icon

V akom veku zoznámiť dieťa s ohňom?

andreatytler
18. jan 2022

V akom veku je vhodne zoznamit dieta s ohnom? V akom veku ste to urobili vy?
Nas syn mal na vianoce 2 roky a velmi ho fasciovali sviecky co sme mali na stole pocas vecere. Tak som mu zapalila kahancek na druhy den rano a vysvetlovala co to je a ako sa to zapaluje a sfukne a ako s tym manipulovat (teda skor nemanipulovat). Odvtedy je to nasa velmi oblubena aktivita. Syn si rad do nekonecna opakuje veci. Neviem, asi sa tym uci. Muz tym nebol nadseny. Svokrovci doslova sokovani.
Ja som vyrastala v dedinskom dome, kde sme ako deti vzdy mali pristup k zapalkam. Bola to len nahoda ze sme nepodpalili tu stodolu plnu sena kde sme sa cele dni hravali?

anjelicek26
18. jan 2022

Vies co zavisi od dietata... my nemame krb, chceli sme, nemame..chalani su strasni pyromani, fascinuje ich to, zapalovali by furt nieco, teraz mame na terase druhy rok ohnovu misu a tam mozu zapalovat sisky drevo a ver mi robia to dokola a zaujem ich neopusta... dvojrocnemu dietatu maju pravdu asi svokrovci, ohen s kilometra este nie, moze sviecku prekotit, chyti sa obrus, mas poziar... co ti ja viem... na co je to dobre... najneskor, ked bude vediet skrtnut zapalovac/zapalku bude skusat sam, nemusi to dobre dopadnut. Ja mam doteraz vsetky zapalovace schovane, ano je to uz len paranoja na to, co vymyslali ked boli mensi, uz by jasne teraz to nerobili.

evica17
18. jan 2022

Podlamna v pohpde. Pokial ma k takym veciam len pod tvojim.dohladom/dohladom dospeleho. My ako deti sme tiez u babky mali zapalky, aj sme sa s nimi hrali ( nik nevedel o tom) ale sme len sviecku

zirafienka
18. jan 2022

No aby to nebola nie náhoda, ale realita aj u tvojho 2 ročného

iwka1984
18. jan 2022

@andreatytler ja si myslím že si mu to pekne vysvetlila. U nás to išlo tak prirodzene keďže máme krb a pomáha ockovi 😁 a sfukuje mu zapaľovač 🤣😂 a sviečky nám tiež na Vianoce sfukoval 🤣

vinetuu
18. jan 2022

@andreatytler co vlastne riesis? Ved pises ze to je vasa oblubena aktivita. Tak to je v pohode. Skor svokrovcov asi? P

zuzana9393
18. jan 2022

Radsej mu vysvetlit a poucit ho ako sa stale strachovat ci to nebude skusat sam. Nas ma napriklad 5 rokov a sam si kraja a supe jablka. Alebo chodi do obchodu ( je kusok od domu a je to taka mala predajna, kde si len vypyta co potrebuje) ja s tym plne suhlasim, deti treba ucit. A obzvlast ked ho to bavi 🙂

katkamatka7
18. jan 2022

Náš má rok a pol a teda zoznamovanie sa s ohňom je u nás v štádiu, že pozerá z diaľky, ako zapaľujem plynový sporák a počas sviatkov sviečky.
Neskôr, keď som vedela čítať:
S vysvetlením ohňa ako dobrého priateľa ale zlého nepriateľa som dostala do rúk prázdnu krabičku od zápaliek s textom: nedávajte deťom do rúk zápalky.
Spomínam si, ako som ako dieťa s úžasom pozorovala praskajúce drevo, lietajúce iskry plápolajúceho ohňa nad ohniskom pod stromami večer. V rámci rozhovorov niekto zavolal: nenechajte ju toľko pozerať do ohňa. Ale nechali ma. Až keď som počula o preskakovaní cez oheň a už aj som to chcela skúsiť, zabránili mi.

annm81
18. jan 2022

Mne prídu dva roky ešte príliš skoro - čisto z bezpečnostného hľadiska. V tomto veku som dieťa učila, že ohňa sa nemá dotýkať a že ak nejaký oheň zbadá, má mi to okamžite hlásiť. Tiež ho strašne bavilo kontrolovať, či hlásiče požiaru sú v poriadku - to bola asi jeho prvá domáca práca, každú sobotu ráno sa o ňu musel prihlásiť a skontrolovať.

Keď mal cca 3,5 vzali sme ho k veľkému táboráku - tam cítil žiaru z ohňa a pochopil, že oheň môže byť omnoho silnejší ako sviečka.

Vždy ho fascinovali hasiči, takže sa veľa o ohni rozprávame, ale skôr z pohľadu bezpečnosti. Vie, ako sfúkmuť sviečku, vie, že oheň sa väčšinou hasí vodou (ako 5 ročný už bezpečne pozná aj výnimky. Ale najpodstatnejšie, čo ho učím je, že ak sa niekde zjaví neúmyselný oheň, má okamžite odísť z budovy a vyhľadať dospelého.

mauduska
18. jan 2022

keď mal môj brat asi dva roky (ja nejakých 14), tak som mu vymyslela aktivitu zhasni oheň :D z čisti praktických dôvodov, aby vedel zahasiť plameň. Bola zima, okolo sneh, boli sme vonku - nehrozilo aby sme nieco podpálili. Zapálila som kúsok papiera, dala na zem a on po ňom musel rýchlo podupať :D Akože s tým nánosom snehu na topánkach to mal tak za pol sekundy a riadne ho to bavilo. Teraz má skoro 11, v živote nič nepodpálil ani ho to neláka. Vie, že požiar vie narobiť plno škody a zla, teraz v zime pár jeho spolužiakom zhoreli domy :(

Ja si myslím, že to máš ako drogy. Lepšie je o nich hovoriť a vysvetľovať prečo je to zlé a ako sa pred tým chrániť, ako to tajiť.

anjelicek26
18. jan 2022

Moje decka chodia k poziarnikom uz nejaky ten rok na vycvik, su najlepsi v kraji s ich skupinou v ich veku obaja... kedze predebatovavaju aj zasahy, tak tych poziarov, co sposobilo male dieta, je viac ako dost. Ono je to vsetko fascinujuce a zaujimave do bodu, ked sa nieco prekoti, na nieco zabudne, nejaka drobna nepozornost a u ohna je to fatalne. Chapem ako pise kocka vyssie ucit deti samostatnosti, ale uz nezijeme v dobe, kde si na ohni vonku musia vediet nejakeho potkana opiect. To len ma margo toho porovnavat to s tym, ze dieta ide do obchodu same ci si osupat jablko...jablko ti dom nezapali.

anjelicek26
18. jan 2022

@mauduska len aj toto... jedine, co treba dieta naucit je nie hasit, prinajhorsom podpali aj same seba alebo bude mat tazke popaleniny. Ako ma ono odhadnut do akej "velkosti" po tom moze podupat a od akej ma utekat? Vseobecne - vzdy ma utekat, vzdy ma kricat hori a vzdy ma ist po prveho dospeleho v okoli, ked nie je nikto doma, tak sused, ktokolvek vonku a potom volat poziarnikov, nikdy neostavat v objekte. Rovnako ak praskne nejaku vodu na horiacu panvicu s olejom, skonci to fatalne... mame doma poziarne hlasice, mame doma hasiaci pristroj (a dalsi v aute), deti to vedia ovladat tiez. Ale tak to ma doma asi kazdy.

mikadooo
18. jan 2022

@andreatytler hehe môj svokor tak učil svoje prvé vnúča, že dvierka na trúbe pália. Škoda že to moja ročná pochopila úplne naopak, takže kedykoľvek keď sme tam boli na návšteve sa rozbehla capkať trúbu a vykrikovať pritom "pááá, pááá". A keď náhodou sa v trúbe niečo pieklo (a tie dvierka naozaj pálili), tak to babka/dedko dávali iné šprinty 😄. Ja neviem, neučila som to deti nijak, keď bola nebezpečná situácia, normálne som povedala nono, budeš mať bobo, páli. A keď si nechceli nechať povedať, vždy aspoň spomalili a sami zistili v dostatočnej vzdialenosti že ups niečo na tom bude čo mama hovorí🤷. Žiadne veľké nehody tu neboli zatiaľ. Samozrejme netreba nechávať deti bez dozoru pri sviečkach, horúcich hrncoch, otvorených oknách, elektrických zástrčkách, atď., kým na to nemajú rozum...

ja_mama
18. jan 2022

Akoze dcerka, rovnako stara, tiez pomaha ockovi zakladat ohen v krbe na chate a tiez ju to bavi. Aj sfukovanie sviecok, najradsej by ich zapalovala a fukala dookola - to jej ale nedovolim, ucim ju skor tak, ze s ohnom sa nehra 🤷‍♀️ ale samozrejme pozna ho, aj vatru sme uz mali, varili gulas von a podobne - bezna sucast zivota, hrat sa s tym ale podla mna nema, ma mat pred nim respekt a vediet ze moze byt nebezpecny.

sense
18. jan 2022

Pozri ja som takto cielene ju nezoznamovala, ale dostala školu života, keď som je 3x povedala ze sa nemá dotýkať roscha z fondue lebo je horúce, nepoaluchla dotkla sa, opalila sa a odvtedy si dáva pozor. V 1truede v škole sa učili ale o ohni, ako sa robí ako vzniká atď a mali aj za úlohu naučiť sa zapaľovač zapalkami, pod dohjladom rodičov. Takisto zapáliť, sfuknut sviečku a pod. Ale krb nemáme. A vie ze oheň nie je nahranie

mikadooo
18. jan 2022

@andreatytler ináč plameň ako taký (sviečky - zapáliť, sfukavať, prípadne hrať sa s horúcim voskom, robiť mu cestičky von atď.), je obľúbená aktivita všetkých mojich detí až doteraz - 4, 7 a 10 rokov 😁.

ivangeline
18. jan 2022

Nasho tiez zaujima ale vies ake su tieto deti od 2 a vyssie...Uz viem vsetko sam! je ich heslo...tak davaj pozor,aby nehladal ohen. Nas uz mal minule v ruke zapalky! Tiez zboznuju pozerat na sporak,ked sa vari... ale treba vysvetlovat,ze s ohnom sa nehra a len dospely ho robia.. :/ lebo ohen vsetko spapa! A tak nejak mu o tom rozprave my. Aj sme uz boli pri ohniku v lete a opekali.. Nase 3 a 2r sa bezne hraju,ze hori a oni hasia s hadickou alebo su pri taboraku ci varia na ohni.

1radula1
18. jan 2022

Podľa mňa na tom nie je nič zlého, len ho treba viesť tým smerom, že je to proste nebezpečné a nesmie sa s ohňom hrať

hipuska
18. jan 2022

Pod dozorom úplne kľudne. Mám syna podobného veku. A na dušičky (23mesiacov) zapaľoval sviečky na cintoríne sám. S tým dlhým zapaľovačom. A po sviatkoch sa naučil zapalit sviečku aj zapalkou. Nevidím v tom nič zle ani nebezpečné, keď sa to deje pod dozorom dospelého. Samozrejme, že zaplaky a zaplaovace nemá voľne dostupné. Je to veľmi, veľmi živé dieťa a keď si s.nim neviem rady, ideme na cintorín "zapaľovať" sviečky. Do ruksacika si zbalí zapalaovac, sviečky a ideme. Cintorín mame tak hodinku chôdze, kým obideme všetky nase hroby máme program na cele doobedie.

mauduska
18. jan 2022

@anjelicek26 tak my hasiaci prístroj doma teda nemáme.. a poviem ti, že ak u nás vie niekto hasiť (s rozumom), tak som to ja. len už u našich nebývam, takže smola. Naposledy keď mame vzbĺkla panvica s olejom, tak ju chcela zaliať vodou. Vieš ono niektorí ľudia proste nevedia ani keď majú na to vek.. :D

Môj brat sa nikdy nepopálil, nikdy sa s ohňom nehral, nehrozí, že by podpálil seba. Mal vtedy 2 alebo 3 roky, bavilo ho to a aspoň sa naučil, ako rýchlo zahasiť malý obyčajný ohník. Keď opekáme a máme veľké ohnisko, tak sa do neho nešvacne, nedupe, ale polieva vodou.. nie je predsa hlúpy. Podľa mňa ľudia deti hrozne podceňujú.. dieťa vie mnoho vecí veľmi dobre odhadnúť a aj môj brat vie, že keby videl veľký oheň, tak má niekoho rýchlo zohnať.

Podľa mňa tiež nie je úplne dobré naučiť dieťa, že má vždy hneď utekať. Učiť dieťa hasiť je podľa mňa dôležité. Kričať a hľadať pomoc áno, ale s pribúdajúcim vekom musí vedieť aj hasiť rôzne veľké požiare a postupovať aj inak, ako útekom..

anjelicek26
18. jan 2022

@mauduska vsak jasne to hasenie zavisi od veku... moji uz hasit vedia, preto sme si doslapli na hasicsky kurz a presli k mladym poziarnikom. Mladsieho to uz tiez teraz caka. Ale v predskolskom veku skutocne je utekat zavolat dospeleho omnoho dolezitejsie (v takom veku dieta same doma snad neni, tak je to najefektivnejsie a najlepsie riesenie). Nie, ze ups podpalil som nieco a snazim sa to zatajit a sposobim este vacsiu skodu, alebo sa poranim...takto je to myslene.

annm81
18. jan 2022

@mauduska Nemyslím, že dieťa predškolského veku by malo byť vedené k tomu, aby uhasilo oheň. Je síce fajn, ak vie, že niečo sa hasí vodou a niečomu sa odoberie prístup vzduchu, ale útek by mal byť vždy prvou voľbou.

Totiž ani väčšina dospelých nedokáže dobre odhadnúť kde a ako rýchlo sa oheň bude šíriť.

annm81
18. jan 2022

@anjelicek26 Wow, mladí hasiči. Ja mám ešte malé dieťa (5 rokov), ale ak ideme okolo požiarnej stanice a trénujú tam deti, môj malý je z nich úplne hotový. Pozerám, že si tiež v Nemecku. Vieš mi prosím tak nejako stručne napísať, ako to prebieha? Od akého veku, ako často sa stretávajú, nakoľko vážne sa to berie (len ospravedlnené absencie a pod.)?

marianarem
18. jan 2022

@andreatytler Zavisi to od dietata, ja mam pocit, ze tak intuitivne citim, co si s malym mozem dovolit. Vidim, ake ma pohyby, temperament, ako sa mu vyvija motorika. Je rovnako stary ako tvoj. Sviecku, kahancek, to v pohode pri nom zapalujem, aj necham horiet. Sam este nezapaloval, ale tusim s tym dlhym zapalovacom by som ho uz aj nechala, len ho nemame. Tiez ho mavam na stolicke pri sporaku ked varim, necham ho pomiesat, vidim, ze si sam dava pozor a drzi sa dalej od plamena. On je taky opatrny.
Napriklad sa hovori aj ze do troch rokov sa detom nemaju davat cele oriesky. No moj ich v pohode jedava, okrem takych velmi tvrdych. Videla som na nom, ze je schopny pochopit instrukcie, ako to ma pohryzt a ze ma pri tom sediet a nebehat. Keby bol divoch, co sa stale vrti a neobsedi, tak mu ich nedam.
Tak neviem, z tvojich prispevkov mam pocit, ze si taka emocna a intuitivna osoba a o maleho sa fakt staras, takze ja by som verila tvojmu usudku, ze to je pre vas bezpecna aktivita.

andreatytler
autor
18. jan 2022

Dakujem kazdemu za prispevok. Jedinny dovod preco som zavahala ci je vhodne v dvoch rokoch zoznamovat dieta s ohnom, je synova nedokonala motorika. Snazi sa, ale tie rucky nie su az tak iste a pri ohni clovek potrebuje istu ruku. Chapanie ma na velmi dobrej urovni a tak som sa rozhodla do toho ist aj napriek tomu odhovaraniu zo strany muza a svokra.
Dakujem za radu o tych mladych poziarnikoch... to je skvela a velmi uzitocna aktivita a tiez tu s dlhym zapalovacom. Ten urcite idem kupit. To je bezpecnejsie ako zapalky.

loliki
18. jan 2022

@andreatytler A sporák máš elektrický? Ja mám plynový a od malička bolo: Pozor, to páli. Vyskúšali sme dotykom na teplom (skoro horúcom) hrnci, čo znamená "páli". Dieťa musí vedieť, že oheň je v dome nebezpečný. Sviečky so zápalkami pod dohľadom zapaľovali od 5 rokov, aby sa naučili zapáliť aj bezpečne uhasiť zápalku. A nezahodiť ju hneď na stôl, či do koša.

andreatytler
autor
18. jan 2022

@marianarem Dakujem za pekne slova. ❤

andreatytler
autor
18. jan 2022

@loliki Dakujem. Sporak mame elektricky, krb nemame a v zahrade nemozeme palit ohen, takze tie sviecky su zatial jedinny ohen co syn pozna. Tiez ho ucim ako sfukovat zapalku a ako ju este dat pod vodu pred tym ako zahodime do kosa.

dager
21. jan 2022

A kedy je vhodné oboznámiť deti s vodou? Môj dedko hovoril - pred ohňom ujdeš, pred vodou nie. Je to pravda. Voda je ničivejší živel. Tak ako je to teda?
Oheň je normalnou súčasťou každodenného života, aspoň u nás. A v živote ma nenapadlo rozmýšľať nad tým, kedy a ako s ním zoznámiť syna. Prvé Vianoce mal 8 mesiacov, asi vtedy videl sviečku prvykrat. A narodeniny? To nedáte deťom sviečku na tortu?
Môj ide mať 3 roky a bude mať tortu - sopku s dinom aj s tou tortovou prskavkou, aka by to bola sopka bez nej?
Ani neviem ako od roka a pol vie sám spraviť vajíčka na panvici a nepopali sa. Samozrejme som pri ňom, väčšinou krájam zeleninu alebo utieram bielko,čo mu uniklo mimo panvice 😀
Ale môj syn je veľmi šikovný, vie si aj z pohára so širokým hrdlom preliať colu do detskej fľaše bez kvapky nazmar a v tajnom kúte ďaleko od stola 😂
Ozaj, kedy ste prvýkrát ukázali deťom colu? Alkohol? Auto? Ja neviem. Čo ak ich napadne že môžu šoférovať ? Radšej všade iba peši.. najlepšie cez les... Ďaleko od vody... A tak. Hlavne bezpečne.
@andreatyler pekne si mu vysvetlila, nenechávaš ho so zapalkami/zapovačom len tak, ani pri otvorenom ohni, ja nevidím problém. Odpoveď na svoju otázku nájdeš niekde hore v mojom vyleve.. veľa zábavných sfuknuti bez vosku v tvojich vlasoch vam prajem :D

andreatytler
autor
21. jan 2022

@dager Dakujem🙂. Mas doma velku sikulku.

dager
21. jan 2022

@andreatytler ďakujem, ale nič neboj - zasa nerobi kopec iných veci, ktoré jeho rovesníci robia 😉 my to máme tak na preskacku, aj ja som taká bola 😀