Už ste udreli svoje dieta?
Ahojte,mne vcera sa stalo,ze som naznacila capnutie po nozke,no aj sa mi podarilo capnut.Syn sa tomu smial,tak nwm,ci to vnimal ako trest ci ako hru.Ma 4 roky,este nerozprava,robil naschvaly,tak chcel nejak mavyprovokovat,no mne je zo seba zle.Nebolo to vziadnom pripade silno,no nechcem si s detmi pokazit vztah.Zedetinebijem a nechcem bit,v tom mam jasno.
Mna len zaujalo ze, citujem "Ma 4 roky,este nerozprava..." netreba aj toto nejako riesit ?
@silvike riesime
Aha, ok.
Ja som dcéru xy-krát upozornila, ha,ha,ha,hi,hi,hi, dostala po zadku ... už párkrát a teda výčitky svedomia kvôli tomu nemám ... náš vzťah to nijako neovplyvnilo ... no po hlave, tvári a po rukách by som dieťa nikdy neudrela.
Na našich mlatili kadecim vareškou opaskom a som tu
Hm,ono tie vycitkymamasi najmakvoli tomu nerozpravaniu,zeaj on bysi radsej povedal a takto ma miesto toho nacvicene kdejake finty a naschvaly.
Niekedy je jedna na zadok lepšia ako 1000 slov. Je to pre dieťa jasný signál, že dosť.
Ale úder by ma byt to POSLEDNÉ riešenie problemy či konfliktu. Určite to nemá byt štandardne riešenie situacie.
Určite by som si nechacholila dušu tým, že aj nás bili a sme tu
Ľudia a hlavne deti nie sú to na to, aby ich niekto bil. Ty si citlivá mama, uvedomujes si to, tak v tvojom prípade je to ok.
Nemusia to byt naschvaly, ale jeho komunikačný prostriedok
Jednoducho vie, že toto je niečo na čo zareagujes
Ja v prvom rade nechápem zmýšlanie terajšej generácie....matka nemá byť kamartátka , ale milujúca mama. Dieťa má mať svoje hranice a je uplne jedno, či to bude neustálym vysvetlovaním, dohováraním zvýšeným hlasom alebo občas dostane aj po zadku....každé dieťa je iné a na každé dieťa platí iné.....jednému stačí 10x vysvetliť a nebude to robiť, na iné bude platiť až keď po ňom skríkneš a na ďaľšie až keď dostane po zadku.....každé dieťa mus poznať hranice po ktoré môže ísť.....
Priznávam sa, že sme mali ťažké obdobie, keď mi niekoľkokrát praskli nervy a dostal jednu po zadku. Hoci ho to nemohlo bolieť, jasne chápal, že je to trest, lebo som vtedy aj kričala. A jedného dňa mi došlo, že to bola obrovská výchovná chyba.
Bolo to v deň, keď som mu nechtiac rozbila hrnček. Prišiel a povedal mi "mamka, som na teba taký nahnevaný, prečo si to spravila? Teraz musíš dostať na zadok." A nečakal dlho - okamžite mi naložil na zadok. A ja som ho za to nemohla ani potrestať, lebo ako by som taký trest mala akože odôvodniť?
Tak sme mali rozhovor o tom, že akékoľvek bitie je nesprávne. Ja som si premyslela iné stratégie, ako ho donútiť urobiť, čo naozaj musí urobiť a iné stratégie ako ho potrestať. Odvtedy si už na zadok nedávame.
nemusis sa citit vinna niektorym detom staci povedat a niektorym treba nalozit na rit aby to pochopili 🤷🏻♀️
@w123 dúfam že aj ty keď niečo nepochopíš a neposluchnes čo chce druhý, tak ta muž vyfacka ako žito 😉
@sasitimi17 dieta nieje dospely, s dietatom mam iny vztah ako s partnerom, dieta mam vychovavat partnera uz vychovavala jeho matka, ako sa da toto porovnavat, nikde nepisem ze sa dieta ma fackat ale ze nevidim nic zle na tom ked prekroci hranice a dostane na rit, su deti ktorym staci povedat alebo sa skaredo pozriet alebo pokricat potom su take pri ktorych skusis vsetko toto a oni sa ti tak akurat vysmeju do tvare, partner ked prekracuje hranice tak sa s nim mozes rozist s dietatom si musis poradit najblizsich 20 rokov nemozes mu zbalit kufor a cau takze uplne neporovnatelne
@w123 ide to aj bez capnutia na zadok. Uznávam, že to capnutie alebo facka, je rýchlejšia varianta, ale poukazuje na to, že dospelý nedokáže vychovávať ináč, ja by som to považovala za svoje zlyhanie, Nie som v žiadnom prípade za vysvetľovanie do nemoty, dieťa sa na tom len baví, ale predsa existujú aj iné tresty nie? Ja som svoje dieťa neotĺkala, moji rodičia mňa tiež nie.
@pribinak ano,to asi ano
či som udrela dieťa, no jasné... však by ma zo krátky čas zožrali...poslúchať musia.
@w123 Práveže dospely, sa dokáže brániť, ale bezbranné dieťa ako? Dieťa je ponížené , keď ho niekto, koho ľúbi hoci len capka po zadku, po rukách, po hlave. Kto nemá trpezlivosť s deťmi a neuzná, že nikto nie je 100 %-tny, tak dieťa so svojom rozumcekom duplom, tak zlyháva ako rodič.
Parkrat mi ruka uletela, bohuzial reflexne. V takych situaciach, kedy som jej 20 krat povedala, ze ma prestat, ale stale pokracovala, stupnovala a ked mi urobila tak zle, ze to zabolelo, tak mi ruka vystrelila. Raz po zadku a 3 krat som ju capla po ruke. Vycitky nemam. Skusala, dokym nedoskusala. Inak ju nebijem, snazim sa kricat co najmenej, ale su situacie, kedy kazdemu rupnu nervy.
@elizabet173 @katkati
ako by si teda riešila situáciu keď naschvál bije mladšieho súrodenca po hlave plastovou hračkou a už 10x si povedala že to nesmie, vysvetľovala , dala do kúta stáť, zakázala hračky a neviem čo ešte a ono aj tak s pohľadom uprenym na teba drb mu zase po hlave ? Dostala tou hračkou po hlave ona a pochopila že to boli a nesmie to robiť. Jednoducho dieťa musí pochopiť že akcia vyvolá reakciu čo v niektorých prípadoch musí byť fyzické . Je fajn správať sa k dieťaťu ako k seberovnemu ale pokiaľ nevie kde sú hranice a netuší čo je rešpekt potom následky takejto výchovy vidíme v správach.
@sima1415 V prvom rade, prečo malo v rukách plastovú hračku, keď ňou už 9x udrelo súrodenca po hlave? Po druhé, prečo mohlo byť pri súrodencovi, keď ho 9x udrelo po hlave? Po 3. kde si bola ty, keď ho už 10x udrelo po hlave?
Pochopenie, že úder do hlavy druhého bolí, malo tvoje dieťa už dávno - na to máme v mozgu zrkadlové neuróny. Keď si ho udrela hračkou ty, dieťa sa naučilo maximálne to, že ťa má počúvať —inak od teba dostane po hlave.
Na nasu dceru sme malokedy takito prchki. Celkovo mam dojem, ze na nu aj malo kricime, maximalne dvihnem hlas a s dorazom a zvysenym tonom ju na nieco upozornim. Ale prisli uz aj vyhrotene situacie, nebudem klamat 🙂 nie somariny tipu ze si odstrihla vlasy, rozbila nieco, postrihala si nohavice.... chcem, aby sa vzdy priznala, nie ze sa bude skryvat a ja to potom najdem. Vzdy sa o tom porozpravame, vidi nasledok svojho spravania - napriklad ze tie nohavice nebudem zosivat ale hodim ich kosa, hoci boli jej oblubene, smola... Taktiez ked je v kolektive, je rozjasena, nevie, kde jej hlava stoji, krici, beha.... snazim sa to riesit s rozumom. No ak uz nastala velmi velmi kriticka situacia, ano, dostala na zadok. Bola posledna kvapka, vtedy aj najviac plakala, samu ju to preslo a dokonca prisla so sklonenou hlavou povedat prepac (3r). Vtedy vie, ze je to uz velmi, velmi zle. A ak si dobre pamatam, este tu istu vec druhykrat nezopakovala. Deti su nasim zrkadlom, ci sa to niekomu paci, alebo nie... ked urobim ja "nieco zle" a som sama na seba nervozna, ona pride s kludom a povie "Mamka nevadi, ja mam peniazky, ja ti kupim druhe", alebo to len okomentuje slovami "Hovorila som ti" 😁 (ked som sa popalila na panvici a ona mi hovorila, ze nemam chytat tu palacinku 😃 - ano, z tohto pripadu vidno aj to, ze som ju uz nechala aj popalit sa. Nikdy nie vazne!!! To absolutne nie, odtial potial....ale dotkla sa prstom horuceho 🙂 , nekricala som po nej, zistila sama).
Nie som za bitku alebo nepricetny krik. Sama si vsimam v kolektive deti, ze prave tie matky, ktore sa snazia tymto stylom deti donutit k poslusnosti, velakrat urobia opacny efekt - ich deti zase nutia k poslusnosti inych, su nevychovane, drze, panovacne...akoby si kompenzovali to, ze su doma obete a tu chcu citit, ze aj oni maju nejaku moc.
Neviem ci to robim dobre a tak, ako sa ma. Ale je mi to maximalne prirodzene, chranim si tak aj svoje zdravie, ze sa neznervoznujem casto 😃 z mnohokrat ma hreje pri srdci ked vidim, aka je aj mala laskava 🥰
@sima1415 a toto je podľa teba správna reakcia? Zakázať niečo dieťaťu a vzápätí to spraviť, lebo ty môžeš, si dospelá, rozumnejšia? 🤷♀️ Ako môže dieťa vedieť, že tou hračkou nesmie niekomu drbnut po hlave keď to jeho matka robí? 🤷♀️.
@autorka áno žiaľ zlyhala som ako matka a udrela som nášho syna, a v 90%ma to mrzí a serie viac ako jeho , pretože som nevedela na jeho správania reagovať ináč ako "bitkou", ale vždy som sa mu ospravedlnila, nech dostal za hocičo. Možno na takúto výchovu za pár rokov doplatíme, možno nie.
A milujem reči typu-bili nás pred 15-20-30 rokmi, dostávali sme jednu výchovnu a sme tu, žijeme. Áno, ale aká generácia z nás /vás vyrástla? Ľudia, ktorí ešte stále považujú za normálne "udrieť" dieťa, dokonca to iným rodičom doporučujú 🤦🏼♀️🙁. Väčšina sa sťažuje, že dnešná mládež nemá úctu, rešpekt a podobne, že sú zlé vychovani, ale kto ich vychováva? Ľudia, ktorí boli "bití" tak asi to až také bez následkov nie je 🤷♀️.
Od človeka, ktorý bije vlastne dieťa ja nečakám nič dobré. Nedokazala by som byť s takýmito ľuďmi v dobrom vzťahu, pretože keď robia toto, dokážu ublížiť aj inak a iným ľuďom. Poznám úžasných slušných ľudí, ktorí nikdy neboli biti a naopak neurotikov, nekľudnych ľudí, niekedy až agresívnych, ktorí boli biti a pokračujú v tom aj ony. Oveľa laskavejsich a empatických ľudí vychovate z tých, ktorým budete príkladom a budete mat s nimi trpezlivosť. Nebudú sa vás báť, ale vás budú milovať a vážiť si vás.
Tieto výchovy 😂 priala by som každej sadnúť si do školskej lavice s deťmi, ktoré nepoznajú hranice a že ich je POŽEHNANE 🥲 je to milé, že niektoré mamičky berú dieťa ako rovnocenného partnera, avšak príprava do života je to pre deti presne 0,00.. ani v škôlke ani v skole ani v zamestnaní nebudú nikdy nikdy nikdy vaše deti rovnocenní partneri pre nikoho 🙂 nezastávam si bitku v žiadnom prípade, ale úplne odmietam skreslenu realitu, ktorú deťom niektoré ponúkate z toho akože ,,vysvetľovania” 😂 bye bye
@nadazdi Ja napríklad stretávam produkty tej bájnej prísnej výchovy, keď sa deti báli rodičov a učitelia sa zas nebáli ani rodičov ani detí. Keď nebol problém udrieť dieťa a neriešil to žiadny úrad ani susedia krivo nezazerali. A že by som mala pocit, že z toho vyrástli slušní ľudia? Kradnutie je národným športom, ale to sa asi za nevychovanosť nepovažuje. Na úrade a v obchode jednanie s klientom/zákazníkom ako k teľatám. Ale to asi tiež nie je neslušné. Arogancia na slovenských cestách nemá hraníc, ale to asi tiež nie je neslušnosť. Človek v nemocnici môže byť rád, keď sa k nemu správajú len ako k hlupákovi ale aspoň ho nezabije nevšímavosť personálu. Deti v decákoch a rôznych ústavoch tiež nie je neslušnosť zneužívať. O tom, ako sa správajú v nemocniciach a domovoch seniorov k starým ľuďom ani nehovoriac. Páči sa mi, ako sa generácia cca 40+ pasuje za etalón morálky, ktorý má právo kritizovať nevychované decká.

Klud. Dieta ti nesmie skakat po hlave a robit si co chce kedy chce 🙂 obcas vychovna a dohovorenie su na mieste. Toto neznamena ze si pokazis vztah. Ked ta nebude respektovat tak to bude zle