Sú podľa vás dnešné deti rozmaznané?
Co myslite? Su dnesne deti rozmaznavane darcekmi? Nedavno som postrehla v jednej skupine tu na MK prispevok kde 8 rocny chcel na Vianocr 80e od rodiny kde sa strhlo plno komentov o tom ze ho rodicia rozmaznali ze ma vsetko. Naozaj tak darceky ci hracky dokazu dieta rozmaznat teda ... tym ze detom kupujeme mozno viac ako nam kupovali rodicia ich akoby nevedomky rozmaznavame. Mam 2 deti nemaju vsetko co chcu len niekedy ma zarazi co su schopni rodicia kupit malym detom.napr synov 7 rocny spoluziak ma Iphone ostatni. Peniaze nie su problem len nechcem z nich vychovat
To, ze maju deti vela hraciek a uz poriadne nevedia, co si priat, alebo s ktorou sa skor hrat by som nenazyvala rozmaznanost, ale presytenost. Rozmaznane je skor to dieta, ktore je pre rodicov bohom a skacu okolo neho, nic nemusi, ale vydobije si vsetko.
Ja mam este male dieta a hracky jej kupujem aj mimo sviatku. Ma narodeniny v decembri, nebude rok cakat, aby niecl dostala. Napr. kolobezka. Videla som, ze ju obzera kazdemu dietatu, par krat vyskusala, tak v aprili nebudem cakat do decembra. Ale keby uz napriklad mala 10 rokov a mala by kolobezku, ale priala by si nejaku ultra modernu, tak by som na ten sviatok pockala. A teda rozmaznana nie je a hracky si vazi. V lete bola so svokrou v hrackarstve, ona jej chcela kupit plysoveho maca, ale dcere sa pacila mys a chcela tu. Tak svokra, ze jej vezme obe (ano, so svokrou mame problem a neustale vysvetlujeme, nech jej nekupuje tolko veci). A dcerka odmietla, ze nie iaia, ja chcem len mysku, len jednu hracku.
Nemyslim, ze drahe darceky maju nieco s rozmaznanostou. Dieta by malo poznat hodnotu veci a to, ze rodicia musia chodit do prace, aby mali peniazky a mohli mu nieco kupit..od rozkov az po iphone..A netreba tiez dietatu dat vsetko hned, co si zmysli...od rozkov po iphone..
Ja som nazoru ze materialne veci ta nevedia rozmaznat. Vsetko je o vychove a o spolocnych zazitkoch. Deti ucime byt vdacnymi.
Myslim si ze vela deti z dobre situovanych rodin praveze deti vychovava lepsie. Co tym myslim- deti sa ucia dpravaniu sa v restauraciach, hoteloch, spoznavaju nove miesta, roznych ludi, co robit v lietadle, pytaju sa sko to funguje. Materialne veci ti maju sluzit, mnoje hracky rozvijaju schopnosti dietata a napr vcera som nechala v knihkupectve 200eur, malu rad cita.
Tiež si myslím, že sú trochu rozmaznane. Majú všetko. Vždy tie komentáre: "mamička kúpi..." "mamička objedná cez internet", "kuriér dovezie" - takto nás deti vidia, lebo takto aj my žijeme :/
Teraz už sa rozmýšľa nad tým, akú super hyper čokoládu kúpiť, keď niekto dostane "len" Figaro, je to také nezaujímavé. Pritom ide o to, či darček dávame od srdca...
Ja by som fakt išla tou cestou, že pod stromček 2-3 darčeky, kľudne aj vyššej hodnoty, ale zas nie nejaké uletene somariny predražene a stačí...
@nikyball a to je akože znakneotmaznanosto že nevie co chce??? To je dáka blbosť. Mam 8 ročnú dceru a tiež nevie co chce a nie preto ze ma všetko, ale skôr preto ze je skromná a uvedomuje si ze ma toho dosť. Nevypita si odo mňa domček pre LOL, ani play station... To že nevie co chce určite neznamená ze ma všetko. Neviem koľko majú toho ostatné deti ale čo môžem porovnať ma mozno 1/3 z toho co sesternice a je spokojná a nepýta viac
to nemôžeš brať všeobecne, niektoré sú a niektoré zas nie. ono je to všetko o výchove a o tom, koľko im toho rodičia tak povediac doprajú bez nejakej snahy
@ladyvi niektori sem pisali ze veci tocia akoby teda ze hracky aj posuvaju dalej 🙂
Je ina doma a niekedy je to hlavne aj o tom, ze rodicia sa tolko detom nevenuju a preto si radsej tu poroznost dietata ziskavaju drahymi darmi a tym sa z nich stavaju rozmaznane deti. No nie su vsetky deti take!
Podľa mňa sa deti nerozmaznavaju darčekmi, ale pocitom nadradenosti a výnimočnosti ktoré z tých darčekov plynú...aj chudobné deti bývajú rozmaznané lebo rodičia z nich robia niečo extra (samozrejme že každý si myslíme že to moje dieťa je extra) ale tak, že ich nepripravujeme na život vonku a tá dnešná doba je taká, že potom veľa ľudí sa nevie zaradiť do bežného života lebo boli v detstve rozmaznaní....ale nemyslím že to je darčekmi, Holt všetci tu žijeme v konzumnej dobe, aj my rodičia koľko máme vecí, oblečenia, zabavok tak ak to chápete takto, tak všetci sme potom rozmaznaní
Ja s tým nemám problém.
Radšej nech sa dieťa teší, ako skreckovat peniaze na účte.
Keď mám tak dám.
Moja maminka nemala keď bola v mojich rokoch, no teraz už má, takže veľa krát moje deti rozmaznáva so slovami, že konečne má za čo niečo kúpit.
Ja nemám problém s tým, keď moje dievčatá niečo dostanú, ale mám k tomu pripomienky.
Nekupujeme sprostosti.
Keď tak sa kúpi poriadny bicykel, poriadna kolobezka.
Poriadna zimná bunda. Vodeodolný značkový overal či topánky.
Hračky prioritne na šport - tenisová raketa, lopta, atď. Boby ci sánky...
Ak oblečenie, tak tiež nejaké rozumnejšie.
Knižky, DC prehrávač + audiorozpravky.
Hračky typu 20 tých plastových bábik, tak, to nie ..
Dievčatá rovnako vedia, že keď niečo chcú, tak niekedy musia aj čakať. Nemajú to ihneď. Nech si uvedomujú hodnotu peňazí. Že sa musia zarobiť
Neviem ci hodnota hracky znamena rozmaznanost..ja si po d touto nalepkou predstavujem cely rad prejavov v spravani deti - ze si dupne nohou ak nieje po jeho,ze vsetci skacu ako piskne,ze mu vsetko prejde, ze slovo nie sa mu nehovori atd. Dieta sa musi naucit ze nieje stredobodom vesmiru.
Rozmaznanost nie je o darcekoch a ich hodnite ale o vychove.
Apropo tu dnesnu generaciu vychovava prave ra co ju najviac kritizuje....ale ta nadi detskych cias to nebolo ine...len si nevidel kazdx tolko do hrncov ako v dnesnej internetovej dobe...kde x ludi dojaze vycapit na soc.siete uplne vsetko
Podla mna je vela deti ochudobnenych o ten pocit po niecom velmi tuzit a dlho na to cakat, pretoze au zahltene vecami, dalsie dostanu len co si zazelaju to a nikto sa nezamysla, ci to naozaj chcu. Ved kazdy z nas vidi vevi, ktore sa mu pacia, ale nemusime ich mat vsetky.
Nemyslim si, ze mat kopu darcekov pod stromcekom, lebo kazdy chce darovat a ma na to nejaky rozpocet, ktory musi byt za kazdu cenu naplneny. Vacsina deti keby dostala po jedn.darceku od kazdeho, kto ho chce obdarovat, by mala darcekov viac nez dost. Potom su deti zmatene, lebo nevedia s cim sa maju skor hrat. A pre fantaziu uz nezostava ziadny priestor.
@zuzuliatko18 áno, áno a ešte raz áno. Veľa rodičov deťom zoberie ten čas, keď sa na niečo tešia, ten je niekedy rovnako pekný, ako obdobie, keď už danú vec majú.
@elizabet173 a deti si veci nevazia, lebo vsak ak pokazim/stratim/..., kupia mi nove. Hned a bez cakania.
Mne je z toho smutno velmi a velmi by som chcela, aby moj syncek tuto radost a cakanie zazil a nebol zahlteny vecami.

podla mña stale sa budu kritikovat predchadzajuce generacie,stale to hovorili babky o detoch ,rodicia o detoch a teraz my deti rodicia o nasich detoch....doba internetova ,predtym nasi stari rodicia nemali ale takisto je pravda ze sa vydavali a tvorili rodiny v 18tich rokoch co takisto teraz nevidime normalne....kazdy nech si vychova svoje dieta ako chce,to co sa zda niekomu normalne inemu sa to moze zdat nad ciaru a naopak.