Stafylokok u príbuzného, ktorý tlačí na stretávanie sa s bábätkom
Dobrý deň,
Moja babka má pozitívny nález stafylokoka v nose. Veľmi ma mrzí, že napriek tomu sa chce stretnúť s našim 4mes bábätkom, že ju chce vidieť z diaľky a pod. Ja si nemyslím, že je to vhodné. Tvrdí vraj ona ako lekárka vie co robí a vraj sa informovala u x lekárov, že sa môže stretávať s malým bábätkom, je si istá, že ona ako nosič infekcie bábätko nenakazi. To, že ma psychicky,, vydiera " s tým, že x rokov umiera a pod neriešim.
@lilka5566 ja by som povedala, ze pojem biomatka by mal oznacovat zenu, ktora dba na stravu, nosi dieta v sstke, necha ho behat bose a snazi sa ho liecit prirodnym sposobom, nie ze sa vyhyba vsetkym bacilom. To su naopak zeny, co vsade striekaju sanytol a pod...
@sellycka13 tvoje dieta a aj ty bude denne stretavat x ljdi so stafylokokom. Preco nepovies babke, ze mozte ist spolu kocikat, popripade posediet vonku a mala v kociari? Z 1,5m sa urcite nenakazi. Prehanas to, ale chapem, asi prve dieta...
@lindusss2016 tiež si myslím, že toto absolútne nie je biomatka 🙄 a na to slovo som už poriadne alergická
@ildiko36 tu nejde o stafylokoka alebo iné pliagy 😃tu ide o to " ze sa citi velmi zle,berie ATB" a aj tak sa pcha za malým dietatom..hoc by mala aj nádchu,je to od nej nezodpovedné. Normálny človek sa dolieci a pride až potom...
@kristina2412 konecne normalny názor 👍
@sellycka13 fuha, tak to som potom ja ani nemala splodit vlastne deti, kedze zlateho stafylokoka mam od 18 r. a co som sa informovala u lekarov, tak on sa uz nejak vyliecit neda, prosto je v nose a ma obdobia, kedy sa rozšíri a človek ochorie.
Tazke vlastne ty ani vytahom by si nemala chodit ani do obchodu, lebo nevies ,ci vedla teba nie je taky clovek..nikto to nema na cele napisane, ze je bacilonosic,mnohi ani o tom nevedia.
Ine je akutna choroba, hepres a pod.to sme samozrejme návštevy neprijimali a neprijimame doteraz, aj ked uz mame skolaka a skolkara..
No neviem, pokiaľ nemá akútnu fázu, že soplí a kašle, asi by som jej ho ukázala. Veď nech si dobre poumýva ruky, prípadne vydezinfikuje, a dá si rúšku a vybavené. Môj syn 5-mesačný má zlatého stafylokoka v nose v podstate od narodenia, pravdepodobne si ho doniesol z pôrodnice. Dvakrát mal takú akútnu fázu, že kašľal a soplil, tak vtedy bral antibiotiká. Teraz nemá problémy, ale myslím si, že tú baktériu tam má stále, i keď kontrolný výter už nikto nerobil, lebo klinické ťažkosti už nemá, a nikto ho nebude napchávať antibiotikami niekoľko týždňov alebo aj mesiacov, keď mu vlastne nič nie je. Mám ho teraz izolovať od všetkých ľudí celý život? No asi nie. Aj naša pediatrička mi vravela, že stafylokoka má dobreže nie každý druhý človek a ani o tom nevie, lebo nemá ťažkosti, že sa tým netreba trápiť.
@sellycka13 Pokial je zdrava tak ok, ale ak sa prave lieci, citi sa zle a berie antibiotika tak by mala mat rozum a netlacit sa na navstevu. Baby co tu utocia asi nechapu ze je vo faze ked je infekcna. A take male dieta nema imunitu a moze to mat pre nu fatalne nasledky. Ak to ma v nose staci ze si u vas kychne, vysmrka nos, dotkne sa klucky... pytala som sa na toto pediatricky, lebo tiez som mala podobny problem s niekym s rodiny a kazala karantenu.
A ešte taká jedna vec: Hádam každá druhá mamička sa doktorov a iných mamičiek vypytuje, ako dieťaťu posilniť imunitu, aké vitamíny alebo iné prípravky mu dávať. Nebudem ani komentovať to, že teoreticky najsilnejšiu imunitu majú ľudia s autoimunitnými ochoreniami, keďže im tá imunita pracuje viac, než vôbec musí, a zrejme nikto z nás by také ochorenie nechcel. Ale to len tak pomimo. No najlepšie posilnenie imunity je styk s patogénmi, lebo len tak sa telo naučí, ako s nimi bojovať. Jasné, že v rozumnej miere, že nebudem bábätko nosiť k akútne chorému človeku. Teraz som dočítala, že tvoja babka má tú akútnu fázu. Tak OK, vtedy ten styk asi vhodný nie je. Ale keď doberie antibiotiká a nebude mať klinické prejavy, nie je dôvod držať ich od seba. Potom treba len dodržiavať také základné veci typu umývať ruky, nebozkávať na ústa, nekýchať a nekašľať rovno na dieťa.
@sellycka13 nemas ani tak problem s bacilom, ale skor s babkou ako takou, by som povedala.. Precitaj si par svojich vyjadreni.. "ked o sebe tvrdí aká je ona vysokovzdelana pediatricka...",
" človek čo je chorý a cielene chce ísť za dieťaťom je primitiv"
Dost mi je jej luto.
@whatever1 presne tak...len som zvedava ako by kazda jedna reagovala keby nejaka mamicka dala dieta s akútnym nálezom tohoto podla nich “bežného bacila”do skolky a ohrozila by ich deti. Niektore skáču pre zelený sopel aby nahodou ich dieta neofuklo ale tu idu hned vynášať sudy ak si chce niekto svoje decko chranit. A argumenty, ze chuda babička, vychovala kolko deti a podobne... co to s tym ma spoločne. Je chora, ma sa liečiť. Ked sa vylieči, nie je problem.
@vendulka80 Skor si myslim ze tu niektore nevedia citat. Autorka to napisala jasne ze babka je momentalne chora, lieci sa, berie antibiotika a neciti sa dobre a sama navrhla ze si da ochrannu rusku cize vie ze moze nakazit. A reci ze sa moze nakazit hocikde, preboha, samozrejme ze to vie. Ale nikdy v zivote by ma nenapadlo navstivit take male dieta co i len so soplom. Je to hrozne nezodpovedne. Nepochopim to a ani nechcem, lebo sa mi rozum zastavuje.
@sellycka13 utesim ta. U nas veduci lekar na porodnici ho ma v nose. Roky.
Nech sa babka najprv prelieči, nedajte sa vydierať, my sme mali podobný prípad, priateľova tetka lekárka ORL nám bábätko nakazila zlatým stafylokokom, ona o ňom vedela, že ho má, ja nie. Fakt to za to nestojí, držím palce.
Preháňas. Ja mam tiež zlatého stafylokoka. Vôbec mi ho nikto nelieči. Svoje dieťa som nenakazila. Vieš vôbec ako si na tom ty? Keby ti spravia výter dohovie koľko mnamiek by ti tam našli. Alebo vaša pediatricka? Poznáš výsledky jej vyterov? Nedovolila by som aby dieťa bozkávala ale keď sa na neho pozrie a ešte bude mať rusko tak riziko nie je ziadne. Ja som opatrná na chorých ľudí pri dieťati ale toto je ozaj moc.
@sellycka13 keď je babka podľa teba primitiv a dieťa jej nechceš ukázať tak prečo to tu rozoberas?máš svoj názor a hotovo.zlatého stafylokoka majú skoro všetci
@lucia147852 čítala si ze je jej babka chora je jej zle a berie antibiotika? Ty si zdrava, ale ked ta to chytí a ochories tak chodis na navstevy k malym detom?
@whatever1 to už autorka začína postupne pridávať. Prvý príspevok nehovorí nič o tom, žeby bola babka chorá, iba že ho má. Keď sa objavili príspevky o tom, kolko ľudí ho ma atď. tak babka je už vlastne chorá. Keby babka bola naozaj chorá tak je to hneď spomenuté v prvom príspevku, pretože táto informácia je najpodstatnejšia.
Z autorkiných príspevkov je úplne jasne, že stafylokok je len zámienka, autorka ma s babkou iný problém, podvedome na to poukazuje hneď v prvom príspevku - babka ju psychicky vydiera (to ale teraz “nerieši), ďalšie nepriame narážky na babku v iných príspevkoch - “vysokovzdelaná” pediatrička, primitív ....
@sellycka13 môjmu ocinovi zistili bavila v nose aj hrdle, nemá však žiadne príznaky a priznám sa, že ma nenapadlo nepusti k nemu maleho
@whatever1 čítala som prvotný príspevok autorky a k tomu sa vyjadrila. Samozrejme pokiaľ je aktuálne chorá nemá k dieťaťu co liezť kým sa neprelieci. Nie každý má čas čítať celú diskusiu. Ak chce autorka reálny pohľad ľudí má v príspevku uviesť všetky fakty.
A co takto pochodit s dieťaťom po oddeleniach medzi babickami v nemocnici...lebo ved chúďatká babičky. Vy podaktoré nemáte sajnu o com píšete a autorke odporúčam konzultáciu s lekárkou alebo nabudúce napísať do skupiny zdravotníkov. Lebo tieto pseudoodbornicky na konikovi podaktoré s kiahňami u deti cestujú na dovolenky a kedze stafylokoka ma “kazdy” tak je to uplne normalne... no nie je a nemusi ho mat kazdy. A tie, ktore ho mate som zvedava, ci ste preliečene atb, ci dodržiavate prísnu hygienu a ci mate robené opakovane vytery. Lebo potom jasne, ze ho ma kazdy ked sa k tomu takto pristupuje.
@vendulka80 jezis nie, a naco by sme behali po lekaroch a vypytovali sa????
Boze, jasne, ze sme sa pytali, asi necitas s porozumenim.
A to, ze je to bežne a neda sa to odstranit, mam od LEKARKY! A nie od jednej, ja som.typ, co sa pyta, vzdy,ked meni lekara a pytala som sa aj orl.. a nielen na zlateho, prosto na akykolvek problem.. a nepomohli ani koloidne striebro, prosto tam je a ked sa premnozi, ochoriem, idem.k lekarovi, dostanem atb,ked sa potvrdi..
Ako a prisna hygirna je co?? Ze mam cely zivot v ruske chodit??
Je v nose.. tak si nebudem v nom rypat asi, nie?
Mimochodom, deti mavaju aj lepsie chutovky, hemophily, moraxellku, ta ked prepadne dospeleho, juj, to je lahodka,moj otec by ti vedel rozpravat! A to chytil len tak na ihrisku,ked bol s vnukom, maly nic a on zle dopadol a nie raz. A to u nas sa ruky poctivo umyvaju a od kaslajucich co kychajucicu utekame kade lahsie doteraz,aj v sobotu sme utekali od tuberacky kaslajucej v obchode. Ale zbytocne, mala a ja sme v nedelu ochoreli, mala ma.potvrdeneho streptokoka.. kde ho chytila? No urcite nie od tej tetky, to by nestihli sa behom 12 hodin prejavit..ale v skolke asi, maju tam.sarlach.. alebo v elekrricke, obchode? Mam.patrat? Naco to je dobre?. Ma to, sme doma, liecime sa..
ano... a vdaka tym atb sa vyvinuli multirezistentne kmene -MRSA. Takze pytam sa naco sa babka s atb a akútnym nálezom ide dožadovať navstevy? Ved čože... dame atb aj decku. Ja nerozumiem len tomuto dobrovoľnému vystavovaniu nákaze len preto lebo je to babička... keby to bol nejaky sused aj tomu by podaktoré isli na navstevu ak by vedeli, ze je chory???
@vendulka80 jezis, ale ona az v dalsich prispeckoch uviedla, ze babka je akutne chora! Ak je akutne chora, tak jasne, ze navsteva v žiadnom pripade, to bolo u nas pravidlo bez ohladu na to ,ci sme mali male deti v rodine alebo nie! Ani so soplom nie! Ale z úvodného prispevku nevyplyvalo, ze ma akutny stav, len ze ho ma..co ma vela lusi.
@zuzanaam a bábätko ako potom čo sa dialo liečba a pod?
@vendulka80 ja nechápem čo mňa tu jedna osoba označila, že sa mám ísť liečiť na psychiatriu ako keď není psychiatrička tak drzosť dosť...... Tí Slováci ozaj poniektorí žasnem nad ich drzostou.... Hej určite skonzultujem s pediatrickou, budem ju meniť radšej konzultovať tam ako niekde kde ma tu nejaká pani v komentoch uráža ani ma nepozná
@sellycka13 ale čo si čakala týmto príspevkom?vyliať si zlosť, či si čakala pritakavanie?