Syn si nechá brať hračky - čo robiť?

28. apr 2021

Ahojte, syn 2r2m bol od mala skôr introvert, dokonca vôbec nechcel byť pri deťoch. Nejak sme to neriešili, bývame na mieste, kde ani veľa detí nie je, grupy už tobôž. Postupne sme ho socializovali, už je normálne na ihrisku medzi deťmi, ale sám sa s nimi nejak nehrá. Nedávno sme začali častejšie chodiť do mesta na ihriská a dnes mi bolo až do revu, ako sa môj syn "baví" s inými deťmi. Často stretneme jedného chlapca, ktorý mu berie z rúk autá. S normálnymi deťmi fungujeme tak, že oni si vezmú naše hračky, my ich, proste na výmenu a všetko je v poriadku. Tento poberie všetko z celého pieskoviska, takže synovi nič neostane. Keď si niečo vezme, okamžite mu to vytrhne z rúk. Môj vtedy nič neurobí, proste si to nechá zobrať, ale vidím, že je z toho úplne mimo, normálne sa trasie, nervózne hýbe prštekmi. Toho chlapca neriešim, nie je to moja vec, ale neviem, ako mám na takú situáciu reagovať a ako syna naučiť brániť sa. Ja som tiež introvert a nechcem uraziť nejakú mamičku, že jej dieťaťu poviem, aby hračku synovi nebralo, takže do toho radšej nezasahujem. Na druhej strane o chvíľu pôjde do škôlky a tam nebudem, aby som sa ho zastávala, puká mi srdce, keď si predstavím, že si z neho urobia terč šikany, lebo si všetko nechá. Ako riešiť takéto situácie? On normálne na tom pieskovisku medzi deťmi sedí vynervovaný, len drží hračky v rukách a až keď tie deti, ktoré robia zle odídu, sa začína normálne hrať.

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
28. apr 2021

Ma 2 roky, na bránenie si tam ty. V škôlke budú ucitelky. Keď iným mamičkám nie je blbé nezasiahnut keď ich dieťa bez opýtania hračky berie, prečo je tebe blbé im ich nedať?

martina1201
28. apr 2021

Ahoj, nedivim sa, že je dieťa vynervovana, keď sa samé brániť nevie a ty ho nebránis. Ak mu nejaké dieťa vezme hračku z rúk a nerieši to jeho rosic , príď ty za tým dieťaťom a pekne a slušne mu dohovor, že sa nepatrí druhým hračky vytrhavať, že si ich má pekne a slušne poprosiť a až keď mu ich požičajú zobrať. A vziať tu hračku a dať ju svojmu synovi. Dáš jasné na javo ale miernym spôsobom, že hračka patriaca tvojmu dieťaťu je pre tvoje dieťa a treba si ju vypýtať. Tiež tým dáš rodičovi nevyvhovaneho dieťaťa najavo, že nebudeš tolerovať šikanu na tvojom dieťati..... Ak to urobíš asertivne nikto ti nič nemôže povedať..... Ale za svoje dieťa musíš zabojovať a tiež mu ukázať ako sa má brániť voči tým, ktorý mu robia zle.

hennyinnsbruck
28. apr 2021

Ak nejaké dieťa príde k môjmu a zoberie si hracku co ma moje dieťa v ruke vysvetlím mu ze sa to nerobí. A hotovo.
Ja by som bez problémov zasiahla..nevidím v tom vôbec nič zlé

pribinak
28. apr 2021

Už keď vidíš že ten chlapec ide k tvojmu synovi tak tam máš prísť a obrániť svoje dieťa. Normálne podržať hračku v synovej ruke a povedať chlapcovi že s touto hračkou sa teraz hrať nebude, musí si nájsť inú. Bodka.
Neviem čo chceš od 2 ročného drobca, keď ani ty sama sa nevieš brániť

To nie je o urazení nejakej mamičky či čo, to je o tvojom asertivnom správaní a máš ísť vzorom svojmu dieťaťu

autor
28. apr 2021

Tak skúsim zajtra, ale aj tak to asi nebude mať nijaký efekt, toho chlapca mama aj okríkne a on hračku vráti, ale on je aj tak o pol minúty naspäť a a berie synovi ďalšiu. Je mi ľúto aj tej mamičky, lebo jej asi tiež nie je príjemné, že toto jej dieťa stále robí. Už som synovi vysvetľovala, že keď mu chce niekto brať hračky, s ktorými sa chce hrať, nech si ich drží a nedáva. Ale účinok 0. Najhoršie je, že väčšinou sa hrá s hračkou iného dieťaťa, čiže je mi aj blbé ho huckať, nech si ju drží a nepožičiava.

pribinak
28. apr 2021

To chceš od takého malého dieťaťa priveľa. To musíš TY strážiť situáciu. Tvoj syn zrejme ani len netuší čo od neho chceš.
Niekotre deti sa naučia až v škôlke bojovať za seba. Dovtedy sú na to rodičia.

sapetka
28. apr 2021

Ma len 2roky co cakas? Este je maly neboj sa o rok dva si uz ubrani aj povie. Na tvojom mieste by som bola pri nom specialne na ihrisku kde stretavate toho chlapca a ked pride a bude vhciet vytrhnut hracku tvojmj dietati normalne mu povedala, ze tato hracka patri jemu a rad by aa s nou teraz hral. Preto si ju aj priniesol. Na zaciatku mu musis pomoct ako mama neskor sa nauci branit ai svoje aj sa podelit s kym bude chciet. V skolke taketo veci budu riesit ucky aj vtedy ke dojde k sporu medzi detmi.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amelie2017
28. apr 2021

Dcera bola taka ista. Ja som vzdy zasiahla. Povedala som druhemu dietatu, ze s rou hrackou sa hra ona, nech si vezmd inu- napr. formicku na pieskovisku a pod. Teraz ma 3r4m a uz sa sem tam vie obranit aj sama. Ale este stale musim obcas zasiahnut.

gbgb
28. apr 2021

Presne tak sa citim aj ja. Mojmu robili zle chlapci na ihriskach vo veku okolo 2r, tak sme sa im zacali cielene vyhybat. Isty cas sme chodili iba na detske kruzky a ihrisko nie. Do skolky sme ho nedali pred 3. Narodeninami lebo asi by sa tam zblaznil bez maminky. Teraz ma 3+ a je asertivnejsi. Na ihrisku sa hra s 5 rocnymi. No a ked stretneme tych chlapcov co mu robili zle, tak ich ignoruje alebo zapadne. Dozrel. Uz sa o neho tolko nebojim. Len povaha strasna, tak skorej po nom budu vrieskat ucitelky 😭. Inak je velmi sikovny krase rozprava, pohybovo je velmi zdatny, ale obliekat a obuvat sa nechce naucit. Vacsinu casu sa ani nechce dat obliect.

lucilaines
28. apr 2021

Skus ho zacat ucit, ze sa treba opytat. Ked vidis druheho chlapca sa k vam blizit, zasiahni a ked to cudzi chlapec nevie, tak sa opytaj za neho. V zmysle, tuna chlapcek si chce tusim pozicat toto auticko, co mas v ruke. Moze? Chces mu ho pozicat? Nech ma moznost o tom rozhodnut sam. Dovtedy nedovol cudziemu chlapcovi mu to vytrhnut z ruky. Ak povie ano, tak mu to moze pekne sam podat. Led povie nie, tak ty vysvetlis druhemu chlapcovi, ze teraz sa s autickom hra on a nechce pozicat, tak nech skusi zachvilku alebo nech si pozicia nieco ine co mas v dosahu.

saja1
28. apr 2021

Dvojrocne som branila ja. A ja davam stale velky pozor aby ani ona nebrala hracky a nerobila zle inym detom. Ine matky tuto potrebu nemaju, ale taky je zivot 🙃

autor
28. apr 2021

@lucilaines to som presne robila, ale chlapec mu napriek tomu hračku vezme. Zase vytrhovať z ruky a dávať môjmu synovi mu ju nebudem, lebo jednak by som mu tým akurát ukázala, že je normálne vytrhávať druhým veci z rúk a jednak väčšinou tie hračky máme tiež od niekoho požičané, takže nám nepatria, aj keď sa s nimi práve hrá malý 🤷 Úprimne asi skúsime iné ihrisko, ale takéto dieťa sa nájde asi všade. Inak nemáme problém, keď si nejaké dieťa chce požičať hračku, tak buď požičia, alebo keď nechce, poviem dieťaťu, že mu požičiame inú zatiaľ. Aj on si pekne poprosí, keď si chce požičať (aj keď strašne potichu, to chodím s ním 🤭), len pri takýchto agresívnejších deťoch fakt neviem zareagovať, keď mu už tú hračku vytrhli a on len stojí a trasie sa 🤷

autor
28. apr 2021

Máte pravdu, že by som mala byť asi asertívnejšia, dúfala som, že si na tom ihrisku nájdeme nejakých kamarátov a aj ja aspoň pokecám s mamičkami, ale po dnešku už fakt budem ráznejšia, aj keď neviem, či to bude mať nejaký zmysel.

luccy89
28. apr 2021

Asi by bolo aj fajn sa tomu chlapcovi vyhybat. Ak mas odsledovane casy kedy sa tam s nim stretnete. Alebo zmenit ihrisko. Treba sa opytat maleho, ci chce ist tam alebo inde. Aby nemal chudak stres uz lez z toho, ze povies, ze idete na ihrisko a on si hned predstavi ako mu bude ine dieta brat hracky...moj bol taky ked mal 1,5r minule leto, nemal problem ani 5rocnemu zobraz hracku, udriet a podobne. Casto som radsej odmietla kamosku, lebo jej maly zase taky utiahnuty a iba s k nemu moj rozbehol uz plakal🤷‍♀️ Dnes sme boli od decembra prvykrat na ihrisku a uplna zmena. Idealne dieta, rozumne, poslusne, pozical, poprosil...uvidime na buduce😂 ma 2r5m

ysseba
28. apr 2021

Ja som na začiatku tiež bola taká, že keď synovi niekto niečo zobral s čím sa hral, tak som mu povedala, že veď nechaj chlapcovi, požičiame mu. Neviem, myslela som si, že ho tak naučím tomu, že a má podeliť. No začala som si všímať efekt, že syn si vždy všetko nechal vytrhnúť z ruky bez nejakých okolkov. Až som si povedala dosť. A normálne keď sa môj syn s niečím hral a iné dieťa to chcelo, tak som tomu druhému normálne povedala, že teraz sa s tým hrá chlapček a keď sa s tým dohrá, tak mu to požičiame. Alebo sa môžu hrať spolu. Potom som môjmu vysvetlila, že keď sa s tým hrá on, tak nemusí požičať. Že alebo sa s tým môžu hrať spolu s tým druhým chlapčekom alebo mu to požičia keď sa on dohrá. Snažila som sa zakročiť ešte predtým než mu to druhé dieťa začalo trhať z rúk. Druhé deti väčšinou keď videli cudzieho dospelého, tak si viac nedovolili. A keď áno, tak som hlasnejšie akože môjmu povedala "no povedz chlapcovi nech ti to netrhá z rúk, že ty sa s tým hráš". Na to už väčšinou zareagovala zarozprávaná mamička toho dieťaťa.

lucianne
28. apr 2021

My to robíme takto: mala sa hrá s lopatkou a kyblikom príde chlapec vezme jej to prídem tam vezmem chlapcovi vrátim dcérke a vysvelitm že sa stým hra ona a keď sa dohra môže si pozicat zasa on. A treba aj malému povedať nech si nenechá nech na teba zakričí alebo pribehne (to robí moja keď si chce hračku schovať nech jej ju niekto nevezme) A inak jednu dobu keď to bolo už moc aj my sme mali chlapca co chcel len tie hračky co mali ine deti som si k nej normálne sadla na kraj pieskoviska a keď prišiel zobrať som mu povedala ze nie my sa s tým hráme.

taga
28. apr 2021

Syn ma 2r5m a ked vidim, ze sa hra s niecim, co velmi chce a ide k nemu dieta s umyslom vziat mu to, tak idem k nemu a postavim sa tak, aby som bola pri nom. Vacsinou to druhe dieta len pozrie na mna a je mu jasne, ze som tam ako matka ochranca a ze si nemoze dovolit len tak vytrhnut hracku. A pritom sa usmievam 😊 takze za mna sa z toho vyzuvas a nechavas v tom svoje dieta same, nepomahas mu

123andy123
28. apr 2021

nasmu tiez jedno dievca vytrho z ruky auticko s ktorym sa hral. Mala asi 4 roky. Maly hned dobehol za mnou a hovorim chod a vypytaj si auto naspat. Isiel, ale dievca nechcelo auto vratit. Tak zasa dobehol za mnou a uz mu isli slzy. Jej matka ktovie kde. Tak som isla za tou malou a vytrhla som jej to auto z ruky. Povedala som ze to je nase auticko a chceme sa s nim hrat. Keby sa slusne spytala ci sa mozu spolu hrat tak ok, ale tak nebudeme sediet na lavicke a pozerat sa ako sa niekto cudzi hra s nasimi hrackami, ktore nam ukradol. Takto to nefunguje ani vo svete dospelakov. Nikdy sa nestalo zeby nas niekomu ukradol hracku. Vie rozoznat co je jeho a co nie. Ja zasa nechcem maleho ucit aby s myslel ze ked mu niekto ukradne hracku tak je to normalne.

matapo
28. apr 2021

...moj je o rok starsi ako tvoj, nie je moc smely pri cudzich detoch (normalne je smely pri ludoch kt. pozna) a vacsinou deti len pozoruje alebo sa hra pri nich. Ale co je jeho vie, ze je jeho a nik nema pravo si to vziat a obrani si svoje, skratka z ruky nepusti a ak mu niekto uchmatne jeho s cim sa hra hoc to aj nedrzi v ruke a chce to napat, ide a vezme si to, dokonca vie ubranit aj to co patri jeho strasim surodencom. Poziciavat je pekne ale aj tie deti sa to musia naucit, tak ako sa musia naucit hracku pozicat tak sa musia naucit aj spytat ci si pozicat mozu a akceptovat aj odpoved ano aj nie.. Su to malicke deti, vela krat ani rozpravat este nevedia ale rozumeju, je uplne ok ked zasiahnes, Ked druhemu diatatu vysvetlis ze tato hracka patri tvojmu dietatu a on sa s nou chce teraz hrat to dieta to pochopi. To ze za 5 min. na to zabudne a skusa zobrat znovu je tiez normalne, su to deti, taketo veci pustaju hned z hlavy, tak zopakujes znovu, ked treba aj 10x. Su to deti a od toho tam mi rodicia sme aby sme ich naucili ako sa spravat v danej situacii a ked treba aby sme pomohli. Tvoje dieta sa na teba uplne spolieha, A ked tvoj syn uvidi u teba ako to robis, velmi rychlo to od teba odkuka a casom bude reagovat tak ako ty. Sam bude vediet povedat to je moje a neda si vziat. Ak vidi tvoje spravanie ze mama s tym suhlasi ze mu hracku vzali, nezasiahla, chape to ze druhe dieta ma pravo mu hracku zobrat a jeho ulohou je len stat a divat sa tak ako jeho mama, lebo je to ok. Prave ty svojim prikladom ho musis naucit ze to tak ok nie je. V tomto pripade vysvetlovanie potom doma nepomaha. To uz dieta ma v hlave uplne nieco ine. Musi ta vidiet ako konas na mieste a ze povazujes za spravne si hracku nedat.

ivangeline
29. apr 2021

Njn. Si tam ty od toho..plus,my mame iny problem. Nepozicia nic. :D A ked vidi,ze idu deti do piesku,odklada hracky! :D :D

kaktus87
29. apr 2021

Sadni si k nemu do pieskoviska a zakaždým keď niekto bude chcieť synovi zobrať hračku, vcas zasiahni. Nestačí na deti kričať z lavičky, ako tá druhá mamička.