Tipy a rady na večerné uspatie 1,5 - 2 ročných detí

veronikas30
26. apr 2021

Ahojte. Mám 20mesačnú dcérku a stále máme problém ju večer uspať. Môžte mi prosím dať nejaké tipy a rady ako uspávate? Ďakujem za pomoc.

iam24
26. apr 2021

@veronikas30 môj má 18mesiacov. Od nového roka fungujeme tak, že dostane mliečko, drží si fľašku v postieľke, v druhej ruke má cumlík, keď dopije mlieko tak da signál. Vezmem fľašku, odchádzam z izby, nechám otvorené dvere, v druhej miestnosti slabé svetlo a zaspí. Niekedy ho napomeniem ale vždy zaspí sám. Iba keď sme niekde na návšteve tak musíme byť pri ňom.

ja_mama
26. apr 2021

U nas to funguje tak, ze si s malou lahnem do postele a chvilu sa rozpravame - co sme cez den robili, videli, co sa jej pacilo...ona si kecia aj kadeco ine popri tom - opakuje slovicka, kt pozna...asi tak 5-10 min ju necham vykeciavat, potom poviem ze uz ideme spinkat, zaspievam pesnicku a dam ju do postielky..ja odidem a ona uz zaspi sama 🙂 vecer to takto funguje, poobede je aj u nas problem so zaspavanim, to celkom protestuje a chce sa stale hrat...

martanagy
26. apr 2021

My sme maleho uz od pol roka ucili na rutinu vecernu: napapa sa, rozpravka, dame si pusu, jeho do postielky a odchadzame. Ano zo zaciatku plakal riadne, tak sme ho len chodili pohladkat, najprv kazde 3 min kym nezaspal, druhy den 5 min.... trvalo to asi 2 tyzdne kym sa naucil. Teraz urobime vecernu rutinu a odchadzame a on zaspi sam. Treba zotrvat!! skoda, ze si nezacala skor no ale vyskusaj ak sa nechces dlhodobo trapit, hlavne je to nevzdavat, deti nas stale skusaju 🙂 vela stastia

stanislavicenka
26. apr 2021

@veronikas30 najlepsie uspavanie na prsniku. A postupne, ked to uz nefungovalo, tak v nosici.
Ja nemozem citat, nie este nechate male dieta zazit 2tyzdne nariekat, aby si zvykol. To si nezvykol, to ste ho zlomili.
Nehmevajte sa mile zeny, matky. Ked chcete deti, preco mate problem s nimi zotrvat vecer? Uspavat ich? Nehovorim o hodinach stravenych uspavanim.
A nie, mne nevadilo deti aj na rukach uspavat, a uspavam kolisanim aj teraz syna, 3 rocneho na obedny spanok. A s dcerou 5 rocnou som potom tiez. Citam jej, ona ma kopu otazok, a pripomienok z celeho dna, a povie mi aj to, co mozno pri vire hry zabudne. Deti nam 1000x za den ukazuju, co dokazali, nasli, zazili, a nas to, bohuzial, to nas niekedy nepochopitelne otravuje.
A zrazu maju deti 13,14,15, a stazujete sa, ze vam nic nepovedia, ze sa vam nezdoveria, nepytaju sa vas. Ten cas, to je to najdolezitejsie, co tym detom mozeme dat, namiesto kopy hraciek. Tie nic neznamenaju.
Tak preco je taky problem, uspat dieta, ako si zela, kym je male. Ma jedinu potrebu, citit sa v bezpecii, s osobou, ktoru miluje. A ked to ona potrebuje, necha sa aj zlomit. Mam 5 a pol rocne dieta, druhe bude mat 3, a ukladam ich spat iba ja, a nevadi mi to. Tiez mam rada cas pre seba, a pride doba, ked ho budem mat stale viac.

stanislavicenka
26. apr 2021

@veronikas30 a ten tip? Treba nacuvat potrebam svojho dietata. Taketo dieta vas nevydiera, nerobi nic naschval. To treba pochopit, a prijat. Spankovy rytmus sa detom vela meni, co zaberalo na novorodenca, nebude fungovat vecne. Dieta rastie, meni sa, objavuje, dozrieva

vikybotka
26. apr 2021

Naša kým bola mala zasypávala sama no teraz má 22m a asi pól roka nechce byt sama a tak ju dám do postieľky a ležím pri nej na koberci kým zaspí 🙂 väčšinou je to rychlovka no inokedy aj polhodinu tam ležím,hladkam ju drzim za rúčku alebo len ležím, nám to takto vyhovuje zatiaľ uvidíme vo bude neskôr

andreatytler
26. apr 2021

@veronikas30 Mate problem s vecernym uspavanim od narodenia alebo od nejakeho casu?
Mate denny spanok? Kolko?
Deticky vecer su vseobecne viac unavene a tak sa im tazsie zaspava.
Ako dlho trva kym zaspi a ako uspavate?
My uspavame 17 mesacneho tak ze drzime na rukach, sediac v kresle a dame mliecko vo flasi. Vypije, dame cumel a on do 15 minut zaspi. Potom prelozime do postielky a odideme. Takto sme to robili od narodenia.
Mame pevnu vecierku o 19:30 a musi byt dostatocne unaveny, ale nie preunaveny (minimalne 5 hodin od denneho spanku a maximalne 6 hodin od denneho spanku). Tieto casy bdenia sa samozrejme menili ako rastol a urcite sa to bude menit ako bude rast.

veronikas30
autor
26. apr 2021

@ja_mama práveže na obed je to u nás ako tak dobre, trošku ju ponosím a zaspievam, drží hračky a spím s ňou. No večer to nefunguje. Manžel sa musel vrátiť k tomu, že dať ju do kočíka a ísť sa večer prejsť. Potom už len preložíme do postele. Ale chcela by som ju naučiť doma zaspávať.

veronikas30
autor
26. apr 2021

@martanagy nie sme za to vyplakanie a po pravde si neviem predstaviť rozprávku od pol roka. Ju ani teraz ešte nezaujíma rozprávka v tv alebo v knihe. Knihy pozerá, ale tie tvrdé - leporelá. A možno tak neviem posúdiť, lebo je predčasniatko. Možno donosené deti sú iné. 🙂

veronikas30
autor
26. apr 2021

@stanislavicenka vo všetkom súhlasím, ale ... kojiť som aj musela prestať kvôli druhému tehotenstvu. Tiež sme uspávali na rukách a spievaní. Ako píšete, mali sme rôzne obdobia so spánkom. Už sme mali aj zaužívaní rituál a zrazu sa to zmenilo. A zase hľadáme spôsob, čo zmeniť. Po pravde, ozaj sme zúfalí. O 2mesiace mám termín pôrodu a nosenie začína byť pre mňa záťaž, aj keď má len skoro 8kg (je predčasniatko). Nevadilo by mi, keby ležím pri nej a takto sa uspí. Len to nefunguje. Aj keby všade bola tma, ticho, ťahá sa z izby preč. Manžel s ňou opäť začal chodiť že do kočíka a von. Potom preložíme do postele pri nás a v polovici noci aj tak príde medzi nás. Len o chvíľu príde súrodenec a neviem ako to celé bude, ako to budeme zvládať. Preto hľadám riešenie. Najlepšie ju uspať doma. Proste je unavená ale bojuje, že spať nechce. Zjavne nevie ten mozog vypnúť a snažím sa pochopiť čo preto spraviť. Žiaľ, zatiaľ neúspešne.

veronikas30
autor
26. apr 2021

@andreatytler áno, problémy s uspávaním sú od narodenia. Je to podľa mňa aj tým, že je predčasne narodená. A keď už sme si našli nejaký harmonogram, rituál, po čase sa to zmenilo. Má iba jeden spánok cez deň a to hodinu a pol okolo obeda. Vstáva medzi 7:00 - 8:00 a večer ukladáme cca 20:30, skôr sa nám vôbec nedarí. Momentálne večer uspávame tak, že manžel zoberie do kočíka a ide von. Asi mesiac už zaspávala doma, že sa ponosila na rukách, spievalo sa jej a zaspala. A opäť zmena a vrátili sme sa k tomu ako to bolo predtým.

andreatytler
27. apr 2021

@veronikas30 Ved to ze oni sa neustale menia ☹
Harmonogram mate podla mna dobry. Aj u nas je to prsne tak ze na obed zaspi okamzite ale vecer mu to trva dlsie. Bolo to tak od narodenia. Uz sme tiez mali zufale obdobie, kedy po nas doslova skakal dve hodiny pred tym ako zaspal. Plakal od unavy ale nedokazal sa skludnit. Presne ako vravis, celodennou aktivitou sa v nom nahromadilo tolko adrenalinu, ze jeho telo potom islo uz ako na baterky a nedokazal to vypnut. Teraz ma velmi dobre obdobie ale este pred par mesiacmi som ho doslova musela objat ako anakonda celym telom ako som ho mala v lone a drzat aby s nehybal. On par krat vzdoroval a chcel sa vymanit (podla toho ako bol unaveny) ale nikdy to netrvalo dlhsie ako 5 minut. Po tych 5 minutach zaspal ako ked utnes.

stanislavicenka
27. apr 2021

@veronikas30 to ste predtym nespomenuli. Ze ste tehotna. To ma ibrovsky vplyv na spravanie vasho dietatka. Uvedomuje si zmenu, ktora nastane, a ma strach, tak je pochopitelne, ze sa brani situacii, kedy tam nebudete, a stalee ju oddaluje.
Ja som pocas druheho tehotenstva kojila este 5 mesiacov, nebolo to vzdy prijemne. Ako.mi rastlo brucho, a hovorili some dcere, ze tam je babatko, ktore tu bude s nami, tak to velmie vplyvalo. Nikam som sa nemohla pohnut od nej, posledny mesiac ani ist vyniest smeti von, kde ma vidi. Takze to dietstko neskutocne citi, ze sa v jeho zivote nieco zmeni, netusi ako, ako ma obavy, aj ked to nevie povedat, pretoze sa este nevie tak vyjadrit. Verim, ze je to velmi unavne, pre mna to bolo neskutocne, a to som ju este aj vela nosila, vtedyel si to velmi vyzadovala.
A tiez som mala neskutocne obavy, ako to nude s dvomi detmi, ako ich uspavat, aby sa neriesili. Nech sme sa akokolvek snazili, a spavala vo svojej izbicke za mojej pritomnosti, po porode sa prestahovala do spalne, kde sme spali spolocne vsetci styria. Ja kazdy vecer totalne vystavena, spotena. Ale babatko nerusia ziadne zvuky, tak si to treba ulahcit aj tymi myslienkami. A ona, kym ho dojcila, bola pri mne, alebo tisko lezalae v posteli, a cakala, kedy budem drzate v naruci ju. Nikto iny neprichadzal do uvahy, vsektych odmietala.
Drzim vam palce, a prajem vela lasky, vasej, pre toho starsieho surodenca, lebo bude potrebovat vela prijatia

ja_mama
27. apr 2021

@veronikas30 no je to tazke s tymi deturencami niekedy 🙂 mate to presne naopak ako my s tymi spankami...tie poobedne su pre mna horor niekedy - uteka z postele a bude stat pri dverach a mrncat ze sa chce ist hrat..ja sa snazim dodrziavat ten isty ritual co vecer - valat sa v posteli a rozpravat/hrat sa s prstami, spievat atd a ked ujde dam ju naspat a zas nejak zabavim nech sa ukludni alebo zoberiem na ruky a spievam...ked nepomaha a uz mam toho dost poviem ze teda ide spinkat sama a dam ju do postielky. Niekedy pomrnci trosku iba na protest a potom zaspi, niekedy zacne naozaj revat a to uz idem k nej a znova skusam to iste dookola az kym nie je unavena a nakoniec nezaspi...tiez ju nechcem nechat vyslovene vyrevat a nech zaspi od vycerpania ale tie prve len nesuhlasne mrncania k nej este nejdem lebo to naozaj len skusa a ked vtedy vojdem tak usmev od ucha k uchu ze "dokazala som to" a zacne sa saliet 😀 akoze tiez mam z nej niekedy nervy ale potom si poviem, ze naozaj teraz ma potrebuje a nebude to tak navzdy - este mi to bude aj chybat 🙂 a tiez este nechcem polavit z poobednych spankov lebo vidno, ze jej chybaju ked nahodou ma taky den ze naozaj nezaspi...takze uspavam niekedy aj hodinu a ucim sa trpezlivosti 😀

kate_cs
27. apr 2021

V žiadnom prípade by som nenechala dieťa plakať. Pre mňa je to niečo úplne neprijateľné.
Beriem to tak, že je pre mňa to najmenej, čo môžem vlastnému dieťaťu dať, že ho uspím. Nebude to predsa trvať večne.
Syna od narodenia uspávame, najskôr dojčením a keď som ho ako 1,5 ročného odstavila, lebo som bola opäť tehotná, tak sme si zaviedli iný rituál.
Uložíme ho do postele, má svojho macka, ktorého má pri sebe od narodenia. Ešte ho pohladím po vlasoch, zhrnieme si spolu daný deň, zaželám dobrú noc a zhasneme. Najskôr zaspával držiac ma za ruku, po čase už stačí byť len na blízku a teraz má 2,5 roka a na obed už zaspí aj keď som vedľa v izbe a uspávam bábo. Na obed spí do 5-10 minút a večer to občas trvá aj 20 minút, ale ja to beriem ako čas, kedy si trochu oddýchnem aj ja.
Každé dieťa je však iné. S citom a rešpektom to treba prispôsobiť.

lusyc
27. apr 2021

Ja som moje predcasniatko hojdavala na fitlopte pred každým spánkom a potom preložila do postieľky. Hlavne večer. Boli to hodiny denne, ale nič iné nezaberalo. Ked už trebalo uvolnit postieľku pre druhú dcérku, tak som si ľahla k nej do postele, koľkokrát som aj zaspala skôr ako ona aj ostala pri nej do rana, ked bola už aj menšia na svete som sa presunula do spálne až na plač/ kojenie menšej. Dosť náročné, hlavne celé večeri som s ňou strávila v izbe, ale nič iné nám neostávalo. Teraz zaspávajú spolu same (4 a 2 roky), precitam rozprávku, nastavim 15 min. casovac na malom svetielku, oni si potom same zhasnú nočné lampicky a spia. A musí im to tak vydržať, lebo s tromi už neviem, co vymyslim.

veronikas30
autor
28. apr 2021

@stanislavicenka ďakujem. Tiež máme v pláne, že deti budú spať pri nás, s nami v izbe. Uvidíme, či sa navzájom nebudú budiť. Len keby sa nám to teda upravilo to zaspávanie s touto dcérkou, občas už čisté zúfalstvo.

veronikas30
autor
28. apr 2021

@kate_cs tak toto je super. Problém je v tom, že ak sme aj nejaký rituál vytvorili, fungovalo to iba nejaký čas a zrazu to bojkotovala a opäť musíme vymýšľať niečo iné. Nevidím, žeby sa teraz zuby tlačili. Jediné čo mi dáva zmysel je, že opakuje slová cez deň. Čiže ten mozog teraz pracuje a nevie večer vypnúť. Už len teda nájsť riešenie, ako jej pomôcť zaspať v pohode, aj pre nás bez stresu a nervov.

veronikas30
autor
28. apr 2021

@lusyc my sme tiež dosť nosili na rukách, hojdali občas aj na fitlopte. Kočíková nebola, až po roku. Na obed ju teda chvíľu ponosím, zaspievam, obíjme plyšákov a ešte v posteli spolu v objatí zaspí / spíme. Len nechápem, prečo toto nefunguje aj večer. Ono že je to už lepšie, keď sú staršie. Super že zaspávajú spolu. Snáď to potom bude aj u nás tak.