Skoro 8-mesačné dieťatko sa neplazí, nesedí a ani neštvornožkuje
Ahoj,pišem sem lebo už som bezradná. Mám naročne dieťa asi po každej stránke. Do akého obdobia prídeme, tak tam su same problémy. Či už s kojením,spaním,jedením,kakaním…no proste všetko. Moja dcéra ma o týždeň 8mesiacov. Jedine čo robí je, že sa pretáča na bruško (to robí 3 mesiace) a točí sa okolo do kola. Ale! Ona nie, že nevie nič iné. Ona je totalne leniva a ja neviem ako ju mam prinútiť hýbať sa. Ako som prišla na to, že je lenivá? Na posteli sa minule 3x za sebou otočila z chrbta na brucho…a na podloźke to nechce robiť ani za svet. Bude vrešťať až kym ju nevezmem na ruky alebo nepretočim ja na chrbat. V kočiku ju vozim stale na brušku a tam sa už XX krat dala na 4 a húpala sa. Doma na podložke to urobila minule 2x za sebou, keď som jej dala dole plienku. A to bolo všetko. Ona to proste vie ale nechce to robiť ani za svet a ja tomu nerozumiem, že prečo. Plazenie to neriešim, to vraj nie je pre vyvoj dolezite, ale stvornozkovat musi.Do sedu sa nedava ani nahodou. Boli sme aj u fyzioterapeutky a ak nezacne nieco robit do 2 tyzdnov,tak ideme cvicit vojtovu metodu. Pediatrovi to je jedno. Ja by som sa tomu najradsej vyhla ale ja uz neviem co mam snou robiť. Ona je uplna salamistka. Ale aj to,ze sa nejak extra nehybe tak vplyvom toho ma uz skoro 10kg co je brutal podla mna. Ale zeby bola dajaka priebojna a chcela robit toto a toto tak to vobec. Jej to je uplne jedno. Prosim vas uteste ma a ak mate dajaku radu co zabralo ja vase lebo ja som uz v koncoch. Dakujem.
Tak ja som s mojim cvičila Vojtovkou od narodenia do cca 6 mesiacov, potom sme mali Bobatha a dvakrát boli na osteo, mal slabé medzilopatkove svaly a torticollis, a podľa toho, čo píšeš, u vás to teda ani náhodou nevyzerá tak, ako u nás, môj sa v ôsmych mesiacoch napr. nedával na štyri ani sa nehupal, nedokázal by to objektívne, nemal proste silu na to. Až po tomto čase postupne.. ale že z prevencie cvičit Vojtovku pri 8 mesačnom dieťati, ktoré sa udrží má styroch? Choď za iným fyzio, ak je možnosť. Alebo osteopat? Aká je ináč mala? Myslím "povahou" nie je taká akoby "nervózna", nevyskakuje vám z ruky, nedávala sa ako menšia do takého luku, keď ste ju položili na posteľ? Čítam ako čítam, a podľa toho, čo píšeš, že aj vydrží na bruchu a pod. by som sa ja teda ešte až tak nestresovala .. záklon hlavy nemá, keď je na bruchu? Ale tak asi nie, ak píšeš, že je na štyroch v pohode, aj sa vystrie na ruky 🤔 ale za osteopatom a inou fyzio (ktorá cvičí aj iné ako Vojtu) by som zašla, pre istotu. Ako sa predáča? Zapája pri Tom svaly, alebo sa len tak akoby prehupla? Nie je totiž jedno ani tá technika... Pýtam sa iba kvôli tej podložke, že na mäkkom áno, na pevnej nie.. skús dať na podložku paplón.
no podla mna ide dost mino tabuliek,ale ak chodite qsi bude len lenivsia.My mame doma skisenost preto v 8m minto pride dost neakoro,ze nic nevie.Ale zasa poznam aj chlapceka ktory len tiez okolo 8m sa zazal plazit a je ok uplne len tiez lenivy.
@nwnw ona sa da sama na 4 ale tak raz za dva dni a nechce to robit…a ja vobec neviem,ze preco..no my sme sa zacali pretacat v 5m, ale to sa mi zda uz dost ze vlastne 3 mesiace pomaly sa nic nove nenaucila…
@kluska Ona je este v norme…nie je zatial pozadu,ale aj tak sa mi to zda uz trosku dlho. Ona sa na 4 da,ale tak raz za dva dni a inak to robit nechce. Ja ju motivujem aj,cvicime,ale ona sa diva namna ako na debila
@euka210 Ona sa ani nehneva, ona ma uplne v pazi. Ona vie sa dat na 4,ale urobi to raz za dva dni a tot vse,lebo sa jej nechce. Radsej bude vrestat kym ku nej nepridem.
@matkahelka Pockaj lozit ale znamena stvornozkovat nie? Plazit a lozit je nieco ine.
@andreatytler mame overball pod hrud,aby sa hupala na 4. Lenze ona ho ani nepotrebuje lebo ona tam uplnev pohode vydrzi aj sama. Ona sa vie dat aj na 4 ale urobi to tak raz za dva dni,inak to robit vobec nechce. A cvicime. Ja chodim tiez po 4 aby opakovala,aj sa vedla nej hupem. Jej to pride smiesne,co je fajn,ze je to zabava. Ale aj tak ked snou cvicim sa diva namna ako na idiota. Dohupe sa na 4 a potom sa da pekne dole a svet gombicka,dalej nic. Ale opakujem ze na 4 sa da raz za dva dni inak to nechce robit. Ja som pozerala aj toho osteopata,ale v okoli ziadneho nemame a ona by teda velku vzdialenost v aute nedala.
@oblecenie99 Ja som pozerala osteopata,ale v okoli ziaden nie je. Mala by daleku cestu autom nedala. Ona totiz nebude spat nikde inde len doma. Fyzio je naozaj na urovni, o nej pochybnosti nemam. Ona sa vie dat na 4 ale je to tak raz za dva dni,ale vie to a ja fakt nechapem,ze preco to nerobi…. Asi si zomna striela. Povahy je takej,ze ano je drazdiva. Nerada sa prebaluje,oblieka,kupe,ked sa jej cosi nepaci, tak to da patricne najavo. Spanok 0 bodov… v noci desne,polhodina spi a polhodina hore…cez den polhodinove spanky,ale cez obed niekedy da aj 2h.
No ako malicka bola v pohode len velmi uplakana. Do luku si nepamatam zeby sa davala a pretaca sa v pohode. Pekne pomaly, nie odrazom. Toci sa okolo svojej osi(preruckuje sa). Dviha zadok, dava sa na kolena ale vrch na polozeny na podlozke. Chyta si nohy a dava do ust.
Takze ona zodvihne zadok a da sa na kolena ale na ruky sa nevytlaci? Hrud ma polozenu na podlozke a takto sa pohupuje?
Vrch má položený na zemi? Či sa dáva na ruky? Druhé vzpriamenie?
my sme narazili na velmi dobru fyzioterapeutku.. uplne jednoducha rada, taketo dietatko patri na zem.. nech ma hole predlaktia a nohy, teraz je este teplo, neochorie, neboj a sup ju na zem a dat okolo nej zaujimave veci.. u nas ficalo vsetko ,,nehrackove,, tj kuchynske nacinie, plastove pohariky, misky, lyzicky, penazenka, kabelka, hocico, co ta napadne a co ti nevadi, ze okuse, olize 🙂 to je rada na stvornozkovanie
Ale aby som bola kompletna, dolezite je aj plazenie, to na prepajanie mozgovych hemisfer.. plazenie podporis na zemi tak, ze hole predlaktia, hole chodidla, ale oblecene nohavice
A pretacanie z bruska na chrbat sa mi darilo realizovat len na posteli
@lydiasabolova Ano hole chodidla su velmi dolezite pre spravne stvornoskovanie. Zial vacsina detiec ma ponozky, lebo mama sa boji ze ochorie. Aj ja som davala az kym mi osteopatka nepovedala aby som nechavala naboso.
@andreatytler ale prosim Ta moje mali bsetky ponozky a zacali velmi skoro a aky to ma akoze subis ponozky alebo nie?Ved to je jedno uplne.
inak sa opytam este a nemqs ju stake na rukach?Tak ju nechaj na zemi,tak mozno skor zacen nieco robit,ak ju mas polozenu v postielke kde vsetko dociahne na chrbte s rukoi,sa nemusi snazit,Ja som mala vsetky deti na zemi cely cas ,teda kym sa zacali otacat .
plazi sa, zle som sa vyjadrila.
@oblecenie99 To ze ma vrch podlozeny na zemi a je ako keby na kolenach to robi castejsie..ona sa chce tak posunut dopredu…ale dokaze aj normalne sa dat na vystrete ruky a dat sa tak na 4
@lydiasabolova Ona je na tvedej zemi na penovej podlozke stale. Nedavam ju na gauc ani postel nikde. Len na podlozke sa hra. Ona je tam spokojna stale na brusku ma kopec hraciek a so vsetkymi sa hra. A byva vzdy len v plienke lebo v byte mame 28stupnov teraz. A ked som pri nej tak jej dam dole aj plienku a pod nu dam jednorazovu podlozku aby to neocikala.
@lasoli Nie nenosim ju aj ked sa na ruky pyta. Ked sa pyta na ruky tak si lahnem na podlozku ku nej aby videla ze aj ja lezim ale na rukach ju nosim len vtedy ked je uz unavena a ma kst spinkat.
ok tak uz asi len vyckat kym sa rozbehne
Lenive dieta neexistuje. Ak mas fb ppzri si slupinu fyziomama. Bude problem niekde inde
z toho co si popisala, moja rada: kopec hraciek daj prec, daj okolo nej len par hraciek, hracky striedaj tak aby to bolo vzdy "nove", hracky daj tak aby na ne nedociahla, aby sa snazila ku nim dostat, mozes okolo nej dat aj ine predmety na ktore nedociahne napriklad mobil alebo ovladac od tv, to zvycajne pre deti velmi zaujimave alebo hocico co by ju zaujalo.
este pises ze ju vozis v kociku po leziacky na bruchu, 9 mesacne dieta uz moze v kociku kludne sediet.
Môj syn nestvornozkoval, plazil sa ako partizan, odrzal sa len jedným lakťom. Veľké bábo. V jednom roku nesedel. Neurológia - ok, vraj lenivé dieťa. Poslala nás na rehabilitácie - masaze chrbta, do 2 týždňov stal v postieľke. Chodiť začal ako skoro 17mesacny. Dieťa je úplne v poriadku, už skoro dospelé. Mladšia dcéra bola ako z knižky, všetko podľa tabuliek. Držím palce a prajem len trpezlivosť, všetko príde 🙂
Inak mne sa malá vždy osmelila najskôr na posteli vyskúšať niečo nové. Až po čase to skúšala aj na zemi na podložke.
@heln ty si pekne mimo s tym sedenim,keby si citala prispevok tak sa docitas ze bude mat 8 mesiacov a nie 9. A sediet ju dam do kocika vtedy,ked sa sama posadi a dovtedy ju budem vozit vo vanicke na brusku. Bodka.
Nestvornozkuje kazde.dieta.v tom pripade odporucam z osobnej skusenosti vojta.nemusi byt leniva moze mat oslabene svalstvo
jezisi, to akoby som o nasej citala... dlho dlhoooo sa pretacala z chrbta na brucho a na brusku vydrzala v poho dlho, tocila sa jak sekundovka do oboch stran, ale z brucha na chrbat ani za svet. na posteli ine dieta, tam rolovala jak blazen. boli sme u neuro, lebo som zacala mat haluze, lebo som mala pocit, ze vsetci jej rovesnici uz pomaly behali maraton a ona nic. a zrazu zo dna na den isla na 4 sa hupat, potom sa chvilu plazila a bum, zacala lozit a uz je nezastavitelna, ale zacala to az po dovrseni 9m a fakt sa mi zdalo, ze dlho sa nikam v motorike neposuva. ale neurologicky je v poriadku, tak aspon tam som sa ukludnila.
@heln dieta sedi vtedy, ked si sadne samo. niektore v polroku, niektore v roku. ale SAMO! uz mame rok 2022, nie 1980, kedy nas matky opierali vankusmi a "ucili" sadat.
@olivia1425 kazde dieta ma stvornozkovat, plazit nemusi, ale stvornozkovat ano
Deti napreduju skokovo. Ty si myslis ze sa 3m nic nenaucila a ona sa mozno sustredi na nieco ine napr stravu, rec...
Podla mna mu treba pomoct cvicenim. To ze sa dava len na kolienka je podla mna tym ze ma slabe svaly trupu. Dokaze sa dat aj na vsetky 4 ale je to podla mna pre nu nepohodlne koli tym slabym svalom. Aj nas syn sa tak zacinal posuvat dopredu, ze ked sa odrazil nohami, ruky mu usli a padal na hrud, ale pohupoval sa tak ze bol vzpriameny na rukach a na kolenach. Na tej osteopatii je kludne mozne ze vam bude stacit 1-2 navstevy. Su to nesmierne ucinne cviky a pritom neskutocne jednoduche. Odkial si?
@lasoli Dieta sa lahsie nauci stvornozkovat ak je bose, lebo bosa noha ma lepsiu prilnavost k podlahe. Proste v ponozkach sa smika (ak teda nie je koberec, ale aj na koberci je ta bosa nozka lepsia). A hlavne sa bez ponoziek nauci spravne stvornozkovanie, kedy su prsteky vyvratene dovonka a dieta sa nimi odraza a nie skrutene dovnutra a iba tahane po podlahe. A v neposlednom rade je tam vela nervovych zakonceni, ktore umoznuju dietatu ziskat informacie o povrchu a o tom ako ta noha pracuje. Ale to neznamena ze bez ponoziek sa nikdy nenauci stvornozkovat, ale ak sa mama snazi to dieta nejako rozhybat je dobre pouzit ten trik s holou nozkou.
Ahoj, nečítala som komentáre, ale moja dcéra bola tiež lenivá, ale vyskúšaj ju dat na bruško a daj jej pred ňu ovládač od TV, telefón, kľúče.. moja hneď po nich vyštartovala a začala sa plazit dopredu. Vyskúšaj a uvidíš ci ju to motivuje.
@kluska co znamena musi? Niektore deti stvornozkovanie preskocia
Podľa mňa to,že sa dáva na 4 a pohupuje sa, je super. Z tej polohy začne 4kovat a z tej polohy si aj sadne. Super,že má túto polohu rada a dokonca aj v kocari. Ja si myskiny,že je otázka casu, kedy spraví ďalší pokrok. Držím palce!
@olivia1425 no lebo to je normalne vyvinove obdobie dietata, tak ako dvihanie hlavicky, pretacanie sa, posadenie sa, plazenie alebo rovno stvornozkovanie, postavenie sa, chodenie okolo nabytku, samostatne chodenie. Tak to normalne ide s kazdym dietatom, samozrejme poradie nie je uplne to iste, len som chcela napisat, ze kazde dieta si tym ma prejst pre jeho dobry vyvoj psychomotoricky. je to dolezite, lebo pri plazeni symetrickom (ako vojak) a takisto pri symetrickom lozeni sa spravne zapajaju hemisfery v mozgu a tiez sa najviac formuje brusne svalstvo. Take deti co nestvornozkovali maju problem s dysgrafiou a pod. Deti, ktore posadzujes alebo ucis chodit mozu stvornozkovanie vynechat, ale to voli tomu, ze zasahujes do ich normalneho vyvinu a potom nestvornozkuju, co nie je dobre. A najlepsie je, ked dieta stvornozuje zopar mesiacov, 4-5.
@kluska suhlasim s tym ake je to dolezite.reagovala som len nato ze musia, pretoze poznam deti ktore sli rovno na nohy

Cvic s nou tak ako to robis, ze ju ty davaj na 4 a nech sa pohupuje. Tym si spevnuje svaly potrebne na stvornozkovanie. Podla mna cim viac sa takto pohupuje, tym skor zacne stvornozovat. Alebo jej skus dat pod hrud zrolovany uterak akoze je na hrbole a tak bude pre nu jednoduhsie sa dat na 4. Alebo si ju daj krizom cez svoje stehno.
Odporucam osteopatiu. Je to forma fyzioterapie ktoru deti znasaju ovela lepsie ako vojtovku.