icon

Spánok v škôlke verzus spánok večer

28. sep 2022

caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼‍♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?

kat10pat
2. okt 2022

Ahoj, zaujimalo by ma ako si dopadla 🙂 zatial to nemusim riesit ale tiez mam syna co.ked na obed spi vecer nezaspi a pre vsetkych mudrych, vecierku ma rezim ma, ale dokaze aj dve hodiny lezat v posteli v tme a nezaspat 🙂

ewhita
2. okt 2022

@simona20201309 ach aka mudrlantka...ale ti doprajem take dieta, ktore spanok nepotrebuje. Rozhorcovanie nie je na mieste a ani tie tvoje hlupe poznamky, ci je problem, venovat sa dietatu 1,5hod dlhsie....napr moj syn ma teraz 4,5r a nespava na obed od 2r. Chodi do skolky treti rok a treti rok nespava na obed. Vstava cca o 6 a ide soat cca o 20-20:30. Ak sa nahodou niekedy stane, ze sa mu v skolke podsri zapsat, ide spat tak 22:30. A ano , predstsv si, narusa to vecierku a je to problem venovat sa vtedy dietatu, pretoze to proste je cas na spanie a my mame predsa niesme storje a ak sa venujeme domacnosti/praci/dalsim detom, potrebujeme o takom case mat cas pre seba alebo spat.

Autorka-a nemate moznost nejakeho kruzku? viem, ze niektore skolky to tak maju, namiesto obedneho spanku naor anglictinu...prioadne sa dohdoni s ucitelkami, ze ak ostatne deti zaspia, nech tvojho poslu niekde v tichosti mimo postele citat knihu napr...podla mna sa to bude dat ak je to sukromna skolka

rootham
2. okt 2022

@lucia245 by ma piclo....ze nenechali si vysvetliť...snáď máš právo niečo také žiadať. Ozaj chcú mať kľud od detí, tak ich nechajú spať. Nervy 🤦‍♀️

mrkvicka060
2. okt 2022

ahoj. mame to podobne. 4,5rocny staci ze poobede spi 1,5 hodiny a vecer nie a nie zaspat. a darmo ho dam o 20:30 do postele, on proste nezaspi aj ked lezi. len sa vrti. a cim dlhsie potom lezi a nevie zaspat, tym sa to viac natahuje.
v statnej skolke ani za pana nechceli budit, lebo vsak tam nech deti spia co najdlhsie, nech je dlho klud. teraz od sept presiel do sukromnej, tam ho zevraj nechaju spat max hodinu, ale aj to urobi svoje. ale musim povedat ze je to teraz o nieco lepsie. ale asi si nepomozeme velmi...

erikavasilova
3. okt 2022

Môj 3 teraz nastúpil do škôlky
Doma už cca pol roka nespal lebo nechcel
Samozrejme keď vstal skoro ráno tak zaspal
A v škôlke pekne spinka a večer o 20:30 max spi , ráno o pol 7 ho budím do škôlky.
A vidím na ňom keď príde zo škôlky vyspaty a keď nie aký je už o 5-6 unavený.

U nás v škôlke je pravidlo ze nemusia spať ale ležať musia. Skus sa popýtať učiteliek.

oliverceky
3. okt 2022

@sono2 u vás je to takto ako píšete? Koľko detí je v skupine a ide o súkromnú škôlku?

vertigo
3. okt 2022

Podla mna to moze byt prechodne, ze v skolke zacal spavat...ze si to "telo vypytalo", lebo potrebuje. Ak to Vy fyzicky aspon trochu zvladate, nechala by som to bezat tak, ako si jeho telo vypyta. Ak v skolke bez presviedcania zaspi, asi ho nove aktivity vycerpali a pomoze mu to ziskat energiu do poobedia. Mozno by som vyuzila to, ze si oddychol a nechala ho v skolke dlhsie, nech si aj Vy nacerpate energiu. Prirodzene potom bude schopny vecer zaspat a tych 1.5 hodiny neskor nez obvykle, lebo uz si ich "odspal cez den". Mne sa zda, ze proste potrebuje teraz tu "spankovu injekciu". Asi prechodne. Ale inak, vo vela skolkach sa da dohodnut, ze dieta nepojde spat poobede, ak si to zelate. Skuste sa tak dohodnut u Vas alebo zvazte zmenu skolky, ak je to pre Vas velmi dolezite.

vertigo
3. okt 2022

@ewhita hm...9.5 hodiny spanku, to je naozaj narocne si popritom stihnut odpocinut. Obdiv, ze to zvladate. Vzdy som tisko zavidela tym mamam, ktorych deti spia za cely den spolu 13-14 hodin. Moj syn je tiez nespáč, ale tych 10.5-11 aspon prespi cez den.

lucia245
3. okt 2022

@rootham tak argument bol, že ak dovolia jednému, budú chcieť ďalší. A potom nebudú spať aj tí, čo to potrebujú. Co aj chápem. Ale! Z každej triedy mohli do nejakej mini miestnosti pozbierať taketo deti a aj telku pustiť, keď chceli mať pokoj, mne je jedno, len nech sa nemusíme my rodičia potom do jedenástej ničiť... ako bola som doma s menším dieťaťom, tak sa to dalo. Keby ale vstávam na siestu do prace napr, rázne by som to riešila, ved to by bolo na infarkt.
Teraz je syn predskolak a aj predskolaci musia lezať. Aj keď nespia. To mi osobne príde úplne mimo. Ako aj zatváranie skolky o štvrtej. Chcela som to riešiť aj podpisovať petíciou medzi rodičmi, ale nebol záujem. Tak potom to tu tak aj vyzerá, keď nikto nechce ani prstom pohnúť k zlepšeniu .

nika_17
3. okt 2022

A co je na tom,ze zaspi az 21:30?

nika_17
3. okt 2022

@lucia245 tu nejde o pokoj v skolke! Deti jednoducho spanok potrebuju! Maju im ho zrusit,aby ste mali doma pokoj vy?

autor
3. okt 2022

@vertigo ano, tak to asi bude, proste nove veci, aktivity, ludia, ako som pisala - dokazem to pochopit, ze tam zaspi, mozno sa to este utrasie, ale aj tak nechavat proste vacsie deti spat 2hodiny poobede, mi pride vela. Realne mam chut spravit nejaky prieskum aleboco🤣 ako je mozne, ze 4 rocne dieta spi poobede vyse hodiny, dajme tomu aj dve a vecer zaspi uz o 20:00.

autor
3. okt 2022

@nika_17 22:00 a neskor

autor
3. okt 2022

@erikavasilova v skolke pekne spi a vam doma vecee zaspi 20:30.
moj syn ked v skolke zaspi hoci len na hodinu, ide ako duracel do 22:00. o tom pisem. to je proste neskoro, ja som uz KO, ale okej, nejak si zvykneme, este sa to hadam nejak utrasie

nika_17
3. okt 2022

@rootham evidentne robite v skolke! Tu nejde o to,mat od deti pokoj,deti jednoducho spanok potrebuju!

autor
3. okt 2022

@nika_17 ako ktore, niektore uz obedny spanok od 3/3,5/4 rokov nepotrebuju

nastasyk
3. okt 2022

Môj syn, keď spal v škôlke co i len 30 minút, išiel spať o polnoci.... Všetky 3 moje deti už poobede nespavali od 2 rokov, inak by sme išli spať o polnoci....

nika_17
3. okt 2022

Moje nespavali od 2 rokov,isli do skolky,mali rano budik a v skolke vzdy spali a to mali 4 a 5 rokov,jednoducho si potrebovali pospat.Deti tam spat nenutia,ak nespia tak ok,ak zaspia,tak to asi potrebovali.A tiez som s nimi kolkokrat aj do 23-tej bola v izbe a som tu

nastasyk
3. okt 2022

@nika_17 niektoré spánok potrebujú, niektoré nie.... Kamartakine deti v Belgicku v škôlke späť nemuseli... A úplná blbosť je nútiť pred školákov spat, môj syn kvôli tomu škôlku nenávidel...

janage
3. okt 2022

@simona20201309 toto môže napísať len človek, čo také netabuľkové nespiace dieťa nezažil.
A áno je to problém, pretože tí rodicia potom absolútne dlhodobo nemajú žiaden osobný čas pre seba, svoju psychohygienu - niekoľko rokov.
Ak máš "šťastie" a tvoj poklad ešte aj sa v noci zo 3x budí, máš sama spankový dlh dlhodobý, poruchy spánku a to si vyžiada svoju daň.
Aj dospelí majú rôznu potrebu spánku predsa. Jednému stačí 5 hodín, druhý potrebuje 8 ako minimum.
Moje druhé dieťa bolo štandardné a bol to obrovský rozdiel.
U prvého dieťa obedňajší spánok jednoznačne zhoršil spanie ako celok. Častejšie bolo budenie v noci a veľmi sa posunulo večerné zaspávanie.

nika_17
3. okt 2022

@nastasyk nikto ich spat nenuti! Maju oddych na lozku.Ak spia,tak spia.Ak nespia,tak oddychuju.Ja si neviem predstavit,ze by som lietala a hrala sa 8 hodin.

nika_17
3. okt 2022

@nastasyk a moje predskolacka spala a skolku mala rada

nastasyk
3. okt 2022

@nika_17 mala ju rada, pretože zaspala. Môj aktívny syn, čo neobsedi tam musel hodinu a pol ležať a príšerne sa nudiť a preto to tam nenávidel, hoci deti aj aktivity zbožňoval....

vertigo
3. okt 2022

No, mate dieta, ktore ma trochu mensiu potrebu spanku. Niektore deti potrebuju spat viac, ine menej...a to je potom napor na rodicov. Niektore moje kamosky sa potom s muzom striedaju, aby to "prezili". Myslim, ze spat poobede viac nez hodinu nie je otazka, ci je to vela, ale ze rozne deti maju rozne biologicke potreby a to moze byt pre rodicov frustrujuce. Kamoska ma takmer 4rocneho syna, kazdy den spi poobede 3 hodiny a vecer v pohode zaspi v rozumnom case. On je proste silny spac...prespi vyse 12 hodin denne. Taki rodicia vyhrali v sportke 😉

autor
3. okt 2022

@vertigo presne tak, to sa lahko mudruje rodicom, co im 4r deti poobede spia dve hodiny a vecer zaspia 20:30. “aky je spanok dolezity blabla”. Ale ked on sa “prespi” a potom ponocuje, dakujempekne.
Takisto dospelaci - niektori si musia poobede zdriemnut, ini absolutne, niektori si zdriemnu ale nastavia budik!, lebo by sami spali aj dve hodiny a zobudia sa “rozbiti”.

janage
3. okt 2022

Ono by bolo fajn si uvedomiť ešte jednu vec. Ak nespavec musí v škôlke spať či ležať a zaspí na pol hodiny, hodinu, doma potom ide spať o hodinu, 2, 3 neskôr. A kvalita spánku aspoň u nás šla tiež dole. V skutočnosti teda to dieťa za 24h spí menej, ako keď cez obed funguje.

Toľko k argumentu, že tak malé dieťa, ešte potrebuje spať, ležať cez obed.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
3. okt 2022

@janage suhlasim, pre mna je podstatnejsie, aby dieta dobre a dostatocne spalo v noci. Naco poobedny (vynuteny) spanok v trvani hodiny/dve, ked potom frci zbytok dna a zaspava aj tak 22:00 a neskor. A vstavacka o 6:00. To aj mne je len tak tak, ked zaspim po 22:00 a mam uz o 6 vstat.
Radsej nech ide cely den, s kratkym slofikom do hodinky, idealne vobec a vecer zaspi 19:00/20:00 a prirodzene bude spat dostatocny pocet hodin aj do tej 6:00.

aurora33
3. okt 2022

@nika_17 to by si videla ako ich nikto spat nenúti, kokos.

janage
3. okt 2022

@nika_17 predstav si, že nevieš zaspať, nie si unavená a musíš v tichosti ležať hodinu na lehátku. Ja mám poruchu spánku a keď sa raz preberiem hoci v noci ja už ďalšie 3 hod. nezaspím. Niekedy skúšam ležať a oddychovať, ale je to také frustrujúce. Radšej idem žehliť, čítať hnihu a pod.
By ma kleplo keby ma niekto nútil.
Za ďalšie nebavime sa o deťoch, ktoré, keď si neoodýchnu cez obed, už o 17.00 je to s nimi na nevydržanie. Ide o deti, ktoré veselo fungujú bez denného spánku od 6.00 do 20, 21,.
Jasné, že časom v tej škôlke zaspia, ale nie preto, že denný spánok potrebujú ale preto, že doma potom nezaspia pred 23 či pol nocou. A vstávajú o 6 ráno. A ocitajú sa s rodičmi v začarovanom kruhu.
Nie je to dobré pre tie deti, ich rodičov. Jediní spokojní sú v škôlke lebo môžu tvrdiť, že dieťa predsa nakoniec zaspí, tak čo tí rodičia vlastne chcú.