icon

V dcérinej triede je dieťa s aspergerom a chystajú sa na školsky výlet (rada/názor)

veronikavaneska
3. jún 2021

Ahojte moja dcéra je 4táčka v triede majú dieťa s aspergerom vysoké štádium je dosť agresívny ak sa mu niečo nepáči....
Samozrejme má asistenciu väčšinou sa musi učiť mimo triedy lebo to nezvláda....
Idú na škôlky výlet na celý víkend na chatu do lesa a tento chlapec ide s mamou tiež s nimi.
Aký máte názor nato?
Pustili by ste svoje dieťa?
Ďakujem

veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
robin30
Odpoveď bola odstránená
jaga18
3. jún 2021

Pokiaľ je takéto dieťa v triede, mali by nielen pedagógovia, ale aj deti a ich rodičia absolvovať školenie o tejto diagnóze a ako sa k takémuto dieťaťu správať.
Diagnóza Aspergerov syndróm vôbec, ale vôbec nesúvisí s agresívnym správaním. Tieto deti agresívne nie sú. Maju problémy so sociálnym správaním, chápaním vzťahov, bežných situácií, nerozumejú narážkam, sarkazmu, nevedia, či si z nich robí druhý posmech... Agresiu môže vyvolať neadekvátne správanie sa k dieťaťu. K čomu by prísť nemuselo, keby deti vedeli, ako sa správať k takémuto dieťaťu.

vilma7
3. jún 2021

Áno pustila, bude tam jeho mamka a aj učiteľky.

akvi
3. jún 2021

@veronikavaneska rozumiem vasej obave a zaroven mi je velmi velmi smutno, ked taketo nieco citam. Mam dieta s AS. A ak vam to pomoze, tak vam trochu objasnim, preco take dieta moze byt agresivne. Tieto deti su totiz ovela viac vnimave na akekolvek podnety. To si dobre zapamatajte - na akekolvek. To, co nam ostatnym sa zda ako nepodstatny šum - napr. prechadza vlak, alebo hra hudba hlasnejsie, to je pre AS nieco take, ako ked by ste mali nenormalnu migrenu a niekto by vam pustil hlasnu hudbu a zasvietil reflektor do oci. Takto nejak to vnima AS. To moze byt napr. bezny ruch v triede cez prestavku, ked su deti hlucnejsie. AS to nezvlada, je to na neho proste prilis. Skoly casto netusia, ako s tym pracovat a ze takemuto dietatu casto staci len kutik, kde by sa vedelo utiahnut do ticha a prec od 30 revucich spoluziakov. Ked toto ale nie je umoznene, dieta sa zacne "branit" a brani sa casto tak, ze je agresivne voci ostatnym. A nielen hluk - napr. moj syn ked bol mensi, nezniesol vietor - dusil sa, akonahle zafukal silnejsi vietor do tvare. Su deti, ktore neznesu dotyk, alebo zapach/vonu. Aj moj syn si neda na seba nic, z coho co len trochu citit avivaz, alebo prasok na pranie. Nikdy by si na seba nedal sprchovaci gel - umyva sa neutralnym mydlom. Dalej rozne obsesie - napr. staci, ze ucitelka v skole zmeni nieco, co je zabehnute - presadi deti, alebo sa zmeni priebeh hodiny, vymenia sa zosity za ine..proste akakolvek zmena na tieto deti posobi tak, ze to nemusia zvladnut..A to som spomenula fakt len par veci, kazdy AS ich ma milion dalsich.. Mali by ste skor podporit tu mamku, co ide na ten vylet s dietatom, verte, ma to nesmierne tazke. Cim viac podpory a pochopenia, prijatia dostane taketo dieta, tym lepsie a nauci zvladat bezny zivot. Moj syn je uz takmer dospely a nepovedali by ste na neho, ze mal niekedy velky problem. V skole dostal prijatie, u nas v rodine tiez, naucili sme sa nim zit, on sa naucil zit v tomto svete, pre neho nie lahkom.. Ak by ale to prijatie nedostal, tak neviem veru.. Videli ste serial Monk? Monk je podla mna AS.. Je to tam sice vykreslene humorne, ale sranda to veru nie je..

diewcatqoo
3. jún 2021

Ano, dceru by som pustila. Pisem ti to ako matka, ktora ma dieta s aspergerom. Viac sa asi vyjadrovat nebudem, budem citat 🙂

katulienkax
3. jún 2021

@veronikavaneska ide s mamou bude nanho predpokladam dohliadat aby nedochadzalo k takym situaciam

katus226
3. jún 2021

Teraz mam normalne strach, ked pojde nas syncek s autizmom do skolky/skoly 😔 akoby nestacili tie pohľady dokonalych matiek s dokonalymi detmi u nas na ihrisku 😒 to ho este aj v kolektive budu obchadzat, akoby mal lepru?

hettinka
3. jún 2021

@veronikavaneska pokial viem, školské výlety sú teraz aj tak zakázané.

kleopatra114
3. jún 2021

@veronikavaneska v tom prípade asi treba riešiť asistenciu v škole , či robí všetko , čo má a nie je len na okrasu. Ono Zas tiež nie je v poriadku , aby boli ostatne deti napadane( slovne alebo hocijako inak) - hovorím sa predpokladu , že ho nesikanuju, neposmievaju alebo inak do neho nerypu.

veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
hettinka
3. jún 2021

@veronikavaneska teraz som to hľadala, ministerstvo výlety neodporúča.

“Školské výlety viacdňové – napriek možnosti konať viacdňové výlety podľa § 7 ods. 2 vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole ministerstvo školstva ich v tomto školskom roku neodporúča. V prípade ich konania sa škola riadi COVID – automatom, čo znamená, že okres, kde by boli žiaci ubytovaní, musí byť v stupni Monitoring, v I. stupni ostražitosti alebo v II. stupni ostražitosti. Výlety do zahraničia odporúčame neuskutočňovať.”

vilma7
3. jún 2021

@veronikavaneska ako to dovtedy kým nezabil spolužiačku si absolútne nik nevšimol že to dieťa má problém???

ankare
3. jún 2021

Dcérku pusti. Chlapec tam bude mat mamu, budú tam aj pedagógovia. Ak chceš byť kľudná, choď na výlet s nimi aj ty. Držím palce!

henka123123
3. jún 2021

Pustila by som ju..dieta s as sa moze agresivne spravat v triede v skole kde ma ine podnety pachy hluk atd..a inak vonku na vylete na vzduchu a bude tam mat svoju matku...aj pre tu matku to musi byt tazke ked vidi triedu plnu zdravych deti a len jej nezapada..nerobte jej to este tazsie ze poodhlasujete deti koli tomu...urcite ak by vedela ze si ho neustriehnu by ho nevzali... 🙂

petulda333
3. jún 2021

Ale ste sa do nej pustili... Keby nenapisala, ze to dieta ma dg, len je agresivne, tak by ste inak pisali. Ano, dieta by som sice pustila, ani by som nevahala, no chapem aj ju, ze sa boji. Zvlast, ak je chlapec agresivny. Syn v skolke tiez takeho dostal. Je starsi o rok a mlati ich vsetkych. Preraduju ho z jednej skolky do druhej, aj medzi triedami a je nevyspytatelny. Ci ma dg neviem, ale niesom nadsena, ze chodi so synom do triedy. Su tam 2t spolu a syn uz pouziva slovnik do pi, koko., atd. Vdaka fakt

akvi
3. jún 2021

@veronikavaneska ja vam rozumiem, viem, ze ste to nemysleli v zlom, vy si tiez branite svoje dieta. Skor je na zaplakanie to, ze v beznej skole nemaju deti s inymi potrebami absolutne zabezpecene vhodne podmienky. Ony za to tiez nemozu. Viem, ze je to neprijemna situacia, ale myslim si, ze ak pojde mama s nim na ten vylet, tak to bude ok. Aj ked tam tiez moze vzniknut milion situacii, ktore mozu byt problematicke. Mna by zaujimalo, ci napr. ucitelka pracovala s ostatnymi detmi na tom, aby dokazali pochopit, ako sa ten spoluziak citi. Skuste jej to navrhnut, pre deti to musi byt tiez narocne a verim, ze cim viac je ten chlapec agresivny, tym vacsi odpor maju k nemu ostatni. V nasej skole sme mali niekolko deti s inymi potrebami a ucitelka to zvladla skvele napr. tak, ze detom nasimulovala prostredie, ako to vnima ten iny spoluziak. Napr. mali den, ked boli akoze na vozicku a mali zvladat bezne veci po sediacky. A aj ine hendikepy, proste na sebe si skusili, ake to je.. Viem, ze pri AS to moze byt tazke nasimulovat, ale ak chlapec napr. neznasa hluk, tak da sa pustit velmi hlasno hudba detom a potom sa s nimi bavit o tom, ako sa pri tom citili, ci sa dokazali sustredit a pod.. Aj ucitelka by si mala nieco o AS nastudovat a nenechavat to len tak plynut a rieit len vzniknute problemy. Treba s tym pracovat..

makova333
3. jún 2021

@veronikavaneska podla posledneho prispevku niekde riadne zlyhala komunikacia. Ak ma dietatko nejaky problem, tak uz v zaciatkoch ma ucitel komunikovat s riaditelom, skolskym psychologom a specialnym pedagogom (ak je na skole). Zaznam ani kopa zaznamov problem neriesi, takze nerozumiem preco to triedna ucitelka/ucitel neriesil skor. Preco to muselo zajst az takto daleko. Dalej dieta prislo na skolu uz so spravou o AS alebo sa to zacalo riesit az ked bola "kopa zaznamov"? Rodicia nevedeli, ze dietatko ma nejaky problem? No posla mna absolutne nezvadnuta situacia/integracia dietatka. Co sa tyka tvojej otazky: Porozpravaj sa s maminkou dietatka, povedz, ze mas strach, ale ze by bolo fajn, keby aj jej syn v ramci moznosti absolvoval nejake utuzovanie kolektivu. Len teda, ze sa bojis, ako to budu zvladat deti/dietatko s AS navzajom. Ukaz jej, ze ju chapes, ocen, ze to musi mat tazke (co aj ma), ale aj ty si maminka, ktora sa boji o svoje dieta. Potom si nieco nastuduj o AS a so svojim dietatom si pozrite nejake videa - Dr. Sedibova mala pekne video na YT. Uvidis, ked budes vediet viac info o AS, nebudes sa bat pustit svoje dieta na vylet.

veronikazuko
3. jún 2021

Zabila??? Nemylíš si náhodou slová? Zabila a zbila?

panelacikova
3. jún 2021

@veronikavaneska ak ide asperger s mamou, tak by som pustila. jeho mama je tým pádom absolútne zaňho zodpovedná, za jeho správanie aj činy. čiže nemaj obavy, ona sama by si zavarila, keby si dieťa neustriehla....

zuzudrnda
3. jún 2021

@veronikavaneska odporucam dat, ak je tam s maminou chlapec. Dcere mozete vysvetlit, preco sa spoluziak chova niekedy inak a dcera ma skusenost, ze svet nie je cierno-biely a ze my ludia sme rozni a je dobre vediet spolu vychadzat, akceptovat sa. Zide sa aj do buducnosti.

veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
3. jún 2021

@veronikavaneska ono z praxe môžem potvrdiť, že deti s AS nezvyknú byť agresívne. iba vtedy, keď ich permanentne provokujú ostatné deti. vtedy niektoré tieto deti vedia vybuchnúť, to áno. ale nie sú vyvolávačmi konfliktov, naopak, chcú mať svätý pokoj a kľud. čiže trošku by som sa na tú triedu pozrela kritickým pohľadom, či naozaj sú v triede samí anjelici a iba jeden "diabol - s AS"???? tiež pracujem s takými deťmi a vidím, že sú často provokované a jeden teda aj vybuchuje následne. čiže k výletu: keďže AS tam ide aj s mamou, nepredpokladám, že ostatné deti si dovolia provokácie. čiže predpokladám relatívne pokojný výlet

bosorka2302
Autor odpoveď zmazal
mogaa
3. jún 2021

@veronikavaneska je to integrované dieťa, je súčasťou triedy, čiže má rovnaké právo ísť na výlet ako ostatné deti....Ak ide s rodičom, nevidím v tom najmenší problém.....

veronikavaneska
autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
3. jún 2021

@vilma7 nemusel si to nik vsimnut, ani rodicia. Aspereger nie je diagnoza, ktoru odhali nejaky jeden incident, je to velmi komplexna vec a aj diagnostika u odbornika je niekedy na poriadne dlhy cas. Tieto deti maju milion roznych prejavov, mozu sa zdat len neposednejsie, neposlusnejsie, alebo naopak, utiahnutejsie, introvertne, nekomunkativne. Neexistuju dvaja rovnaki Aspergeri. Preto je velmi tazke to diagnostikovat. Ak rodicia nemaju vobec povedomie o tejto diagnoze, vobec nic si nemusia vsimnut, iba to, ze ich dieta je trochu ine, ako standard a neprikladaju tomu vahu, lebo su to vacsinou take "blbiny".. Az nastupom do skloly sa castokrat naplno prejavia, pretoze doma clovek eliminuje veci, ktore "vadia". Ked viem, ze dieta neznasa nohavice na zips, tak neriesim, obleciem na gumu.. (nas pripad..) Ked viem, ze dieta chyta hysak, ked ho k stolu chcem usadit na ine miesto, ako na "jeho", tak to proste nerobim, bude sediet na svojom.. Neviem, ci sa chapeme - proste to fakt moze vyzerat len ako "narocne" decko. Az v skole sa casto zacnu diat veci, lebo nik neeliminuje tu zataz a pribuda nova..