet doma na zadku, a vie zo ulicu dalej su doma 2 male vnucata, olizuju jogurt, nikto sa im nevenuje, robia si ulohy a moze dojst k hociakej situacii. to je problem ked o 17 hod. zjedia u nej obed a o 19 im das rozok alebo nieco lahsie ked su hladni? aj ked sa im nevenuje ale ma ich na ociach, a su pri babke. To keby som tu cital apodobnu situaciu ze nemas kde nechat deti a babka nema zaujem tak by som Chapala tvoj problem ale toto????
Ďakujem, všetkým za rady aj kritiku. Ono je problém ten, že u babky je zima. Majú starší dom a nekura, lebo šetria. Bývalí sme tam tak viem. Aj v lete keď je 36 je tam zima. Oni majú v dome tak 14 C.deti sú často choré. Čo sa týka učenia, nie všetko si majú robiť samé. S prvkom chcem písať ja, čítať 2x aspoň sám.druhak má veľmi prísny uč.a zo dňa na deň sa učia dvojstranné básničky,takže učiť hlavne toto sám, a potom sa douvit so mnou. Ja chcem, keď prídu domov, nech sa povenuju skoks- nie viac ako 15 min im to bude trvať, a von som myslela k babke nech idú. Ano, svokra je veľmi ajtivna. Nerešpektuje nič. A hlavne nás rodičov.zo začiatku aj chodili k nám ale prestali. Čo sa týka varenia...Stále sa sťažuje koľko musí ona veľa variť. Čo sa týka učenia s deťmi- je zvlášť zaťažená na staršieho- vkuse ho ponižuje keď dostane zlú známku. Čo sa týka práce, aj ja by som chcela polovičnú, ale nie je...
Nerozumiem, preco je problem ak budu este par mesiacov chodit k babke.. (nebudu mat navzdy 7 a8 rokov)
Ma to z mojho pohladu len vyhody - najedia sa, budu pod dohladom, budu vsetci spolu (ved aj najmladsi je ich surodenec, ten nevadi ze je u babky kym prides?) nebudes mat doma bordel ked pridete a mozes sa namiesto umyvania venovat uceniu a celkovo detom.. Ak je u nich zima, nech sa lepsie oblecu (stale nerozumiem, tomu 5r zima nevadi a starsim ano? Alebo on nie je u babky?) a ze sa stazuje ze vela vari, tak jej povedzte nech nevari a rozky si zjedia u nej.. A mozno sa stazuje lwn aby rec nestala, vskutocnosti jej to neprekaza..
To ze sa svokra stara, no niektore mamy su uz take, najma ak pomahaju s detmi.. Ved ked na nich dava pozor, tak aj ma co do ich vychovy rozpravat.. Ved to nebude navzdy, vsetko sa meni vekom deti.. Zachvilu budu letne prazdniny, to mas ako vymyslene? Ved nechces snad potom od nich aby boli samostatne cele dni, len preto, lebo sa so svokrou nemusite..
Myslim, ze ak su deticky dostatocne rozumne, tak kludne by som ich nechala takto same. Ja mam 6 rocneho skolkara a obcas ho necham doma sameho kukat telku + 10 mesacneho ked spi a ja vybehnem na polhodinku so psom.
Autorka diskusie chcela poradit,pisete, ze najst kompromis so starkou.. nie vsetci maju starke , ktore tieto kompromisy su schopne akceptovat. A myslim, ze aby isli domov a urobili si ulohy a potom isli ku starkej je skvele riesenie. Tiez by ma stvalo, ze im vyvara a doma by mi nejedli. My mame veceru ako rodina vzdy spolocnu, rozpravame sa kto co prezil a stolujeme. Mozno by som v tvojom pripade pozvala aj starku na veceru, ak nema manzela td., mozno by sa jej to pacilo.
A nerozumiem tomu, ze 7 a 8 rocne deti su male aby boli same doma. Normalny vek zacat so samostatnostou. A su naozaj sikivne, ak to takto pekne zvladaju. Palec hore.
@hipuska podľa mňa sú tiež ešte malí na to, aby boli sami. Nikdy nevieš, čo za nápad dostanú. So svokrou máš zlý vzťah, to sa stáva, ale deti by do toho nemali byť zaťahované. Bola by som skôr rada, že mi na ne dá pozor. Ten obrovský problém s úlohami sa dá riešiť. Dostanú to ako povinnosť a ona nech o tom vie a nech na to dozrie. Čo sa týka domácnosti, tak nechápem, kedy stihnete narobiť taký bordel, ak ste prakticky celý deň preč. Tam by som pritlačila na samostatnosť a učila mládež domácim prácam a upratovať po sebe neporiadok. A manžel čo robí? Iba vylihuje na gauči, alebo niečo aj on v tej domácnosti porobí? Mimochodom, vstávanie o 6:30...veď to aká pohoda 🙂 Ja mám budíček o 5:30.
nečítala som všetky príspevky ale rázne by som svokre povedala, nech rešpektuje tvoje rozhodnutie a manžel, pokiaľ s tým nemá problém, mal by sa postaviť na tvoju stranu. Vy ste rodičia, mala by rešpektovať Vaše rozhodnutia.
Mne sa nepáči, keď každý hľadá potom nejaký kompromis, prečo nie k nej po škole, prečo ich nepríde skontrolvoať? Vaše deti, vaša domácnosť, vaše pravidlá. Ona tiež mala možnosť sa pri deťoch - svojich , realizovať, tak nech to teraz nechá na vás.
Moja dcéra už ako prváčka bývala chvíľu sama doma. Keď nechcela ísť so mnou do obchodu. TAk 30-45 min. Bola zodpovedná, aj keď stať sa mohlo všeličo ale to sa môže aj teraz, keď sú deti väčšie. tiež môžu niečo vymyslieť. Ako druháčka chodievala sama von - v meste. A ako tretiačka už nechodila do družiny. Chodila zo školy sama domov. Jej sa to tak páčilo a videla som na nej že má pocit že je veľká a tým pádom bola viac zodpovedná. Nám to tiež vyhovovalo. Babka bola po ruke a keby niečo prišla skontrolovať ale nezasahovala a keď sme nechceli tak sa nám do toho nemontovala. Každý si pozná svoje deti a vie či ich môže nechať samé alebo nie. Niekto vodí za ručičku 10 ročné dieťa a niekto má dieťa už v 8-mych rokoch samostatné. Každý je iný.
Ja by som deti v tomto veku same doma nenechala. Neviem, o akych "nasich casoch" poniektore autorky splietaju, lebo za "mojich cias" - a tie uz su pekne stare - deti chodili do druziny, tam si robili ulohy a medzi stvrtou a piatou ich rodicia/stari rodicia prisli vyzdvihnut a slo sa domov, ziadne sam doma a poletovanie po vonku sa nekonalo. Starsie deti uz druzinu nemavali, ale v tom veku deti autorky este nie su. Takze by som nechala babku vyzdvihnut deti, ked to tak chce, detom u nej nechala svetrik navyse, ak im bude zima (dohodnut s detmi, nie so svokrou) a veceru spravila len studenu a malu okolo siedmej a hotovo. Tiez mi nie je jasne, co je treba denno-denne upratovat v byte, kde cely den nikto nie je. Na upratanie vlastnej izby su deti uz velke dost, tam mozu trenovat samostatnost, ostatne mam maximalne na hodinu....
@hipuska 14 stupnov v dome je podla mna strasne malo!!! Nevadi ti, ze je ten najmladsi v tej zime 😨 ? Ja by som tuto zimu riesila ako prvu. Skusila by som sa s babkou dohodnut, ci ked prispejeme na elektrinu bude pustat kurenie v case ked tam budu deti alebo by som sa zamyslala nad moznostou dat im vybudovat nejake kachle/krb (pokial by vas to uplne nezruinovalo a deti tam travia vela casu napr. aj prazdniny, stoji to za zvazenie...).
Podla mna je len par moznosti:
1) razne babke povedat, ze chces aby vyzdvihovala iba najmladsieho
- ak si to nevies presadit tak mas smolu a musis si zvyknut na to, ze si svokra bude robit co sa jej chce (iste si je vedoma toho, ze nakolko ju deti zboznuju ty nepripustis prerusenie/obmedzenie kontaktu a to aj vtedy ked nebude respektovat tvoje instrukcie).
Tym sa dostavas k moznosti cislo 2) dat jej vyzdvihovat vsetky deti, tak ako chce ona s tym, ze si u nej same napisu ulohy a najedia sa - tebe ostava hladat na tom pozitiva, ze maju deti dozor a ty nemusis varit. Na jej staznosti ohladom toho kolko musi vela varit by som jej povedala nech im varene jedlo nedava, ze maju nabaleny vlastny suchy olovrant (kedze ona je predvedcena, ze musia mat teple jedlo istotne im bude aj nadalej varit, no uz sa nebude moct stazovat).
3) pokial ti prekazaju babkine pravidla a chces aby sa s nou deti nadalej casto stretavali mozte k nej chodit len cez vikendy a na vyzdvihovanie deti najdite opatrovatelku, ktora ti bude vyhovovat. Len musis ratat s tym, ze kedze ju potrebujete len na tri hodiny denne a byvate daleko bude brat velmi drahy hodinovy tarif. Aby si nedopadla tak, ze takmer cela vyplata pojde na strazenie deti.
4) moznost je nabalit detom vela jedla a nechavat ich do piatej v skolke a v skole a babku do vyzdvihovania deti nezatahovat. Poprosit ju aby bola s nimi len cez prazdniny. Pokial je skolka otvorena kratsie, je treba aby si to jeden z rodicov zariadil v praci tak aby najmladsieho mohol vyzdvihovat. Jasne, ze nie je pre deti najprijemnejsi pocit ked su tam kazdy den medzi poslednymi ale v dnesnej dobe tak funguje vela ludi (nie kazdy ma pomoc od rodiny alebo opatrovatelku).
@hipuska necitala som to cele,tak snad moja rada nebude uplne od veci..ja by som na tvojom mieste vyuzila svokru..nech idu chlapci k nej,nech aj teply olovrant maju..doma zas mozu mat suchu veceru,tebe aspon odpadne starost...jej reci,ze si neschopna neber do uvahy,nema ta co sudit...a chlapci sa mozu ucit aj u nej..ak sa im nevenuje aspon maju pokoj,je.jedno,ci sa budu ucit.doma alebo u nej,nie?
@hipuska nerozumiem - skolkara vybera babka o kolkej? kde je s nim kym pridets domov ty? u vas ci u nej doma kde je akoze tych 14 stupnov? ta zima najmensiemu neprekaza? mne to cele pride dost pritiahnute za vlasy...svokru nemas rada a cokolvek spravi je zle. hladas problemy namiesto kompromisov, asi len z principu, aby si si pretlacila to, ze TY si matka a TY rozhodujes...kde je otec? ten nema ziadny nazor, ziadne slovo? proste trvas na svojom a hotovo, pokojne nech sa cela familia kvoli tomu rozhada, detom zakazes babku, ktoru podla tvojich slov maju radi...samostatnost cakaj u 10-11 rocnych deti, nie od druhacika
@hipuska
Ahoj, sa ti normalne cudujem, ze sa ti niekto ponukne, ze ti na dve hodinky postrazi zadarmo kazdy pracovny den deti a ty ich radsej nechas same dve hodiny doma a potom ich nechas tulat sa po vonku. Ako 7 rocne a 8 rocne dieta? Vsetky chodime do roboty, ja v nej som v niektore dni az do 18h stiham to aj bez svokry. Ulohy sa daju urobit aj druzine, avsak sami si ich doma bez dozoru mozno nespravia, takze na tom budes rovnako.
Nejako som nepochopila, co ti vlastne vadi. Akoze hej, svokra bude asi general a nerespektuje, co jej povies? Ale mas na vyber?
@tana85
Presne tak.
@trdelnik234 ja som to pochopila tak, že manžel súhlasí aby boli deti samé, mne sa nepáči keď sa babky do všetkého starajú napriek tomu že im bolo povedané že to nemajú robiť.
Kde je rešpekt voči matke? Veď sú to jej deti. To je podľa mňa nerešpektovanie nevesty ako ich matky a to b y ma veru nasr...... Keď to im takto vyhovuje, nemá sa im do toho čo montovať.
tak ked s babkou nie je dobre ani tak ani onak a aj sama sa stazuje, ze vela musi varit a ma doma zimu, ries to ako vsetky zamestnane matky, ktore nemaju babku po ruke.
Velmi jednoduche, behaj upotena hore dole, na poslednu chvilu po deti, ked uz su v skolke ci skole posledne, narob si problemy v praci, lebo sa vzdy pozeras na hodinky a letis len co "padla" a ziadaj skrateny uvazok. Tlac na to a vybav si ho, v nadeji, ze ta nevyhodia.
Tak nejak som to riesila ja. Lebo behat dopotena ako somar, ledva stihat a mat unavene dieta kazdy den, to je dost smutne. A ze som riskovala pracu tym busenim na ciastocny uvazok? Ano. Nemam babku dedka tu, tak si musim poradit.

@6mia6 lenže tu je toho viac, ja by som také malé deti samé nenechavala. Ani prvaka samého robiť úlohy, pamätám ako môj chytal nervy, keď tie písmená nie a nie utrafit, chuda. Jedine so mnou to musel robiť. Takže pri tom všetkom mi to vychádza tak, ze by som tej babke dala šancu, hlavne ak ju potrebujem na vyzdvihnutie skolkara. My tiež jeme ako pises, ak sa podarí, popri lietaní vonku 😀 ale autorka sa pozastavuje nad tým, ze o 19. majú na dačo chuť. Ja vidam veľa starých ľudí, ktorí slúžia na vyzdvihovanie deti a mnohí vyzerajú dosť unavení. Táto babka vyzerá byť aktívna až moc, ťažko s ňou asi, ale nejaký kompromis sa iste nájde.