icon

Spánok v škôlke verzus spánok večer

28. sep 2022

caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼‍♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?

Strana
z6
nika_17
3. okt 2022

@aurora33 robim v skolke,nikoho nenutim spat,nemusia. Povinny je oddych na lozku.

janage
3. okt 2022

@nika_17 a čo pri tom oddychu na lôžku tie deti robia? Je povinné ležať v tichosti? Čítate im rozprávku počas tej doby, môžu počúvať tichú, príjemnú hudbu? Ako je to vyriešené?
Ja toto zažívam na vlastnej koži. A ležať v tichosti ak nevieš zaspať je na prášky. Človek 100x viac je frustrovaný.
A to ležanie vôbec nesplní účel lebo vstane podráždenejší ako pred oddychom.

janage
3. okt 2022

Mne sa páči systém, keď deti, ktoré ležať nepotrebujú majú iné aktivity. Kreslia, hrajú sa s legom, počúvajú rozprávočku, majú relaxačné cvičenia ako joga, ja som dcéru masírovala napr....Činnosti, pri ktorých sa stíšia, spomalia, ale nie sú nútené nečinne ležať.
Aj keď je mi jasné, že v súčasných štátnych škôlkach na to nie sú podmienky.

marhuly
3. okt 2022

u nas rovnaky problem. Doma nespava od dvoch rokov. V kociku, alebo aute zaspi. Doma vsak uspavanie aj 2 hodiny a nic. V 2.5 roku nastupil do jasiel a vravim ucke, ze nespava. Ona, ze nebojte, tu bude. Spavali 2 hodiny. Maly chodi od 2.5 roku cez tyzden spat o 10tej az 10:30 🙈. cez vikend nespi a o osmej uz je vypnuty.

montrojruza
Autor odpoveď zmazal
aurora33
3. okt 2022

@nika_17 u nás napr bola učiteľka ktorá deti nútila ležať so zatvorenými očami bez pohnutia. To nie je oddych to je drezúrne. Mnohé deti sa jej tak báli že rodičia museli chodiť po ne na obed domov. Tiež sa mi páči keď majú iné aktivity a nie ležať ako vojaci.

janage
3. okt 2022

@montrojruza ak by si mala dieťa, ktoré by po 2h spánku v škôlke nezaspalo pred 23 či polnocou, ver že by vás z toho vystieralo všetkých.
Prirovnala by som to k tomu, ak by tvojmu dieťaťu, ktoré spať pre svoje fungovanie potrebuje, spať nedovolili ani oddychovať a muselo by normálne fungovať. V dôsledku čoho samozrejme by ti revalo nervózne od 15 do 19.00 doma kým by nešlo spať

veve_ad
3. okt 2022

Autorka, este na prvej strane pises toto: "Ak poobede nespi, tak sme tiez vonku, ale nie tak dlho, opat doma vana, vecera, niekedy zaspi uz nad tanierom. Ale inak vstane od stola lahne a spi. Doslova"
Mne teda nepride v poriadku, ak mi dieta zaspi nad tanierom posediacky a pre mna by to bol jasny dokaz toho, ze ten spanok sakra potrebuje! Aky musi byt vycerpany nad tym tanierom, ked ti tam zaspi?! Dobre, urcite nie kazdy vecer, urcite to vacsinou "vydrzi", az kym ho neulozis. Ten spanok cez obed by som vsak 4rocnemu dopriala, nech to vecer trva do kedy chce. (A ano, viem to, mam doma to iste)

oliverceky
3. okt 2022

@lucia245 Poznáte organizáciu v škôlke? Kto by dozoroval deti pri Tv? V štátnych školkach ranná učiteľka konci na obed a druhá je v spálni

lucia245
3. okt 2022

@oliverceky u nas dozoruju aj upratovacky ked chyba ucitelka tak o com sa bavime? riesenie vzdy je ak je snaha🙂

lucia245
3. okt 2022

@nika_17 vyskusajte si mat take dieta co ho nepotrebuje a potom reagujte🙂

oliverceky
3. okt 2022

@lucia245 keď sa stane úraz, je upratovačka zodpovedná?

lucia245
3. okt 2022

@oliverceky mna sa to pytate? to je otazka na tych, co to tak riesia. opytajte sa vedenia v nasej skolke napriklad, preco to tak riesia, nech vam vysvetlia, ci su zodpovedne oni alebo kto🙂 okrem toho, pocas obedneho spanku su dve ucitelky u nas... naco?

sono2
3. okt 2022

@oliverceky áno.
Nie normálna škôlka v rakúsku

sono2
3. okt 2022

@lucia245 máš pravdu v rakúsku je to tiež tak
Skoro cele prázdniny robili len asistentky pedagogičky minimálne, cely august len asistentky.
Tiež sme sa s babami bavili že ak čo, že kto by bol zodpovedný za prípadný problém

simona20201309
3. okt 2022

@janage nemôžeš porovnávať dospelého človeka s poruchami spánku s malými deťmi....ani zďaleka sa to nedá porovnať
Poobedný spánok je nenahraditeľný. Nikdy ho nenahradi spánok v noci. Je niekoľko výskumov ktoré potvrdzujú, aký je poobedny spánok pre deti do 5r dôležitý. Keby to bola taka somarina, asi by sa to dávno zmenilo. Jednoducho centrálna nervová sústava ostáva rovnaká ako pred 50r.
Neexistuje aby 2r deti nepotrebovali spánok!!! Skratka rodičom to tak viac vyhovuje. Bodka. Nemajú trpezlivosť, vzdajú to... je to jednoduchšie ako potom usoavat večer dlho.

Nemám ani najmenšiu chuť tu vyhľadávať články a nie je ich málo, ohľadom významu poobedneho spánku.
Ešte raz a naposledy napíšem, žiadne dieťa nedokáže zaspat zo strachu, alebo z nudy. Dieta ktoré spánok nepotrebuje, nezaspi!!!! Ak zaspí, nie je o com!
Kto chce, pochopí, kto nie, ide svoje.....

petulda333
3. okt 2022

Tak moja mala doma obedny soanok zruseny. V skolke spi 1,5h a kludne by o 17 dala dalsi,ale natahujem ju a chodi spat okolo 19:30-20:00

simona20201309
3. okt 2022

Dala som si tu námahu... je o tom naozaj veľa článkov, výskumov...
Skratka v2r prichádza štrajk, ktorý môže trvať aj 2 týždne. Je to len obdobie, kedy dieta zacne odmietať zaspat.
Kopírujem z https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/364/popol...
Poobedňajší spánok nie je téma, ktorá by sa zdala byť priveľmi atraktívna a nad ktorou by sme kedykoľvek premýšľali. Podľa viacerých výskumov by však mala byť. Rýchly životný štýl začal spánok vytláčať na okraj našej pozornosti. Jeho nedostatok však môže mať vážny dopad na vývoj našich detí.

Popoludňajší spánok detí : Prečo by ste na ňom mali bezpodmienečne trvať?

Popoludňajší spánok je u detí dôležitý. Má mnoho benefitov pri ich ďalšom vývine. 

Poobedňajší spánok nie je téma, ktorá by sa zdala byť priveľmi atraktívna a nad ktorou by sme kedykoľvek premýšľali. Podľa viacerých výskumov by však mala byť. Rýchly životný štýl začal spánok vytláčať na okraj našej pozornosti. Jeho nedostatok však môže mať vážny dopad na vývoj našich detí.
Množstvo úloh, plánov, detských mimoškolských aktivít ukrajuje z poobedného spánku, nočného spánku, rána sú skoršie a tempo rýchlejšie.
V dôsledku tlaku niektorých rodičov sa dokonca polemizuje, či je správne, aby dnes deti "povinne" v škôlkach spávali. Vysvetľujú to tým, že ich deti potom doma ťažko zaspávajú alebo že by mali učiteľky bez spánku detí viac času na ich akademický rozvoj. Iní zase potláčali jeho dôležitosť v domácom prostredí tým, že poobedný spánok je len prípravou na materskú školu a nevideli v ňom reálny prínos.

Učitelia tak boli ešte donedávna nútení iba intuitívne presviedčať rodičov, že ich dieťa je unavené a cíti sa lepšie, keď si v škôlke oddýchne. Reálne sa však nemali o aké fakty oprieť.
Dnes už máme k dispozícii niekoľko štúdií, ktoré nám objasňujú,  prečo by sme mali na detskom poobednom spánku neoblomne trvať, aký je jeho skutočný dopad a jeho pozitívne účinky .

Neurologička Rebecca Spencer na University of Massachusetts Amherst značne pokročila v skúmaní faktov, ako poobedný spánok ovplyvňuje pamäť detí, správanie a tiež emócie predškolákov. Výsledky jej výskumu preukázali, že poobedný spánok má vážny dopad na posilnenie pamäte a tiež osvojovanie si nových informácií. Podľa jej zistení poobedný spánok pomáha deťom lepšie zapamätať, čo sa v škôlke učili.

V rámci výskumu podrobili skúmaniu viac ako 40 detí vo veku 6 rokov. Na skúmanie použili pamäťový test pomocou hry pexeso. Porovnávali schopnosť zapamätania detí, ktoré boli podrobené spánku v priemere 77 minút a tými, ktoré neboli. Deti, ktoré spali podávali o 10% lepšie výsledky v hľadaní pexesa ako druhá skupina.

Stále častejšie sa otvárali otázky o užitočnosti spánku v predškolských zariadeniach a či by nebolo vhodnejšie namiesto spánku venovať viac času ich vzdelávaniu. Výskum preukázal, že práve umožnením spánku deťom počas dňa, podporujeme ich neskoršie akademické výsledky  a osvojovanie si nových vedomostí.
Autori výskumu tiež prišli na ďalšiu dôležitú skutočnosť a upozorňujú rodičov i učiteľov: „Pokiaľ deťom chýba poobedný spánok, nie sú schopné si ho nahradiť počas nočného spánku. Vzniká tak úzka súvislosť medzi spánkom a následným učením.“

Ďalší výskum potvrdzuje, že poobedný spánok má značný vplyv na celkové fungovanie detí počas dňa. Štúdia skúmala správanie 62  detí vo veku 4 a 5 rokov. Podľa zistení vedúceho výskumu Briana Crosbyho, PhD, na Pennsylvania State University deti medzi 4 a 5 rokom, ktoré nespávali, podľa ich rodičov preukazovali vysoký stupeň hyperaktivity, úzkosti a depresií oproti deťom, ktoré v tomto veku pokračovali v spaní.
Unavený škôlkari sú nešťastní, viac vystresovaní a podstupujú vyššie riziko celoživotných psychických problémov.“
Vedci z University of Colorado Boulder v rámci svojho výskumu prišli na to, že deti medzi 2,5 a 3 rokmi, ktorým chýbal čo i len jediný deň popoludňajšieho spánku, preukazovali viac podráždenosti, menej radosti a záujmu o okolitý svet a horšie schopnosti ako riešiť problémy.
„Mnoho malých detí dnes nemá dostatok spánku a poobedný spánok je spôsobom, ako je možné sa uistiť, že im nechýba.“ Táto štúdia tiež odhalila, že „nedostatočný spánok v dôsledku vynechávaného poobedného spánku, spôsobuje, že škôlkari vyjadrujú pocity odlišne. Dlhotrvajúci nedostatok spánku im môže spôsobiť celoživotné problémy s náladovosťou.“
Výsledky výskumov hovoria, že popoludňajší spánok nie je menej dôležitý ako je jedlo, pitie či bezpečnosť našich detí. Aj keď sa nám to na prvý pohľad môže zdať. Má významný dopad na rozvoj ich tela i mysle. Neoberajme oň deti, lebo to môže mať pre nich celoživotné následky. Doprajme im ho a vytvorme im preň vyhovujúce podmienky.

janage
4. okt 2022

@simona20201309 ja som tých článkov prečítala do zbláznenia, a jediný efekt to malo, že som sa ešte viac neváčia, ako bude mozog môjho dieťa postihnutý lebo proste nespí podľa tabuliek.
Dieťa bude čochvíľa dospelé a je zjavné, že jediný mozog, ktorý utrpel je ten môj.
A ilustrovala som pocit, keď nie si unavená, či nemôžeš spať a niekto ťa núti v tichosti ležať. Ten je rovnaký u dieťaťa či dospelého.
Ale vieš čo, chápem Ťa, ja keby som mala len deti ako je moje druhé, tak zdieľam tvoj názor.
Mimochodom, písala som aj o tom, že vynútený obedňajšia spánok u môjho dieťaťa celkovú dĺžku spánku za 24h skrátil a kvalitu zhoršil (častejšie budenie)
Ak spala pol hodiny na obed, nočný spánok sa skrátil aj o 2hod. Už tak spala málo.

janage
4. okt 2022

@simona20201309 mimochodom moje dieťa bolo nespavec od narodenia. Aši mu nikto tie tabuľky nevysvetlil😉
Ja už to beriem s fakt veľkým nadhľadom, prežili sme, život ma naučil, že teória je len teória.
A predstav si zažila som aj situácie, keď všetky, ale všetky možné výsledky boli tabuľkové, ukážkové a dieťa v stave na nemocnicu.
A tiež, že teórie odporúčané v roku 0 až 5 dieťaťa boli značne odlišné ako tie o 5, 10 rokov.
Ty máš tabuľky a štúdie a ja som prežila život s dieťaťom mimo nich. A môcť vrátiť čas, ušetrila by som si kopu sĺz a starosti keby som ich brala len ako odporúčanie, ktoré nemusí platiť pre všetkých. A prijala fakt, že nie nemusí dieťa toľko spať a je to v poriadku a bude v poriadku.
Lebo všetko môže mať výnimku.
Mysli pri tých tabuľkách a štúdiách na to.

vevesh
4. okt 2022

@simona20201309 no tak v zahranici robia asi nieco zle- totizto v drvivej vacsine statov na zemi je britsky vzdelavaci system, v ktorom skola zacina uz v 4-5rokoch (=ziadny spanok). Takisto v zapadnych krajinach v skolkach spi minimum deti od 3 rokov (je to na rozhodnuti deti). Len na slovensku je povinne spanie do 7 rokov. Ja teraz nepolemizujem o prinose a studiach, len ze drviva vacsina deti na svete nespi cez obednajsi spanok do tych 7 rokov (a uz duplom nie povinne a skupinovo, ako je to zavedene v slovenskych skolkach).

aurora33
4. okt 2022

@simona20201309 ja by som ti dala moje dieťa, skús ho poobede zaspávať dve hodiny a nič z toho. Také články si mozes vieš čo. Môj nespal poobede teraz je školák a je jeden h najlepších žiakov v triede.

simona20201309
4. okt 2022

@vevesh áno, v zahraničí toho robia podla môjho názoru viac veci dosť zle... preto neznášam, keď sa niekto porovnáva so zahraničím.
V zahraničí je bežné dat dieťa do jaslí od pol roka, mat plienku na zadku do 4r, bagrovat s lyžicou aj v dospelosti, mat opatrovateľky k deťom aj k starým ľuďom, obedovať chipsy, jest v MCDONALD'S, .....
Ja sa radšej bude porovnávať s lepším, nie s horším. Stačí vedieť, aké nároky a aké učivo majú v tom zahraničí a je hneď všetko jasné.

simona20201309
4. okt 2022

@aurora33 stačí si prečítať všetky príspevky. Písala som, že keď dieťa nezaspi, tak nepotrebuje spánok. Ja tu diskutujem o tom, že ak dieta zaspí tak ten spánok potrebuje a je nemysliteľné mu ten spánok odopierat preto, aby večer zaspalo o 19tej večer a nie o 22

vevesh
4. okt 2022

@simona20201309 jasne, zapad nie je lepsi🙈🙉🙊 a preco sa stale orientujeme na zapad a preberame zapadne modely vsetkeho? Nehovorim, ze je eno nuno, ale asi nieco robia dobre, ked nemaju take problemy v spolocnosti ako my na slovensku....

janage
4. okt 2022

@simona20201309 ale ty stále nechceš pochopiť, že po čase to dieťa zaspí v tej škôlke lebo jemu sa zaspavanie kvôli pol hodine, hodine tam posunie na čas medzi 22az 24. Je teda jasné, že pri vstavani o 6.00 ho po nejakom čase to ležanie zlomí.
Tu nejde len o to, že časť večerného spánku sa presunie na obed, ale celkovo sa počet hodín spánku za deň zníži. A tie deti už tak spia málo. Teda z dieťaťa, ktoré spánok cez obed nepotrebovalo takým postupom (nariadené ležanie bez vrtenia v tichosti) za mesiac, 2 vyrobí škôlka umelo dieťa, ktoré zaspí.
Ono by ho v skutočnosti potrebovalo vtedy, ak by aj po obednom spánku, zaľahlo doma o 21.00.

janage
4. okt 2022

@simona20201309 to, že sa celkový počet hodín, ktoré dieťa prespi zníži, to už je podľa štúdií, tabuliek a teba OK?
Môj názor bude, že ak by to dieťa spať na obed potrebovalo, zaspí doma v rovnakom čase ako predtým. Ak ho nepotrebuje, je jasné, že čas ukladania sa na spánok doma sa výrazne posunie na neskôr.

aurora33
4. okt 2022

@simona20201309 moji nepotrebovali ale občas v škôlke zaspali lebo MUSELI. A potom boli mimo celý deň. A večer nie a nie zaspať. Vôbec im ten spánok nepomohol skôr uškodil. To je podľa tých ,,múdrych” článkov ok? Nehovorím že všetko na západe je ok. Ale toto naše slovenské komunistické musíš spat vtedy a vtedy doslova neznášam.

Strana
z6