icon

Stačí nám jedno dieťa

michaela18
6. apr 2012

najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.

cherry1981
9. apr 2012

@januzza80 To nechapem ani ja a idu mi taky ludia na nervy a najradsej sa im vyhybam a pritom ani jeden co to pove nikdy nepomoze ani nepomohol ale ja uz take reci berem jednym uchom dnu a druhym von kaslem na kazdeho, zo zaciatku ma to mrzelo, ze sa z malinkej malokto tesil, ale zial taky su ludia a dolezite je ze mi ju uz teraz strasne milujeme vsetci a ostatny mi mozu vyliezt na hrb 😀 😀 😀

januzza80
9. apr 2012

@cherry1981 Prece my se starame o deti a ne oni.Tak nechapu jaky je to problem.Vzdyt dite je dar.

moniciak
9. apr 2012

@davija Nádherne si to napísala ja tiež chcem druhé dieťatko 🙂

digysa
9. apr 2012

@michaela18 citala som si tvoje utrapy. Mam par poznamok, ktore by som tu chcela zdielat...

1. moj nazor je, ze mat viac deti je lepsie,ako jedno. ALe kedze je to moj nazor, tak sa toho nazoru drzim v mojom pripade. Kazdy ma pravo sa rozhodnut kolko chce deti...

2. myslim, ze 5 mesiacov po porode sa ma asi nikto nespytal, ci chcem mat druhe a kedy....to je teda chore, uz len z CASOVEHO hladiska. Clovek sa este vytesuje z prveho babatka a uz sa ma zaoberat druhym?? Mna druhe dieta napadlo mozno tak po roku.... Aj lekari radia cakat 20 mesiacov od prveho porodu.... 😠

3. po tvojom porode by som uz asi druhe dieta nezvladla....co si opisala vypada na dlhu rekuperaciu... Ak by som sa predsa len rozhodla tak urcite cisarskym rezom....

4. JE dobre, ze ludia su rozni....zo socialneho hladiska,keby sme sa vsetci rozhodovali iba pre jedno dieta, tak by nemal kto robit na nase dochodky....vsakano? 😉 Ale, kdeze su maminy, ktore zvladaju v pohode odrodit 3 ci 4 deti, (dakujem vam) tak sa ta porodnost dokaze vyrovnat.... 😎

5. Na druhej strane....mat 4 deti doslova sa pretlkat zivotom, od vyplaty k vyplate....manzelske hadky koli nezaplatenemu telefonu, ci internetu, neskor pripadny rozpad manzelstva.... 😒 😖 To tiez nepovezujem za skvele rozhodnutie..... 😅

alure
9. apr 2012

myslim si ze je jedno kto kolko a kedy bude mat deti....su maminky ktore nemozeu mat ani to jedno a kazde dieta je dar. My sme dlho mali len starsieho a aj ked pokusy o druhe boli,nejak sa nedarilo tak sme to uz ani neriesili. Nakoniec to osud zariadil tak ze vzal mi ocka 😢 a priniesol druhe dieta ....medzi detmi mame 8,5 rocny rozdiel a tiez som si nemyslela ze este bude 😉 vsetko je najlepsie nechat plynut a nikdy nehovor nikdy 😉

evuska32
9. apr 2012

@michaela18 inak Miška, mne sa do materstva vôbec nechcelo. Keby bolo čisto len na mne, prvého syna hádam ešte ani nemáme. Nikdy som nejaký extra vzťah k deťom nemala, tak som to ani neriešila. Nevydávala som sa kvôli tomu, aby sme mali deti. Bola to náhoda 😉 a pritrafilo sa. Keď mi malého dali, vôbec som nepociťovala žiadne materské pudy 😠 a prišla som si hrozne divná. Veľmi dlho trvalo, kým som si k synovi vybudovala citové puto. U dcéry je to iné, bolá doslova vysnívaná a vymodlená. Asi to bol osud, že mi ich "daroval" aj napriek mojim "rúhačským" postojom k synovi. A ešte jedno bolo asi osud, obaja sa narodili v rovnaký deň aj mesiac iba s rozdielom 9 rokov 😀. Proste "niekto tam hore" chcel, aby som zistila, aké je to krásne byť mamou dvoch detí. Prajem Ti, nech aj Ty si šťastná a je jedno či s jedným, dvoma detičkami - svojimi alebo aj osvojenými...bude tak, ako má byť! ♥

michaela18
autor
9. apr 2012

@davija strasne super si to napisala.mne je tiez do placu ked si pomyslim na druhe a bojim sa ze keby som otehotnela tak by som k nemu necitila taku lasku ako k adamkovi.bala by som sa co ma caka.prajem bezproblemove tehu a porod.mozno bude tak vsetko super ze tu o par tyzdnov napises ze sa mam pustit do druheho 😀

michaela18
autor
9. apr 2012

@cherry1981 ja keby som mala lehsie tehu a porod tak urcite chcem viac deti.vidis clovek naozaj nevyhovie okoliu.vzdy bude nieco co im bude vadit.mne sa paci velka rodina ale ja sa na nu momentalne necitim

michaela18
autor
9. apr 2012

@evuska32 dakujem za uprimnost.maloktora to takto prizna.u mna to bolo naopak. adamko bol vymodleny.dlhsie sa nam nedarilo a ja som vzdy milovala deti.odchovala som vela cudzich a dala im vela lasky,venovala som sa im naplno.pracovala som pre par irskych rodin a starala sa im o deti.doteraz sme v castom kontakte.a po porode som mala zrazu pocit, ze som svoju lasku vycerpala a nezvysilo na mojho syna.ale odkedy som prestala kojit,mame lieky na reflux a zahojili sa poporodne poranenia tak sa vsetko zmenilo a naozaj si zacinam maleho uzivat.len ma mrzi ten zaciatok,strasne si to vycitam ☹ a on sa tak strasne rad ku mne tuli a zaspava mi v naruci.je to moja "cicka" 🙂

korenbaba
9. apr 2012

@michaela18
to je taká klasika, niečo ako konverzačné klišé:
Ked si nezadaná, tak sa všetci pýtajú čo chlapci. Ked si zadaná všetci sa pýtajú, kedy bude svatba. Ked je po svadbe všetci sa pýtajú, kedy bude dieta. Ked je dieta, všetci sa pýtajú kedy bude dalšie. Ked je dalšie 2, či 3, či 4, tak sa ta všetci pýtajú, kedy pojdeš do práce. Potom sa ta všetci nejakú dobu pýtajú na to čo doma a na počasie. No a potom sa ta začnú pýtata, kedy plánuješ do dochodku. 🙂

Rozhodnutie je len na vas, muža a teba! Aj keby ste mali iný dovod, len že to tak proste chcete. Treba sa obrnit a pozerat na takéto otázky z nadhladom, prípadne si vymysliet nejaku nepristrelnu univerzálnu odpoved.

bocinka
9. apr 2012

My - více méně já - jsme se taky rozhodli jen pro jedno dítko, takže Sofinku.... Celej život jsem si říkala, že budu mít dvě děti, že až jednou umřem - jako rodiče - tak zůstanou spolu, byť už budou mít vlastní rodiny a tak, navíc jsem byla deset let jedináček a hrozně jsem chtěla sourozence.... Dneska už to vidím jinak, doba je nejistá, máme hypo na barák a popravdě si hrozně užívám toho, že už mi malá řekne proč pláče a co ji bolí.... Já měla porod super - teda tak jak může porod být, takže tím to není....
Za minulý týden jsem slyšela otázku "Kdy už bude druhé?" asi pětkrát a docela mě štve, jak mě každý odsoudí za to, že jsem schopná říct, nevím, možná nikdy, já teď prostě nechci.... Ale u mě je to vše fakt o možná.... Mám času dost - i když MM už tolik ne - tak si můžu svůj - náš - život zařídit podle nás a ne podle okolí.... 😉 😉

lucy109
9. apr 2012

netrap sa teraz tym, je to normalne,ked si mala tazke tehu aj porod, ze to tak citis.. ber take reci jednym uchom dnu,druhym von...ja by som vobec nic nevysvetlovala,nehovorila,ked ma okolie potrebu na to reagovat, povedala by som uvidime ako pan Boh da a bodka, nech si myslia co chcu a ty s muzom viete,ze dalsie babo zatial psychicky fyzicky nezvladas,to je podstatne... za rok dva,pat rokov mozno znovu budes chciet dalsie babo a tuzba zvitazi nad strachom... sesterka mala prvy porod strasny a druhy uplne lahucky..ale teraz uzivaj si malinkeho a kasli na take "mudre" reci 😉

lucy109
9. apr 2012

@korenbaba to si presne vystihla 😎 !

aduskatt
9. apr 2012

kdesi som citala odpoved, ktora ma pobavila a dotycnemu vyrazila dych...ked sa uz cele okolie zacalo vypytovat, kedy budu mat druhe(dlho sa snazili a neslo to), tak odpovedala nieco ako: A Vám to ako klape v posteli? a pekne s usmevom🙂)

btw, my tiez budeme mat jedno.......najskor som nechcela po tazkom tehotenstve o druohm ani pocut. Potom som zacitila tuzbu po druhom, ale 7 rokov sa nedarilo, tak sme si povedali, ze ostaneme pri jednom a sme spokojni aj s tym.........a vlastne sa ani nikto uz nevypytuje na druhe, lebo som hned hovorila, ze nechceme🙂a pri divnych pohladoch som odpovedala, ze ked tak chcu, nech si spravia vlastne🙂

wieruss
9. apr 2012

@michaela18 nic si z toho nerob , ludia su cudny, aj na nas kukaju ze preco chceme maleho "ochudobnit" 😀 ale tiez som mala posledne 3 mesiace tehu dost problemy, opuchli mi ruky/nohy a navyse mi ruky tak strpli ze v noci neznesitelna bolest a cez den som nevedela nic urobit lebo po minutke som uz necitila co drzim v ruke 😔 a neviem si predstavit ako by som sa starala o synceka keby som cakala druhe a mala taketo problemy. Ak by nahodou druhe prislo tak si ho pravdaze nechame, ale proste neplanujeme. Takze sama nie si 😉

wieruss
9. apr 2012

Miska a este , akurat som si docitala cim si si musela prejst 😔 a teda to co som zazila ja, je naozaj smiesne oproti tvojmu zazitku... moc ma mrzi co si zazila, ale hlavne ze ste uz s bobakom v pohodicke 😉

aninka30
9. apr 2012

@michaela18 som rada ze si napisala, akoby som citala svoj pribeh...rizikove tehotenstvo, porod som skoro neprezila(doslova-vnutorne krvacanie...)bolesti po porode a kontroly trvali este 3mesiace,maly ma(l) reflux, s kojenim som to zvladla do 2,5 mesiaca(do 7 odsavala+um),slovo spanok bolo pre mna cudzie slovo zo slovnika cuzdich slov,a otazky typu kedy bude druheeee ma vedeli vytocit "do vyvrtky". Teraz ma maly 1,5 a nazor na to ze druhe dieta nechcem som nezmenila.A myslim ze potom vsetkom co som prezila ani nezmenim pokial vyssie sily nezasiahnu lebo v tom pripade ide bokom co chcem ja 😀 nech to zhrniem dakujem ti ze si otvorila tuto temu a aj za uprimnost 😉

2hanah
9. apr 2012

@michaela18
@cherry1981 Vůbec nic si z toho nedělejte, takové otázky mají jenom hloupí nebo zvědaví lidé a nemusí se to týkat jenom toho, že máte jedno dítě, taky mi to strašně jde na nervy, ale nejhorší na tom je, že u prvního dítěte se ptali, kdy budeme mít druhé a teď když máme druhé se ptají, kdy budeme mít třetí???!!!! Jako kdybych byla nějaká továrna na děti!!! Svoje dvě děti miluju, ale víc bych ani zdravotně nezvládla. A Vy, které máte jen jedno z jakéhokoliv důvodu, jste určitě šťastné, že se Vám podařilo mít aspoň jedno zdravé a vězte, že to má mnohem víc výhod, než si ostatní myslí, mezi ně také určitě patří méně časté bolesti hlavy... Moje děti jsou pohromadě opravdu hlučné 🙂

aninka30
9. apr 2012

ono je to tak...mate chlapca pytaju sa vas,kedy budu zasnuby?ked ste zasnubeni,kedy bude svadba?ked je svadba nasleduje otazka a kedy budu deti?mate dieta a ludia sa pytaju kedy bude druhe?mate druhe tak nasleduje otazka kedy bude tretie??a tu niekde myslim uz konecne koncia tie "super" otazky 😀

cherry1981
10. apr 2012

@michaela18 Je normalne ze sa teraz na to necitits, ale to t uz pisali vsetky, takze uvidim rokmi, a aj keby nie tak co je koho do toho, mam v okoli teraz vela znamych ktory maju jedno dietatko a viac nechcu je to kazdeho vec kolko deti mat bude 🙂

bubinko83
10. apr 2012

@michaela18 aj mna sa každy pyta? "A kedy budete mat druhe"? A ked poviem že možno ani nebude tak sa na mna pozeraju ako keby som niekoho zabila. Pritom neviem čo je na tom? Ved to je každeho osobna vec. Ja som mala komplikovane tehotenstvo a dodnes niesom celkom v poriadku a druha vec je že aj finančne by nam to viac vyhovovalo. Ja viem že peniaze niesu všetko ale čo je na tom ked si viac doprajeme .Každy je iny ,každy ma ine priority a určite je lepšie mat jedno dietatko ako ich mat 5 a potom plakat v TV že nemam na to ani na to.Nechem sa tu nikoho dotknut a nemyslim nikoho konkretneho !!! Mne pride dieta velmi zodpovedne rozhodnutie a nemam a pokial sa ja nebudem citit na druhe tak ho mat proste nebudem a na ludi sa možem vykašlat.POznam ludi s vela surodencami a nenavidia sa a poznam jedinačkou ktory su super ludia a niesu ani sebecky ani rozmaznany ,všetko je to o vychove. 🙂

ematko29
10. apr 2012

@michaela18 po pôrode prvej dcerky som na dalšie nechcela myslieť tak som tú myšlienku doslova odsuvala na neskôr.aj ked porod s prvou bol rychly popôrodné poranenia mi ho dlho pripomynali,aja som sa koli nim nevedela tesiť z novonarodeneho dieťatka.ale po 2rokoch som sama zatúžila po druhom bábetku.koli tomu ,že dcerka potrebovala spoločnosť deťičiek,bolo mi luto,že sa doma nema ským hrať aja som pocítila maťerinsku túžbu znova.Môj názor je,že nechaj to plynúť nezaoberaj sa vecmi ktoreé su teraz neaktualne.nikto nevie čo bude zajtra ,o rok o 2.ťež sa zo syna .teraz nepotrebuje súrodenca ale teba,ked pocítiš ,že ho potrebuje bude to zas o niečom úplne inom 🙂 Atí ludia čo sa ťa pytaju 5mesiace po to ,že kedy druhe?tak podla mna si ta len doberaju ,je to len rutinnna otazka ktoru sa pytaju lebo sa to robí v ich spoločnosti.neuvedomuju si ako sa citiš.neviem kto by 5mesiacou po porode planoval dalšie 😀

zufzufmeister
10. apr 2012

Ahoj, tiež si myslím, že je to každého osobná vec, aj keď moja kamoška čakala ešte predo mnou (cca pol roka) dieťa a keď sa narodilo, tak som sa asi po pár mesiacoch pýtala, že kedy druhé a ona mi povedala, že druhé určite nechcú, že jedno je až až pre nich... tak som tiež ostala taká, že ale preboha, chuda dieťa, bude jedináčik atď. Ja som chcela vždy minimálne dve a s čo najmenším rozdielom, ibaže ako mám malého, všetko je super, nemala som ani žiadny problém, ani pri pôrode (porodila som za hodinu od príchodu do pôrodnice), ani s krmením, ani chorý nebol, naozaj od začiatku všetko super, malý je dobré dieťa, ale už veru nie som taká presvedčená o tom, že chcem ešte jedno a najlepšie hneď... Proste chýba nám jeden príjem, som nervozna, že som stále v tom istom kolobehu a niekedy mám nervy aj na malého, keď vyvádza a veru neviem si ale vôbec predstaviť, že by som teraz mala ešte jedno... Na druhej strane, mať súrodenca je super a to je fakt, že je to na celý život, je to iné ako kamaráti atď... Čiže nechávame to otvorené, možno o pár rokov, možno nie... uvidíme aké budú pocity, túžby a situácia...

pingu1
10. apr 2012

@michaela18 presne co pises sme zazivali aj my. porod zly, tehu zle. mala bola na JIS po porode. poporodna depka jak vysita. som si povedala ze nikdy viac. od vtedy ubehli 3 roky a zaciname uvazovat o druhom. ale panicky strach sa nezmenil.

ika30
11. apr 2012

ahojte my máme 6 ročnú dcérku, mala som pri nej hrozné tehotenstvo a ešte horší pôrod, prvé 3 roky sme o druhom dieťaťi ani netúžila, pretože sme bývali u mojich rodičov, stavali sme si dom,študovala som VŠ a spomienka na tehotenstvo a pôrod boli hrozné, až potom to prišlo ked dcéra začala chodiť do škôlky a začala sa nás pýtať, prečo ona nemá bračeka, alebo sestričku, a ostatní kamaráti v škôlke majú, tak sme prišli nato,že nám je s 1 dieťaťom dobre, ale jej bolo smutno( tak sme sa začali o 2 bábo snažiť, ale nejak to zrazu nešlo, boli to dlhé mesiace očakávania tehotenstva(((nakoniec sa nám to podarilo a teraz som v 7. mesiaci teh., tiež to nie je bez problémov, od 5. mesiaca som sa začala otvárať, musím ležať, ale tá radosť v očiach našej dcéry, že nebude sama, ako mi každý deň hladká bruško...)))Dieťa je dar od Boha... 🙂

martinka05
11. apr 2012

@michaela18 ahoj, ja mám tiež len jedno dieťa, má 6 rokov a o druhom dietati už s manželom neuvažujeme, úplne súhlasím s názorom, ktorý ti napísala @bubinko83, cítim to presne tak isto ako ona 😉

ranavika
12. apr 2012

@martinka05 Ahojte aj ja súhlasím s martinka05 a bibinko83, my tiež máme jedno dieťa 4 ročného adamka, sme z PO, tiež finančne nám to nevyhovuje, nie sú istoty v práci a ťažko je nájsť si prácu. takže ostávame pri jednom, tiež som nemala celkom ružové tehot., uvidíme, ale skôr uvažujeme o jednom.

martinka05
12. apr 2012

@ranavika ahoj, ja som tiež z PO 😉

michaela18
autor
12. apr 2012

@ranavika @martinka05 kocky aj ja som z PO 😀

ranavika
13. apr 2012

Ahojte martinka05, michaela18, to je super, že ste tiež z PO, možno sa aj niekde stretneme. Kočky ja mám 32, každá máme v podstate rozdielne vekovo detičky a svoje starosti. A jedno dieťa, dve, či tri, každého osobná vec,nie?