Trojročná dcéra absolútne neposlúcha
Ahojte,
vždy som len čítala diskusie o tom, aké príšerné obdobia vzdoru majú niektoré detičky a tíško som ďakovala Bohu, že síce to u nás nie je ružové, ale zďaleka to nie je také zlé, ako maminy opisovali. A teraz mám presne taký istý problém. Mám 3-ročnú dcérku, ktorá sa posledné mesiace správa doslova ako čert, za všetko piští, vreští, všade mi robí neskutočnú hanbu - na ihrisku, na ulici, v obchode, všetko jedno, keď dostane hysák, je to hanba na sto rokov. Odmieta chodiť za ruku, jedine cez cestu je "ochotná", to by mi až tak nevadilo, ale ona nepôjde vedľa mňa, ale uteká kilometer predo mnou, je jej jedno, či vbehne na cestu, alebo či po nej vreštím, nech stojí, že tam je cesta, ona ešte schválne pridá a rehoce sa mi (na cestu zatiaľ našťastie nikdy nevbehla). Keď nie je po jej, trhá sa, vrieska, hádže sa o zem (toto nikdy nikdy nerobila), úplne najradšej robí scény v obchodoch. Jediné, čo na ňu doteraz ako tak zaberalo, bolo, že keď zdrhala, zakričala som, že tak ja idem domov, čau...myslím, že dnešným dňom u nás skončilo aj toto - dnes namiesto, aby ako vždy bežala späť, hodila sa na kolená a revala ako odušu. Takisto som už bola taká zúfalá, potrebovala som ísť do obchodu, tak som jej povedala, že ak bude dobručká, kúpim jej hračku (ja viem, metóda podplácania nie je nič moc, ale keď je človek zúfalý...), vydržalo jej to, kým sme nevošli do obchodu, zase mi začala utekať, brať do rúk vystavené hrnčeky a trucovať...zdrapla som ju, a išli sme preč...v obchode sme sa dostali asi tak tri metre za vchod...zúrila tak, že sa dvakrát povracala a revala pomaly celou cestou domov, že veď ona bola dobručká a chce hračku. Najhoršie je, že mám každú chvíľu rodiť a naozaj netuším, ako to budem zvládať, muž je celé dni v robote...keby som pred tehotenstvom vedela, čo sa z malej vykľuje, ani mi nenapadne robiť jej súrodenca, nechápem, prečo ju zrovna takýto otrasný vzdor chytil tak neskoro. A úplne najhoršie je, že mi ju nevzali do škôlky, takže mám silné obavy, že sa to bude len zhoršovať, prosím poraďte mi, ako na ňu? Niekedy som z nej neskutočne psychicky aj fyzicky vyčerpaná a zúfalá...ďakujem za každú radu
@bubinka_20
no, nic moc teda!
S tou skolkou nezufaj, je velmi pravdepdobne, ze ked ju nevzali teraz urcite sa tam uvolni miesto v septembri, oktobri. Ja mam tiez ziveho 5r. syna, ale tak toto az nie!!!
Nahadzala by som jej na zadok, "ak by to vobec pomohlo, co pravdepodobne asi nepomoze "
Vies co funguje u nas na 100%, ked syn neposlucha, poviem, ze pojde do polepsovne, mame v pc aj napisanu prihlasku 😀 ( on vie citat, tak v tom okamihu je klud ), aj ked nie na dlho, ale ta polepsovna funguje aj u inych, vyskusaj 😅
A zelam Ti vela sil ku porodu aj ku dalsiemu narocnemu obdobiu, lebo to bude asi narocne, ale budu casom stastni, ze su dvaja surodenci a, ze maju jeden druheho! 😉
@heltacek asi to naozaj budem riesit tak, ze bude mat proste zaracha, pretoze ona vyvadza iba vonku, doma ju sem tam chyti rapel, ale inak je dobra, vieme sa zahrat, blbnut, len proste vonku je ako odtrhnuta z retaze, dnes dostala trest, ze ziadna hracka, nechcem to takto riesit, dnes som to skusila zo zufalstva, a nakoniec som si aj tak nenakupila...co sa tyka mojej polovicky, tak toho nerespektuje vobec, autorita na bode mrazu, kedze je s nou minimalne, volakedy som nemala problem nechat ich dvoch doma samych, teraz sa bojim, ze ho totalne zlikviduje
@paela bojim sa, ze ked iba zatnem zuby a nebudem riesit a len cakat, ze vsak to raz musi prejst, tak dievcina zisti, ze si moze dovolit viac a bude este horsia, najradsej by som to zatrhla cim skor, len potrebujem najst sposob, ako
@renab kocikom sme donedavna chodili, bolo to o dost jednoduchsie, ked zacala vrestat, jednoducho mala smolu, lebo bola priputana a basta fidli...lenze po prve, je uz dost velka na kocik, po druhe, je tazka a dost zle sa mi tlaci, par dni dozadu som to skusila a viac mi ten kocik liezol na nervy nez pomahal a okrem toho, ved ju nemozem kocikovat donekonecna, musi sa naucit aj nejakej discipline
@bubinka_20 jaaaj, no to vodenie za ruku tiez u nas nefunguje, to uz ani neriesim, bud sedi v kociku alebo idem tam, kde mi nema kde zdrhnut, resp. mne sa osvedcilo, ale to odjakziva, ze ked zlezie z kocika, tak sa drzi kocika, to som ju ani nejak extra neucila, to ju samu napadlo 🙂...ale ked idem bez kocika, konec, ani cez cestu ju nemozem drzat, tak ju vzdy tak vselijak za kapucu ci rukav alebo co pride :D
@katkalubkova ja uz trosku aj lutujem, ze sme na tom surodencovi nezapracovali skor, mozno by jej to uzasne obdobie vzdoru ani nestihlo prist a teraz by uz mala "pouzitelneho" partaka...ale zase sa nedalo kvoli financiam...vyhrazky typu polepsovna atd. este musia pockat, zatial nerozumie, co to je 😀 no a nahadzat jej na zadok...asi by to naozaj nepomohlo a aby to (snad) pomohlo, tak by som ju zrejme musela mlatit stale a to pre mna nie je riesenie a ani vychova, chcela by som to riesit racionalne, len neviem ako :-/
@bubinka_20 Al by som mohol poradiť, tak nnerob, že za trest nedostane hračku apd... Urob to opačne.... Práve, že dostane niečo ak splní ulohu (poupratuje hračky, bude si 30min v klude malovať) apd...Ale nie niečo nové, musí to byť bežná odmena, môže aj sladké niečo, alebo pojdete niekam niečo pozrieť na prechádzke apd....
@katkalubkova 🙂 No ja som raz dalm deťom zbaliť všetky veci, len oblečenie bez hračiek do igelitiek, naložil som ich do auta a išli sme do detského Domova... bolo to už večer, už tma bola... aj sme vošli do areálu...... Tam som im vesvetlil, že ich ľúbim a že ich tam nedám ak mi slúbia, že budú posluchať..... Zabralo na meiac 😀
@bubinka_20 my mame aj remence,sice syna uz do nich tazko navliekam a nechce sa mi to pridposobovat,ale uz isiel raz aj na remencoch. Tie sme mali,ked bom maicky a k veceru padaval casto a straasne ccel chodit,tk aby si moc neublizil.teraz odpocivaju v taske na,kociku,no mozno vytasim pri dcere dakedy..🙂
dake rady si tu od nas dostala,skus nieco pouzit,mozno sa osvedci,na kazde dieta plati nieco ine..
napr.rady,ze ked,ma,hysak,postriekat trochu u nas nezabrali,bol este vacsi rev.
a ked je dieta v amoku,tak nepocuje vobec. To az vtedy,ked je na zaciatku a vnima alebo az po ukonceni.
mne este pomaha,ak ma amok,ist robit cinnost,ktora by mohla byt pre to dieta zaujimava.
@bubinka_20 ked som citala tvoj clanok, zacala som rozmyslat, co sa asi u vas zmenilo.. a pri konci som pochopila.. ides rodit.. takze sa predsa len nieco deje a tvoja dcerka to vnima.. skus porozmyslat nad sebou ako si sa zmenila ty.. potom najdes voditko ako si znovu ziskas dcerku.. myslim, ze to nebude len o jej neposlusnosti.. prave teraz musite drzat spolu, spolupracovat a nie sa handrkovat
@heltacek ako som pisala, toto som skusila prvykrat v zivote, podplatit ju a povodny umysel bol, ze ak bude dobra, tak na konci nakupu jej kupim nejaku hracku, fakt som si chcela aspon raz v klude nakupit...nie som zastancom tejto metody, bojim sa, ze by si na to zvykla, ale ocividne to ani ten jedenkrat nezafungovalo...to, ze pojdeme sa pozriet niekam, kde sa jej pacilo, alebo nieco podobne, to som skusala, obcas to funguje, ked ma lepsi den, dnes to bola cista katastrofa
@bubinka_20 s tym nakupivanim mi napadlo,co tak,jej povefat co treba kupit,z dakeho letzku vystrihnut obrazky toho,co sa ma kupit a nech ti pomoze hladat,to by nezabralo?
klopem,maly zatial,je ten,co sam pomaha,vyberie si dzusik,chce odvazit zeleninu,ivocie,nakladz mi rozky do sacku...
@rebeka11 je fakt, ze uz s nou nevladzem tak blbnut a natahovat sa, pred tehotenstvom sme sa na ulici nahanali a mali sme z toho bohovsku srandu...ona je velky maznak, stale hovori, ze ma lubi a rada sa pusinkuje, ale proste vonku je ako uplne iny clovek, je ako z divych vajec a ja vobec nechapem, preco...a hlavne nechapem, ze preco, ked vyjdeme z domu, tak najprv je dobra, poslucha, za ruku ide, aj v buse sa sprava pekne a potom z nicoho nic otoci a je z nej uvrestanec...inokedy je zase neposlusna hned, ako vyjdeme z domu...
@bubinka_20 otazkou je ci je dcera naozaj taka neposlusna, alebo ty nie si realisticka v tom, kolko a co od takeho trojrocneho dietata vyzadovat 😉. Ja tvrdim, ze len zivot ohrozujuce situacie su naozaj zivotne dolezite. Dieta nie je maly dospely a preto sa ani tak nesprava. Mam trojrocneho doma (uz tretikrat) takze som zasadena do priblizne rovnakych situacii a viem o com hovorim
@briketa mne je jasne, ze slepu poslusnost od 3-rocneho dietata nemozem vyzadovat, ani nebudem, nechcem, aby bola otrok, ale aby mala vlastnu osobnost, akurat, ze ta jej sa prejavuje az prilis, je neskutocne tvrdohlava a neuvedomuje si nebezpecenstvo - pri tom lietani kade tade, jednoducho je doba, ked su cesty vsade a ked ona je rozbesnena, tak si neuvedomi, ze ju moze zrazit auto, ano, mozno som trochu uzkostlivejsia, nez by som musela byt, a vsade vidim nebezpecenstvo, lenze zase krpata ho nevidi nikde...a takisto v obchodoch ju snad nenecham bezuzdne behat a vsetko prehadzovat, pripadne este aj porozbijat, no a to uz je hned ohen na streche
@bubinka_20 podla mna je tvoja dcera uplne zdrava a vporiadku.. svoje emocie sa len uci ovladat.. ty ju samozrejme usmernuj, ale nebud sklamana z nej ani z jej spravania.. Kazde dieta v tomto veku ci uz viac alebo menej sa sprava presne takto ako tvoja mala..a ty to teraz vnimas citlivejsie.. ( mam dceru 2 roky a 8 mesiacov a nedavno som porodila - viem co vsetko so mnou hormony v tehotenstve robili.. neboj vsetko prejde) .. neviem ci ti pomozu nejake vychovne rady .. napr. ako sa spravat v obchode, ale ja ti chcem len povedat, ze mas urcite krasnu zdravu dcerku , ktora potrebuje tvoju lasku 🙂 namiesto trapenia - uzivaj si ju
@bubinka_20 mna tiez trapili presne tieto veci co teba.. este ta musim varovat, ze mozno zo zaciatku , ked sa babo narodi to bude trosku tazsie , ale ked budes na vasom vztahu pracovat, nebudes sa na nu hnevat - trochu sa vzijes do jej koze, do jej situacie ( pride novy surodenec) . .. tak to bude krasny vztah.. Ja si teraz malu strasne uzivam.. pretoze to uz je taky cloviecik s ktorym sa vies porozpravat a to si napr. na nej vazim, chcem vediet jej nazor atd.. jaaj by som sa rozpisala xixii .. castejsie hladaj na nej pozitiva a ona to zaregistruje a tiez zmeni spravanie.. mam to odskusane.. a skus s nou spolupracovat .. vzdy ked od nej nieco chces, musi to mat logiku.. nemusi posluchat len preto lebo to chces ty.. Ucte sa obe spolu vychadzat
@rebeka11
@bublinka_20 presne,potrebuje lasku,porozumenie,ale aj pevne hranice k,tomu.
ahojte mam dvojicky v takom veku amokom predchazam..moji nesmu byt hladni alebo nevyspati...ak sa dohodnut nevedia..tak beriem hracku o ktoru sa vadia..nico sa mi raz hodil o zem aj ja som sa doma hodila,...pozeral na mna divne vstal prestal revat a isiel prec...od vtedy to uz neurobil..nemozem si dovolit ich bit alebo davat na zadok..pretoze by sa zacali bit navzajom staci ked zdvihnem hlas a uz po sebe kricia...ja odporucam odpozorovat stadia vzdoru..a zastavit pred amokom...ked viem zeby nastal amok..tak netlacim na pilu....mimochodm tesne pred amokom u nas staci objatie..a spytam sa...sa hnevas preto si zly???si zly na mamku lebo som bola v praci a nevenovala sa ti???vecsinou sa rozkecaju a najdem pravu pricinu..ale to sa da pred amokom...v amoku uz nic..cakat ked prejde..a porozpravat sa...no aj deti su ludia a maju svoje stavy aj mi nie sme vzdy ..stopercentni..
Ja mam doma takeho isteho certika a o kustok horsie a caka to aj vas ze maly ma tri mesiace.cize ked mi mala nevystraja v kuchyni s hrncami v kupelnis vodou(cakam kedy niekoho vytopime) tak mi rozleje kavu, vysype cukpr alebo vylezie az na plafon pomaly.a place ze nevie zojst.varim ona chce vsetko vidiet a miesat.A hraciek mame plnu izbu a za svateho sa hrat nebude.ked.mi maly place place ona s nim aby som ju zpbrala na ruky aby nemohol.ist on.alebo zaspi a narokom.mu vyberie dudlik aby ho zobudila a aby plakal.ked uz nic z toho lezie k nemu do postielky.kojim ho a ona ho taha za nohy alebo mu musi dat pusu.zaspava maly musi mu daco zrobit.minimalne zapistat.obchod nocna mora niekedy sa podari zapchat usta jedlom inokedy beha po celom a kde co rozbit alebo vysypat.vonku kam ona chce uz ani ujo s palicou nezabera( a to uz ju nastrasili aj romovia ze je zoberu a ona sa usmiala a nahanala ich) cez prechod za ruku nie lebp sama ide a ked da ruku tak sa v strede cesty hodi.na ihrisku staci ze sa otocim k malemu a uz ujde za roh a na cestu.katastrofa.jediny koho ako tak pocuva je tata ale ten je skoro stale v zahranici.nervy na pokrajiva tak sa uz len smejem z nej.to jej zabera sem tam.alebo ju vezmem dam sadnut a ppviem ze musi byt ticho lebo je zla.par sekund mam klud a nanovo predstavenie.
@lucy2111 no pobavila si ma-🙂 co mas doma za certika..mam podobneho a v July pribudne dalsie babo tak som zvedava,ci bude robit to iste co tvoja-🙂uz sa tesiiiiiim.. uff .No od septembra ide do skolky tak snad tam nebude taky aktivny a nauci sa respektovat a posluchat dospelych .
@laurika25 drzim palce teda nech sa dari.my so skolkou musime.este pockat este sme len sotva 2 rocni ale drzi ako 5 rocni.dakedy si poviem.ze mohla este troska pockat s rozpravanim ale na druhej strane padme super.ked som maximalne vytocena a pride a ppstiska ma a povie "mamka lubim ta"... Vtedy uz aj zabudnem.co ma vytocilo
Napisem este,preco mne zabralo povzbudzovat maleho,aby napr.zacal revat a tak. Mal obdobie,kedy odmietal moju mamu a ked dosla sama (bez mojho otca ci babky),tak zacal revat a vyhadzoval ju. Dost ma to trapilo,lebi mama mi velmi pomahala po obovh sekciach,nez som sa dala do poriadku.. Az raz pod vplyvom dakeho clanku mi napadlo,ze skus mu to este pred prichod povedat. Tak ked mala prist babka,tak sim,ho vzdy upozornila,ze nech ju nezabudne vyhodit,alebo pod,vyhodime,babku. Amoky a vyhadzovania prestali,teraz to mame ako ritual,ale uz je to zabava,ze akoze vyhodime babku. A je to iok.
@lucy2111 uf, uf, no vidim, ze to mas tiez riadne pestre...mna svokra strasi, ze malej bude strasne robit zle, ja dufam, ze nie, ale to uvidime, snad uz v 3 rokoch pochopi, ze babenko je malinke a moze mu ublizit...inak mame to iste, fakt mam pocit, akoby sa v tych svojich zachvatoch zlosti vratila o rok pozadu minimalne
@rebeka11 snazim sa ju nebuzerovat za nepodstatne blbosti, lebo mi je jasne, ze za vela veci z toho moze proste jej vek, ale takisto je vela veci, ktore jej musim zopakovat 300x denne a ona to aj tak spravi znova, co si myslim, ze uz by mohla chapat...nehovorim o jej castej nahlej hluchote...lasky aj pozornosti ma ona potvorka az az, stale sa maznacikujeme a pusinkujeme, vela sa rozpravame, zapajam ju do vsetkeho, do coho sa da...len by som proste chcela, aby sa vonku spravala rozumnejsie, tot vsjo
urcite je to obdobie vzdoru, my sme si tiez tym presli 🙂...je potrebne,aby rodic trval na svojom a bol dosledny,jednoducho urcite dietatu hranice kam az moze zajst.Tiez je dobre,ked su rodicia jednotni. Zakazdym je dobre si vysvetlit resp. sa porozpravat s dietatom,co prave urobilo,ci to bolo spravne ,riesit veci za horuca (ked sa dieta ukludni a bude teda schopne vnimat), i ked niektore spravenie dietata je najlepsie si nevsimat. Kamoska ma tiez 2rocneho chlapceka a do obchodu ist s nim je nieco hrozne...skusila som jej poradit to,ze nech ho skusi zapojit do nakupovania...este doma si spolocne skontroluju,co treba kupit a napisu spolocne zoznam, maly ma za ulohu si premysliet, co fajne sa mu kupi a nech to potom v obchode hlada a ked to najde,tak je spokojny, da to dokosika a hladaju sa dalsie veci,ktore su pisane na tom zozname, proste skusit to nejako oklamat a tak sa hadam dieta niecomu nauci🙂..netreba ale kricat a stracat hlavu, viem,ze je to niekedy tazke,ale mne sa osvedcilo konat s chladnou hlavou a nekricat a naucila som sa aj velkej trpezlivosti,ktoru som ja NIKDY nemala🙂
@bubinka_20 Prejde to. Cim menej pozornosti dostane pri tychto vystupoch, tym lepsie. Trha sa pri drzani za ruku? Tak sa otocit a ist domov (aj odniest ak zvladnes). Ak sa neda, nepustim ruku, pockam kym prejde ten najvacsi amok a taham. Niekde tu dobre padla aj rada ze do kocika. Priputat, nakupit, nevsimat si, poziadat ostatnych aby to neriesili. Kazdy kto ma male deti to pochopi, ostatni ti mozu byt ukradnuti.
Nevysvetluj, to nema velky zmysel, decka moc nechapu slova. Dlhe prihovory su uplne nanic, aj z vlastnej skusenosti. Ciny su to, co sa rata. Takze sa vzdy treba zamysliet a uvazit, aky nasledok ma jej spravanie. Chapes, ak po takomto amoku dosiahne co chce, tak je niekde chyba. Nehovorim, ze je to tvoj pripad, len aby si to mala na pamati, kym ju zacnes podplacat sladkostami a hrackami alebo sa vyhrazat trestom.
Alebo sa jej vyhrazat detskym domovom, ako som si tu precitala, to uz je uplne chore. "Vyhrazat" sa mozme len tym, co skutocne aj dokazeme splnit. A navyse nechat dieta prezit to, ze ho rodic nechce je uplne pomylene. Rodic (a mama obzvlast) je predsa ta jedina osoba, ktora dieta miluje bez ohladu na vsetko, je to ten zivotny zaklad, v podstate jedina detska istota. ALe to len reagujem na ineho diskutujuceho, nie na teba.
A moze to byt pokojne sposobene tym, ze budete mat surodenca a ona citi, ze sa deje nejaka velka zmena a nevie, co s tym. To uz je na tebe, aby si jej to nejako rozumne podala. Mozte sa hrat, ze babatko uz je na svete a treba sa o neho postarat napr. Treba s nim ist na prechadzku, k lekarovi, cokolvek.
Ale naozaj sa treba ukludnit a uvedomit si, ze to vsetko je len faza. Ze to postupne prejde, pridu zas ine veci. Nenechaj sa vytacat, skor si z toho sama pre seba urob srandu. Nemozes totiz kontrolovat jej spravanie, mozes kontrolovat iba svoju reakciu na to. Ak ta reakcia bude pokojna, dospela, so zmyslom pre humor (pozor, nemyslim tym vysmievat sa jej, skor sama v duchu si povedz nieco vtipne), tak mate polovicu situacie zmaknutu. Tazko sa mi to vysvetluje. Ja som tiez nervak, ale z vlastnej skusenosti viem, ze ked ma moje dve nedostanu do vyvrtky, ked sa ovladnem a nevypenim, tak je ta situacia niekde uplne inde.
Velmi drzim palce a este raz - ono to prejde. 🙂
@bubinka_20 ano,ma pravo sa obavat,aj ja som sa obavala,co ked...ale ked to vcas a spravne podchytis,bude to ok.
@bubinka_20 Ja som mala tento isty problem aj s malym a aj s dcerou, aj ked u maleho mi to trvalo kratsie napravit jeho spravanie, ako u malej,,, nic ine ti nepomoze, len ako tu dievcence pisali byt neoblomna,,, nikdy nesmies povedat dietatu (vyhrazku), ked sa ju nechystas splnit,,, ja som mala kamosku lekarku a ta mi dala dost rad, ked u mna doma sedela a videla vystrelky mojej malej a piskot a neposlusnost,,, rozhadzala hracky - mala okolo 2,5 roka v obyvacke a pritom som povedala, ze do obyvacky sa hracky nenosia a v pripade, ze sa chce hrat, moze, ale musi ich potom spratat a dat na miesto,,,, tak a bol problem na svete,,, potom chcela inu hracku a tu som jej nedovolila, samozrejme, kym nesprace prvu, tak zacal reeeev,,, ze si mohli susedia mysliet, ze ju triznim,,, ta lekarka mi v tedy vravi,,, vydrz,,, ked to bude trvat aj pol hodinu,,, nech place, lebo ak povolis, dieta nema respekt a vie, ze si jej piskotom vsetko vydobije,,, no tak na 6 krat, asi po 20 minut pistania za druhou hrackou mi povedala, ze ano, sprace kocky,,, prisla pri ne,, jednu zdvihla, pozrela na mna a vytazoslavne zasa pustila kocku na zem podala Nie,,, skoro ma porazilo, tak cela procedura zacala odznovu a na 8 krat tie kocky pozbierala,,, a potom sa stalo nieco neuveritelne,,, zatlieskala som jej, ze ako sa tesim, ze maminku posluchla a aka je dobrucka - toto je cast, na ktoru rodicia casto zabudaju.. beru dobre veci ako samozrejmost a dietatu venuju pozornost, len ked nieco zle spravi a to dieta si potom naslednym chovanim vydobija svoju pozornost,,, no a malej reakcia, na to nezabudnem do teraz bola taka, ze sa cez tie uplakane ocka (co od jedu, ze neni po jej mala) zacala usmievat a sama sebe tlieskala,,,mne sa tisli slzy do oci,,,, bola som vazne paf z jej reakcie,,, teraz ma moj syn 10 rokov a mala 8 rokov a ver mi, mam slusne vychovane deti, s dobrym srdieckom, nie su lakome, maju vela lasky v sebe, nepouzivaju neslusne slova a v ziadnom pripade sa nevysmievaju odlisnym detom - to bola zasada cislo jeden, co som ich ucila a to tolerantnosti..... Takze zvladnes to aj ty,,, neboj,,, to chce len si stat za svojim,,, no a na piskot a maznave vydobijanie si svojho som ja osobne reagovala tak isto , presne tak pistavo som im odpovedala, rovnakym tonom,,,, decka sa zacali rehotat,, najprv ich to stvalo, ale behom 2 tyzdnov s tym prestali,,,, no a za ruku ked ti ju nechce dat,,, vyoblikajte sa, vydi s nou von a povedz jej, pocuj, ked mi nedas ruku, musime ist domov a ziadne hranie vonku nebude, sprav to denne 5 krat a ked idete z bytu, jej pripomen, ze ak ti tu ruku neda, budete sa musiet zasa vratit,, toto spravis par krat a dieta ti zacne davat ruku same od seba,,, a takto by som vedela pokracovat,,, oducanie od plienky, oducanie od dudla, oducanie od flasky,,, prajem ti preto vela trpezlivosti, ale cim viacej budes nepoddajna, tym rychlejsie sa zmeni spravanie tvojej malej,,,, a nezabudni na pochvalu,,, TO JE MOTIVACIA PRE DIETA; ABY BOLO POSLUSNE!!!! 😀 😀 😀 😀
🙂 🙂 , tak ja som sa už len pousmiala pri spomienkach na môjho syna, keď mal tri rôčky. Teraz má 14.
Od narodenia vkuse reval , nespal, prišli dva roky a dostal sa do obdobia detského vzdoru, ktorý spestril hryzením ako pes.
Ak som s ním niekam prišla - ihrisko , pieskovisko musela som mat oči na stopkách , pretože prvé čo urobil tak práskol lopatkou po hlave chlapčeka ktorý išiel len okolo!! , pohrýzol dievčatko ktoré si chcelo len niečo požičať, mohla som dohovárať , vysvetlovať . Všetci od nás bočili , maminy na mňa zazerali ..tak sme nakoniec prestali chodiť.
Nastúpil do škôlky a prvé čo urobil pohrýzol učiteľku ktorá sa ho snažila nasilu obliecť von, keď ho už von dostali zásadne sa nechytil s nikým za ruku , trhal deťom výkresy, lámal pastelky voskovky .Bola som s ním u psychológa, ktorý mi len povedal že musíme vydržať nič na to neexistuje len trpezlivosť. Po čase nás požiadala riaditeľka škôlky aby sme odtiaľ odišli , lebo ho nezvládajú , tak sme našli malú škôlku 8 km od mesta , kde sa ho ujala mladá učiteľka a tá to s ním fakt vedela, ten sa do nej zamiloval a počúval ju na slovo. 😀. Zostala však tehotná a odišla na materskú a nahradila ju iná , staršia p . učiteľka a začali problémy znova, až to vyvrcholilo a povedala ona alebo náš Andrej .
Znova sme hľadali ďalšiu škôlku a našli jednu ktorá nás bola ochotná vziať a tam sme to s problémami doklepali až do školy.
Syn stále hrýzol a keď dostal amok v obchode a snažila som sa ho zodvihnúť musela som sakra dávať pozor ako ho chytím , lebo ak zle tak som mala o hryzanec naviac. A to že som mala ruky samu chrastu ani nebudem písať.
To že vrešťal , pišťal a húkal aj hodiny , vyhadzoval hračky z poličiek , kopal do holení ľudí bez varovania , ostrihal mi kvety úplne u koreňa, rozstrihal v zlosti moje 3 000, Sk šaty .. 😀.
Postupne to však odoznelo a dnes ako 14 ročný je síce v puberte, aj po sebe poziapeme ale ani sám nechce veriť čo robil. Športuje, dobre sa učí , nefláka sa a pomáha doma.
@siska53 suuuper dobre toto budeme skušat aj my!

@paela ja som nikde nenapísala, že sa jej nevenuješ. len som napísala, že sa dieťaťu treba venovať, keď je dobré a nie keď je zlé. lebo veľa mamičiek to robí naopak a najviac si všíma dieťa, keď si ho všímať nemá - keď je zlé. tým som však nechcela povedať, že sa svojej dcére nevenuješ. a zaťať zuby a vydržať nepomáha. zhoršuje sa to vekom, ak sa nezasiahne. to je všetko.