Synček je na mňa naviazaný a ja čakám druhé dieťa
Ahojte mamicky. Viem ze je tu viacej takych tem, ale chcem sa spytat ci tu je mamicka ktorej prve dieta bolo na nu dost naviazane a cakala uz druhe babatko. Syn ma rok ale je na mna dost naviazany hlavne v noci a aj ked som neskutocne tuzila po druhom dietati bojim sa ci sa za tych 9 mesiacov nauci byt samostatnejsi. A este ma trapi ze byvame na 5 poschodi bez vytahu cize by som ho rada naucila chodit po schodoch. Hore ide pekne no dole sa boji. Verim ze sa tu najde mamicka s niecim podobnym 🙂
@nika898 babo bude asi zimne, ze? Ono do ladoveho kocika z auta tiez vlozit asi tiez ziadna slava. Velmi drzim palce, idealne fakt ak to financne nevychadza navrhnut vymenu (rodicom, svokrovcom) byvania, zazila som to v mojom okoli par krat...starsim rodicom po vystahovani deti nevadilo ist do mensieho bytu... Rodina sa v takychto pripadoch vie casto spojit najlepsie. Ako baby pisu - dnes su klby zdrave, tymto sa ale mozu riadne poskodit. je to nadmerna a neprirodzena zataz tie schody s takou vahou (a vlastne aj bez nej) pravidelne par krat denne. To nema absolutne nic s lenivostou. S manzelom urcite najdete riesenie.
@anjelicek26 ano podla zatial internetovych vypoctov to vychadza na december-januar. Bolo by pekne keby to bolo 24.12 🙂. No vymena s rodicmi ale svokrovcami nejde kedze mi sme v ziline a obaja rodicia a vlastne cela rodina v banskej bystrici. Ja by som najradsej vratila do BB ale manzel kvoli praci nechce. No budeme rozmyslat a hadam nieco vymyslime 🙂
@nika898 mate este kopu casu 🙂 No ked su vsetci pribuzni v BB a pomoc rodiny by sa hodila tak ci tak... no mate nad cim spekulovat, uvazovat, ale fakt nosic vpredu-vzadu a 5 poschodi s taskami v rukach, to riesenie rozhodne nie je 😘
Syn ma 2 roky. druhy ma 3.5mesiaca. Nebudem vraviet bachurky. Je to narocne. Ziarlivost, nocne budenie sa, po 18tej len mamina. Spolocne spanie,bez moznosti zmeny (ano,skusali sme. Tlacit na pilu nema zmysel,este horsie). Budete to mat narocne. Dieta do 3r prirodzene lipne na matke, je to normalna zalezitost. Ziadne rozmaznavanie. Za nasledujuce obdobie mate moznost chodit viac medzi deti, peipadne najst spriaznenu maminu, ktora by vam peupadne mohla so starsim vypomoct (zobrat von, nakupit). Uvidite s manzelom, ako sa situacia vyvinie. Ale rodinna pomoc sa vam zide ako O2. 🙂
@moni244 no podľa niekoho asi hej 😀 ja teda ochotná nie som a to fyzickú aktivitu zbožňujem. Ale takú co mňa a rodinu obohatí. Dať si 40 km na bicykli, nie ustvat sa na toľkých schodoch denne s deťmi. A keď nemám náladu na výťah, dám si 12 poschodí pešo. Ale dobrovoľne a neovesana unavenymi deťmi
@nika898 neboj,mate dost casu pripravit sa na babo, starsi bude ovela ovela rozumnejsi ako teraz a vsetko zvladnete. Ja mam synovca o 18mes. starsieho od syna a teraz budeme mat zase 18.mes. rozdiel medzi syncekom a dcerkou a uz sa tesime. Trochu ziarlivosti bude,ale ked budes mat koho poziadat o pomoc,aspon obcas,uvidis,bude to v pohodicke. Ved takmer 3rocne dieta je uz hotovy skolkar 😘 no nie?
@nika898 ahoj, mam rozdiel (15m) sice trosku mensi ako budes mat ty, byvali sme az donedavna na 3p bez vytahu...jedneho pod pazuchou, mladsie v prenosnej taske...no je to o 2p menej...mm chodil na tyzdnovky, takze som musela chodit aj na nakupy aj so smetami, dr, prechadzky...no pomahali mi nasi, ked mohli, schody bol ten mensi problem 😉...syncek sa este zmeni, moj najml beha po schodoch hore/dolu ako drak uz vyse roka...kym sa obujem a zamknem je o 2p vyssie 😝
Vymenili sme si byt s rodicmi...teraz ma to 3p slapu oni, chvilku si zvykali, teraz im to nerobi ziaden problem 😉 vzdy ked idem okolo tych 5p bez vytahu tak si vravim, ze to je uz dost...zalezi od vasich moznosti a schopnosti
@nika898 ja som mala takto druhe dieta a po pol roku som bola znovu tehu a maly bol na mne tiez vkuse nalepeny, bez mojich vlasov nevedel zaspat, ked sa mu narodil bracek tak mal len necelych 16 mesiacov, moj pobyt v porodnici prereval, ked z sme uz boli doma s babatkom tak ziarlil, ale nebolo to nic dramaticke. Hlavne sa toho neboj. Dr.ma uistovala ze deticky maju tiez podvedomie a budu dobrucke. A naozaj ten malicky pol roka len spinkal, papal a kakal. Za ten cas si uz navizanec trochu zvykol. Ale prvy rok bol narocny, ale dalo sa to zvladnut. My zvladneme vsetko, len treba chciet a nezufat.. dnes uz to mozem napisat s odstupom casu a kludneby som to vratila 🙂 🙂 🙂. Hlavne nech ste zdravi a ostatne uz ide lahsie.
Tak sa mala rovno spytat ci si maju kvoli tomu kupit inde byt a nie hladat sposoby ako sa to da riesit s dvoma detmi. Lebo sposoby su
@stepanka274 to si mala riadne stastie, alebo moje deti nemaju to spravne povedomie, lebo moj druhorodeny preplakal noci aj dni a este teraz ako 11m spi fakt mizerne. Spavala som 2-3h prerusovaneho spanku za noc, cez den vobec, sama, bez rodiny (mama prisla po mesiaci na 2 tyzdne). Nastastie starsia je partacka s manzelom, tak aspon vecer bolo lahsie. Nechcem zakladatelku strasit, ale situacia moze byt rozna... a na druhej strane, ked som to zvladla za takychto podmienok, tak so "standardnym" dietatom to je v pohode ☺
@nika898 a nepochopim matky ako si ty. zeny ako si ty nezodpovedne .. nezrele.... ty nemas problem so schodmi,ale s tym,ze by si nedbala,aby tvoje rocne dieta/ kedze uz budes mat druhe mensie/ sa stalo ´samostatnejsim. hoc i na to nema este vek.. ches predbehnut cas . pretoze ste si urobili dalsie deta.ale nemate podmienky na rovnaku starostlivost o obe skro rovnako stare deti tak,aby sa ich standard starostlivosti neznizil.havne toho starsieho.......
ja lutujem deti takychto rodicov. tvoje dieta/mas len jedno zijuce zatial/ ma dostat este dlho vsetku pozornost a starostlivost matky vzhladom na jeho vek. a to aj tym,ze bezpecne sa moze spolahnut,ze ho matka prenesie cez schody. ak budetreba. nie,ze rozmysla,ako same z nich zide...
ako tu jedna pisatelka velmi spravne napisala, budes mat coskoro dve male deti . kojenca a batola.a obe musis /kazda normalna matka by mala/ zahrnut rovnakou strostlivostou a ochranou...nie rozmyslat,ako o nieco len malo starsie batola naucit sa starat o iste ukony same .... takze musis rozmsat,ako zmenit vasu terajsiu sitaciu,aby obe deti mali dobrepodmienky na zivot..
ako opisujes situaciu,tak nemas dobre podmienky na poskytnutie dobrej kvality zivota dvom detom naraz.. preto chces teraz znizit kvalitu zivota a starostlivost tvojmu zijucemu synovi v prospech toho dalsieho nenarodeneho este.
@f333 no vidis ja zase nepochopim zeny ako si ty, kritizuju aj ked o situacii vedia mozno 10%. Ja som ani raz nenapisala ze chcem aby moj rocny syn chodil po schodoch sam. Myslim ze nemam na neho prehnane naroky ked chcem aby sa ako takmer 2 rocny naucil chodit po schodoch ZA RUKU. Tymto si asi narazala aj na tie ukony. A ze chcem aby bol samostatnejsi bolo myslene stylom aby sa naucil zaspavat pekne v postielke(uspavam ho na rukach a to ma takmer 11kg) aby ked sa hra aby som nemusela sediet pri nom na zemi ale bude mu stacit ked ma bude vidiet v kuchyni ako nam varim obed. Podotykam ze mame spojenu kuchynu s obyvackou takze nie som ani v inej miestnosti. Nechcem a ani nebudem chciet po nom aby rano vstal spravil si ranajky a caj, zapol si telku a naranajkoval sa.
No hadam chodenie s dvomi detmi po schodoch na piate posch.i nie je hadam oberanie deticiek o starostlivost, je to len docasne , deti vyrastu a nebude musiet riesit. Staci dokladna logistika. Moje deticky som mala do troch rokov troch a nevycitaju ze som im nevenovala dostatok lasky a pozornosti. Su to uz skveli mladi muzi, najlepsi kamarati a partaci. Vzdy sa na nich mozem spolahnut. Nika neboj, zvladnes 🙂 🙂 🙂
To som ešte nepočula taký názor ,nespravím si druhé dieťa lebo bývam na 5tom 🙂 podľa mňa keď nebude .st inú možnosť zvládne to aj s dvoma deťmi hore schodmi.male do nosiča väčšie za ruku.nas 1,5 ročný sused sam vybehne hore schodmi ( samozrejme mama ho istí zozadu)
Zvladnes to neboj
@stepanka274 dakujem 🙂. Viem ze to zvladneme aj to ze to bude zo zaciatku narocne. Fakt sa len bojim tych schodov ale aj to dako vyriesime
Schodov sa netras, ved das do satky jedneho alebo druheho a je to. Moja ma 2 roky a v pohode sa este nosi v manduce ked je treba.
@nika898 Ja ta chcem povzbudit. Neber si k srdcu tie reci o to, ako ukracujes svoje dieta, tym, ze si si dovolila pocat mu surodenca, ze sa to neda zvladnut, ze samostatnost dietatu skodi. Ludstvo by uz vyhynulo, keby sa svet tocil podla takych reci. A o tom, ze si znicis klba, bla, bla, bla. Pozri si Barabasov film "Sloboda pod nakladom", pribehy vysokohorskych nosicov, ktori nemaju vo vysokom veku vobec znicene klby, napriek vynosenym tonam.
Netvrdim, ze to bude super lahke, a budu situacie, ked syn bude trucovat a dcera plakat a ty kym ich vytrepes hore budes spotena ako mys a vsetci susedia budu vediet, ze sa vraciate z prechadzky. NO A CO? Co nas nezabije, to nas posilni a ty z toho vsetkeho vyjdes silnejsia, odolnejsia a tvoje deti budu zivotaschopnejsie, nez tie vecne ofukovane deti.
Deti su velmi vnimave tvory nastavene na prezitie uz od prirody. Preto, ked museli, dokazali 5-6 rocne prezit same niekde s husami cely den na pasi a nebrali to ako traumu na cely zivot, ale ako uplne normalne stastne detsvo. To len dnes sa ti spolocnost snazi podsuvat svoje standardy, ktore su stavane na rodinu s dvoma detmi s rozdielom idealne 3 roky, byvajucu v bungalove na predmesti alebo v 40-rocnom panelaku.
Moj syn mal 13 mesiacov, ked sa narodila dcera a ta mala 17 mesiacov, ked sa mi narodila dalsia dcera. Ked bol manzel na sluzobke v zahranici, chodila som na nakupy autobusom - najmensia v satke, v jednej ruke taska na kolieskach, ktoru drzal z druhej strany syn, v druhej ruke dcera. Nastupit, vystupit, odslapat do Lidla, nakupit do kosika, ponakladat do tasky na koliskach, tazku tasku + deti odtrepat na zastavku, nalozit, vylozit, vyjst 30 schodov do vchodu, potom to vsetko napchat do vytahu, dalsie schody a hura, sme doma. Syn bol hoci co ine, len nie poslusne dieta. Nebola mlaka na sidlisku, do ktorej by sa od trucu nebol hodil. NO A CO?
Dnes su moje deti skolaci, su sikovni, samostatni, sudrzni, dokazu sami cestovat, zajst ku kamosom, k babke, vedia si navarit, chodia si sami do kniznice. Ja sa nimi radsej zahram spolocensku hru, alebo porozpravam o knihach, co citaju, nez im stale helikopterovat za zadkom. Neviem, o co take strasne prisli, ze vo veku 3 rokov mali nachodene peso mozno 100-nasobnu vzdialenost, nez ich "kocikovi" rovesnici. Aspon s nami stihaju na turistike a mozme davat normalne trasy a nemusime pocuvat, ze "Mna bolia nohyyy"
Necakaj, ze to bude lahke. Nebude. Ale bude to mat svoje caro, svoje vyhody. A urcite to zvladnes. Zelam ti zdrave tehotenstvo. Neboj, ja som v den porodu presla s 11 kilovym synom na chrbte 10 km po lesoparku a ver, bol to super express rychly a lahky porod 🙂
My zeny a deti si vzdy poradime. Ved si zober, cim uz ludstvo preslo, kym zacalo po troske degenerovat 🙂
@nika898 neboj,dovtedy bude aj samostatnejsi. Ja mam takmer.presne 2r.rozdiel a krpec,ktory zscal chodit v 11.m.ma asi 2m.po sekcii vytrepal pesi na 9.poschodie (samozrejme.poobede,kedy som uz mala vselico za sebou vratane nosenia mladsieho kolikoveho dietata).
Jedine si to neviem.predstavit s tym bytom bez vytahu,viem.ako sa natrapila moja mama a to byvali len na druhom,casto,ked sa dalo,pomahal moj otec..
Ja mam chrbticu davno v r..i,este kym som.mala cas si to udrziavat cvicenim,ale po sekciach sa cvicit neda a ani vlacit tkze by sa nejaku dobu nemalo,takze ja jedine v tom vidim problem.. Minule sa tehotnej kamoske stalo (7m.),ze bol u nas zaseknuty vytah,tu bezna vec,dieta ani nie 3r.s nie lahkym odrazadlom.. No esteze ma stretla,tak som sla.pesi najst,kde zas ten vytah trci..mne sa to stalo,ked bola mala malinkata a starsi na odrazke nieco vyse dvojrocny...no..maly vyslape,nie je problem,ale ako ja odtrepem to odrazadlo a kocik s babatkom? Uz som si aj vymyslela ako,prosto na 3x,najskor na 2x kocik a nasledne nejak zbehnem.po odrazku,zschranil ma sused,ktory mi vyniesol kocik..
Drzim hlavne paste a tu tapu,co pisala o ukrateni starsieho dietata,si nevsimaj. Ono sa to da pekne zladit,samozrejme,netreba na to starsie zabudat,aj ked mozno zo zaciatku je to tazsie,zvlast ak mali ke vkuse place. Idealne je,ak niekto moze pomoct a pri detickach sa vystriedate. A ked mqs satku,o to lepsie,vies sa venovat domacnosti i starsiemu a male sa zucastnuje vlastne tiez. Ja som to tak robila a mala pozorovala,prihovarala som sa aj jej a bola kludnejsia.
Rodinu mame tu nablizku,takze aj oni boli s detmi,uzili si a uzivaju pozornosti dost doteraz a maju klasicky surodenecky vztah - od urciteho veki sa nielen spolu naozaj hraju,ale sa aj pobiju a pohadaju. No fakt je,ze sa od zaciatku lubia, maly mal k nej velmi pekny vztah,neziarlil. A tahaju sa navzajom v mnohych veciach. Ta pani,nevie, o com hovori,ked psie o nejakom ukrateni..to uz by muselo byt hrube zanedbanie,co v normalnej rodine nehrozi. A nejake mensie ziarlenie ci nespokojnost byva vzdy bez ohladu na vekovy rozdiel (viem,o com vravim,mam o 4,5rmm mladsiu segru,moj otec zas o 8rokov mladsieho brata..)
Neboooj,dobre bude.
my mame deti rovnako po sebe ako budete mat vy. 1rok aj necelych 9m. bolo to narocne a velmi. Prveho mame velkeho sikulaka. Vela veci vedel a v dvoch rokoch bol bez plienky, sam jedol, chodil samozrejme sam. neboj to sa dieta nauci. Ked som zistila, ze som tehotna, samozrejme som ho tlacila do vacsej samostatnosti. najhorsie bolo, ked sa nam prekrylo este ze obaja mali naraz plienky, to trvalo tak mesiac, dva. Schody su hruza, da sa to preziz, no klby od radosti skakt nebudu... treba nieco vymysliet.
teraz starsi bude mat 3 a mladsi mal rok, su to velki kamosi. zabavia sa spolu aj 2h a ja si mozem robit (samozrejme, sem tam na nich mrknut)
nechapem ako niekto moze napisat ze si nezodpovedna iba na zaklade toho ze mas takto po sebe deti. ved to je krasne. na teba bude toho vela a uprimne, ozaj to prve o nieco ochudobnis, ale zivot je taky, nie vzdy je vsetko idealne. kolko parov nemozu mat vobec deti??? sak ich nemas 20 a mame v rodine 2 tetky, co mali v priebehu 2 rokov 3 deti🙂 vzdy po roku, takze to aj tie doli nezodpovedne??? maju zdrave a slusne deti uz davno dospele
Nemam.sice druhe, no maly bol v roku tiez velmi naviazany na mnaa no 9 mesiacov je na vuvoj dietata vela a tak sa neboj, urcite ta bude potrebovat no uz to bude lepsie, pomalicky sa moze zapojit aj tato, v noci mu byt po ruke skor on nech si zvykne ze chodi k nemu aj on, neboj zvladne to, len ho treba pomaly privykat aj na tata, on si zvykne, a tie schody, ked mal maly 1.5 roka opravovali nam vytah a chodili sme peso, a tak perfektne sa naucil chodit, on to zvladne, neboj, bude dobre
Ja ako nahle som cakala druheho tak prvorodeneho som uz do postielky ani moc nedavala spaval s nami tak potom nemal pocit ze ho mladsi vymenil a kocik ten sme tiez obmedzili a chodil uz po svojich aby zas nemal pocit ze ho tam vymenil.a pekne to zvladol a tak isto to bolo s 3tim.u nas sa tiez kupovali 2je plienky.rozdiel bol tiez 1 aj 9mesiacov medzi prvym a druhym.a nemala som pocit ze by ziarlili na seba horsie to je dnes ked uz maju za chvilu 9 7 a 5.tam uz rivalita medzi nimi je riadna.hlavne ked jedneho stiskam hned pribehne dalsi alebo o hracky a pod.

@janickacrazy nie nie, Ty si tiež len maznava 😅