icon

Som otrok svojho 5 týždňového bábätka

123iveta
1. sep 2014

Dievcata prosim poradte mi. Som uz zufala. Nedokazem doma vobec nic urobit. Moja babulka mi to nedovol. Nevie zaspat inak ako na rukach. To by mi nevadilo,len to zaspavanie trva aj dve hodiny. Dnes 6....Som uz na prasky.Aj ied zadriemka a dam ju do postielky spusti poriadny koncert☹ Nechce nosic,kocik, lehatkp...Nic,len ruky :-I som na nu sama. Manzel pracuje v zahranici a naozaj uz nevladzem ☹ ☹

cinkatko
1. sep 2014

@kika77777777777 Napad dobry, ale mela bych strach, aby si ji neomotal kolem krku... 😒 Clovek u tech miminek nikdy nevi, cemu novemu se priuci. Muj maly se uz kolikrat tak pretoci, jeden by myslel, ze mu k tomu nekdo dopomohl.
Kazdopadne davej pozor, aby si tu plinku mimi nedalo tesne k obliceji, takova mala miminka dychaji jinak a mohlo by mu stizit to dychani.
Ja za sebe bych to neriskovala. 😔
Mozna jsem paraniodni, 😅 tak se nezlob 🙂

kika77777777777
1. sep 2014

@cinkatko ja viem chapem čo myslis preto som nalepena na monitore ci pri postielke 🙂

barb1
2. sep 2014

Ahoj maminka, ja mám momenálne tretie dieťatko a smejem sa na sebe, že až teraz som prišla na to, čo robiť, aby bolo dieťa spokojné. Začali sme tehotenstvom, pokračovali porodom a teraz starostlivosťou o bábatko (tiež som prvé dieťa nechávala vyplakať, nikto mi nič iné neporadil a kto to praktukuje, určite ho nebudem džubať). Začala som používať sedliacky rozum a veriť inštinktom. Princíp je jednoduchý: vcíť sa do Tvojho dieťatka, 9 mesiacov bolo v brušku. Malo tam teplo a obmedzený pohyb. Mohlo sa hýbať, ale vždy do niečoho narazilo rukou, nohou aj tváričkou. Počulo Tvoje srdce a dych a črevá a neustále sa hojdalo. Dieťa príde na svet a je zmatené. Prvých 5-6 mesiacov nie je dieťa ešte vypočítavé, vždy má ku plaču nejaký dovod. Riešenie je dať dieťatku aspoň 3 mesiace na to, aby si zvyklo na nový život - veľký priestor okolo seba, zemská príťažlivosť... Najlepšie mu to nasimuluješ v šatke alebo ergonomickom nosiči. Aj teraz malá spí na mojej hrudi v šatke. Dokonca som si u nej všimla aj to čo píše kika7777777, potrebuje mať tvár zarytú do hrude, každý si myslí, že sa zadusí keď ju vidí, ale nezadusí, žiadne obavy. Počuje moje srdce, dych a pri chodzi sa hojdá rovnako ako v brušku. U nás je šatka liek na každú nespokojnosť. A keď nie je v šatke? Moje tretie dieťa spáva v kolíske , je v nej menší priestor ako v postieľke, bábatká nemajú radi veľký priestor. Vankúš na kojenie má v kolíske ako hniezdo, prišla som na to, že lepšie spí v hniezde ako na rovnom povrchu, veď 9 mesiacov bola v klbku. Ja tiež spávam v klbku ako embryo celý život. Polohujem ju na bok (mám dobrý vankúš, ktorý sa dá napolohovať ako potrebujem big flopsy od red castle), keby grckala, a tváričku si vždy zaryje do vankúša aby si vytvorila rovnaký pocit ako bábatko na fotke hore. A to hlavné, spí so zaviazanými rukami, v klasickej zavinovačke je teplo a rýchlo z nej deti vyrastú, ja som objavila od Red Castle tzv zázračnú zavinovačku a je naozaj zázračná. Dieťa neovláda svoje ruky po narodení a samé seba rozčuľuje tým, že sa bije. Treba ich zaviazať, preto aj v porodnici balia deti do perinky tak ako balia. Dnes má dcérka 2,5 mesiaca a prvýkrát spala bez zázračnej zavinovačky. Pre porovnanie, keď spí v zázračnej zavinovačke, spí 2x dlhšie, naozaj 2x dlhšie. príklad, bez nej 1,5 hod, v zavinovačke 3 hod. AJ keď ju nosím v šatke, keď to vyžaduje situácia, v noci spí kľudne v kolíske, nedožaduje sa ani spania s nami v posteli. Na margo vyplakania sa. Keď deti nedostanú to čo potrebujú a necháme ich vyplakať , rezignujú, ale zvyčajne si nedostatok niečoho (hojdanie, kontakt s matkou...) niečim kompenzujú a to napríklad: dudlaním (dudel, pastička, mamin prsník), mykanie telom, niektoré deti zaspávajú že si držia plienku na tvári, iné si omotávajú vlasy okolo prsta......... Ale teraz rýchla rada a niečo na pobavenie. Keď som si doniesla moje prvé dieťatko z porodnice domov začalo jačať a jačalo 4 hod, hanba nehanba volala som do porodnice čo s ňou a takto to robia oni: keď je dieťa od plaču také nepríčetné, že už ani nevie čo chce, zviazať ruky, pritúliť v posteli tesne ku sebe, zobrať dudel a nasilu dieťatku tlačiť do pusy, garantujem do 0,5 hod bude spať. Našťastie naše tretie dieťa má čo potrebuje, tak pri nej sme už k tomuto nemuseli pristúpiť. Veľa šťastia.

katarina644
2. sep 2014

@123iveta ahoj, my sme mali dceru taku, ze do styroch mesiacoch sme ju uspavali na rukach, v noci sme sa s muzom striedali, unaveni sme boli ako kone. potom sme sa uz museli striedat, aby sa aspon jeden vyspal. potom spavala cez den iba v kociku na balkone aj pri -28 stupnov v zime. az ked mala jedenast mesiacov, potom zacala aj cez den spat doma, ale spavala iba s nami, postielku ani nehrozilo. prezili sme....musis vydrzat, viem je to tazke, ale nam mamickam nic ine neostava.

mataba155
2. sep 2014

Prezila som si to tiez, manzel na mesiac v zahranici potom pride na 2tyzdne domov, k tomu 6 rocna dcera, vela krat vecer isla spat hladna a neumyta.Byvam v cudzom meste bez rodiny. S tym rozdielom ze maly chcel byt iba na cecku, akonahle som ho odtiahla, tak revy. Z celeho dna 20 hodin prisaty.
Vyriesila to drasticka metoda, cumel na silu, priviazany s plienkou okolo hlavy. Az kym si ho nevedel chytit.
Nechala som ho skratka vyrevat, uz som nevladala.
Trvalo to skoro 2 mesiace, kruhy pod ocami, domacnost sama spust, a slzy v ociach. Dnes lutujem, ze som to nespravila skor.
Dcera zbytocne dlho trpela prichodom braceka do rodiny.
Viem, ze to neni tvoj pripad, ale viem co prezivas, a drzim prsty, nech sa ti to cim skor podari ustalit.
A raz bude lepsie, neboj.
I ked este dnes skoro po 2 rokoch ked si nato spomeniem, je mi zle.
Vela stastia

radka279
4. sep 2014

Zavinovačka ako pise barb1 sa da kupit aj od kocky co ich sama sije, odporucam, ma aj CD s dobrymi radami na uspanie... ak mas zaujem, adresu napisem do IP

eludka
4. sep 2014

tiez som mala take narocne dieta, plakala a budila sa, no nic treba vydrzat, bude lepsie, je to tazke, ale dieta by nemalo citit Tvoju frustraciu a vycerpanie, skus si s nou lahnut a nech zaspi pri dojceni, Tvoju lasku a pritomnost potrebuje, ked bude cez den spat pospi aj Ty, prajem vela trpezlivosti

danka483
4. sep 2014

Hlavne kľud bábo potrebuje mamu nič iné , neporiadok? nepozeraj sa naň... jedlo ? objednaj si ...snaž sa zľahčiť vám život a fungovanie nemusí byť nič tip top buď s bábatkom dlho také maličké bezbranné nebude ľahni si daj si bábo na hruď a oddychujte 😵
opatujte sa

123iveta
autor
5. sep 2014

Babulky,dakujem vam pekne! No je to boj.....zaspinka len v zavinovacke,ale hrozne sa vzdy spoti. Aj ked ma len overalik. Tak neviem jak ju prinutit aby to skusila bez nej :-I Rusia ju rucky a konecna ☹

vlockasnehu
6. sep 2014

My sme mali ten isty problem, objavil sa po 4. tyzdni. Dva tyzdne sme sa trapili a po dvoch tyzdnoch ked nechcela spinkat a plakala vravim manzelovi - ked nespi, tak ju aspon daj na brusko nech cvici. Do minutky polozila hlavicku na bok a zaspala a spala a spala a spala. Odvtedy ju pocas dna davam spat na brusko a vydrzala mi spat takto 2,5-4 hodiny v kuse. Teraz sa to zase meni lebo ma cez 4 mesiae a uz zacina spat doobedu menej. Viem, ze poloha na brusku je rizikova ale dieta sa potrebuje aj vyspat a na chrbatiku nechcelo. Mam vsak v postielke monitor dychu a pocas jej spanku ju chodim aj skontrolovat. Zaujimave je, ze v noci nema problem spat na chrbatiku - ato nielenpri mne v posteli ale ani v postielke. Takze skus poexerimentovat s polohami.

barb1
6. sep 2014

@123iveta maminka, som rada, že už vieš v čom je problém. Už len upraviť oblečko podľa počasia. Deti ešte nemajú termoreguláciu. Neudržia si teplo. Ich telesné teplo sa vyžaruje a zavinovačka ho drží. Preto sa spotia a musíme deťom dávať menej oblečenia ako máme my. Ak Ty máš tričko, jej do zavinovačky nedaj nič. Ak Ty spíš pod paplónom, dieťaťu daj tričko do zavinovačky, len neviem aký typ zavinovačiky máš, podľa toho. Zatiaľ by som na Tvojom mieste neriešila, ako ju naučiť spať bez zavinovačky. Uvidíš po čase, kedy bude vedieť ovládať ruky, to rýchlo rozpoznáš. Veľa šťastia a veľa krásne prespaných nocí.

me_to_you
6. sep 2014

super ze sa zavinovacka osvedcila 🙂 naozaj len lahke dupky, pripadne mozno aj nic, alebo len tricko s kratkym rukavom. Ale napriklad mne sa mala tiez vzdy spoti, a je uz trosku vacsia, zaspi tak tvrdo ze sa spoti a moze byt aj nahata 🙂

jvlo
6. sep 2014

zavinovacka je super a este na youtube je asi 3 hodinova uspavanka pre babatka.....uzasna vec, ked som to malej pustila v nemocnici, zaspali okrem mojej malej aj vsetky deti v okruhu 5metrov 😀

barb1
6. sep 2014

@123iveta ešte som zabudla - spanie na bruchu, ako píše vlockasnehu, je tiež jeden zo spôsobov, ako zabrániť takému malému dieťatku biť sa ručičkami

janickacrazy
13. sep 2014

@kika77777777777 Joj ako čudne to vyzerá, kamoška tiež tak dávala malému do kočíka, inak jej nezaspal. Ja som to skúsila, u nás to nefungovalo, malý spustil taký vreskot, ako nikdy. Mne malý napr. tiež nechcel byt velmi v kočíku zo začiatku, ale nebrala som ho hned na ruky ako niektoré mamičky, chvilu poplakal, možno 5 minút a potom prestal a zaspal, alebo niekedy aj nezaspal, ale bol ticho. Treba skúsit, čo zafunguje.

lauricka
13. sep 2014

@123iveta nuz, zena po porode musi ratat s tym, ze bude mozno musiet vsetok cas venovat babatku. Tak to je. Mat deti je narocne, niekedy velmi. Preto je dobre, ak si vopred clovek zabezpeci niekoho, kto by mu, v pripde potreby, mohol pomoct. Ak nik taky nie je, musis ratat s tym, ze domacnost proste nebude mat kto moc obriadit. Veci okolo babatiek sa menia, takze aj toto moze prejst. Bohvie, co jej nevyhovuje, vadi...Niektore deti su narocnejsie, nez ine. Musis oddychovat, ked ona spi a davaj si nejake vitaminy pre zeny. Pripadne konzultuj s pediatrom alebo laktacnou, ci nemoze mat koliku alebo byt hladne, lebo zle saje, reflux...kopec veci to moze byt a nic.A co sa tyka toho, ze sme "otrokmi" deti, hm, tak tento pocit budes asi este par rokov mat, aj to sa moze stat 🙂.

lauricka
13. sep 2014

@jvlo mas link na tu uspavanku? diky

lauricka
13. sep 2014

@barb1 o aku zavinovacku ide? dakujem

asimama
13. sep 2014

vies co..asi ma tu zhodia maminky pod ciernu zem..ale vyskusat ju okupkat v cistci..deticky su velmi nachylne na zocinu.. ☹

lucymk
13. sep 2014

@cinkatko
@kika77777777777 ja som davala aj prvej a teraz aj druhej dcere plienocku,len tak na pol tvare a tiez môzem povedat,ze nam to velmi pomohlo .teraz su vase deti este malicke,ale uvidite,ze ked budu vädsie,tak aj skôr vam zaspinkaju.staci len culmik a plienocka,kturu volame nina a hned uz aj spali,alebo sa trosku snou povavili a v tom zaspali.niektori su zato aby sme deti neucili na niejaku vec,ale mne to je jedno .nech si kazdy vravi co chce.ako sa da naucit,tak lahko sa da aj oducit.

25daniela
13. sep 2014

Neviem co pisali ostatni, ale ja som otrokom svojich troch deti... Konecne sa mi dari to menit teraz, ked ma najmensie tri, donedavna som bola 100% otrokom, ale nevadilo mi to... Ked mi to zacalo vadit, zacala som to riesit... Ked nechces byt otrokom, najmi si opatrovatelku.. Iba neviem ci dieta nepotrebuje prave to, ze sme im tu kratku chvilu otrokmi...

roxana280
13. sep 2014

@123iveta skuste hojdacku automaticku a ak mozte, poproste babku az vam pride pomoct, co i len na vikend

sonka_d
13. sep 2014

..je mozne, ze ju boli brusko. My sme sa takto trapili a mala spala 20min. po hodinovom uspavani. Skus vynechat mlieko a mliecke vyrobky zo svojej stravy - ani maslo, smotanu, syr ani kozie mlieko ci ovcie... skus len na par dni. Nam to neuveritelne pomohlo. Staci na par tyzdnov. Neboj, na osteoporozu za par tyzdnov nezomries 😉

roxana280
13. sep 2014

@123iveta moj sny strasne plakal skusali sme vsetko, mal chudak koliky, pomohla Bio gaya kvapky, dali sme ju, ked mal maly 7 tyzdnov, doporucila nam detska sestra, len 5 kvapiek

barb1
14. sep 2014

@lauricka volá sa to zázračná zavinovačka od red castle, ale jedna maminka už upozornila aj na ulitky zo slovenska http://www.ulitka.sk/

sonicika
17. sep 2014

@barb1 najgenialnejsia odpoved na celom mk! 🙂

elienka
23. sep 2014

@123iveta no moja spávala v zavinovačke do 4 mesiacov, vždy keď zaspala, tak som ju "tajne" rozviazala, keď už bola taká "veľká" a aj tak musela mať pri tváričke tú zavinovačku aby do nej mohla zaboriť nos (podkladala som ju poštárikom). a na tej zavinovačke zaspávala do 8mich mesiacov, aj keď bola len prestretá, musela tam byť. až po 8mom mesiaci som zobrala odvahu jej tú zavinovačku zobrať úplne.

emocia
24. sep 2014

@nelly912 hm... to, či ich traumatizovalo, keď na ich plač nebolo reagované, nie je možné odhadnúť teraz. Môže sa to však prejaviť v staršom veku, dokonca až v dospelosti. Ak na plač dieťaťa neprichádza odpoveď, vyhodnotí si to asi takto: som naničhodné, nikomu nestojím za to, aby mi prišlo pomôcť. Som bezvýznamné, nikto ma nechce... nikto ma nemiluje. Samozrejme neviem nijaké podrobnosti, iba reagujem na Tvoju vetu: Máme dve deti, niekedy si ako bábätká aj poplakali - zdôrazňujem normálne plakali, nie vrešťali do roztrhania - a nemyslím si že by mali z toho nejakú traumu v staršom veku.

azbestica
24. sep 2014

@123iveta vydrz este cca 3 roky potom sa to zlepsi ;) takmer vsetky matky su otrokmi svojich deti 🙂