Trojmesačné dieťa a neprítomnosť matky
Ahoj, chcela by som sa poradit.
Mam prve dieta, ma tri mesiace. Pomahaju mi s nim rodicia, pretoze som sa rozviedla a som na dieta sama.
Ide o to, ze cez den byva aj s rodicmi a ja si idem lahnut, alebo je pri nich a ja mam cas na seba, ale vacsinnou to vyuzijem na spanok.
Denne tak 4 az sest hodin. Zvysok sme spolu. Uz hned nespi po nakrmeni, taku polhodinku sa hrame, rozpravame a tak. Ked si idem lahnut
tak rodicia ho nakrmia a pohraju sa s nim a zasa ide spat. Myslite, ze je to v poriadku? Myslim po tej stranke citova vazba a tieto veci...
Dakujem za nazor, rady, prispevky.
@monika151 vobec sa nestresuj a najma ak su rodicia ochotni ti pomoct...ak mas moznost spi a oddychni si nikto niesme stroj ci ,,dokonala matka,, Poviem ti moja dcera sa narodila urgentnou sekciou, zijeme v inom state, zaciatky boli neskutocne tazke, najma to ze sme s partnerom na vsetko sami, ale mne neskutocne pomahal a za tom nesmierne vdacna, teda pomaha do dnesneho dna, certica ma 7 a pol mesiaca. Ked sme boli na dovolenke doma, moja mamka mi pomahala, teda postrazila malu, ja som mohla ist aspon trosku vypnut..., tu jednoducho som sama a nestotoznila som sa s myslienkou najst si opatrovatelku...Mas to o to tazsie ze ta partner opustil, ale mas pri sebe ludi co teba a tvoje dietatko miluju a su ochotni pomoct...prajem ti vela sil a najma stastia 🙂
nuz nerozumiem uplne - dietatko je hore a ty spis 4 hodiny? ci si to zratala dokopy? Pre mna by to bolo neprijatelne, to, ze si rozvedena, neberiem ako argument. Chapem, ked rodicia pomozu, ale preberat starostlivost za teba sa mi nevidi stastny napad. Aj kvôli dietatku, aj kvôli tebe. Ty si mama, ty mas byt tou osobou, ktora travi s dietatkom najviac casu, ktora ho najviac drzi na rukach, prihovara sa mu atd. Dietatko potrebuje JEDNU osobu, ktora je prioritna, ostatni su fajn, ale take malicke potrebuje mat pocit istoty. U malickych bábätiek je vacsina vnimania zalozena na pocitoch, vsak to vieme.
@monika151 ale nenavazajte sa tu hned do nej, ze je leniva.. ved nepise nic o rezime o dietata, mozno nespi celu noc, vtedy s nim asi ona, ci? To mas super, ze sa mamina postara.. Ja som bola rada, ked mi obcas malu muz zobral na hodinku von, som odpadla do postele po prebdenej noci 🙂
este by ma zaujimalo, ci pocas toho ako ty spis, tak aj dieta spi alebo ci je cely cas hore... lebo cez den vlastne mozete aj spolu chodit spavat.. ale v podstate, ak to nezatazuje tvojich rodicov, tak preco nie 🙂
pokial su tvoji rodicia denne s dietatom 4 hodiny urcite to citovu vazbu nenarusi....co by som ja dala za to ked mala moja tri mesiace keby mi niekto vezme malu co len na hodinku dve....zial nikto taky nebol nakolko zijeme od rodiny 1200km.....
myslim, ze mamicka nespi v kuse 6 hodin denne...a najma nikto neprebera zodpovednost ci starostlivost o dieta...a tiez sa da sklbit spanok ked spi aj dietatko...,sama som tak spavala s malou, a ako co je na tom zle ,ze jej rodicia pomahaju, kolkym zenam pomahaju rodicia, ked mozu a niektore by pomoc uvitali a rodicov nemaju, al. prosto pomoc nieje mozna, tiez nepozname rodinne zazemie tejto zienky, ale rovno ju ukamenujme...pretoze nieje ,,super-matka,, ,a tiez by som si nedovolila povedat ze je leniva ked ju ani nepoznam... 😒
a nenavazala by som sa hned do nej ze je leniva, vobec neviete ako jej dieta spava v noci atd.....moja mala plakavala prve tri mesiace od 07.00-23.00 s dvoma prestavkami ked uz od unavy nevladala....a v noci tiez toho nejak extra nenaspala.... a potom sa styri mesiace kvoli refluxu budila kazdych 45 minut....chodila som ako matoha a chlap tiez lebo sme chodili este aj do prace....
Nie, nie je to v poriadku!!! Je to tvoje dieťa, máš sa oň starať ty, nie tvoji rodičia. Ja si neviem predstaviť že by som si cez deň veselo chrapkala a malá by bola odo mňa preč. Prepáč naozaj ťa nechcem uraziť ale toto nie je v poriadku
Ja som bola sama na dve deti pretoze manzel pracoval daleko a nikto mi nikdy nepomahal.vzdy som si vsetko zariadila s detmi.vsade s nimi.vsetko s nimi robit. Neprislo mi to ako zataz, su to predsa moje deti a kto iny by s nimi mal byt ak nie ja. Ja ta neodsudzujem, ani si nemyslim ze si leniva alebo co , ale nemyslim si ze to ze si rozvedena je argument na to aby sa ti rodicia starali o dieta. Potom nerozumiem otazke, bud chces aby sa ti rodicia starali o dieta a ty budes oddychovat alebo sa ti zda malo ten cas straveny s tvojim dietatom a tym padom s nim budes travit viac casu ty nez rodicis. Myslim ze nazor ostatnych nepotrebujes, rob to ako to ty citis.Ak ti to takto vyhovuje tak v tom pokracuj ak nie zmen to. To zalezi len na tebe nie na nazore ostatnych.
@monika151 v podstate si stastna zena,ked ti takto rodicia povaruju 🙂ale ked bude dietatko starsie,aby sa ti nestalo,ze bude viac dieta starych rodicov ako svijich rodicov 🙂 vsetko zalezi len od teba ako si to zariadis.ved ty si matka a pre svoje dieta si ta najhlavnejsia len a len ty 🙂
Neviem ci som sa dobre vyjadrila, asi nie. v praxi to vyzera tak, ze spim ked spi aj ona, akurat sa to prekryva, ona je hore od 4-5 rana, pretoze ma problemy s bruskom a nevie sa vyprazdnit, spanok ma uz od tej 4-5 taky lahky a budi sa, tak sme hore, poriadne zaspi az okolo deviatej rano, zaspi, ja idem daco robit, nejdem hned spat, musim okolo toho porobit-upratat jej veci, izbu, najem sa a tak, to ani neviem ani ako ubehne hodina aj viac, potom si lahnem napriklad a zaspim, ona sa zobudi skor a vtedy ju nakrmia a ona to ma tak, ze vzdy polhodinu po krmeni sa chce hrat a vyzaduje pozornost, unavi sa a zasa zaspi, to uz som ja hore na dalsie krmeni a zasa sme spolu zvysok, no ale aj ked som hore tak casto rodicia chcu ten cas co sa ona chce hrat po krmeni a je hore vyuzit a chcu byt s nou, brat si ju, na ruky, do postele, jej sa to paci, aj s nimi aj so mnou, tak co mam robit, vcera uz mi to prislo take ja neviem, zobrala som ju mame, ze musi byt so mnou, take mi to prislo, ze vsak ci to je dobre takto, ze predsa musi byt matka prioritna, nejsom leniva, o tom to nie je, skor o tom, ze som si nebola ista ci je ok ked to takto mame, teraz napr spi tiez v kociku na dvore, som s nou od tej piatej hore, naposledy sme sa hrali jedli, zaspala ako vzdy a otec ju dal von, tam zvykne sedavat na dvore tak je tam, tak teraz napr ja by som zaspala, ona by sa zobudila, tak by ju nakrmili, pohrali sa a zasa by zaspala a potom uz ja by som tam bola, a potom este s nou chcu byt aj oni, tak co tam mam byt v spalni pri nich, aby ma videla? ja neviem, pytam sa, och rozumie mi niekto ako to je?
@monika151 nic si nerob z blbych reakcii ... je normalne, ze si unavena, ak ti ma kto pomoct,je to velka vyhoda ... s dietatom si kazdy den v uzkom kontakte, hrate sa, komunikujete,nemate prerusenu citovu vazbu, vsetko je ok.
@hviezda89 - rodicia jej pomozu 4 hodiny za den,potom jena dieta sama, vstava k nemu v noci (nepise kolko krat) nema muza, ktory by dieta postrazil popoludni, isiel ho pokocikovat pooobede, aby si mohla poprat, oddychnut, zariadit veci. o mna sa prve tyzdne starala viac babka ako mama, a som "normalne citovo zdrava". draheho mamka po porode skoncila na tazkej operacii, tyzdne nevidela dieta, staral sa on otec - a mali s mamou vzdy dobry vztah.
co sa tu do monika151 navazate? nerozumiem ... supermatky, ktore su schopne vstat v noci kazde 2 hodiny, cez den ani nezdriemnut, vypucovat byt,navarit pre seba/dieta, nakupit, vyriesit doktora/urady, starat sa o seba a byt fit a vzdy vyspata - chlela by som vediet, na com si ficite.
@monika151 zalezi aj toho, ako vyuzivas cas, kedy si s dietatom ty. Si kratko po porode, je to nove, narocne... Je super, ze ti ma kto pomahat a netreba sa za to hanbit. Na druhej strane netreba to ani zneuzivat, je to tvoje dieta a 4-6 hodin denne bez neho je celkom dost. Urcite casom najdes ten spravny kompromis.
ber kazdu pomoc, ktora je k dispozicii. je to uplne ok a na citovu vazbu medzi tebou a dietatom to nema vplyv. setri sily, este ich budes vela potrebovat. a hlavne sa nedaj ovpylvnit zavistlivymi komentarmi tu na MK. co by som ja za to dala, keby mi dakto aspon cumel doniesol, ked idem uspavat.
@monika151 ale prosim Ta, s tymto sa nezatazuj, bud rada, ze si to delite a nemusis mat nonstop sluzbu. Jasne, ze ked treba, matka to zvladnut musi, ale ked netreba? Aj tak ona bude rast, stale sa to vsetko bude menit, jej naroky sa budu menit. Urob tak, ako citis, ze je OK. Urcite nevadi, ze ma okolo seba viac ludi ako len matku. Vidis na decku, ze je spokojne, ma od kazdeho pozornosti dostatok.
Dakujem zatial vsetkym.
@ukulela neficim na nicom a aj ja som bola na malu od narodenia sama lebo muz je viac v praci nez doma... lenze ked ma niekto dieta, tak vie ze sa k nemu musi 100 percentne prisposobovat, naopak to nebude nikdy. Pytala sa ci je to v poriadku, odpovedala som.
Byt nemam vypucovany ale nemam ani bordel... nie som fit, ani vyspata... ale naucila som vsetko si pekne zosynchronizovat aby som stihala vsetko co musim. A tiez som sa naucila byt od zaciatku samostatna co je plus len pre mna. Ked to moc potrebujem a citim ze som unavena, tak si idem lahnut s malou na obed ale neviem si predstavit ze ja by som 4-6 hodin spala cez den. Ked som sa rozhodla mat dieta, vedela som do coho idem...
Ja si myslím ze ak vam to takto funguje tak je to fajn . Mala je spokojná je o ňu postarané , vasi si užívajú vnuca a ty si odpocinulta mama ktorá ked sa jejvenuješ nie si podráždená lebo "padásna hubu" na porovnanie iba : sta spolu 24 hod a ty si nervózna podráždená rozmýšľas iba o tom ze nevladzes alebo ste spolu 18 hodín a ty sa usmievaš rozprávas na ňu.... Ja som na malu sama lebo mame chorého tata a nikoho kto by pomohol tak viem ake to je ked nemôžeš vypnúť. Venujem sa nonstop a niekedy by som bola vďačná za takýto model 🙂 Bud rada ze to mas takto a uzivaj si odpočinok aj starostlivosť o malinku.
@monika151 Ahoj! Ja sy myslím, že je to normálne, ako to máte. Nič si nerob zo supermatiek dokonalých, čo ti tu píšu, že si lenivá. Mne s dieťaťom skoro od narodenia pomáhal svokor, ktorý s nami býva. Keď mal syn toľko, čo tvoja malá tiež som sa tým trápila, či u neho môže toľko byť a podobne. Môžem ti povedať, že žiadnu vzťahovú väzbu narušenú nemáme a dnes by som už žiadne výčitky svedomia neriešila. A tiež som voľný čas zvykla využívať na spánok, lebo môj malý vedel byť cez noc hore aj každú hodinu, a cez deň nespal nikdy viac ako 40min. v kuse. Za pomoc s malým budem svokrovi do smrti vďačná. Tak buď v pohode, keď to takto vyhovuje všetkým, je to v poriadku 🙂
@monika151 nic si z tych negativnych reakcii nerob...vobec nie si leniva zvlastne je ako sa matkamzu ked napisu ze nevladzu radi ze ci im nema kto dieta povarovat, ci uz kamaratka al. rodina a ked to tak nejaka ma ze rodicia pomozu je leniva....a este jedna vec dieta nebude len na teba naviazane ale bude mat v okoli aj inych ludi na kt. bude zvyknute.....a pokial sa budes dietatu aktivne venovat budes tak ci tak pre neho prioritna osoba v zivote....a to ze si sa stala matkou neznamena ze si prestala byt zenou, clovekom kt. ma vlastne potreby.....a zial nie kazda mozeme byt konikovskou supermatkou....ale ver mi pre dieta si supermatkou bez ohladu na to ci ti ho 4hod. z 24hod. postrazia rodicia alebo nie...a ty si uz ci uz pospis, upraces alebo vyuzijes cas sposobom aky je pre teba dolezity....
@hviezda89 nemienila som cely moj prispevok na teba, preto som odsadila posledny odsek ... stale si myslim, ze kazda matka privita pomoc s dietatom, niekedy zili ludia vo vacsich rodinach, komnitach, navzajom si pomahali... len teraz saseparujeme a hrame sa na bohyne, co vsetko zvladnu. to by sme potom mhli zatracovat aj matky, co daju deti na prazdniny k starkym/surodencom/krstnym ... aozaj som presvedcena, ak si mama, co je na dieta sama, dokaze cez den zdriemnut, aby nebola uplne grogy, tak je to plus pre nu aj pre dieta. okrem toho vyplynulo z toho, ze s dietatom byva pri rodicoch, nie ze im ho nosi na pol dna,aby ona doma drichmala - takze normalna rodicovska pomoc, ktoru by za normalnych okolnosti mozno sdostala od manzela.

Nerozumiem,ty spíš denne 4-6hodín? rodičia sa venujú tvojmu dieťaťu,kým ty spíš? tu mi napadá len jediné slovo- lenivá žena