Trojročná dcéra absolútne neposlúcha
Ahojte,
vždy som len čítala diskusie o tom, aké príšerné obdobia vzdoru majú niektoré detičky a tíško som ďakovala Bohu, že síce to u nás nie je ružové, ale zďaleka to nie je také zlé, ako maminy opisovali. A teraz mám presne taký istý problém. Mám 3-ročnú dcérku, ktorá sa posledné mesiace správa doslova ako čert, za všetko piští, vreští, všade mi robí neskutočnú hanbu - na ihrisku, na ulici, v obchode, všetko jedno, keď dostane hysák, je to hanba na sto rokov. Odmieta chodiť za ruku, jedine cez cestu je "ochotná", to by mi až tak nevadilo, ale ona nepôjde vedľa mňa, ale uteká kilometer predo mnou, je jej jedno, či vbehne na cestu, alebo či po nej vreštím, nech stojí, že tam je cesta, ona ešte schválne pridá a rehoce sa mi (na cestu zatiaľ našťastie nikdy nevbehla). Keď nie je po jej, trhá sa, vrieska, hádže sa o zem (toto nikdy nikdy nerobila), úplne najradšej robí scény v obchodoch. Jediné, čo na ňu doteraz ako tak zaberalo, bolo, že keď zdrhala, zakričala som, že tak ja idem domov, čau...myslím, že dnešným dňom u nás skončilo aj toto - dnes namiesto, aby ako vždy bežala späť, hodila sa na kolená a revala ako odušu. Takisto som už bola taká zúfalá, potrebovala som ísť do obchodu, tak som jej povedala, že ak bude dobručká, kúpim jej hračku (ja viem, metóda podplácania nie je nič moc, ale keď je človek zúfalý...), vydržalo jej to, kým sme nevošli do obchodu, zase mi začala utekať, brať do rúk vystavené hrnčeky a trucovať...zdrapla som ju, a išli sme preč...v obchode sme sa dostali asi tak tri metre za vchod...zúrila tak, že sa dvakrát povracala a revala pomaly celou cestou domov, že veď ona bola dobručká a chce hračku. Najhoršie je, že mám každú chvíľu rodiť a naozaj netuším, ako to budem zvládať, muž je celé dni v robote...keby som pred tehotenstvom vedela, čo sa z malej vykľuje, ani mi nenapadne robiť jej súrodenca, nechápem, prečo ju zrovna takýto otrasný vzdor chytil tak neskoro. A úplne najhoršie je, že mi ju nevzali do škôlky, takže mám silné obavy, že sa to bude len zhoršovať, prosím poraďte mi, ako na ňu? Niekedy som z nej neskutočne psychicky aj fyzicky vyčerpaná a zúfalá...ďakujem za každú radu
@bubinka_20 uvidis,zo zaciatku nic nechapala teraz uz aj sa snazi pomoct ako dat dudlik ked place poutierat hp ked sa povracia ale obcas a pot zase sceny.ked budes vysvetlovat a upozornovat s kludom pochopi preco je to tak ako je.vsetko je to zo zaciatku len ziarlivost lebo uz nie je vsetka pozornost upriamena na nu ale prejde to.a surodenci by neboli surodenci keby si nerobili zlost no nie? Vsetko zle casom prejde a bude fajn.aspon nebudem potom o rok hladat a zobrat deti aby sa s nou hrali ma kamarata non stop a nemam strach ze bude rozmaznany jedinacik ktory sa nema s kym hrat.toto je to najlepsie
dakujem pekne za rady, budem sa snazit vyuzit ich v praxi 🙂 ja malu chvalim za vsetko, co spravi, ked mi pomoze, ked ju poprosim o pomoc, vychvalujem ju az do neba, a dakujem jej...co sa tyka bliziaceho sa prichodu surodenca, dnes sme sa o tom rozpravali a mala sa uz chysta na to, ako jej pozicia dudlik, ako jej da mliecko, ako mi s nou pomoze a slubovala mi, ze bude na nu dobra a nebude robit zle, tak som strasne zvedava...bohuzial, spravanie vonku budeme musiet dopilovat este, to bude chciet z mojej strany zjavne veeeeeeelmi vela trpezlivosti, takze uvidime 🙂
@bubinka_20 drzim,paste a daj vediet! 🙂
@bubinka_20 ja mam tiez dcerku v takom veku, ale jej hysaky su podla mna dost ovplyvnene tym, ci ma nejake sladkosti alebo mozno nejake farbiva v sladkostiach... ked jej cely den nedam nic sladke, tak cely den nema taketo vybuchy. Ale napriklad po istej konkretnej znacke zmrzliny je to katastrofa, niekolkokrat odskusane a uz tam s nou radsej nechodim.
@bubinka_20 ahoj, ja chapem, ze moja dcerka je mladsia (vzdor u nej zacal cca od 17-18m.) a nejdem tu ani tak pisat k tomu, preco zacala vzdorovat az teraz, ako skor k tomu konkretnemu problemu s utekanim a scenami vonku...
mna v minulosti zaujala ta knizka 5 jazykov lasky od chapmana, tak som sa snazila identifikovat, co tak zabera najviac na moje dieta (u mojej su to slova lasky - pochvala a pod.), tak som to zacala viac vyuzivat ako nastroj. ako zacalo tento rok krajsie pocasie, uz mi nevedela obsediet v kociku, strasne chcela chodit sama, ale za ruku ani za svet. utekala mi - byvam pri fakt frekventovanej ceste v BA, vecne to dopadlo tak, ze som ju nakoniec vlacila na rukach, no bola som z toho pekne na nervy. nakoniec pomohlo ju chvalit, ked sa drzala za ruku (kedze ona je ten typ, ze pochvala na nu naozaj velmi ucinkuje) - mna uz chcela asi zamerne vytocit, haha, preto pomohla nezavisla osoba (niekedy to fakt pomoze, taky nezavisly pohlad z vonku) - moja mama - a ta ju hocikedy aj po byte zobrala poprechadzat sa "za rucicku" a strasne sme ju chvalili a mala sa tvarila tak dolezito, no koniec 😀 . a odvtedy to ide. poviem "za rucicku" a ide sa.
skus identifikovat, co na nu najlepsie zabera (z tych 5 jazykov lasky...) - ak je ten typ, ze uprednostnuje dotyky - tak jej skus po tom ako ti scenu vonku vyrobi, a doma sa bude chciet mojkat a bude sa tvarit, ze sa nic nestalo, tak jej ukaz, ze si nezabudla, co ti vonku vyrobila. samozrejme, ze jej povedz, ze ju lubis, ale ze teraz nemoze ist k tebe na ruky, ze si smutna z toho, ako sa vonku spravala, alebo nieco v tom duchu...
neviem, mozno trepem blbosti a to najhorsie u mojej malej este len pride (dost mozne) a kazda pekna teoria zlyha pod tlakom beznych dni, hhhh, ale tak skus, mozno pomoze.
a este musim urcite suhlasit s tym, co tu niekto pisal uz ohladom tej snahy predchadzat katastrofam - nasa je tiez vzdy horsia, ked je unavena alebo hladna, takze mozno tie nakupy skusit fakt precizne naplanovat (hhhh, i ked dakedy je to ozaj tazko)....a to odmenovanie nemusi byt zle (je to aj jeden z tych jazykov lasky) ak je pouzite s citom - skuste napr. ist niekedy na nakup iba kvoli tej hracke, nie ako odmene za to, ze bude dobra, ale iba tak. doma jej mozes o tom rozpravat, ze dnes pojdete na velke nakupy, ze sa chytite za ruku pekne a ze pojdete kupit hracku a ze ci sa uz tesi a tak podobne. ze ci bude aj vtedy robit sceny. a na buduce mozno ingrediencie na oblubene jedlo (do kolacika treba ist kupit mlieko, vajcia a pod.) - aby si nezvykla na tie hracky, ale aby zaroven pochopila, ze tie nakupy sa robia predsa nie iba pre vas, ale aj pre nu....
kazdopadne velmi drzim palce.
@bubinka_20 urcite to suvisi s prichodom surodenca, tvoje dieta chudatko nevie, co ma cakat. Trba len vysvetlovat, venovat sa a mat obrovsku trpezlivost. Dieta musi avsak na povel posluchat- napr vonku. Neexistuje, aby ma dcera nepocuvla na ceste, ked treba zastat. Proste tam konci vsetka sranda. Prajem vela trpezlivosti a ke dbude najhorsie, zahryzni si do jazyka, skludni sa a nadychni sa a povedz si, ze nebudes kricat na svoje deti. Uz mas isto aj druhe babo, daj vediet, ako to vsetci doma zvladate🙂))
ahojte, obnovujem temu, lebo uz som zrela na psychiatra...druhe dieta je uz na svete a ja zacinam uvazovat nad tym, ze so starsou dcerou pojdem k psychologicke, pretoze to, co stvara, nie je uz normalne...vonku sa to uz trosku zlepsilo, uz aj ide za ruku, sama sa pyta, ani uz tak neuteka, bohuzial amoky jej ostali, strasne je uvrestana, ona uz pomaly ani normalne nerozprava, ale hned fnuka...priklad, dnes sme isli manzela vyprevadit na autobus do prace a ked odisiel, pyta sa ma, kam ideme...lenze ona sa to neopyta normalnym hlasom, ale hned s revom, ja nechapem preco, ked sa jej opytam, preco hned place, tak sa rozreve este viac a neodpovie, len ziape, ze kam ideme...je toto normalne spravanie?
dalej mame novy problem a z toho som uz fakt na prasky, pretoze vsade sa musime chystat o dve hodiny skor. aj ked jej dopredu stale hovorim, ze ideme von, akonahle sa ideme obliekat, zasvitori jej a ona zrazu nikam nejde...tak ju polhodinu ukecavam, po dobrom a s kludom, presviedcam ju, ze pojdeme na ihrisko, do obchodu kupit jej vianocku a maslo, ktore ona tak miluje...nie, ona nejde..tak sa zacnem vyhrazat, ze nebude to, ci ono...nic...tak nejaku z tych vyhrazok splnim a vtedy to zacne...amok ako sv.na...priserny rev z plneho hrdla, az sa divim, ze dokaze potom rozpravat, mne by kompletne odisiel hlas...a toto nie je par minut, ona je takto schopna vyvadzat aj hodinu, minule som musela ist s mladsou na klbiky a ona mi o pol siedmej rano revala, doslova revala na cely barak, lebo sa nechcela obliekat..
ja som zufala, uz s nou ani na ihrisko nechodim, pretoze sa vzdy rozbesni a zacne robit zle detom, susedkinmu synovi napriklad, minule ho sotila na zem, dnes ho udrela, tak, ze sa s nou uz ani hrat nechcel...co mam robit? fakt sa jej venujem, vzdy ked mala spi, hrame sa, santime, chvalim ju za kazdu prkotinu, ale proste to nezabera...ked sa jej opytam, preco reve, alebo preco spravila to, co spravila, tak mi neodpovie, len dostane dalsi zachvat, mam s nou ist k psychologicke?
@bubinka_20 ahoj.asi este nezvadla prichod surodenca..mozno by som pre istotu zasla aj k tej psyche...zapajas ju aj do starostlivosti o babo?
Nastastie mijmu malemu akurat najvacsi vzdor prestal kusok pred narodenim malej,no teraz ma 2.fazu vzdoru a teda obcas reaguje tiez tak,ze reve,revajuc hovori daco,nechcel chodit von (to s tym vinkajskom uz je malokedy,tam sme nasli sposob ako na neho,ak chces,napisem ti ako).
A na to fnukanie sa tvarim,ze nerozumiem,aj ked napodobnuje rec malej. Sa ho pytam:vravis nieco? Nejak nerozumiem..to iste,aj ked sa rozkrici,krici,co chce,tak to iste pouzijem. To zvyklo zabrat nam...
Este otazka-ked je babo hore,aj vtedy sa jej aspon trochu venujes?
Ja som sa aj pocas bdenia malej,aj ked teda prve dva mesiace chodila kazdy den mama,lebo ja po sekciu,2.r.drobcek a mala kokikova
@bubinka_20 citi sa ohrozena. Je neista a zmatena.
Ma ti kto pomoct? postarat sa o mladsie ? lebo mladsie ta az tak nepotrebuje - to potrebuje mat cistu plienku a mlieko, ale to vie zabezpecit aj niekto iny.... u trojrocnej si nenahraditelna, tej sa musis venovat. kreslit s nou, spievat, hrat sa, vymyslat, na vylety chodit (aj ked iba ku fontane pred barak).
Zapajas ju do starostlivosti? Pomaha ti starat sa o babo? Prebaluje ho? Venuje sa mu? Strazi ho? Pestuje ho pravidelne na rukach??? Ako dobre, ma tri roky -- ale ja mam medzi detmi 360 dni a starsi mi toto vsetko robil (samozrejme ze to bolo pre mna brutalne narocnejsie, samozrejme ze som musela mat oci na stopkach -- ale vztahu medzi nimi dvoma to strasne moc prospelo... ziarlivost nikdy u nas nebola....
detský psycholog
@siska53 ak by si bola taka zlata, skus napisat ten sposob, ako sa vam dari obliect ho bez scen...ja sa to snazim hlavne formou hry, ze pri tom blbneme, lenze bohuzial castejsie sa stava, ze si postavi hlavu a ani za toho boha a uz je amok...veruze sa jej venujem, aj ked je malinka hore, dame hrazdicku a mala sa s nou hra, zapina jej hracky, ukazuje hrkalky, spolu sa na seba rehocu, proste viem, ze jedneho dna budu partacky, starsia ju zboznuje
@kaktusik007 zapajam ju do vsetkeho ohladne malej, same ich nenechavam, lebo dcera nema cit v rukach a stane sa, ze malinkej stlaci rucku, nozku a tej sa to samozrejme nepaci, ale drzi jej flasku, da jej dudlik, prikryva ju, pusti jej zvukovu hrkalku, proste sa o nu stale zaujima a ja ju v tom podporujem a na mladsej vidim, ze sa z nej vytesuje, hned ako ju zbada
@fidka79 vyprosujem si to oslovenie spratek nepodareny...vacsina deti ma obdobie vzdoru okolo 1,5 roka alebo 2 rokov...moja bola v tom veku uplne v pohode, vzdy bola divoka, ale nic take, ako amoky a vrestanie sme nepoznali, s detmi sa krasne hrala, nikdy sa mi nehadzala o zem, ani nic podobne, vreskot pri obliekani neexistoval...naozaj som nemohla tusit, ze ju to chyti az tak neskoro, keby som to vedela, so surodencom by sme pockali, len bohuzial nie som vestica...a mimochodom, ani omylom jej vsetko nedovolim, skor mam pocit, ze na ihrisku ju buzerujem najviac zo vsetkych matiek, ine deti robia vacsie sprostosti, ja sa ju snazim krotit a doma takisto...a ver tomu, ze aj na zadok dostane, akurat to na nu vonkoncom nefunguje...a vsetko jej musim povedat 300x, aj tak zaberie, az ked skriknem
svokra vychovala dve deti - starsia bola vraj presne ako moja a moj manzel bol presny opak...a to ich vychovavala rovnako, nerobila rozdiely...na dceru neplatil ani remen, na syna zabral uz zvyseny hlas, takze povaha mojej dcery bude zrejme aj v genoch...bohuzial
@fidka79 nejako som nepostrehla, ze by som pisala, ze mi rozkazuje...a ak si si nevsimla, snazim sa tu vyriesit, ako prekonat toto otrasne vzdorne obdobie, naozaj tu nepotrebujem citat, ze mam nepodareneho spratka, toto mi fakt nijako nepomoze, takze vdaka...ja si po hlave skakat nenecham, problem je v tom, ze ani ona, takze je z toho hned amok, lenze otlkat ju nemozem ani nechcem - ze jej dam na zadok, neratam ako bitku
dievcata, prajem vam pevne nervy! viac sa asi ani neda, vsetky deturence v mojom okoli presli obdobim vzdoru a pomohol len cas, ci kratsie, ci dlhsie, ale raz to preslo (recepty "ako na to" tu uz boli spomenute...takze to neporadim 🙂 ) ..drzte sa a opakujte si, ze raz to prejde a raz im to vratite ked ich budete "ztrapnovat" pred kamosmi ;)
@bubinka_20 no..my sme si to vyriesili tak,ze my sme sa jednoducho vsetci obliekli, veci pre neho v predsieni ale pripravene,dali mu pusu,otvorili dvere a v tom momente si to rozmyslel.(ale zoparkrat to bolo aj tak,ze vcvodove dvere sme aj zatvorili,aby vedel,ze to myslime vazne). Alebo som este pouzivala hru-nejdes-ides. Pristupila som na to jeho "ja nejdem". Tak som mu pritakala,jasne,ty nejdes,v ziadnom pripade. On na to,ze ide,ja: Nejdes.. A tak dokola a nejak sme sa pocas toho obliekli.nebola som nastvana,len sme sa akoze hrali.
A ked zacal jacat,je jedno,ci pri obliekani ci kvoli dacomu inemu na mojho zaberalo aj povzbudzovanie-no,silnejsie,to je slabota! A prestal,vacsinou sa zacal rehotat.
Alebo,ked som vedela,ze ho nieco nastve,tak som uz vopred povedala,no,zacni jacat,pod do toho!
Toto uspelo u nas. Maly ma teraz 4 a druha vlna vzdoru sa mu zacala,ked mal 3 a tristvrte roka,teraz je to uz zvacsa lepsie,ale vyskytne sa. Tiez aj zdedil povahu,to je dalsoa vec.
Prvy vzdor sme u neho riesili medzi 20.-24.m, ale tam sme zas pouzivali ine prostriedky,lebo bol mensi a este nerozpraval. U nas nastasie fakt kusok pred narodenim malej to najhorsie ustupilo,potom to uz bolo len obcas daco. (mal obdobie,ze sa nevedel rozhodnut,ci ist vytah,ci pesi,az sme vzdy rozhodli my,vzdy rev z toho,ale ja,ked som chodila sama,som mu vysvetlila jednoducho,ze ak ide on,mama a sestricka,musime ist vytahom,lebo mame kocik. To pochopil a mne uz hysak nerobil,ale ak sme sli viaceri,tam to trvalo dlhsie,no casom prestalo samo).
Ono u vas tazko povedat,ci je to este trvajuco vzdor,ci uz reakcia na narodenie surodenca,ze si este napriek vsetku nezvykla,preto by som aj bola za tu navstevu psychologa,aby to rozlisil..
A to ihrisko,ak by robila zle,by som riesila nekompromisnym odchodom domov.uz by mala pochopit,ze to myslis vazne...
My sa bortime s upratovanim hraciek,ale maly uz tiez pochopil,ze hrackoprac vezme a nejaku dobu neda. Dnes som mu len povedala,ze ak sa chce zajtra s autmi hrat,odlozi ich do garaze. On,ze mam doniest vrece. Tak mu vravim,ze vrece dam,az ked zaspi a odovzdam hrackopracovi. No a sla som do kuchyne a po navrate vidim maleho,ze si hracky upratal.
Vcera som mu aj povedala,ze hracky sa zle citia,ked su v noci len tak po zemi. A nazorne som mu to ukazala na nom.ze to je ako keby on tu zaspal na zemi,vez ulytych zubov,len tak.v noci by sme onho zakopli,buchli ho,zem je tvrda. Ze on ma postielku a auticka garaz/policku.
Tu vuel,ze ly sme spravili chybu,lebo sme nrjak na upratovani hraciek az tak netrvali..ale viem,ze to vieme napravit. On kolkokrat sam zas uprace nase. Vzdy ho,jasne,chvalim a pochvalim aj pred pribuznymi. Tak,aby aj on pocul.
Ono zas zazrak necakaj do troch dni. 🙂) ono to chvilku potrva.
Mozno este s tym vonkajskom mi napadlo,kedze uz vie tvoja rozpravat,len skonstatovat:vidim,ze sa ti dnes nechce..mozno sa rozrozprava.
My obcas aj zostanemz doma.su dni,kedy sa mne az tak nechce a ked sa opytam maleho a povie,ze sa mu nechce,tak jednoducho ostaneme doma a robime ine veci-hra s domacou plastelinou,kreslime alebo sa len hrame s hrackami,schovavacka,citame viac. Dakedy je fajn ostat len tak doma. Nemyslim cely den,lebo ak je pekne,tak poobede potom ideme.
Citala som aj o metode,ze si vytycite ciel,kam pojdete a body,co uvidite,to si aj akoze zaznacite do mapy a tak.
A ked bude utocit na deti,mozno by stalo za zmirnku vyskusat i to,ze jasne,ze sa ospravedlnite,ale povedat,ze vidis,ze sa chce hrat s dietatkom,len asi nevie,ako na to.a ukazat,ze si mozu spolu robit kolace,hojdat,nahanat,ale to je asi skor metoda pre mensie deti,u vas asi ten odchod z ihriska.
A gratulujem k babatku!.
@fidka79 ty citas, co pisem? ci si len nechapava? pisem sice, ze si nenecha skakat po hlave, lenze hranice urcujem ja a to sa jej nepaci, preto tie amoky a to sa tu snazim vyriesit, ja tu neriesim, ze mi skace po hlave, pretoze neskace...jej sa nepaci, ze ja skacem jej a riesi vsetko revom...to este neznamena, ze si robi, co chce, alebo, ze jej to dovolim, len aby bola ticho...a uz vonkoncom nie je rozmaznana, tak bez radsej vyryvat do inej temy, ked nemas ako poradit
@siska53 vdaka za gratulacie..co sa tyka toho robenia zle deckam, riesime to odchodom...ked robi blbosti, upozornim ju, nech prestane, lebo odchadzame..neprestane, tak odchadzame...no a uz je amok na svete, proste si neda povedat a kedze ja tiez nemam trpezlivosti na rozdavanie, vsetko riesim nekompromisne...tiez by som niekedy najradsej ostala doma niekedy, ale potrebovala som ist k lekarke a ona vraj nejde...chcela som to vyriesit po dobrom, presviedcanim, nevyslo to, tak som ju obliekla nasilu a hned bol z toho hodinovy amok...skusila som aj to, ze fajn, ostan si doma, ja idem von...to bol rev....vsetci mi vravia, ze to sa jej takto prejavuje ziarlivost, lenze takto fungovat nemozme, ze vsetko nasilu a s revom...a este mi pride divne, ze po takomto amoku je ako anjelik, proste sa vyzuri a zrazu je s nou aj rozumna rec, aj poslucha, nechapem to...ona bola vzdy strasne tvrdohlava, ale nikdy predtym sa to takto neprejavovalo, budem musiet fakt asi ist k tej psychologicke, nech mi poradi, ako sa vyvarovat tych zachvatov
@bubinka_20 ved aj nas tak.🙂 ale on zas hodinove revy nemava(l). Mne pomaha to,co som ti pisala-povzbudzovat ho,nech zacne este viac,alebo este pred revom mu pripomenut,ze mal by zacat.
Nas ma take vlny,kedy sa s nim da a kedy je to horsie..
Kamoskina mala mavala taketo dlhe zachvaty placu,bola s nou aj u psychologicky a ta zistila,ze je nadmieru inteligentna a ten rozpor medzi vekom mentalnym a tym,ktory ma podla daumu narodenia jej robi tie zachvaty,ze sa s tym nrjak nevie vyrovnat ci co. Dlhsie som s nou nebola,tak neviem,ako su na tom teraz,ale planujeme stretko.
@bubinka_20 obdobie vzdoru zvykne prebiehat niekde medzi 2 az 4 rokom, takze neskoro ju to nechytilo. Zajdi za detskym psychologom, pomoze aj Tebe a tym aj malej. A tiez sa s nim/nou porad, ako pripravit dieta na prichod surodenca.
ja mam so starsou podobny problem a to ma 5 rokov! cakala som ze v tomto veku sa nebude spravat ako 2 rocne decko ale bohuzial, je to teror, terorizuje v podstate len mna, manzela respektuje, stari rodicia si ju vychvaluju aka je dobrucka, mudra atd. Pri nej hned rano cirkusy len co vstane, chce behat bosa po dlazbe, obut papuce problem, nevie kde su mam ich hladat, ked si ma dat ponozky zacne mravcat-co mne uz automaticky dviha tlak pri tom zvuku, pocuvam ho uz prilis dlho takze zacinam byt alergicka-ze jej nejdu obliect, demonstrativne si ich dava naschval zle atd, ziadne mile slova nepomahaju a jej naozaj nejdem navliekat ponozky, ktore si vie obliect sama! jedine pod hrozbou ze bude fasaladka na riti zrazu zacne kricat ze on si ich teda vie obliect aj si ich obliecie, na druhy den rano to iste a stale dookola, naco je to dobre? iba co ma rozculi a akonahle nieco nemoze tak odvravanie, stazovanie ty mama jedna vsetko zakazujes! ja som na nervy kricim po nej, aj na zadok dostane aj yvhrazky vsetko to co som si povedala ze nebudem robit skusala som metody ze predycham, naratam do 5 ukludnim sa odpoviem jej v klude, ale to by som musela robit 50x denne a nie som toho schopna, obliekanie problem, chce si obliect presne veci ktore sa nehodia, ked jej poviem co si ma obliect, nepaci sa jej zacne vymyslat popripade ked to uz ma aj oblecene, zacne si to davat dole, jedenie problem, vecerne ukladanie problem, je toho cela kopa mohla by som tu pisat litanie, manzel ked jej nieco povie spravi, minimalne nespravi taku scenu ako mne aj ked vie ze nepovolim bude prosikat, vyjednavat, potom mi rupnu nervy dostane na zadok, 100x jej poviem ze ked telefonujem ma pockat kym dovolam lebo nepocujem co mi hovori a ja zase nepocujem telefonujuceho, ona schvalne zacne zjapat pytat sa, ma surne nieco na mna, aj ked doma je mm za ktorym by mohla ist, ona nie, musi sa pytat mna, ked jej poviem nech chvilu vydrzi tak hucii, musela som uz viackrat zlozit telefon lebo sa to nedalo vydrzat, ona narodenia bola narocne dieta, ktora boli precitlivele ale znasat to 5 rokov, uz nevladzem uz nemam ani kusok trpezlivosti ked zacne robit sceny ☹
@ludmilabb pozeram,ze mate babo,spravala sa tak stale,cize aj pred narodenim surodenca?
Ono to vyzera tak,ze ta chce vyprovokivat,ona presne taku reakciu ocakava!
Na oblecko jej vyber ty tak,ze jej das na vyber z dvoch kusov maximalne. Alebo ona si vyberie trixko,ty k tomu suknu/nohavice.
Ak ta rusi pri telefonatoch,chod do drihej izby a zavri sa tam a tvar sa,ze ju nepocujes,odosobni sa od toho.
Alebo jej skus dat "telefon",aby aj ona telefonovala.
Mozno je teraz taka aj kvoli tomu,ze sa chce hrat na babo...tazko povedat..ono tych situacii je vela,rady dat mozeme,daju sa i vycitat z kniziek. Uz ich len spravne aplikovat na konkretnu situaciu v praxi,co je pre mnohe z nas tazke...
Nuz pri obliekanilco tak jej povedat-tu su veci,oblec si ich. Ked zazvoni budik,budes oblecena. Ak nie,odchadzame prec v tom,v com si. A raz jej to aj spravit. (to by sim skor tak kym je teplp riesila,zas urcite nie polonahe dieta v zime).
Alebo,ak sa chce hrat na babatko,ok,ale odobrat jej vyhody velkacky-jej hracky,ziadne mlsoty,bude jest kasu,pit mliecko,mixovane jedla,plus dostane na hranie hrkalku,maximalne kocky. Ked hra na babo,tak dokladne.
Moj obcas (ma 4r.)napodobnuje dceru (28m.),tak sa tvarim,ze mu nerozumiem,kebo mala este nerozprava,teda len take slabiky.dokial mi to nepovie normalne,som hlucha,nechapava.
Raz,ked sme ju skusali odplienkovat,tak sa naschval vycikal v kupelni-ze on sa uci,mi povedal. Diniesla som vedro,dala do ruky mop. A musel si to upratat.jasne,ze som to dokoncila po nom,ale viac to nespravil.
Mne sa osvedcila kniha Ako hovorit,aby nas pocuvali. A i odDreikursa Dieta ako vyzva.
Mam ak vypisane urvite rady z tychto a i onych precitanych knih a z Pestunky v akcii. Na youtube je Supernanny,tiez poucne. V anglictine.
Ak mas dake otazky,pytaj sa.
@lauricka ak jej mala nemala prvu fazu,tak ju postihla druha faza..nasa logopedicka nam to jasne povedala-no,ved ma druhu fazu vzdoru,treba len vytrvat,to prejde.
Pod vytrvanim samozrejme chapme trvanie na pravidlach a ich dodrziavanie aj za cenu revu.ten prejde. A mimo toho su tie deti uzasne. Viem a vidim to u tyh mojich.
Ja mam obe deti teraz v obdobi vzdoru. 🙂 mala- prva faza,navyse este nehovori,tak sa zlosti,ked nevieme prist na to,co chce. A maly si jednoducho chce presadit svoje,no netreba popustit.onma tu 2.fazu. Ale vidim,ze je to lepsie a viem,kedy je to horsie.
Naor.som si vsimla,ze ked je vela dospeluych okolo neho,vtedy byva taky viac urevany,trva na svojom. Ked je s 1clovekom,tak to byva lepsie,cest vynimkam,ked s azobudi so zlou naladou. (ved aj my sa obcas budime,ze ano).
Aj ked nemam na nich cas,ze som rozlietana ako vcera a na dalsi den chxem uoratovat,tak to uz viem,ze to ee,to budu ziadat moju pozornost akymkolvek sposobom. Takze to robim tak,ako dnes,ze vcera som behala po lekaroch ,tak dnes som sa venovala len im. Ak nepocitam nastruhanie mrkvy a vyvesenie eopar kuskov uterakov,co je rychlo. Terae sa ma nabazil,mala spi,ja som si dovolila ist sem. Ale uz pomaly pojdem a este sa s nim budem hrat.
@ludmilabb preboha, vy mate doma navlas to iste, co my a to som si myslela, ze mam najstarsie dieta na svete, ktore toto vyvadza...ale presne si opisala situacie, pri ktorych chyta raple aj moja. len sa mi zda fakt strasne, ze u vas to trva uz tak dlho, teraz si ma uplne vydesila, ja si neviem predstavit, ze by sa za dva roky nespamatala, ved uz teraz mam pocit, ze ma odvezu...kazdy vecer, kazdy jeden vecer si poviem, ze budem trpezliva, ze nebudem mat nervy, ze to na nu vplyva a kazde jedno rano, ked spusti scenu, tak mi na fleku ide pena z huby...a to jej tiez predtym 100x vysvetlim, pekne jej poviem a nic z toho...vidim, ze tiez mate male babo, ako sa spravala predtym? lebo nasej toto zacalo, ked som bola tehotna, predtym bola sice riadne tvrdohlava, ale ziadne amoky sme nepoznali...a este by ma zaujimalo, ako sa sprava k inym detom, vdaka
@siska53 tak ja som to dnes skusila s tym povzbudzovanim a ona potvora sa chytila a veru zacala este viac...az tak, ze sa dogrcala... normalne sa nechala vyprovokovat, a navyse vonku, ach jo...a to som sa s nou cele rano hrala, aj s muzom, kym isiel do prace...lenze sme ho isli odprevadit na bus, on odisiel a problem bol na svete a trval celou cestou domov, cim viac som ju ignorovala, tym viac hucala...ale dnesny velky uspech, poobedne zaspavanie sa zaobislo bez vyvadzania, som zvedava, co bude, ked pojdeme poobede von
@bubinka_20 takbto ma mrzi,ono vies,co u jedneho zaberie,u druheho nemusi. Nam sa maly dogrcal pri aplikovani rady o izolacii jaciaceho zuriveho dietata do bezpecnej inej miestnosti (samotka). Takze tento navod zas zlyhal u nas...
Baby, tak naposledy obnovujem temu, len chcem napisat, ze sa to neskutocne lepsi, zjavne to bola iba reakcia na narodenie sestricky, stale je tvrdohlava ako mulica, ale to je od narodenia, este byva jedovita, aj nahluchla, ked jej nieco prikazem, ale amoky postupne ustupuju, asi som aj prisla na to, co na nu plati a vracia sa mi moje dievcatko 🙂 🙂 taky fajnovy amok uz nemala riadne dlho, tak drzte nam palce, nech sa to uz len zlepsuje 😅 dakujem za vsetky rady, velmi si to cenim 🙂

@bubinka_20 my mame podobne. nezmenila som jeho, menim seba. vlastne on za to nemoze. takze, kludna a usmievava mama, snazim sa byt stale pritomna. napr. pri hre, vsimam si ho. hned na neho reagujem a respektujem ho. ked sa hneva tak som sa naucila pomenovat ten problem. velmi mi pomaha kniha od aldortovej. vychovavame deti a rastieme s nimi. 🙂 viem, ze sa to zda tazke. ale ozaj to pomaha. aj ja som stracala nervy, aj dostal. a co z toho? smutne dieta aj mama