Strácam sa vo vlastnom dvojročnom dieťati
Ahojte mamičky, možno aj najlepšie priamo mamičky autististických detičiek, ja už som tu pridávala diskusiu na otázku či je moja dcérka autistka. Boli sme nedávno na 2 ročnej preventívnej prehliadke a pani doktorke sa nezdá ze naša dcérka neukazuje, nemava a nereaguje na podnety ako je prines loptu, fľašu atď, akoby nerozumela. Na druhú stranu ked sa jej spýtam ako robí havo,mačička, somarik, maco atd napodobni zvuky zvieratiek....poslala nás do neurologického centra. Naša dcérka je ale ten typ babatka ze nám robí veci zo dna na deň, napríklad pred 2 týždňami sa nám z ničoho nič pustila po schodoch bez držania, beho mesiaca sa naučila napodobniť 20 zvieratiek a napriek tomu ze som to povedala pani doktorke nás poslala k neurologovi na vylúčenie autizmu, dokáže tieto veci 2 rocne bábo?
@anonymnamamina rozumiem ti co myslis a nechcem ti kazit nadsenie, to vobec, viem ako nas rodicov kazdy jeden pokrok tesi a fascinuje. Skor ide o to - je rozdiel, ci dokaze "len" mechanicke veci - ukazes jej topanocky a bezi ku dveram, lebo vie, ze idete von. Polozis na stol lyzicku a ona si sadka na stolicku, lebo vie, ze ide papat. Priatel ukaze na hlavu a ona vie, ze to gesto znamena "dones mi prosim siltovku". Vies co myslim? Takto stare dietatko musi vediet uz aj verbalne pokyny vykonat, nie len "mechaniku". Nenahovaram ta na to, ze urcite je nieco zle. Moze mat len svoj cas. Ale tvoj postoj je uplne na mieste a uplne spravny. Nenechaj ju len tak, ze ved vyrastie. Hladaj, patraj, bud optimista, velmi drzim palce.
Ale to najdolezitrjsie uz robis - riesis ❤️
@zu12 tak toto je nádherná správa, obdivujem naozaj obdivujem ľudí ako ste vy aj ako je môj priateľ ktorý to vidí na vlastné oči, ako viete vždy niečo pozitívne nájsť, presne mi to dokola hovorí priateľ ešte nič nevieme, musíme jej veriť a keď aj bude, je to naše dieťa a budeme ju ľúbiť nech je akákoľvek, HLAVNE ešte nič nevieme..... ale stále je tam to ALE tú horúcu kašu som si tak v sebe rozvarila, že sa asi viac ani nedá.... priateľ sa už bojí aj o mňa že sa psychicky zrútim.... padajú mi vlasy, nechutí mi jesť, budím sa v noci neustále rozmýšľam, neviem sa sústrediť v práci, všetko je so mnou v prdeli, nemám chuť dať ani pusu priateľovi nikoho vidieť, sedím len doma s malou a nemám na nič chuť
ahojko mam dieta s autizmom i poruchou reci (NKS) tieto diagnozy sa velmi podobaju najma u malych deti a bezny dr. ich nevie odlisit preto vas poslali na neurologiu tam sa to bude riesit podrobnejsie, urcite sa nestrachuj, je to tvoje dieta ci bude mat diagnozu taku alebo onaku alebo ziadnu budes ho milovat rovnako, len sa budes musiet naucit "inak" s nim pracovat - mne osobne toto co pises prides skor ako NKS kde dieta casto nerozumie, t.j. je tam porucha porozumenia ale ako pisem musi to zhodnotit dr. nie my na nete. ak sa ma diagnostikovat autizmus musi dieta splnat vsetky kriteria auti, teda narusenie v socialnych kontaktoch, problem s komunikaciou a stereotipne spravanie co podla toho co pises dcerka nema 🙂 takze nestresuj hlavu hore a chodte na vysetrenie kde vam vsetko vysvetlia drzim palceky
@kacena4 neviem čo sa po pravde myslí pod pojmom sociálne kontakty a stereotypné správanie vieš mi to upresniť.... jediné viem, s dcérkou tou istou trasou chodiť nemusíme, nemusím dodržiavať nejaký presný režim, raz ide spať o 13 raz o 14 niekedy o 15..... spapá mi viac druhov papania.... kontakt.... nemá problém s cudzími ľudmi, keď nie je v kočíku a ide po svojich rozbehne sa oproti cudzím, rovno do cesty usmieva sa na nich, každého kto príde privíta, no už keď sú s ňou dlhšie ako v jasliach neraguje na nich...... neviem naozaj neviem čo je myslené pod stereotypným správaním.... ona má taký stereotyp, že má neustále plné ruky a keď ich nemá znervózneje a vždy ale vždy keď vstane prvá cesta je do kuchynky kde si vyberie veci ktoré si môže do ruky vziať a potom už len lieta hore dole po byte ako malý šašo.... rada sa naháňa, schováva, rehoce sa pri tom..... naschvál mi ide za chrbát a čaká kým sa otočím a potom sa na mňa usmeje, keď priateľ alebo ja prídeme za ňou do izby keď vstane hneď sa na nás usmeje, ale akonáhle ju vyberieme koniec, zastaví ju len kniha, kartičky a jedálenská stolička
@anonymnamamina este pises, ze pracujes na polovicny uvazok. Kde je dcerka vtedy? Bude pravdepodobne potrebovat systematicke vedenie, nebude zalezat ci to bude autizmus, ci narusena kom. schopnost, alebo "len" ina rychlost napredovania. Mozno by stalo za zvazenie venivat ten cas naviac jej, nie praci, ak to nie je nevyhnutne 🙂
@kacena4 žeby ale rovno napísala vylúčenie autizmu? :/ neviem naozaj neviem čo si mám o tom myslieť a keby aj má problém s porozumením neviem ako s ňou pracovať 50 krát za deň sa opýtam kde je prasiatko 50 krát ukážem a ona mi 25 krát povie na to kvik kvik alebo neurobí nič..... do línie nám veci nedáva, miluje bordel, poriadok keď robím okamžite začne nanovo robiť neporiadok.... a keď jej aj dám schválne do radu veci na líniu pozerá na to a okamžite to rozhádže..... keď jej dáme autíčko áno hneď ju zaujme koliesko ale potočí ním 2 -3 krát a hneď s ním buď behá alebo ho odhodí a zoberie si inú hračku, aj keď jej ukazujem tie kartičky, prvé kolo čaká že jej ja hovorím zvieratká, druhé kolo robí ona zvieratká a koniec už ju to nebaví
@marzuz89 bohužial je to potrebné :/ 2 dni v týždni je v tom čase v jasliach a 3 dni v týždni je s priateľom v tom čase
@marzuz89 do 2 rokov ktoré oslavila pred necelým mesiacom som bola doma.... pracujem 2 týždne akurát týždeň po nástupe do práce, sme boli na preventívke
@anonymnamamina niet čo obdivovať, toto prežíva každá matka. Strach o svoje dieťa. No strach býva často horší ako tá realita. Preto sa neboj dopredu! Ničomu to nepomôže a ani neurychli. Píše sa to ľahko, praktizuje ťažšie, no práve preto si to tu všetko prečítaj, viaceré mamičky ti písali podobne. Možno si poplačeš, ale vyspí sa a upokoj sa. To čakanie si výplň radšej tým, že budeš svoju dcéru iba ľúbiť. Nič iné nepotrebuje. Iba ľúbiť. To či má diagnózu je dôležité pre teba (aby si sa vedela pohnúť ďalej), ale nie pre ňu. Pre ňu je dôležité, či ju máš rada. Prijmi ju takú aká je a ľúb.
@marzuz89 a ďalšia otázka ktorú neustále s partnerom riešime je ako sa jej venovať? ako ju máme zastaviť keď ju zastaví len kniha, kartičky a stolička.... ona nemá záujem dlhšie ako 5 minút.... ju zaujíma len behanie po byte hore dole a lezenie všade kde sa len dá, keď ju už idem zastaviť že ju chcem zapojiť do nakladania alebo vykladanie práčky/umývačky nevydrí tam pri mne stáť a keď ju chytím nejak nasilu a jej rukami naberám prádlo a dávam do práčky neustále plače že nechce to so mnou robiť
@zu12 veď práve, toto je tá obrovská chyba ktorú robím, ja keďže som nervózna a nevyspatá neviem ani v kľude pracovať s ňou, ja som zlostná, netrpezlivá aj zvýšim hlas že veď reaguj už čo je s tebou, potom mi je to ľúto no hrôza
@anonymnamamina neobvinuj sa za chyby, je to ozaj náročné. Tvoje pocity sú pochopitelne. Preto sa skús na to sústrediť. Nečakaj na diagnózu, skús vnímať ju. Aj keď nerobi to, čo by si ty očakávala. Netlač na ňu.
@zu12 ako ju mám vnímať ? :/ ja keď sa snažím vžiť do nej a pokúsiť sa prispôsobiť jej činnosti mám pocit, že mám o koliesko navyše, najväčší problém je presne to ako ju vnímať čo to znamená? ja už asi ani neviem sama čo čo znamená :/
@zu12 a toto že na ňu netlačiť, to už sme si dávno všimli, dnes som na ňu tlačila asi viac než už bolo v mojich silách a ju natoľko vyplo že bola naozaj ako autista v najhoršom štádiu a uplakaná oveľa oveľa oveľa viac ako za normálnych okolností, ona už je aj zo mňa hotová a ja z nej.... pri prieteľovi je v pohode, no ja mám pocit, že ja už som asi tieť preskočená
@zu12 akurát prišiel priateľ domov, my sa ani nevieme normálne baviť, on už nevie čo so mnou robiť.... neustále veď ver tomu nevinnému dieťaťu ale akoooooo.... veď to vidím na vlastné oči, že to nie je poriadku....
@zu12 škoda ze sa nedá poslať názorne videjko :/
@anonymnamamina to poznám veľmi dobre. Toto je obľúbená veta môjho manžela: veď im ver. No ja som podobný prípad ako ty. Ako im mám veriť keď tu niečo nesedí, keď je to zjavné, že niečo nie je ok... Nedá sa ani mne. A teraz ti ale položím otázku. Čo sa zmení tou diagnózou? (Ja viem čo, mne to písať nemusíš, iba si sama odpovedz).
@anonymnamamina krásne dievčatko 🙂
@zu12 ved to ona je tak zlatucke babo az mi je to tak veľmi ľúto prečo je taka :(
@zuzudrnda aj ja by som si to presne myslela, že úplne milé, živé, aktívne dieta keby aspoň nejakú aspoň maličkú odozvu mam, aspoň dones mi fľašu, aspoň kde je tata :/
@zuzudrnda ale ďakujem krásne aj tak za krásne slová, stále mala nádej tam je a len si vychutnáva naplno najkrajšie roky života a nezaujímajú ju bežné detské veci ale žije si proste svoj detský svet naplno
@zu12 neodpoviem úplne všetko na tu otázku ale aspoň niečo.... zmení sa mi život a obávam sa že ja s mojou psychikou sa oficiálne po potvrdení zrútim a bude trvať dlho kým sa postavím na nohy
@zuzudrnda smiem sa ale opýtať ako potom keď ma tie plne rúčky ma dokázať na niečo ukázať alebo nedajbože mi doniesť nejakú vec
@anonymnamamina aká taká? Je vaša. Nemusí byť ako iné. Áno, bolo by to také ideálne, keby všetko išlo ako sme si to vysnívali, alebo ako nám to hovoria, že take to má byť. No a čo keď to tak nie je?
@anonymnamamina neboj sa! Skús si oddýchnuť

@zuzudrnda ja už ale neviem čo so sebou, chodím do práce na polovičný úväzok a poviem Vám pravdu, asi opäť sebeckú ale tak to cítim, som za to vďačná, ja som teraz po víkende a neustálom sledovaní malej tak vyčerpaná psychicky, že ani po práci 5 hodinovej sa necítim tak vyšťavená ako teraz, hlava mi neustále ide ide, až horí od myšlienok, ktoré neviem zastaviť a už teraz tú myšlienku človek nechce prijať ani pripustiť..... človek chce bábo, ako som písala mám 22 rokov, veľmi ale veľmi sme sa na princeznú tešili, sme obaja zdraví, neberieme drogy ani nič.... neustále sme si hovorili aké máme šťastie že máme zdravé dieťa, vedľa vo vchode majú chlapca kde matka v tehotenstve drogovala, majú mladšieho o 2 mesiace a majú úplne zdravé dieťa, ktoré dokáže také veci o ktorých mi môžme snívať a to im neústale plače, aj sociálka u nich bola že sa o neho nestarajú a aj toho dokáže o 80 percent viac.... je mi z toho do plaču totálne