Som prekvapená z toho, že aké múdre je moje dieťa
Stava sa to aj vam, ze vas vase deti niekedy prekvapia svojou mudrostou? Ste s nim cely den, ucite ho nove veci a vsimate si kazdy jeden pokrok a myslite si, ze viete presne co dokaze a aky je mudre a potom urobi nieco z coho sa vam rozum zastavuje a co by ste ani vo sne necakali a uvedomite si, ze ste ho zase podcenili.
Ak ano, podelte sa so svojimi zazitkami.
My sme isli cez vykend na navstevu k svokrovcom. Syn ma 16 mesiacov. Nerozprava ale rozumie. Nie je nauceny chodit na navstevy do inych domov, lebo okrem svokrovcov k nikomu nechodime. Toto bola nasa 3 navsteva v ich dome. Naposledy sme tam boli na vianoce. Podla mna sa na tie predchadzajuce navstevy nepamata. Syn bol na zaciatku navstevy pomerne vyplaseny a hanblivy. Asi po 15 minutach sa osmelil a zacal behat hore dole po dome a skumat vsetko co sa da. Po hodine zacal byt unaveny a placlivy (lebo bol cas vecierky) a tak som mu povedala: OK, ideme domov. V tom momente, sa pobral k vchodovym dveram. Tam sa k nam otocil a ukazoval na dvere. Sokovalo ma, ze si pamatal ktore dvere vedu von z domu, a tiez to, ze chape, ze najskor sa potrebuje dostat von z tohto domu, aby sa dostal domov. Ked sme vonku na ulici a poviem mu ze ideme domov, tak vie ktorym smerom je nas dom, lebo to tam pozna alebo vidi dom ale toto bolo uplne nove prostredie.
@andreatytler Dcera bude mat 6 rokov a od roka ma neprestava nonstop udivovat ( v dobrom).
@andreatytler nuz pousmiala som sa, som rada, ze je pre teba talentovany a nadany, zvysok by povedal, normalny ;) Kazdopadne drzim palce, nech robite dalej pokroky vo vyvoji ako vsetky ostatne deti.
@anjelicek26 Ale nie... nemyslela som to tak ze je nejak extera talentovany a nadany... asi som ten prispevok zle napisala... to co urobil mozno robia deti bezne v jeho veku (alebo aj skor). Nejde mi o to, ho porovnavat s inymi. Hovorim o tom, ze som podcenila jeho schopnosti a vedomosti a uplne ma prekvapil tym co urobil. A toto nebolo prvy krat. U teba sa to nestava... nefascinuje ta to?
@andreatytler ono pri 4roch detoch ma clovek ten wow efekt dost casto. Robia pokroky kazdy jeden a to velke, obcas skokovo...beriem to ako prijemnu sucast zivota to pozorovat.
@andreatytler deti si pamätajú oveľa viac, ako si myslíme, nie sú hlúpe, sú len malé. Čítala som ako jedna mamina písala, že bola s dieťaťom asi vo veku tvojho, možno trošku mladším na prechádzke a dieťa začalo vykrikovať pipa, pipa. Ona sa obzerala, kde je nejaký sliepka, ale nič nevidela, tak sa ho pýtala, kde je pipa. Dieťa ukázalo an stĺp, na ktorom bolo hniezdo bocianov, ktorí ale ešte neprileteli. Mama zostala tiež hotová z toho, ako si to môže pamätať, veď tie bociany tam boli pár mesiacov pred tým a to dieťa vtedy nemalo ani rok. No pamätalo si, že kedysi tam boli, lebo mama mu ich ukazovala.
@andreatytler mňa fascinuje toto video
https://www.youtube.com/watch?v=j57r6W1qLgcDúfam, že mamičky, ktoré do šesť rokov deti kŕmia a obliekajú, nepadnú do mdlôb
@andreatytler Presne viem, o com hovoris 🙂 Moj maly ma tiez 16m a tiez nad nim zasnem 🙂 Podla mma to je pre dieta super, ked je mama nan uprimne namotana. Moj maly uz teraz na svoj vek perfektne rozprava, dlhe slova, jednoduche vety. No a presne ma udivuje, ze vytahuje veci spred niekolkych mesiacov. Ja mu pri prechadzkach vsetko mozne ukazujem a komentujem. Niektore veci som mu ukazala len raz a kedze sa nezdalo, ze ho to zaujalo, uz som sa k nim nevracala. A on to teraz po niekolkych mesiacoch vytahuje s tym, ze uz to vie sam pomenovat. Aj s neterkami som byvala podobne sokovana, co si vsetko pamataju. Vzdy som sa pytala, kedy vlastne clovek zabudne svoje utle detstvo (az na vyrazne spomienky), ked sa mi zdalo ze uz v roku si vsetko pamataju 🙂
Ja som pochopila ako si to myslela a moja dcéra ma tiež minule šokovala aká vie byt láskavá, starostlivá. Boli sme na návšteve kde bolo malé 5 mesačne bábätko a ja som normálne neverila ako sa mu dokázala venovať, ukazovala mu obrázky v knižke, hrkálky mu podávala do ruky, cumlík, flašku držala, hladkala mojkala, keď začal plakať tak sa bála že čo sa s ním deje 😄 jasne že možno sa tak správajú aj iné deti v jej veku ale prijemne ma to prekvapilo 🤭
áno, deti veľmi veľa rozumejú a aj veľa si zapamätajú, asi len pre dospelých je to prekvapujúce
aj 4r.neterka mi zreferuje veci spred 2 rokov, akoby sa včera stali, oni ten čas inak vnímajú, a ešte nemajú zahltený mozog zbytočnosťami, pamätajú si veci v obrazoch
@andreatytler viem ako to myslis....su to malickosti kt si neuvedomujeme ze to tie nase "babetka bezzbranne " zvladnu....aj bez pomoci resp bez slova.....pre kazdu maminu tie wow monenty.... ktore su pre ineho nicim vynimocne
@elizabet173 no video je pekné, ale ja už som na slovo montessori pomaly alergická 🤦 všade to teraz matky strkajú, preháňajú sa aké hračky kto kde vyrobil a pod. 🤣 Môj má 19m, a veľa z toho vie ani som ho to nemusela učiť a dávať montessori video na YT 🤣 všetko odpozeral..🤷
@andreatytler chápem, čo si chcela povedať, aj mňa môj malý veľakrát prekvapuje a to hračky ho veľmi nezaujímajú atď a pritom toho toľko vie
No 16 mesiacov je dost na to,aby si pamatal vychod. Moja mala mi v 10-11 mesiacoch ukazovala v kociku prstekom cestu k babke. Chodila tam dost casto. V 20 mesiacoch mi opakovala dlhe basnicky,ktore sme si citavali. Deti su mudre.
@andreatytler Ahoj, vitaj v klube! 😃 Podobné pocity a údiv nad schopnosťami dieťaťa zažíva asi každá matka, alebo aspoň väčšina. A ak chceš zážitok, spomínam si napríklad na tento: Syn je narodený v auguste. Keď mal rok aj niečo, možno niekedy v septembri, som mu kúpila takú ľahšiu, prechodnú vetrovku. Boli na nej dinosaury. Vtedy ešte môj syn, samozrejme, nerozprával. Vetrovku nosil krátko, lebo bola fakt tenká, takže sme čoskoro prešli na teplejšiu. Na jar, cca po pol roku, som ju zase vytiahla. Syn mal vyše roka a pol a na ten vek už celkom pekne rozprával. Keď zbadal vetrovku, ukázal na ňu a povedal "dinisauvus" (dinosaurus). Skoro som vtedy odpadla. 😁
@andreatytler toto su bezne schopnosti zdravych deti. Maminky, ktore maju prve dieta, su z toho fascinovane, pri druhom, tretom, stvrtom uz neriesis, lebo pochopis, ze je to sice super, ale nic vynimocne. Len pri prvom nemas s cim porovnavat...
@andreatytler vidím, že sa tvoja diskusia nestretla s pochopením 🤣 🤦
@andreatytler mňa nás syn tiež fascinuje každý jeden den, takže ti rozumiem. Áno, sú veci, ktoré sú bežné, ktoré tie deticky jednoducho robia, rastu, posúvajú sa ich možnosti, zručnosti, rozvíjajú sa. Toto mi vždy manžel povie keď sa rozplývam - no áno, RASTIE 😅
Ale aj napriek tomu si dovolím byť na nášho syna veľmi pyšná. Ma dva roky aj mesiac, ale už dlhšie rozpráva v pekných vetách, sem tam mu nie je dobre rozumieť, ale tie vetné konštrukcie, z tých som hotova. Používa minulý aj budúci čas, zložené súvetia, rozumie aj rozdielom vo forme slov, keď si napríklad ide sadnúť, zahlási, že si ide sadkať, keď sedí, povie, že je posadený.
Par dni dozadu išli vonku okolo nás detičky, malinke dievčatko na odrážatku a väčší chlapček na bicykli. Náš zahlásil - "Toto dievčatko ešte musí vyrásť, tento chlapček už vyrástol". Na slovo sme sa nezmohli 😅❤️
Áno, stalo sa mi niečo podobné s tým, ako sa dokáže orientovať v teréne v útlom veku. Keď sme začali chodiť von bez kočíka, za hodinu sme dokázali urobiť rôzne trasy a vždy sa trafil domov bez nejakého veľkého navigovania. Mal zrejme odkukané a zapamätané z kočíka. Ono deti veľa vnímajú, my sme na niečo zvyknuté ako mamy, a medzičasom urobia pokrok, ale pokým ho neprejavia alebo nevedia hovoriť o tom, tak si ani nemáme ako uvedomiť, že to nastalo.
Deti sa musia v prvych rokoch zivota naucit neskutocne mnozstvo veci. Su ako spongia, nasavaju informacie. Vzdy ma to prekvapi aj ked je to v podstate normalne.
@laila18 ja zase obdivujem matky, ktoré si dajú toľko práce, že vyrábajú montessori pomôcky, rozvíjajú dieťa všetkými možnými smermi, na tých deťoch je to dosť visieť. Ale tiež som alergická, keď fotia každú blbosť, pridávajú denne na soc. siete kopu fotografií, až si ich musíš bloknúť. Na druhej strane, ak nájdu skupinu mamičiek s podobným zameraním, sú ich fotografie, prípadne videá pre ne veľkou inšpiráciou.
@elizabet173 však hej ja keď som niečo vyrobila tak to skončilo aj roztrhané, ale moje dieťa všetko rozoberie na drobné. 😂 Len niektoré to ozaj preháňajú ako píšeš, že až nasilu všade to cpať, ja som môjmu normálne začala dávať priborovy nožík keď raňajkujeme, máme tie zagulatene, a sám sa snažil natierať ako nás videl a už mu to ide celkom fajn, a príde mi to normálne... samozrejme zase iná matka by ma spŕška, že by nožík dieťaťu do ruky nedala...ale všetko je pod dozorom samozrejme 👍🙈
@elizabet173 Mňa zasa fascinuje do mdlob ako vlastne matky kradnú deťom detstvo a kúsok nehy. Ako keby samé raz tie deti nejedli a neobliekli sa . Môj názor tak sa ospravedlňujem ak iny
@elizabet173 A co ta na tom prekvapuje? Ze si dieta medzi 1,5 a 2 rokmi vie obut topanky (ano casto opacne), natriet chlieb atd? Ked k tomu vedies deita od pociatku, nechas dieta nech skusa, nebehas mu stale za zadkom, tie je dieta po motorickej a dwusetnej stranke na tom tak, ze to może dokazat a hlavne chce, a este v tom videu, je dieta v skolke, cize robi a opakuje po innych. MYslim ze uplne normalne. Nase vsetky deti (okrem jedneho, ten je motorische drevo doteraz) boli velmi skoro samostatné.Vyhodou v jasliach a školkách je, ze je tam vsetko prisposobene vyske dietata. Ale deti nie su blbe. Nasi si pritiahli stolicku, stolcek. By si sa cudovala amo maja najmladsia v ca 1,5 roku zrazu sedel na linke a robila mi kavu. Ale vedela preste ako sa dostane hore a ako ta kafe masinka funguje. Deti nie su hlupe len vela rodicov sa boji a nenechá deti dlho nic robit same.
@kristina2015 nerozumiem ti, kradnúť deťom detstvo? Myslíš tým, že ich nechajú všetko robiť samé? Zdravé dieťa prirodzene prejaví záujem o činnosti, ktoré robia dospelí. Jedno urputnejšie - ja sama, iné menej. Myslíš, že keď dáš dieťaťu v necelom roku do ruky lyžičku a v troch príbor, lebo ono to chce, tak im kradneš detstvo? Ja som mala pred očami dve deti, ktoré na ZŠ plačú, lebo sa nevedia obliecť a čakajú, kto pôjde naokolo a zapne im bundu. Čím dieťa viac vie, tým je sebavedomejšie, ale tvoj názor rešpektujem.
@elizabet173 Tam boli 18 mesačne deti v tom videu ja nehovorím o skolakoch . Toto mi príde prehnane a áno až moc na môj vkus čo už niektoré matky robia aby vystavili svoje dieťa aké je dokonale a pritom je to ryba hodená do mora . Nič iné .
@yanni neviem, či si si ma nepomýlila, lebo mňa osobne na tom neprekvapuje nič. Ja som môjmu dieťaťu umožnila robiť všetko, o čo prejavilo záujem, bez ohľadu na vek, samozrejme nedostalo do rúk motorovú pílu. Ako desaťročný mi navaril komplet obed, aj upiekol koláč ku Dňu matiek. Ja mám dlhoročné skúsenosti s malými deťmi, mňa naopak udivuje, aké obrovské rozdiely sú medzi nimi, ako sa štvorročné dieťa nedokáže samé najesť lyžicou, ako mamka oblieka takmer šesťročné. Toto video mi príde veľmi milé, ale vidíš, je tu názor, že tým sa deťom kradne detstvo.

Pre každú matku je jej dieťa najlepšie a najmúdrejšie 😉