icon

Súrodenec k postihnutému dieťatku. Skôr či neskôr?

chikitacmuk
10. jún 2012

Ahojte,,potrebujem pocut vase nazory,,mam paostihnuteho synceka Samka,,je nevidiaci a nechodi ani nic,,je ako babatko,,,riesime otazku druheheo babtka,,maly ma rok,,a nevieme ci je lepsie mat druhe babo teraz ked je Samko este maly abo neskor,,,teraz si to sice neviem predstavit ale ohladom kocika by to bolo jednoduchsie kedze by sa kupil surodenecky,,ale co neskor?ked Samko bude na voziku,,ja som vacsinou sama doma,,ako vyjdem s vozikom a s kocikom von?Nevim co je lepsie a preto poprosim nazory,,, 🙂 dakujeeeem,,Veronika

Strana
z2
mirkakab
10. jún 2012

@chikitacmuk ahoj, viem aký máš pociť, ked túžiš po druhom dieťatku, tiež som to pociťovala po prvej dcere, teraz už mám dve a pokoj na duši. Ked je tvoj synček chorý, tak ked budeš mať druhé teraz alebo neskôr, tak či tak sa budeš musieť postarať o obe deti, tak asi treba zvážiť, či ti bude lahšie sa posarať a dve malé alebo o malé a väčšie. Ked máš tu potrebu mať malý rozdiel asi by som sa na to dala na tvojom mieste. máš niekho na blízku kto je ochotný ti potom pomôcť? lebo isť busom z dvomi deťmi je asi riadna fuška. 😒

tt5tka
10. jún 2012

@chikitacmuk : Dakujem pekne a hlavne to nevzdavaj 🙂 vsetko dokazu neboj🙂 a neurolog?? to je tema sama o sebe 😀 diagnoza za diagnozou a nic s toho 🙂)) zasmeja sa s chuti a hlavne pred lekarom hod usmev nech vedia aka si silna maminka ze sa nevzdame 🙂)), nikdy som nebrala Elisku ako chore dieta s DMO NIKDy a oplatilo sa vsetko musela robit sama ako ostatne deti aje plus SOM SI ZA TO ZE NECHODILA MUSELA PRIPLACATE PLUS SOM SI ZA TO ZE NECHODILA MUSELA PRIPLACATE PLUS 200 eur navyse :((( ale o rok uz tam cupkala s deckami o dusu 🙂)) ja neviem ci uz som taka odolna 🙂 a naucila som sa s tym zit a smejem sa kazdy den a tesim sa s kazdej malickosti 🙂) a Elin.diagnozu mam v malicku 🙂)nastudovanu od do 🙂) a teraz uz len Oliverka 🙂 no smejem sa ale keby som sa utapala tak to je ta konecna pre neho a bol by tam ten vozicek :(( ale ved maju len nas oni si nas vybrali tam hore ze sme silne mamuse tak podme do toho znova bojovat 🙂))Tiez som Oliverka chcela pre Elisku aby sa mal o nu kto postarat ked bude velka,ale teraz ? osud to chcel inak a este ona sa bude musiet starat o neho :( ale lubia sa strasne moc a Oli bojuje zacina pekne sedkat 🙂) a potom uz len cupkam 🙂))) cmukkkkkkkk

jurinka1
10. jún 2012

ja si myslim,ze skor,pretoze jemu viac ako ty,da mladsi surodenec,on sa bude tahat za nim,poznam takuto rodinu,ver ta starsia postihnuta sa velmi taha za mladsou 🙂

meiwe
10. jún 2012

@chikitacmuk ja to uplne chapem co ti chyba, to iste chyba aj mne, nevedela som sa s tym vsetkym niako zmierit, trvalo to dost dlho, ale uz je to ok, vsetci nam hovorili- lekari ze dajte ho do ustavu a pod blbe kecy, a teraz nas obdivuju=] do 5 rokov absolvoval maly 2 operacie na slachy, teraz pojde na tretiu, mame to tazke ale oproti tebe to mam lachsie maly vidi, pocuje, gagoce, smeje sa, a atd, su to nase deticky a dopriat im surodenca je podla mna to naj pre nas mami ale aj pre nase deti, ale pockaj do cca 3 rokov dokym sa to vyvinie niakym smerom k lepsiemu 😝

habo568
10. jún 2012

aj ja si myslim,ze skor a este ak ti makto pomoct,a este jedna vec,neviem nakolko je malicky postihnuty,ale ked bude starsi nebude skor este vacsi problem mat surodenca??jedny znami maju dievcatko postihnute a oni strasne dlho nemali dalsie,uz tretie dietatko,to postihnute dievcatko vraj bolo dost agresivne,oni sa mali aby neublizilo,teraz ma 11 rokov a maju dalsie babetko,ale ako to riesia neviem,len ona je na vozicku...

jujka37
10. jún 2012

zalezi aj od toho ci ti ma kto pomoct,tusim ste sa prestahovali nikede v blizkosti tvojich rodicov,ak by ti oni pomohli,manzel..tak surodenca preco nie,vies vsetko zalezi aj od toho aky malicky je...aj sama musis vediet,ci by sa to dalo zvladat alebo nie,myslim,ze by surodenec bol tahac...urcite by mu to pomohlo,len ci by si to zvladala ty ...

daniela242
10. jún 2012

@chikitacmuk
Ahoj už dlhšie sledujem Váš príbeh a v prvom rade Vám strašne držím palce 🙂 Ja mám tiež postihnutého brata, ktorý je o 8 rokov starší . Má tiež DMO len s tým rozdielom že chodí sám . Je na úrovni 3 ročného dieťaťa. Mojej mamine tiež lekári hovorili aby mala 2.dieťa čím skôr, len problém u nej bol ten že 2x nemohla otehotnieť a trvalo to 7 rokov kým sa jej to podarilo. jednoducho ona bábätko veľmi chcela ale jej psychika jej to nedovolila ☹Keď som sa narodila bolo to pre ňu tiež náročné obdobie, nakoľko otec bol celý deň v práci a ona bola sama na 2 deti. Keď potrebovala ísť so mnou k lekárovi, musela si zabezpečovať niekoho k bratovi. Ona stále hovorí že ľutuje že sa jej nepodarilo otehotnieť skôr lebo s menšími detičkami je to jednoduchšie- majú relatívne podobný režim, tým že bol brat 8 ročný, bol aj ťažší keď ho musela niekam prenášať a ke´d mal cca 12 rokov prichádzal do puberty a vtedy sa začali trochu väčšie problémy ako epilepsia a pod...
Ak chceš druhé dieťatko, z vlastnej skúsenosti hovorím radšej menší vekový rozdiel, len každopádne v jednom aj druhom prípade musíš mať poruke niekoho kto ti pomôže keď si budeš musieť niekam odskočiť s niektorým dieťatkom. Veľmi ti držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek 🙂

pia22
10. jún 2012

To je neodpovedateľná otázka-záleží len na tebe/vás-ako to cítiš, čo sa týka financií, organizácie času, fyzického stavu a pod. Výhody ma mať dieťa teraz ale aj neskôr. Teraz je tvoj drobec fyzicky zvládnuteľný a tým pádom by si v pohode zvládala aj druhé dieťatko, taktiež premiestňovania s oboma deťmi by nemal byť väčší problém, na druhej strane keď bude tvoje dieťatko staršie budete mať nárok na finančné príspevky, auto a pod., čiže zlepšenie finančnej situácie, Samko bude v škôlke/škole, takže ti vznikne priestor na venovanie sa druhému dieťatku....ale všetko má svoje za aj proti. Vy poznáte vašu situáciu, a podľa toho sa rozhodnite 😉 A na názory, že ťa teraz Samko potrebuje nedaj, ver tomu, že potrebovať ťa bude stále a neskôr možno ešte viac. Držím vám palce, aby ste sa rozhodli správne 🙂

nikolca
10. jún 2012

@chikitacmuk ahoj,moja byvala švagrina ma dve deti a žial obidve su postihnute,no neviem nechcem ťa odhovarať ja by som sa bala isť do toho a rozmyšlať narodi sa mi zdrave dieťa?

tatata
10. jún 2012

@ chikitacmuk Mam postihnutu sestru, takze mozem to zhodnotit z pohladu surodenca. Chod do do toho a co najskor a maj aspon dalsie dve deticky, pokial su lekari presvedceni ze budu zdrave. Mne ako sestre je dost tazke niest bremeno postihnuteho surodenca, mama ma zase v podstate len jednu dceru, bolo by to omnoho lahsie s viacerymi surodencami. Mama dodnes lutuje ze nemala viac deti, hovori ze to bolo so sestrou prilis narocne a neskor uz bola dost stara, vtedy zeny po 35 velmi nerodili. Takze chod do toho, surodenec potiahne chore dieta, zahra sa s nim, budes ovela stastnejsia a choremu dietatu sa budes venovat mozno menej ale o to intenzivnejsie. Sestra mala tiez hrozne diagnozy, dnes ja na to relativne dobre, takze urcite surodenci Samkovi len prospeju.A co najskor 🙂

tatata
10. jún 2012
moniciak
10. jún 2012

Ja by som asi tiež počkala, ako názory že si to odrobíš naraz sú možno fajn ale predsa teraz je toho fyzicky aj psychicky na teba veľa, venuj sa malému je ešte malý užívaj si jeho úsmev a radosť a to že si tu vždy nonstop preňho 🙂 Viem, že nemám právo ti nič kázať ale tak myslím ja aj so zdravoým dieťatkom... Prajem Samkovi veľa obrovských pokrokov a zdravého, milujúceho súrodenca 🙂

tatata
10. jún 2012

Kto nezazil, nepochopi. 😖 Sup sup a pracujte na babatku.

nela82
10. jún 2012

@chikitacmuk poradit neviem,musite sa sami rozhodnut..No v rodine mame taketo dieta-Ma DMO-najväcsi stupen-cize nesedi sama,neudri hlavu,nevie rozpravat,nechodi,nevie sa pretocit...nevie nic..povie mama,baba a este zopar zvukov vyda-no rozumie vsetkemu,len to nevie dat najavo recou..
Sedi v specialnej stolicke,vozik nema,ale ma specialny kocik...
Bola narodena ako druha v poradi a narodila sa predcsane..Rodicia uz dalsie dieta nechceli-bali sa..No po asi 5 rokoch sa zadarilo a mali dalsie dietatko-samozrejme zdrave a velmi sa tesia 🙂 Sice uz je to takmer 9 rocna slecna,no uz nerozmyslaju len nad tym,ze starsia bude sama..nebude sa mat s kym hrat....ako to bolo pred tym.Deti v rodine to beru ako samozrejmost a aj ked je uz velka slecna-kazdy ju berie ako babatko.

Hacik bol akurat v tom,ze ak chceli aby sa to tretie dieta narodilo v termine..manzel musel byt doma a co sa tyka malej-robit vsetku robotu-hlavne co sa tyka prebalovania,kupania....tie namahavejsie prace.No zvladli toa aj zvladaju 😉 Pritom jej manzel pracuje v CZ-domov chodi kazde 3 tyzdne...
Najviac im to pomohlo prave v tom,ze prestali sa nad tym vsetkym az tak zamyslat a trapit sa...
Drzim prsty v spravnom rozhodnuti 😉

tt5tka
10. jún 2012

@wnelia Dakujem krasne 🙂

katecameron
11. jún 2012

urcite by som zvazila ci ma kto pomoct manzel babky atd....a vobec neodporucam mat druhe babatko skor ako starsie bude mat cca 3roky ja mam vdaka bohu zdrave deti s malickym vekovym rozdielom -mne nemal kto pomahat bola som na deti takmer uplne sama ale bola to cista drina DRINA lebo deti byvali casto chorlave po nemocniciach sme sa vlacili takze keby som mala vratit cas urcite by bol vekovy rozdiel viac ako 3rocny nikdy nemozes vediet co ako ako bude s druhym babom ci bude zdrave atd.... ale drzím palce aby ste mali krasne zdrave babatko ktore starsiemu bracekovi bude v zivote oprou

anicka26
11. jún 2012

Ja si myslím,čím skôr...Malý je ešte maličký,ak náhodou nezvládne napr.chodiť,budeš ho musieť nosiť,to bude pre teba čím ďalej zložitejšie a náročnejšie.A ako sa vraví súrodenec ho môže hnať dopredu,deti radi napodobňujú atď.Ale samozrejme treba zohľadniť aj iné faktory,financie,atď

kocko
11. jún 2012

@chikitacmuk Aj ja sa pridám k tejto diskusii. Poznám veľa rodín s postihnutými detičkami. Aj v mojej blízkosti,
aj z liečení. Musím fakt, povedat, že záleží na maminke a okolnostiach, ktoré vidíš iba ty. Veľa je prípadov, že prvé
dieťatko je postihnuté a ostatné sú zdravé. Ale viem aj o takých prípadoch, že jedna sa rodina snažila o zdravé
dieťatko a podarilo sa im to až na štvrtý pokus. Príbehy rodín sú naozaj pestré.
Ale ak by som ti mohla poradiť, mohla by si aspon to troch rokov počkať, ako sa vyvinie situácia so Samkom.
Budeš predsa vedieť, či sa prognozy doktorov naplnili alebo nie. Lebo mne povedali, že nikdy nebude chodiť.
A chodiť sme začali v 19 mesiacoch. No a dovtedy sa zariadiš, v akom zdravotnom rozpoložení bude Samko.
Ved nemáš čo stratiť, si mladá a o ked budeš túžiť po dieťatku, môžeš mať dalšie. Toto je len môj osobný názor.
Ja som bola na genetike. Dopadla zle a zo zdravotných /vážnych/ dôvodov nemôžem mať druhé.
Samko teraz naozaj vyžaduje veľkú starostlivosť.....Rozhodni sa, ako ti našepká srdiečko. 🙂 🙂

jabadaba
11. jún 2012

stotoznujem sa s nazormi, ze druhe dieta riesit az neskor. Tvoje babatko Ta potrebuje, ovela viac vzhladom na jeho stav a prognozy. Mala by si sa jemu venovat co to ide. Ak budes mat dalsie babatko, zial, starsie dietatko pojde bokom. A rapidne sa to podpise pod jeho schopnosti robit pokroky. Nesla by som do toho za takychto okolnosti, ja osobne teda. Mala b ysom vycitky, ze som sa mala venovat a nevenovala sa. O surodeneckych hratkach sotva hovorit. Kym druhe vyrastie, aby sa mohlo hrat s prvym tak to potrva, za ten cas tvoj prvorodeny chlapcek potaha za kratsi koniec. Vsetko dobre zvaz. Drzim palce. 😉

digysa
11. jún 2012

@chikitacmuk AJ ja mam kamaratku, co ma prve dievca postihnute a syn je OK. Suhlasim s nazorom @jurinka1
Mojej kamaratke ho dokonca navrhli aj lekari a psycholog. Surodenec bude pre neho skutocne velky prinos.

ywana
12. jún 2012

@chikitacmuk
...ja som sa rozhodla druhé dieťa nemať...
...celú starostlivosť venujem len svojej prvej dcére, ktorá má postihnutie...
...ono treba počítať aj s tým, že sa celý život budeš viac venovať postihnutému dieťatku a zdravé bude tak trošku "na vedľajšej koľaji"...
...poznám rodiny, kde to zdravé deti vyčítajú rodičom...
...zváž aj toto...

PS: je to ťažké rozhodovanie, sama som pred ním kedysi stála... 🙂

maznacik007
12. jún 2012

ja nesuhlasim s nazorom ze mat druhe len preto aby tahalo to prve postihnute a aby sa o neho mal kto neskor postarat ak sa rodicia pominu mne to prijde nefer planovat dieta z takychto dovodov...

osobne by som si najprv poresila genetiku a pravdepodobnost ze aj druhe by mohlo mat problem a potom najma pomoc od inych... nie je sranda sa na full time venovat choremu detatku a vynosit to druhe... co ak budes musiet ist lezat do nemocky a pod. ako chodit na poradne s dvomi detmi atd atd... a potom sa rozhodnut... podla mna nie je zle ani pockat kym nebude mat maly narok na osobnu asistenciu alebo moze ist do speci skolky zariadenia aspon na par hodin...

maminuska
12. jún 2012

@ywana
@maznacik007 ja mám postihnutu najstaršiu dcéru a ešte dve zdravé deti , neplánovala som deti kvôli tomu aby sa mal kto o nu postarat, mám deti ďalšie pretože som ich chcela.
Nie som typ matky ktorá sa venuje dietatu 24 hodín a to či už je postihnuté alebo zdravé ( samozrejme su výnimky- veľmi ťažko postihnuté deti ) , ale v každom príapde narodenie surodencov bol pre dcéru veľkým prínosom a to ako sociálnym tak aj emocionálnym.
Problémy nastávaju skôr v puberte zdravých detí , kedy sa za svojho surodenca začínaju hanbit, ako malé to nijak neriešia. Ale to je tiež len prechodné obdobie, časom dospeju a dozreju a na veci sa budu pozerat inak.

maznacik007
12. jún 2012

@maminuska ja som nenapisala ze nema mat dalsie deti... ved som jej aj tam pisala ze by som este pockala... ale aj tak trvam na tom ze to co som napisala nie su pre mna vhodne dovody na to mat dalsie dieta...

a ono fakt je to aj o stave toho dietatka... proste kym nema narok chodit do nejakej speci skolky ci narok na opatrovatelku alebo nemas babicku na full time a pod. tak by som to velmi zvazovala... ono pokial sa nemylim tvoja kocka ma mentalne postihnutie ale zdravotne je sebeobsluzna... tak to je rozdiel predsa len... ako mat uplne leziace a nevidome dietatko... tam je proste ta pomoc a velmi velka pomoc pri dalsom tehotenstve mamicky absolutne nevyhnutna... 😉

maminuska
12. jún 2012

@maznacik007 rok bola ležiaca po porážke a do toho sa mi narodil syn . Odskušala som si to na vlastnej koži , to ležaice dieta a aj novorodenca.
Dcéra z plného zdravia( dovtedy bola mentálne v poriadku ) dostala porážku. A aj vďaka zdravému synovi sme sa rýchlejšie postavili na nohy.
Bola som tehotná v 4 meisaci ked sa to stalo , a teda mne nikto nepomohol. Vojtovku som cvičila aj s bruchom ako slon.
Súrodenci su prínosom , ale nemala by si ich žena poriadovat preto aby sa o neho niekto v buducnosti postaral.

maznacik007
12. jún 2012

@maminuska ty si bola v inej situacii ako zadavatelka temy ....

ja nechapem preco si to vsetko tak beriete osobne toto nie je tema o vas ale o zadavatelke ktora sa pyta a dava k tomu relevantne info ako to ma ona....
a my sme jej len napisali svoj pohlad na to... mozno aj nespravny ale ja ho nikomu nevnucujem....

iste je ine ked sa nieco stane s dietatom a zena je tehotna tak uz ako nie je co riesit jedine sa snazit prezit...

prosim nezahlcujte tu tuto diskusiu.. kludne si napiste svoju radu aj ja som napisala... a mam na nu svoje dovody a odzite nie z pohladu matky ale z inej strany ale to nie je podstatne.. dakujem...

maminuska
12. jún 2012

@maznacik007 ano bola som vhodená do toho nedobrovolne, ale mám odskušané na vlastnej koži , preto viem sprostredkovat priamo svoju skusenost. Osobne si myslím že by bolo dobré mat to dieta teraz , nakoľko predpokladám že s malým cvičí , takže čím bude väčší tým bude ťažší a aj premiestnovanie s detmi by bolo pre nu lahšie.
A a osobne si neberiem nič osobne 🙂

dadis
14. jún 2012

@chikitacmuk moj nazor je ist do toho teraz...teraz tu tuzbu pocitujes, naco cakat? Aby si sa este viac trapila?A to ze nenaplnene materstvo je smutna vec ti mozem iba osobne potvrdit, kto tomu neveri, nech nakukne do temy Snazilky.
Najviac co mozes pre svoje dieta spravit, je dat mu surodenca..plati to rovanko pre zdrave i chore dieta
Zvladnut to zvladnes, tehotenstvo moze i nemusi byt rizikove..nie je pravda, ak ti niekto pise, ze sa nemozes plne venovat starsiemu...to ti moze povedat iba niekto, kto to nezazil a ma len 1 dieta, alebo deti s velkym vekovym rozdielom...prajem vsetko dobre..

Strana
z2