icon

Synček je na mňa naviazaný a ja čakám druhé dieťa

nika898
2. máj 2017

Ahojte mamicky. Viem ze je tu viacej takych tem, ale chcem sa spytat ci tu je mamicka ktorej prve dieta bolo na nu dost naviazane a cakala uz druhe babatko. Syn ma rok ale je na mna dost naviazany hlavne v noci a aj ked som neskutocne tuzila po druhom dietati bojim sa ci sa za tych 9 mesiacov nauci byt samostatnejsi. A este ma trapi ze byvame na 5 poschodi bez vytahu cize by som ho rada naucila chodit po schodoch. Hore ide pekne no dole sa boji. Verim ze sa tu najde mamicka s niecim podobnym 🙂

Strana
z3
nika898
autor
3. máj 2017

Vsetkym dakujem za povzbudenie. Viem ze to nebude med lizat a ze to bude zo zaciatku tazke ale urcite to dako zvladneme 🙂. A verim ze druhe bude minimalne take dobre ako syncek 😀

lilka5566
3. máj 2017

@nika898 aj ty? Tak to je super 🙂a odkiaľ presnejšie?

nika898
autor
3. máj 2017

@lilka5566 hliny VII 🙂

yollanda
3. máj 2017

kedysi mali rodiny po 10 deti. Myslis, ze niekoho trapilo ci je ten, lebo onen naviazany na niekoho? Decko si musi zvyknut, ak nechces byt jeho otrokom ovsem.
Mna nikdy ani nenapadlo, ci by starsej mohol vadit mladsi.
Boze zabite ma!!! To su temy....

khkt
3. máj 2017

Ja mám medzi mojimi babami rozdiel 17 mesiacov. Staršia dcérka bola na mňa takisto veľmi naviazaná, bývali sme s ňou jej prvý rok v zahraničí, bez pomoci rodiny, takže bola stále iba so mnou a manželom. Potom sme sa presťahovali späť na SK, veľa času začala tráviť s babkou. Od jej roka do roka a pol sa veľa vecí zmenilo, naučila sa zaspávať sama v postieľke, dovtedy zaspávala iba na rukách, alebo pri dojčení. Začali ju zaujímať knižky, musela som jej samozrejme komentovať obrázky. Naučila sa chodiť na nočník.
Po narodení mladšej ju krásne prijala, žiaden náznak žiarlivosti. Prvé 2 mesiace boli ťažké, lebo mladšia mala koliky a staršia musela počkať, kým ju upokojím. Ale našli sme si spoločný režim a potom to už išlo celkom dobre. Ale celý prvý rok bol dosť ťažký, mladšia znášala zle, keď jej išli zúbky, mala záchvaty plaču a nevedela som ju upokojiť. Teraz má mladšia už 14 mesiacov, už prespí väčšinou celú noc, tak je to už super. Ale kríže ma bolia skoro non- stop, lebo ich obidve ešte nosím často na rukách a mladšia je už 12 kilový bucko. 🙂
A k tým schodom. Moja mama nás mala so sestrou tiež po sebe, rozdiel 16 mesiacov a nasťahovali sa do novopostaveného paneláku. Pol roka im z nejakého dôvodu nešiel výťah, tak chodila s bábom na rukách, s batoľaťom a s nákupom peši na ôsme poschodie. Ale vtedy boli radi, že nejaký byt vôbec dostali. Ja by som v tvojom prípade ak je to možné bývanie zmenila. Určite budeš unavená pri dvoch takto malých deťoch a ešte zvládať schody ako bonus, no neviem...
Držím palce. 🙂

lilka5566
3. máj 2017

@nika898 ja Hajik 🙂 vy tam máte tie blbé paneláky bez výťahov že?hneď som si na ne spomenula keď som to citala.
A kedy si rodila? Či sme aj v pôrodnici spolu neboli ,ja v aprili

khkt
3. máj 2017

@yollanda Áno, kedysi mali rodiny veľa detí a neriešili takéto problémy. Ale nie všetko bolo ružové. Moja svokra napríklad povedala, že nikdy nepocítila, že by ju jej mama mala rada, pretože bola najstaršia dcéra a vždy bola doma "na robotu". Vtedy nebol čas na deti, trebalo sa postarať o gazdovstvo a deti prichádzali jedno za druhým. Malo to svoje pozitíva aj negatíva.

yollanda
3. máj 2017

@khkt mna mama tiez nemala rada ako sestru a sme iba dve

ollski
3. máj 2017

@nika898 som si myslela ze na 7dmicke byvate niekde 😉 akurat som tam vcera niesla prihlasku drobcovi do skolky...sice byvate na 5tom bez vytahu, ale mate super skolku pod oknami 🙂...
...ano prve mesiace su tazsie, dcerka bola perfis babo, syn to bolo ine kafe...ale ked proste musis tak to das 😉...treba si najst na tom to pekne a tesit sa, ze bude fajn, hlavne sa nebat dopredu, ze to nezvladnes, zvladli to ine das to mozno este s vacsim prehladom...ono to raz dva ubehne

mamutka
3. máj 2017

@yollanda kedysi si ludia tie hromady deti robili aj preto, ze nemali ochranu, ze nemali dochodkovy system, takze pri nedostatku zdravotnej starostlivosti bolo treba tych deti viac, aby dajake aj prezili a boli na robotu okolo domu a postarali sa o rodicov na stare kolena a tak.... kedysi si ani zuby neumyvali a my ich ako sprosti derieme kazdy den, nie? 😉
moj syn bol dieta tiez na mna silne naviazane, takze zakladatelku chapem. Chodili sme medzi deticky od malicka a stale bol len na mne nalepeny, iny svet ho nezaujimal, proste potreboval svoj cas.
Dnes ma zena 3 roky na to aby svojmu dietatu zabezpecila perfektny start do zivota, tak je super, ked sa tomu aj venuje a tato otazka nie je nijako na hlavu.
Mna tu skor pobavia temy, ktore sa tu riesia x krat v sto temach a treba zase vytvorit novu....

nika898
autor
3. máj 2017

@lilka5566 ano je tu vela takych panelakov 🙂 sme aj rozmyslali dat spravit vytah ale nevie sa zorganizovat domva schodza :-/. Ja som rodila v Cadci. Maly sa mi narodil 29.4 🙂

nika898
autor
3. máj 2017

@ollski ano ta skolka sa aj mne paci. Ako mne sa tu velmi paci aj prostredie je tu ticho a klud (vela dochodcov) a aj do mesta blizko. Bytik sme si krasne prerobili a ked som hladala aj daky vacsi a keby som chcela ostat pri takom standarte bytu ako mam teraz tak pod 130 000 :-/

f333
3. máj 2017

@jankapo tak,ze zena dozreje na materstvo a pochopi, , ze batola potrebuje celodennu starostlivost. takze cakat od neho,ze sa ´osamostani'v nieco vyse roku zivota, aby s o neho matka nemusela tak starat a cast casu, ,co ma venovat jemu budevenovat dalsiemu kojencovi je nezodpovedne voci prvemu dietatu . a podla toho sa zariadi....
a ak vyse rocne dieta je nezdravo /to znamena, ze nie je schopne prijat starostlivost ineho cloveka/ nasviazzzane na jednu osbu rodica, tak je to znak zlej vychovy... zleho rezimu hned od narodenia dietata...
ale tu nejd easi o ten pripad.ale skor o to,ze autorka by si zelala väcsiu ´samostatnost svojho batolata.... apoziadavka na neho kladena je uplne nevhodna..
deti by malli rodicia plodit ,ked na to maju zrelost a podmienky ako rodicia.... aby deti vyrastali v pohodli v adekvatnej starostlivosti ....

f333
3. máj 2017

@nika898 tie ine poziadavky si ale v uvodnom prspevku nepisala.dolozila si ich len teraz,aby si prikraslila pohlad na vec
aco sa tyka tych poziadaviek,tak je to vinou tvojej zlej vychovy,ze dieta nespi same v postielke anema rezim spankovy,aky by malo mat.
a to,ze sa ma hrat same zalezi od jeho mentalnej zrelosti tiez. ale je normalne,ak rocne dieta nenachavame v miestnosti same sa hrat...a zrela matka vie,ze u tak maleho dietata aj uputanie pozornosti na istu cinnost ci predmet nie je dlhodobejsia zalezitost..takze potrebuje ,aby sa mu niekto stale venoval.

takze neospravedlnuj svoje zmyslanie teraz tym,ze ja nechapem situaciu
kto chce mat v takom malom rozpäti deti,tak musi vediet, ze potrebuju obe stalu starostlivost a pozornost . cize nie je mozne bez toho,aby sa znizila starostlivost o jednho ci aj oboch, aby rodic toto zvadol tak,aby starostlivost nebola niekde u jedneho ukratena.
takze na to bolo treba mysliet pred druhym otehotnenim.
a to, ze dieta ma spat same si zistila. lken teraz? ked bcakas dalsie dieta? to je znak nezrelosti tiez.... cim je dieta starsie,tym horsie su navyky na iny rezim aj spankovy a ted a aj spat same .

takze v com sa ty vlastne ohradzujes voci mojmu videniu skutocnosti?
za kazdych okolnosti len ty si ty,co ma zle videnie reality a co spravila chybu aj vo vychove a rezime dietata.
vies ako teraz bude zle znasat prve dieta po narodeni druheho znizenie tvojej pozornosti a starostlivosti voci nemu?

nika898
autor
3. máj 2017

@f333 ano urcite som spravila ja chybu vo vychove svojho syna zato ze ked vecer zaspava tak musim byt pri nom a spievat mu a cez den ho uspavat na rukach. Som zla matka zato ze od narodenia som mu venovala vsetku svoju pozornost a ze ked ho trapili koliky tak spinkal ale na mne aby mu bolo lepsie. Asi by som podla teba spravila spravny krok vo vychove keby som ho nakojila dala do postielky, zavrela dvere a nechala ho plakat az kym nezaspi. Prepac ale fakt mas podla mna divny pohlad na vychovu deti. A ja ani jedno zo svojich deti nebudem uprednostnovat pred druhym zo zaciatku to bude mozno trochu potrebne ale viem ze moj syn bude mat tolko lasky a pozornosti kolko bude potrebovat a vyzadovat. A je mi naozaj jedno co si myslis ja som chcela pocut nazor mamiciek ktore maju podobnu ak nie aj rovnaku situaciu.

evkars
3. máj 2017

@nika898 nic si z tych reci nerob, dobre sa radi pokial si nevyskusas ake to je, ked ti nechce spat, ked spi ale len chvilu alebo kratko, a tak robis vsetko preto aby dieta bolo oddychnute, aby si si aj ty ako tak oddychla...tie ruky budes musiet odstranit, lebo za chvilu nebudes vladat, ale zaspavanie ze niwkto pri nom je nevidim ako problem, do 1,5 roka som to bola len ja, teraz zaspi aj pri tatovi, mas dost casu to urobit tak aby ti to vyhovovalo, mozes dat najskor spat jedno dieta potom druhe, systemnsi najdes alebo sa zapojibaj tato, ci dalej bude syn rozumnejsi a pojde to😉

nika898
autor
3. máj 2017

@evkars ja si z tych reci nic nerobim 🙂 viem ze take nieco moze napisat len ten co si to nezazil, tak ako si napisla 😉

f333
4. máj 2017

@nika898 pozornost a laska matky sa nemeria tym,ze spis pri nom a a kolises ho n arukach pokial nezaspi.ak je dieta zdrave,mentalne aj fyzicky,tak lasku citi aj inak...ak mu ju davas...
dieta ak ma rezim ,citi pohodu,tak spokojne zaspi po tom,ako s amu precita rozpravka, rodic ho polaska a necha mu vlastny priestor na odpocinok v jeho izbe.
miliony deti takto vyrastaju a vyratali a z mohych su uz zrele, uspesne osobnosti. vedeli,ze maju pohodu,,lasku , deti to vidia zo spravania rodica.a ..jeho reakcii.
ako si si nastavila rezim,tak mas. je to na tebe.. teraz nesies nasledky tvojej zlej nastavenej vychovy.
o tom,aci si zla mnatka sme nedebatovali. podla mna si nevyzreta matka. to je ine...
ako vnimas okolnost,ze druhemnu neskor narodenemu dietatu sa budes venovat viac a schvalujes to, je len na tebe...
tvoje starsie dietaq a tym bude trpiet, nie moje...
len este technicka poznamka.ked starsie dieta teraz uspavas na rukach,tak ako to o par mesiacov ti uz nebudeluto mu tuto cast pozornosti odpriet? pretoze sa budes venovat inemu dietatu? to zrazu uz nebude potrebne mu davat takto lasku?
len si vymyslas ospravedlnenie na fakt,ze tvoje prve dieta bude narodenim druheho dostavat menej pozornosti ..... aj starostlivosti..
a o toto ide.. ty to vies a preto aby si si rada tento fakt nejako pred sebou ospravedlnila...
takze tie prispevky co mi pise su vlastne o tom.
mna nemusis presviedcat.. ja mam na vec jasny nazor..
ty ak si s tym uzrozumena, ze ze zanedbas starostlivost o prve dieta na ukor druheho,tak niet o com debatovat.. je to na tebe..
takze tymto je pre mna myslim nasa debata u konca.. zelam vsetko dobre.

khkt
4. máj 2017

@f333 Ja celkom nechápem tento tvoj negatívny postoj voči zakladateľke témy. Ešte má malé dieťatko, je úplne v poriadku, ak ešte potrebuje uspávanie na rukách a nespí samo v postieľke. Za pol roka môže naozaj spraviť veľký pokrok. Mamička sa plánuje zodpovedne venovať obom deťom, tak neviem, prečo by mala zanedbávať starostlivosť o jedno/ obe deti. Neviem, koľko detí máš ty osobne. Ja som si pri prvom myslela, že už o deťoch viem všetko. Ale keď sa mi narodila mladšia, tak som zistila, že sa pri nej musím učiť odznova, lebo je iná ako staršia a to, čo fungovalo na staršiu, na ňu nefunguje. Preto sa vyhýbam hodnoteniu druhých detí, pretože každé dieťa je iné a rodičia si ho poznajú najlepšie.

f333
4. máj 2017

@khkt mylis sa.ja nemam negativny ci pozitivny postoj.ale vyjadrila som svoje nazory... uplne neutralne.
nemusis ju predo mnou obhajovat.ja som svoj nazor jasne napisala a nemnim ho .
ty mozes mat na to iny nazor.beriem ho navedomie..
ja nechapem zase tvoju potrebu obhajoby konania autorky. ak s nou suhlasis,v poriadku.. napis to..jej .nie mne..
napisala som svoj nazor..nic menej nic viac.

siska53
4. máj 2017

@nika898 neboj,krasne to zvladnes,ja som vedela uspat oboch (vecer vzdy).. Maly mi uz poobede nie vzdy sice zaspinkal,ked nahodou nie a mala ano,tak sme sa hrali,mali cas len cisto pre seba..Vobec netrpel tym,ze ma mladsieho surodenca. Naopak malu zboznoval. A zvladla som aj starostlivost o domacnost spolu so starostlivostou o deti. Ano,prve dva mesiace chodila mama,mala bola velmi kolikova,ale potom som uz na to bola sama.. Kedze muz vela robil,od neho som velku pomoc nemohla ocakavat ani vo vecernyxh hodinach. Maly casom bude samostatnejsi,je to prirodzeny vyvoj.

@f333 mas velmi divny nazor,ale ok.. Za to,ze ty by si nebola schopna sa plnohodnotne postarat o dve male deti,neznamena,ze ine to nezvladnu. V mojom okoli mame kopec rodin,vlastne vacsina,ktore maju deti s rozdielom do 2 rokov. Nevidim ani na jednom zo starsich deti,ze by boli ukratene o pozornost a lasku matky a nebodaj tym.trpeli.
Navyse deticky svojom prirodzenostou napreduju a chcu mnohe veco robit sami a ich zvladaju,takze obavy autorky,ci bude dietatko samostatnejsie,su neopodstatnene,lebo urcite bude,prirodzene bude chciet chodit samo a bez pomoci,bude v obdobi " Ja sam"a vtedy je dolezite,aby ho v tej samostatnosti podporovala,nie brzdila.

nika898
autor
5. máj 2017

@siska53 dakujem za podporu. A chcela by som sa este opytat ako ste riesili ked si sla rodit? Neviem teda ci si mala muza pri porode ale mne to velmi pomohlo ked pri prvom bol pri mne a dufam ze sa nam podari aby bol aj pri druhom.🙂

siska53
5. máj 2017

@nika898 ja som sla sekciou.
Maly bol s muzom a byvali a spali ten cas u jeho rodicov. Ale moj nemal taky problem byt aj s inymi,hoci vacsinu casu travil so mnou a som ho aj uspavala. Bol v pohode.
Skor mala je viac na mna naviazana,hoci bola od zaciatku zvyknuta,ze nie je len ona.

nika898
autor
5. máj 2017

@siska53 jaj. No moj maly cez den vydrzi s tatom a so starymi rodicmi len ty su od nas cca 100km ale v noci potrebuje len mna od manzela si ani cumel nezobral ked chcel manzel k nemu v noci vstat. Tak uvidime verim ze sa to do vtedy zmeni 🙂

mily7
5. máj 2017

@nika898 co sa porodu tyka,mozes nejaku kamaratku,susedu poprosit o pomoc kym dojde babka. To mozes mat ako predbezny plan. Ja som mala kontrakcie v ned rano a porod pond rano. Maly siel popoludni ku kamoske,babka zo stredneho Slovenska na ceste k nam. Cesta 3 hodky. To v pohode aj tvoja babka stiha. No a u nas maly dosiel domov od kamosky aj s nou,ja z porodnice,ze este nerodim. Medzi kontrakciami som ho uspavala sediac na posteli. Maly zaspal,ja odisla znova,kamaratka strazila. Manzel prisiel domov,lebo ze este neporodim a zostal na noc s malym pricom o polnoci aj babka dosla. Manzel ale k porodu nestihol uz. Zivot to zariadi si😀

majka13a
5. máj 2017

@nika898 moj maly tiez len pri mne v noci,aj cez den najskor mna hlada. Ale neboj sa,on ked bude vediet,ze mamina je prec,ale je tam tatino,aj on bude dobry,alebo babka/dedko. Hlavne aby tu osobu poznal. Pritulia si ho,povedia,ze mamina neni a zobere si cumlik aj zaspinka.. Ja som to zistila najskor na obednych spankoch,ked som potrebovala odist a celkom pekne spal u babky..a jednu noc stravil uz aj len s tatom a sice volal mama,ale ked bol len tato,aj ten bol dobry a vyspali sa obaja 🙂 tak verim,ze ked budem rodit,babka bude dobra a potom sa tatino postara 🙂 deti su velmi mudre,neboj sa,on to pochopi 🙂 🙂

Strana
z3