icon

V akom veku sa vaše deti naučili/začali sprchovat samé?

8. dec 2022
domak2
9. dec 2022

Vlasy umývam 10 ročnej ja a ešte dlho budem, ale sprchuje sa sama od cca 6-7 rokov. BTW stále jej nastavujem vodu, lebo tieto naše anglicke batérie sú challenge aj pre mňa 😅 A môj 1,5 ročný sa skutočne sám nesprchuje , ale akurát sa všade chválim ze sa naučil smrkat! Zatial bez vreckovky, tak neviem ci to ma nejakú váhu v súťaži o najlepšiu matku ci co sa to tu vlastne riesi 🤣

nikha2809
9. dec 2022

@domak2 moje deti sa naučili sami a poriadne smrkat ešte pred rokom 😂😂😂 ALE!!! ja mám chronickú nádchu, smrkam celý rok aj 20x denne, tak len opakovali to čo robím ja ako každé dieťa 😂😂😂😂

dominikamacakova
9. dec 2022

@domak2 tiež mám pocit, že začala predbiehačka, 😂, ale musím niektoré sklamať, že samoobslužné činnosti detí absolútne nesúvisia s inteligenciou

ziarifka
9. dec 2022

Sprchovanie je proces, ktorý deti učím odkedy vedeli samostatne sedieť (6-8m). Dostali do ruky sprchu a postupne som vymenovavala a ukazovala časti tela, ktoré treba umyť. Chrbatik som im naviedla ruku, aby si ju vedeli spravne nasmerovať a nevytopili kúpeľňu. Okolo 1,5r vedeli samé vojsť do vane s pomocou stupienka. A vyliezť. Vyzeralo to desivo, ale nikdy nespadli. V 2r vyzliecť a odložiť prádlo do koša. Niekedy sa striedajú (3 a 5r), každý deň dostane jedna sprchu a umyje obe. Aj vlasy si vedia umyť. To sme tiež trénovali štýlom ja rozprávam a ukazujem,
ony robia. Koľko šampónu na ruku, kde všade porozotierať, aby prešli postupne celú hlavu. Vlasy si zmyvaju tak, ze si ľahnú a umyju vrch hlavy, tak sa posadia a zvyšok. Teplotu vody nastavujem ja. Umývajú sa len čistou vodou, mydlo raz za týždeň. Som s nimi, nakladam práčku, umývam si zuby, odbieham upratovať kuchyňu. Učila som ich sprchovať tak, aby voda smerovala iba na jednu stenu. Staršia okrem nastavenia teploty zvládne samostatne všetko, mladšej musím pripomínať, ktorý krok nasleduje, lebo sa zábava a zabúda, čo ideme robiť.

henka123123
9. dec 2022

@ziarifka ja tiez takto isto..starsi uz vie tiez nakomplet vsetko.aj odlozit do spinaveho veci..ale mensieho musim navigovat a teda bkdy sj nevie vyzliect este ma 2 roky...ale tiez pohodke sa umyju ale teda neberem to za nieco nobl ani ze mam inteligentne dieta ani nic som nikde take nepisala..proste len sa vedia umyt...moj starsi napr stale nevie rozpravat bude mat 5 rokov.takze sa tesim aj z toho ze tieto samoobsluzne cinnosti zvlada super

choco6
9. dec 2022

Vy mate vsetky ake poslušne deti. Nas si je schopný umývať ruky aj 10 minut, sprchou minule umyl aj strop a pol kúpeľne 🙈🤣😂 takze vediet by vedel, ale treba dozerať 🙈🥴

liloastitch
9. dec 2022

Nejaký mesiac to robí syn sám , má 4 roky. Sám znamená, že mu len oznámim, že je čas na sprchu on sa vyzlečie ide do kúta, pustí si vodu ( my sprchu nechávame na letnej, takže si nešteluje) umyje sa mydlom, aj vlasy si umýva šampónom keď mu poviem, potom vylezie, utrie sa a páli do izby do pyžama. Ja by som ho kľudne ešte sprchovala lebo sa bojím, že sa šmykne, ale nechce. Tak len z diaľky počúvam či nepočuť buchot.

ajsha123
9. dec 2022

@anjelicek26 my máme termostaticku vaňovu/sprchovu bateriu. Tam je teplota vody nastavená. Akurát vie pustiť vodu a silu vody.... Asi sa to malo zdôraznit na začiatku diskusie, lebo fakt je rozdiel, v akej vani a sprche sa dieťa umýva 🙂

panelacikova
9. dec 2022

@pallacinka29 aké preboha? Ja pod pojmom "osprchuje sa sám" rozumiem kompletnú starostlivosť bez akéhokoľvek dozoru alebo pomoci. Vždy bolo niečo teba pomôcť. Má napríklad dlhé a neskutočne husté vlasy. Tak som pomohla zmyť. Mne je zase smiešne a neverím tomu, ako tu čítam, že 3,5 alebo 5 ročne dieťa sa porieši kompletne samo. Čiže tak, že o ňom vôbec nevieš. Zavrie sa do kúpeľne, urobí si komplet servis a vyjde a má po sebe upratané. Takto som to myslela ja. Do 11 rokov sa stávalo bežne, že niečo vyskočilo. Ja osobne z toho vôbec nechytam hysaky, ani to nepovazujem za nič katastrofálne.

pallacinka29
9. dec 2022

@panelacikova ano, je to strasne, aby sa 11 rocne dievca neobriadilo… 5-6 rocne deti to normalne zvladaju (aspon tie plne pri zmysloch), vratane pouzitia stierky do tej vysky, do ktorej dociahne…

jana_eyre_2
9. dec 2022

Chlapci niekedy okolo 5-6r dcéra od 4r.. ona je proste troška viac popredu vo všetkom..

Aby zase nedošlo k nedorozumeniu, sprchovať sa sám v takom veku pokladám to, že som prítomná pri nich, pomôžem ak treba podať uterák, nastavím vodu, skontrolujem či si riadne umyli všetko čo majú.. také veci som prestala kontrolovať u dcéry asi v 6tivh rokoch a u syna najstaršieho asi v 7.. najmladšieho ešte kontrolujem má 6r.. čiže sám ide do sprchácu, sám sa namydli a sám si dá dole mydlo, umyje všetko potrebné.. to je premna samostatne umývanie v tom veku..

lolita555
9. dec 2022

Od 7 rokov sa už vyslovene sprchuje sám aj hlavu aj si dá župan osusi sa a dá si pyžamo u mňa úplne normálne

annm81
9. dec 2022

@panelacikova Myslím, že veľmi veľmi podceňuješ schopnosti dieťaťa. Ak sa 11 ročné dieťa nedokáže samo umyť, je extrémne nesamostatné a pozadu v samoobslužných činnostiach za inými deťmi. Napr. American Academy of Pediatrics odporúča, že samostatné sprchovanie BEZ DOZORU je možné od 5. rokov veku. Deti od veku 3 rokov sa bežne sprchujú samé a rodič tam je len ako dozor, ktorý aktívne do procesu nijako nezasahuje.

panelacikova
9. dec 2022

@annm81 v 11 už nepotrebovala žiadnu pomoc. A druhá vec je, že každé dieťa je šikovnejšie v niečom inom. Moja vyniká a vynikala v kope ďalších veci, nerobím zo sprchovania tragédiu. A ako píšem, šlo predovšetkým o vlasy. Ale zbytočne to tu budem obhajovať, viem, aké sú ženy na MK 😁

kvetinka75
9. dec 2022

@panelacikova aj u nás tak, vlasy má dcéra husté, bolo ich treba dobre opláchnuť.

letfenixa
9. dec 2022

@kvetinka75 prečo som to tak rozpisala, lebo niekto vyššie sa na spomenuté úkony pýtal, že neverí, že to mladšie dieťa všetko dokáže. Noviny necita, zhasnúť vie.

annm81
9. dec 2022

@panelacikova Ty neobhajuješ svoje, ale smeješ sa na tom, že si vraj ženy vymyslia, že sa 3-5 ročné dieťa samo osprchuje. Realita je taká, že drvivá väčšina detí to kompletne zvládne pred nástupom do školy. Škôlkari zvyčajne potrebujú len pasívny dozor. Naopak, tvoje dieťa je extrém, pri ktorom je ťažké uveriť, že 11 ročné dieťa neprotestuje, že sa chce sprchovať samé - takže vyjadrenie, ako ti je to smiešne je trocha mimo. V druhom ročníku na ZŠ, teda sedemročné deti sme boli v škole prírode a keby tam niekto vyžadoval asistenciu učiteľa, asi by sa posmeškov už nezbavil. Bežne chodia škôlkari na plavecký kurz a teda učiteľky ich tam tiež neumývajú, max. im pomôžu utrieť chrbát a osušiť vlasy.

kvetinka75
9. dec 2022

@letfenixa veď v pohode, len ako som to čítala, tak mi to prišlo také automatické ako robot - tak mi ten záver tam zapasoval. Moja dcéra sa vtom veku sama nesprchovávala, ale vedela čítať a podpísať sa. Takže viem, že deti sú rôzne a každý ovláda v určitom veku niečo iné.

letfenixa
9. dec 2022

@kvetinka75 to vieš, robot:D ako dlho mu to večer trvá a koľko reči pri tom ma, som nepísala.

kvetinka75
9. dec 2022

@letfenixa tak to si viem domyslieť 😂

kvetinka75
9. dec 2022

@panelacikova zbytočne to tu budeš písať. Hlavne tie, čo majú chlapcov, nepochopia, že ak má baba husté vlasy, sama si ich poriadne nevie opláchnuť. Kvôli tomu som aj ja dcére oplachovala vlasy dosť dlho, lebo ona by tam bola aj pol hodiny a večer mrzutá, že má ešte penu na hlave, že si vlasy dobre neopláchla.

autor
9. dec 2022

@h2 tak v tomto som zasa extrém ja a keď Vám poviem, že som si nechty začala strihať sama až keď som prišla z pôrodnice asi ma zvozite pod čiernu zem 😀 teda na rukách, na nohách som si vedela sama asi od 6r. Ale tu pravú ruku som si nevedela ani za boha ,vždy som poprosila maminu 😀
A ano otázku som myslela tak ze bez asistencie, preto, lebo syn má 7 a chcem, aby to už zvládal sám ale stále vykrikuje mami podaj ,mami pusti, mami vlasy ... tak preto ma to zaujímalo, dokedy vaše deti takto potrebovali vašu asistenciu

kvetinka75
9. dec 2022

autorka - neboj vyrastie z toho. Mne sa tiež občas stane že kričím na muža - prines uterák lebo som si ho zabudla. Podáš, odnesieš - viem, že je to otravné ale neboj , o chvíľu je tu puberta a nepustí ťa ani do detskej.

panelacikova
9. dec 2022

@kvetinka75 alebo nepochopia, že dievčatku sa občas môže aj zapáliť pipina, lebo sa zle utrie a vtedy je fajn, keď jej to skontroluje dospelý.... ale dík za pochopenie.

panelacikova
9. dec 2022

@annm81 ale zase si splietaš dokolečka svoje. moja dcéra absolvovala v II.ročníku plavecký výcvik, po ktorom sa normálne osprchovala a osušila vlasy (keďže sú husté, premyli sme doma, pretože bolo cítiť chlór z bazéna), normálne sa zbalila a prišla domov. stále dokolečka píšem predovšetkým o vlasoch. ale vieš čo? ak tvoja malá dcéra nemá na hlave 4 vlasy, počkaj zo 8 rokov, ak ich bude mať 40-50cm dlhé a hrubé tak, že gumičku ledva otočíš na druhýkrát, potom mi napíš, aká je frajerka a ako si ich perfektne umýva 🙂
@kvetinka75 a ešte zareagujem na tvoju dcéru. moja vedela pri nástupe do školy čítať, písať, sčítavať a odčítavať do 100 a násobiť tiež do 100. a nechvastala som sa tým, ako taký magor. možno deti niektorých rodičov, ktoré sa vedia bez akéhokoľvek dozoru umyť v 3.-5. rokoch, budú v budúcnosti zaostávať v iných veciach.... možno nie. nevylučujem ani nepotvrdzujem. ale už ma serie dokonalosť matiek a ich dokonalých detí, ktoré absolútne nepripustia, že sú situácie, kedy dieťa tú matku proste pri sprchovaní zavolať môže....
a ako píšeš, obzvlášť dievčatá, a, paradoxne, áno, aj v puberte sa stane, že dievča zavolá mamu, lebo sa preľakne, lebo zrazu to objaví na sebe, potom zase ono..... a čo? je to zlé? mňa občas aj teraz zavolá, mami, prosím ťa, čo je toto? ja jej to vysvetlím a odídem. a je kľud. ale to nepochopia tie, ktoré nemajú baby s hustými vlasmi a v puberte 😀 😀

panelacikova
9. dec 2022

autorka: normálne mu pomôž, neboj sa, príde do obdobia (z ničoho nič), kedy ťa bude vyhadzovať z kúpeľne....
a čo sa týka tvojich nechtov, ty si si ich strihala po pôrode. ja som začala variť po pôrode 😀 😀 každý máme niečo, v čom excelujeme a niečo, v čom nevynikáme alebo nás to nebaví. to len dokonalosť sama sa prezentuje bez chybičky 🙂

annm81
9. dec 2022

@panelacikova Prepáč, ale vyjadrenie "Mne je zase smiešne a neverím tomu, ako tu čítam, že 3,5 alebo 5 ročne dieťa sa porieši kompletne samo." je tvoje, nie moje a odporuje reálnemu životu.

panelacikova
9. dec 2022

@annm81 tak pri tom 3,5-ročnom je to fakt neuveriteľné. či sa ti to páči alebo nie. mnoho detí v tomto veku ešte kadí do plienok.... och, predstav si, že to nebol prípad mojej dcéry, ktorá sa ukážkovo pýtala kakať od cca 8.mesiaca a cikať od roka 😀

ziarifka
9. dec 2022

@panelacikova to moje 3 ročné sa porieši samé preto, že je pri staršej 5r sestre a opakuje. Okrem toho, že im nastavím vodu nemusím vôbec asistovať. Upracem komplet kuchyňu, staršia ešte zabalí mladšiu do plienky. Ešte si aj nakrémuje nohy a ruky. Jasné, že som ich to učila,asistovala, kontrolovala, ale keď mi to zvládajú absolútne samé, tak tam nebudem stáť a nečinne čumieť. Idem si po svojej robote. Ony majú veľkú motiváciu, čítame si potom aj hodinu a pol knihy, tak chcú byť hotové. Dokonalé nie sú ani ony, ani ja. Otázka bola ohľadom sprchy a ten vysoký vek, ktorý sa tu opakuje, má úprimne prekvapil.

annm81
9. dec 2022

@panelacikova Nuž vidíš, a pri tom to pre väčšinu ľudí minimálne v tejto diskusii uveriteľné je. Drvivá väčšina detí v 3,5 roku do plienky skutočne nekadí a veľká časť sa dokáže osprchovať s minimálnou dopomocou. Ako som ti už vyššie spomínala, jedna z najuznávanejších asociácii pediatrov (70 000 členov) stanovuje ako odporúčaný vek, kedy deti bežne zvládnu samostatné sprchovanie bez akéhokoľvek dozoru 6. rokov, takže tvojich 11 je jednoducho extrém, ktorý sa týka len malej skupiny detí.

Mimochodom, 8-10 rokov je cca min. vek, kedy sa odporúča samostatné kúpanie - vek je vyšší ako pri sprchovaní kvôli riziku utopenia sa.