icon

Vajičko verzus perinka pri odchode z pôrodnice

monyg
21. jún 2016

Milé mamičky chcela by som vedieť váš názor ako z pôrodnice domov vajičko alebo perinka.Mam to 3km,a termin pôrodu polovicu júla. Ja osobne by som radšej perinku kôli teplote a stabilite telička je krehké a nestabilne a vo vajičku sa mi to zda také voľne nepohodlne ale vyhlaška vraví niečo iné nuž neviem.Ďakujem Monika

huahua
22. jún 2016

@evittam Viem, že dieťa ti nemusia vydať pokiaľ chceš odísť skôr než na ten štvrtý deň. Teda, ty môžeš, ale dieťa nie. To som zažila na vlastné oči, mama si odišla na druhý deň po pôrode, ale detská lekárka dieťa nepustila, tak jej povedala, že sa poň vráti a normálne odišla.

evittam
22. jún 2016

@huahua No možno u vás - u nás to funguje inak. Sesternica chcela ísť domov na 3.deň po pôrode a aj išla - podpísala papiere a dovidenia. 😉 Je to tvoje rozhodnutie, tvoj život, tvoje dieťa a nikto nemá právo ti niečo "nedovoliť" a tým duplom nejaká pediatrička v nejakej pôrodnici..... 😉 Akože čo ťa zažaluje, že si odišla s vlastným dieťaťom domov alebo čo?

yanielka
22. jún 2016

vzdy ma byt dieta vo vajicku, ak sa vezie autom vzdy! aj keby revalo na raty.....nasa znama isla z porodnice a nemala dieta vo vajicku, ale v perinke vo vanicke, na krizovatke im nedalo prednost jedno auto a narazilo do nich.....dieta vypadlo na zem, nastastie sa malemu nic vazne nestalo, ale tie stresy, vysetrenia, jeho mamina z toho stratila mlieko......

janifer
22. jún 2016

My sme cele leto perinku nepouzivali preboha. Aj dojcila som len bez perinky ved by sa mi udusil, v byte sme mali 30stupnov. Len pod hlavickh som mu dala plienku. Max.nejaku decku, plienku na zakrytie do tej autosedacky. Urcite autosedacku alebo napeso v kociku. A dufam ze nebudes davat cez budku kocara plienku nebodaj deku, aby malo dieta akoze chladok. Daj si tam v lete teplomer, kolko je v tej budke na slnku stupnov. S novorodencom sa chodi najlepsie po chladkh vonku.

majka99999
22. jún 2016

Dufam, ze to malinke v 30 stupnoch nedas do fusaku, lebo aj to som videla, moj 2-mesacny syn body kratky rukav a ponozky, oproti nam dieta zababusene ako na 0 stupnov, hlavne, ze mamicka mala mini saty na ramienkach a zabky...
Prvy je junovy, isli sme s kocikom pesi, kedze to mam pesi do 10 minut od nemocnice. Oktobrovca sme viezli pekne vo vajicku, kedze fukalo a bolo sychravo - autom tak 2 minuty aj s parkovanim.

huahua
22. jún 2016

@evittam Neviem, tu lekárka argumentovala tým, že dieťa nemá spravené všetky vyšetrenia, na ten štvrtý deň sa tu robí sono obličiek, že bez toho mu nenapíše prepúšťaciu správu... ale je pravda, že tá pani bola Rómka, ale zas neviem, že keby som sa ja na druhý deň zdvihla, že beriem dieťa a odchádzam, že či by mi ho pustila.

huahua
22. jún 2016

@yanielka To ako fyzicky napchala dieťa v perinke do autosedačky? 😲 Veď perinka drží dieťatko rovno a vajíčko je do oblúčika, či nie?

anuskaaprazko
22. jún 2016

@huahua do vanicky nie do vajicka 🙂

anuskaaprazko
22. jún 2016

@monyg ako sa moze niekto toto v dnesnej dobe spytat? Jeminecku na jednej strane pises krehke telicko atd. a chces ho viezt bez autosedacky? Ani 5 metrov by som tak nesla!!!

blacklady
22. jún 2016

@janickacrazy @jasminet tiez mam pocit, ze niektore, hoci travia hodiny na nete (MK) by potrebovali trosku nastudovat "navod na pouzitie dietata", dieta ma mat o 1 vrstvu viac, ako dospely, hoci ten nas sa spoti aj ked je obleceny rovnako, ako ja, vzdy som ho na vychadzke kontrolovala, ci nie je studeny/spoteny, podla potreby ho prikryla, odokryla... niektorym fakt chyba zdravy sedliacky rozum...

huahua
22. jún 2016

@anuskaaprazko @yanielka jaj, zle som prečítala.

evittam
22. jún 2016

@huahua No neviem ako to už mám napísať - je to tvoje dieťa alebo dieťa tej lekárky - tebe nemá kto čo "púšťať" alebo nie.......to je všetko. Teda aspoň u mňa by s týmto nikto nepochodil. A keď už ide o nejaké vyšetrenia - tie sa dajú spraviť aj dochádzaním - teda ak by som chcela ísť napríklad skôr domov z pôrodnice. Mne ide len o to, že tu bolo napísané, že dieťa bez autosedačky a podobne nepustia z pôrodnice.... 😉

zuna89
22. jún 2016

@evittam ono fakt majú pôrodnice tento predpis, sesternica robí na novorodeneckom a som sa jej teraz pýtala ako to vlastne je. ak chceš odísť z pôrodnice autom bez vajíčka, nesmú ťa pustiť. čo urobíš? zavoláš políciu, že ti nechcú dať dieťa, ale keď polícia príde prúser máš ty. vraj ti ho nedajú, lebo ho chceš ohroziť na živote
a takisto zo zákona musí byť dieťa v nemocnici minimálne 3x24h po pôrode, na reverz môžu pustiť iba matku, dieťa nie

evittam
22. jún 2016

@zuna89 Pozri sa, a ak mám vajíčko v aute pred pôrodnicou alebo na parkovisku? Kto ma donúti ho doniesť im ho hore ukázať - nikto a kto sa pôjde presvedčiť - no nech sa páči. A na reverz ťa pustia kedy len chceš a musia aj dieťa - je to tvoje dieťa a bodka.

evittam
22. jún 2016

@zuna89 Áno a viem o tom, že nemocnica je povinná nahlásiť ak matka odíde či už s dieťaťom alebo bez neho skôr než to odporučí zdravotnícky personál a viem presne prečo sa takéto niečo dalo do zákona. 😉 Ja len chcem poukázať na to, že je to len o buzerácii zdravej matky a dieťaťa a nemá za mňa kto a prečo rozhodovať o mne a mojom dieťati - a sociálka nech si ma príde kľudne skontrolovať. Ja som napríklad v pôrodnici odmietla dať malú "pod svetlo" kvôli podozreniu na žltačku - mala len zvýšené hodnoty, do rána bola v poriadku -a to ti poviem sa tam inak zdravotné sestry-hlavne staršie ročníky rozčulovali a čudovali ako si to len ja "obyčajná a nebodaj nevzdelaná" matka môžem dovoliť takto oponovať nebodaj im a ešte aj pediatričke.... 😉

sardinka335
22. jún 2016

@evittam ved nejdem sa hádat, mozno v Ziline (od kial si ) sa mozeš zobrat a odísť ale tu v BA RUžinovskej porodnici ti dieta skor ako na 4 den nedaju a basta...mozeš odist ale sama. Holt...ešte kamoška sa vypýtala nakolko jej muz je lekár ze 5ty den tam nebudu - dietatu stale neprestavala zltačka, takze veru kludne by som verila ze dieta nedaju. Sama som na vlasnte uši počula ako primarka na šestonedelí povedala mamičke vo vedlajšej izbe (teplo, leto, všetko pootvarane) ze ,,mamé vam dieta zobrat na novorodenecke? ,, takym blbym tonom akoby matka nechcela spolupracovať alebo nesuhlasila s niečím. Samozrejme vela je tam buzeracia to suhlasim.

čo sa otazky tyka jednoznačne som za vajičko - chrani dieta najlepšie. S prvým dieťaťom sme išli z porodnice ešte vo vaničke z kočíka - vtedy ,,vajca,, povinne neboli v roku 2006 a teda havarku si ani nechcem predstaviť a nejaky silnejší naraz - šak by dieta lietalo ako tenisak v tom aute...

monikaparson
22. jún 2016

Vajíčka je povinnosť, rsp. mať dieťa v sedačke, čím vajíčko pre takéhoto drobca je. V perinke sa tam aj tak nezmestí , tiež sme chceli dať tak. 😀

evittam
22. jún 2016

@sardinka335 Tak veď je rozdiel ak má dieťa nejaké problémy - ako ty píšeš malo silnú žltačku - tak naozaj nebudem taká sprostá, že sa budem "hrabať" domov - to je jasné. A ja som ani nešla - pekne sme počkali kým nás pustia. Len mi príde trošku smiešne to, že zdravú matku so zdravým dieťaťom niekam akože cudzí ľudia "nepustia" to je všetko..... 😉 . U nás pustia na 3.deň ak podpíšeš reverz. Inak po prirodzenom pôrode na 4.deň a po CR na 5.

evittam
22. jún 2016

@monikaparson No mne sa v perinke zmestila do vajíčka - úplne v pohode. 😉

huahua
22. jún 2016

@evittam
@zuna89
To vážne? Ako chápem, keď zo zdravotného hľadiska nepustia, ale aby kontrolovali v čom dieťa odchádza... Veď im môžeš povedať, že vonku ťa čaká muž s kočíkom, lebo auto nemáte a aj tak si urobíš po svojom, či ešte aj to pôjdu skontrolovať?

monikaparson
22. jún 2016

@evittam ja som ju vyslovene neskúšala, nevedela som si to predstaviť ako by som tam pozapínala a bez to bolo isto lepšie, aj tak bolo teplo ako prasa.

evittam
22. jún 2016

@huahua Veď ja tvrdím to isté......Nás teda nijak nekontrolovali.... 😉

evittam
22. jún 2016

@monikaparson No ja mám zimné deti, takže v pohode. 😉

zuna89
22. jún 2016

@huahua
@evittam veď ja netvrdím, že je to tak správne, morálne... ja som si to len overila priamo u osoby čo s tým denno-denno robí a povedala, že je to skrátka tak.

sense
22. jún 2016

My sme mali sleeper vanicka z kocika certifikovana na prevoz v aute....apropo vajicko je bezpecnejsiw ako perinka a ked jednu z tych lepsich plus novorodenecku vlozku tak urcite je dieta g bezpeci a ani nie je pokrivene...apropo perinku sme vobec nevyuzivali

janickacrazy
22. jún 2016

@zuna89 u nás v PB je to tak tiež, že nepustia dieťa domov bez vajíčka, akože neskúšala som ich dráždiť, že idem bez neho, takže fakt neviem, čo by urobili, keby niekto napr. chcel ísť peši, ak býva blízko nemocnice, ale mám známu, ktorá si ani vajíčko nekupovala, lebo auto nemali, no lenže nakoniec sa dieťa narodilo predčasne a odviezli ho do Blavy a tak si musela vajíčko kúpiť, lebo ho nemala ako odviezť domov do PB

sisaka
22. jún 2016

@maxiva pises, ze este aj starsia dcera sa musi priputat,hoci sedi aj vzadu a to ma trinast!! A to je nieco ako nadstandartne, ze sa 13 rocne dieta musi priputat? Moja 17 rocna dcera sa priputava a ked veziem napriklad kolegyne, tak aj 40 rocne sa priputavaju, odkedy som odisla zo Slovenska este som neviezla cloveka, ktory by sa nepriputal na prednom, ci zadnom sedadle. Priputanie sa v aute je povinne a musi tak robit kazdy clovek bez ohladu na vek, pre mna je to automatika, sadnem do auta priputam sa a ak veziem osoby mladsie ako 16 rokov tak sa ubezpecim, ze su zapnute. I ked matka sa vo mne nezaprie a ked som viezla dcerine kamosky 17, 18 rocne, tak som sa ich pytala ci su pozapinane, tie len oci prevracali, ze ci su babatka, ze nevedia, co maju robit 😀

sisaka
22. jún 2016

ako tu uz niektore baby pisali, aj ja zijem v zahranici a je sucastou predpisov nemocnice, ze pri prepustani novorodenca sestra skontroluje, ci je sedacka vhodna pre dieta a ci je dieta v nej spravne priputane. Rozum mi zastava nad tym, ze v dnesnej dobe este niekto uvazuje drzat za jazdy dieta na rukach 😕

maxiva
22. jún 2016

@sisaka nie pre nas to neni nic extra to priputanie.ty si to zle pochoppila....vsetci,ktorych veziem sa musia priputat..ja na bezpecnost dbam 🙄

sisaka
22. jún 2016

@maxiva vyznelo to,ze dokonca aj 13 rocna sa priputava 😉