Spinkanie na brušku

27. aug 2023

Mamicky prpsim vas v pprodnici mi vraveli ze mam davat babo spinkat na bok stale....
Uza 3 mesiace otaca sa na brusko aj tak zaspinka
Nwchat tak spinkat ?
Zevraj spinka lnie na brusku je nebezpecne

anavixy
27. aug 2023

Nenechat. Ani bez perinky a v perinke/ulitke uz vobec nie. Ani na bok ani na brucho.
Precitaj si nieco o bezpecnosti spanku z nejakeho dobreho odborneho zdroja, tu sa dozvies maximalne to, ze aj ta aj ta aj tej dalsich 20 kamaratok davalo deti od narodenia spat na brucho, ale to nci nejmeni na tom ze to je nebezpecene a vyrazne zvysuje riziko SIDS. Najdi si na ig kludne hocijaku spankovu poradkynu (spinkaj babo, wellbabing, lepsi spanok babatiek ai.) a u kazdej zarucene najdes informacie pripadne dalsie zdroje.

pribinak
27. aug 2023

Nechať. Je úplne prirodzene že sa dáva do polohy ako sa mu najlepšie spinka
Môj už v nemocnici spinkal na brušku. Robilo mu to dobre na bruško

anavixy
27. aug 2023

@pribinak ako sa novorodenec sam uplne prirodzene z chrbta da do polohy na brusko tak to by som si pozrela 🙂

misana84
27. aug 2023

spanok na bruchu zvysuje riziko nahleho umrtia dietata...ja som mala v perinke a striedala som boky

pribinak
27. aug 2023

@anavixy ty čo rýpeš? Píšem niekde že sa sám dal do takej polohy? Nie, tak nerýp

Ale chápem, čítanie s porozumením je pre niekotre uzivateljy vrátane teba veľký problém

anavixy
27. aug 2023

@pribinak tak prepac 😂 napisala si ze je prirodzene ze sa dava do polohy v ktorej mu je dobre a ze tvoj uz v nemocnici spal na bruchu lebo mu to robilo dobre na brusko, tak ja hlupa som to zle pochopila 🤷🏻‍♀️ tak ja nebudem rypat a ty nerad mamickam hluposti 🤝

doriiis
27. aug 2023

Ja som nechávala obe deti tak spávať.

dzulli1980
27. aug 2023

Moja dcéra akonáhle sa naučila sama pretáčať, spávala výlučne na brušku, som sa mohla snažiť, "napravovať ju", furt skončila do pár sekúnd opäť na brušku ... ako na pružinke bola 🙂

pribinak
27. aug 2023

@anavixy 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

misana84
27. aug 2023

@pribinak "Môj už v nemocnici spinkal na brušku." a ako sa dal na to brusko? chcete povedat, že personal tak ohorzil Vase dieta? alebo vy ste v nevedomosti tak spravila? ako dieta vie, že mu je dobre na brusku ked este nikdy nebol sam na brusku...

pribinak
27. aug 2023

@misana84 sama sebe sa čudujem, že ti vôbec odpisujem
Ja bruško som ho dala ja !!!! V inej polohe plakal a nevedel zaspať.
Nemocnica Kramare, rok 2010. Milióny rokov tak deti spia, dnes mame vymoženosť s názvom monitor dychu.

Už mi viac nepis. Chod rýpať do niekoho iného

pininka1
27. aug 2023

Všetky deti mi spali na bruchu aj ja som tak spala a nič sa nestalo. Dcéra mala strašne silný reflex rozhadzovania ruciciek a v jednom kuse ju to budilo, na brušku to bolo v pohode, navyše naši ani jeden nemali problém so svalstvom ani s chrbticou.

nelca84
27. aug 2023

Syn tiez spaval iba na brusku, zadkom hore. Iba vtedy bol spokojny. Dokonca aj v kociku.

ivangeline
27. aug 2023

Vsetky 4 mi spali na bruchu. ;) Menej sa budia.

miskamicha
27. aug 2023

o ake stare babo sa jedna. novorodenec sa asi tazko pretoci sam na brusko... pretacat sa zacnu od cca 3 mes +.... ak sa pretoci sam...nic s tym asi nespravis. moje dvojicky uz skoro 9 mes takto spavaju odkedy sa vedia pretacat 🙂

rachel36a
27. aug 2023

Jasne ze ho nechaj...trojmesacne dieta si uz samo v pohode otoci hlavu...moje deti od narodenia spali na bruchu a ziju...jeden uz 27 rokov a druhy 8 rokov....

lucia13022023
27. aug 2023

Ja som bola najprv veľmi proti tomu, bála som aj keď mam monitor. Cca v 3m sa začal pretacat potom už aj v noci. Otočila som ho vždy keď som sa prebudila no vo finále aj tak skončil na brušku. Teraz ma pol roka a otáča sa na bruško aj späť, je vo všelijakých polohach.

lilope
27. aug 2023

@anavixy podľa teba sa nemá dávať dieťa do polohy na boku ale na chrbát? Veď práve preto sa dáva na bok, lebo v polohe na chrbte by sa mohlo zadusiť pri návrate mlieka. V pôrodnici poúčajú o polohe na boku. V minulosti bola zase odporúčaná poloha na bruchu presne z toho istého dôvodu, ale od toho sa upustilo. Niektoré deti ale nespia inak len na bruchu.
Autorka píše, že dieťa má 3 mesiace a pretáča sa samo na brucho a či ho tak nechať. Pribinak píše, že ak sa dáva samo do tej polohy, je mu tak dobre.

zuzanaete
27. aug 2023

@lilope Praveze polohou na boku hrozi udusenie sa pri grckani. Pri polohe na chrbte ma dieta hlavu na boku a vsetko pekne vytecie von. V Australii ked povies o polohe na boku, tak na teba pozeraju, ci chces zabit svoje dieta. Davaju vylucne na chrbat a nemaju zvysenu umrtnost deti. Rovnako v mnohych dalsich krajinach.

zuzanaete
27. aug 2023

Napriek mojej vedomosti o najbezpecnejsom spani na chrbte som starsieho davala spat na brucho. Bol narocnejsie dieta na spanok a to bola pre neho najlepsia poloha. Mladsi spacal vylucne na chrbte. Ak sa uz pretacali, tak dom ich polohy neriesila.

beata_k
27. aug 2023

Ked sa sam otoci, tak nechaj.

angeli121212
27. aug 2023

@anavixy podľa mojich informácií môže dieťa spať na bruchu, keď sa dokáže pretočiť tam aj späť, synček začal tiež v tom období spávať na bruchu a vtedy som mu už nebránila

anavixy
27. aug 2023

@angeli121212 presne tak, ked sa dokaze otocit tam aj spat, vtedy moze pokojne spat na bruchu 🙂 autorka pise, ze sa 3m dieta otaca na brucho ale uvodna informacie je ze b porodnici jej kazali davat na bok, takze vo mne to evokuje to, ze dieta sa z boku otoci na brucho, co nie je ok. Ale mozno sa mylim, kazdopadne ak sa neodkaze otocit spat na chrbat, co urcite nedokaze a v 3m aj na brucho je dost skoro, tak by sa malo podla zasad bezpecneho spanku otocit spat na chrbat. Samozrejme to neznamena ze ma mam sediet a striehnut celu noc si sa zasa neotocilo, proste ked vidim ze je na bruchu, otocim.

@lilope presne tak, najbezpecenjsia poloha na nocny spanok bez bdeleho dozoru je na chrbte. Az kym sa dieta dokaze nie len otocit na bruchoa ale aj naspat na chrbat. Ja sama pracujem v porodnici a viem kolko veci sa tam robi a odporuca robit zle, ako tam pre niektorych zastala doba, a polohovanie na bok, este k tomu v perinke, je jedna z nich. Je to zastaraly nazor, ze dieta sa neudusi, lebo je na boku alebo na bruchu. Prave naopak, dnes uz vieme, ze v polohe na bruchu sa hrtan automaticky zaleje zvratkami, je to o fyziologii a umiestneni jednotlivych trubic v hrdle. V polohe na chrbte je dychacia trubica navrchu a zdrave dieta je schopne otocit a reflexne aj otoci hlavu na bok. Odporucam najst si na ig wellbabing, ma to tam krasne popisane aj s obrazkami a podrobnymi zdrojmi.
Dalsia vec je prevencia SIDS. Niekto tu pise, ze dieta na bruchu spi lepsie/dlhsie. Ani, to je sice pravda, akurat ze pri malych babatkach to nie je ziaduce. Castejsie budenie je prave prirodzena prevencia sids, podobne ako Moro reflex, dieta nema spat tvrdo ani dlho, nie ked je to umelo (paperovou perinkou ci polohou na bruchu) podporovany spanok, prehrievanie dietata a potlacane zakladne reflexy.
Este opat, ako v kazdej takejto diskusii, dodam, ze sa bavime o rizikach. Nikto netrvdi, ze dieta umrie na sids lebo spi na bruchu. Stale sa nevie presne preco sa sids vyskytuje, kedy, kto… ale mame uz dost informacii o tom co su rizikove faktory vzniku sids a poloha na bruchu je jeden z tych zakladnych, tak preco dobrovolne riskovat? Spankova poloha na bruchu nema nijaky benefit, len rizika, neviem preco na nej niektore (alebo vacsina) tak baziruju. Polohovanie je velmi velmi dolezite pre spravny vyvoj dietata, ale v bdelom stave.
To, ze spanok na bruchu je rizikovy nie je niekoho nazor, to je studiami overeny fakt a ked sa ho niekto rozhodne dobrovolne ignorovat, je to v poriadku, je to jeho vec, ale nepresviedcajme ostatnych, ze je to dobre, spravne, zdrave, len preto, ze ludia to tak robia alebo ze deti tak spia, spali aj budu spat a vacsine nic nie je. Ja neriesim koho dieta ako spi, nech si ich rodicia ukladaju ako chcu, ale autorka sa pytala ci je ok, ze tak dieta spi pretoze pocula/citala, ze je to nebezpecne, takze ona dostala informacie (nie len osobne nazory a presvedcenia) a ako s nimi nalozi, to uz je len jej vec.
Fakt nejde o buzeraciu 😄 Podla mna su toto velmi zaujimave a velmi dolezite informacie a zaroven su uplne lahko dostupne, len sa treba zaujimat.

vreckovka2
27. aug 2023

@anavixy prosim ta a ked dieta fakt odmieta spat na chrbatiku? Viem o vsetkych tych info, ale mne tak syn nespal ani v porodnici. Na chrbte krical. Na boku co to pospal, aj tak sa vela budil. Spaval doma na boku, pripadne na mne na bruchu cez den. Viac zacal spavat az ked sa vedel pretacat a spaval na bruchu. Doteraz spi len na bruchu, alebo boku.

angeli121212
27. aug 2023

@anavixy no náš malý začal spávať na bruchu od nejakého 6 mesiaca adi týždeň čo spal takto sa vedel len otočiť na brucho, otáčanie späť na chrbát akurát trenoval po tyždni uz vedel aj aj úprimne malý mi od pôrodnice prespí prakticky celú noc buď bez budenia alebo na jedno zobudenie ja som ho v noci nebudila

kris_tin257
27. aug 2023

Dcéra (teraz má 6 mesiacov) spí na brušku odkedy som ju vybrala zo zavinovačky (na chrbáte mi nechcela zaspať dala som ju na brucho zaspala zachvilu) spí tak stále aj keď sa už pretáča vždy si vyberie polohu na brušku ... Neriešim máme monitor dychu pre istotu a nechávam ju tak spať

anavixy
27. aug 2023

@vreckovka2 ja si myslim ze v tom pripade, ak to fakt inak nejde, tak postupovat ak pri dietati, ktore sa otaca na brusko, ale nevie naspat. Aspon tie polohy obmienat, nenechat spat celu noc na bruchu. 🙂 A monitor dychu je samozrejmost, ale to tiez nie je prevencia sids ale len alarm.

zorkahorka
28. aug 2023

Ano, nechaj, je to zdrave. Uz som to tu viackrat pisala - moj syn bol po porode na jiske a hadaj, ako vsetky deticky davali sestry spavat? Na brusko! Ak mas monitor dychu, vobec by som nestresovala.
Nastartujes mu creva, nebude nafuknute, nebude ho boliet, bude lepsia stolica a posilnis chrbatik.

vasjar
2. sep 2023

Náš stále spinka na brušku, tiež som sa bála ze sa môže niečo stať, ale jemu je tak dobre, a je to dobre aj pŕ jeho hlavičku lebo ju má zlezanu