icon

Vajičko verzus perinka pri odchode z pôrodnice

monyg
21. jún 2016

Milé mamičky chcela by som vedieť váš názor ako z pôrodnice domov vajičko alebo perinka.Mam to 3km,a termin pôrodu polovicu júla. Ja osobne by som radšej perinku kôli teplote a stabilite telička je krehké a nestabilne a vo vajičku sa mi to zda také voľne nepohodlne ale vyhlaška vraví niečo iné nuž neviem.Ďakujem Monika

maxiva
22. jún 2016

@sisaka tak mozno ja som to zle podala.myslela som to akoze ona nevie,ci babätko priputat a ja ani neuvazujem,ze sa dcera vzadu nepriputa....

katrinka8
23. jún 2016

@jasminet - trochu off topic som, ale na margo toho obliekania, mojej dcérky spolužiačka v škôlke chodila v kožušinových topánkach, pančuchách, rifliach, fliske a zimnej bunde s hrubou zimnou čiapkou pred cca mesiacom, keď sme my tu mali 18 stupňov. Rifle a flisku mala aj predvčerom, keď vonku bolo ráno 20 (do škôlky chodí vtedy, keď aj my v krátkych rukávoch a holé nohy, čiže nejde, keď je vonku 12 stupňov)

radlinka
23. jún 2016

@monyg pokial si ju domov ponesies na rukach, tak mozes v perinke. Pripadne do kocika.. Do auta jedine v autosedacke, reps. ako hovoria tomu 'vajicko' ..
Tento isty problem som riesila min. rok a uz v tych horucavach sme vsetci skapinali...a to boli 40C a viac a deti balili stale do periniek. Perinku som odlozila, aby sa telicko zbytocne nesparilo... v takych teplotach netreba obliekat, staci bodynko alebo overal a prikryt plienkou. Netreba zbytocne vrstvit a babusit dieta, lebo si privolate len potnicky a potom to bude omnoho horsie.

bluff
23. jún 2016

to naozaj takato otazka? ze v perinke 😒 😅 😲

monyg
autor
27. jún 2016

@bluff ? prečo?

monyg
autor
27. jún 2016

@terezka1947 Ďakujem za príspevok maš pravdu za otazky ma tu skoro zlinčovali,je to moje druhe babo ale mam 10r rozdiel a ano mam obavi nemala som babo dlho v ruke a je prirodzene že sa bojim.Pri prvom neboli vajička iba stara klasika vanička z kočika a preto taka otazka aj tak dakujem za odpovede prijala som všetko čo mi odpovedali.A pre ostatne ja som nepisala že babätko zabalim do fusaka mala som namysli tenku perinku nie hrubu a ano vo vajičku už chapem došlo mi to.

zubrienka1
27. jún 2016

@monyg pred desiatimi rokmi neboli vajíčka? To sa mi nezdá.... ja nám 9 ročnú babu a vajíčka dom registrovala dávno predtým. ..

elise
27. jún 2016

@zubrienka1 mam 10 r syna, este len zacali byt sedacky povinne. Ja som syna mala vo vanicke z kocara na kolenavh az cca pol roka po tom bolo zakonom stanofene v aute vajicko alebo certifikovana vanicka.

zubrienka1
27. jún 2016

@elise tak sranda, ze za jeden rok sa toho toľko zmenilo... pri tej prvej to už bolo povinné, mala dom pocit, že je to tak odjakživa 😀

elise
27. jún 2016

@zubrienka1 to je dobre ze sa zmenilo, myslim k lepsiemu, deti nedovoim bez sadacky odviest ani par metrov.

zubrienka1
27. jún 2016

@elise ved ani ja, ani meter bez autosedacky. Mne je až zle, keď vidím, že sú deti len tak voľne pohodlné v aute. Raz som videla ako matka, ktorá šoférovala mala malé dieťatko na kolenách😞

zubrienka1
27. jún 2016

Pohodlné = pohodené

medovka14
27. jún 2016

@zubrienka1 ja sa priznám, že neviem od kedy sú autosedacky presne povinné, dcéra má 10,5 a už z pôrodnice išla vo vajíčku domov, cize určite boli už vtedy, ale či povinné, neviem... Inak absolútne súhlasím, nepochopím nikdy, ako môžu jazdiť rodicia bez toho.. Baby sa mi určitý čas odopinali, tak som im pustila na YouTube vide, čo sa môže stať (viacero krajín malo rôzne kampane na autosedacky, na pásy atd) a odvtedy sa neodopinaju vôbec.

gabusik
27. jún 2016

Nečítala som všetky príspevky, ale asi budem jediná, prvorodená dcéra bude mať zajtra 6 rokov, 6 dní po narodení sme išli domov s váhou 2400g a 46cm v perinke v aute síce aj s vajíčkom, ale nakoniec sme ju tam nedali lebo bola taká drubnučká a vajíčko veľké, že jej tie pásy vôbec nedržali. Nemocnicu máme cca 2 km od domu. Druhorodená sa viezla z pôrodnice vo vajíčku cca 60 km, ale to už by som neriskovala a je pravda, že som už bola "skúsená" matka a vedela som dieťa správne zapnúť vo vajíčku. A teraz ma všetky ukameňujte 😝

monyg
autor
27. jún 2016

@zubrienka1 no veru neviem či boli ale ja som nemala v tom čase som nemusela mať každu vychytavku čo leti dnes je ina doba a ani teraz nepoletim kupiť raketu len preto že ju ma par ludi.

katrin21
27. jún 2016

dieta vies dat do vajicka aj v perinke.. keby uz o to islo..staci vyskusat.....ale myslim, ze v juli bude stacit tensia dečka.... aj ked je teplo, babatko nema termoregulaciu a kludne moze byt len 20st, aj to niekedy byva a to je pre novorodenca malo a znesie perinku.... alebo deku....
predavaju specialne decky do vajicka, aj my sme taku mali z Lidla....

ale tiez si myslim, ze dieta prezije aj bez vajicka.. aj tak je v nom skrutene a nepohodlne. nasa mala 2400g a 47cm a bola v nom strasne zaborena , aj ked mala novorod. vlozku...
Prvu dceru som viezla z porodnice na rukach 50km a cez horu ( MT-PD) .. a tu sme..... veru malinke vajicka moc este neboli, to prislo az potom... mali sme az tu vacsiu autosedacku..
takze nejake 3km pri opatrnej jazde sa daju zvladnut....

myjusiatko
27. jún 2016

Tak ked su mamy schopne tehotne jazdit bez pasu, tak co by nesli aj z porodnice s dietatom v rukach, sak su to len 2km...

https://www.youtube.com/watch?v=jXVD6mKg-rE
zuzanaete
27. jún 2016

@katrin21 Mozem akokolvek jazdit opatrne, ale soferovanie ostatnych neovplyvnim. Takze aj trasa 3 km je len relativne kratka, co sa tyka bezpecnosti. Jednoznacne vajicko alebo certifikovana vanicka.

katrin21
27. jún 2016

@zuzanaete ja ta chapem, ale to bolo vzdy... aj ked su dnes rychlejsie auta.. a zase ak je to po meste, tam sa vacsinou jazdi pomaly medzi krizovatkami.... takze.... tam velmi nic take hrozne nehrozi....
My vsetci sme vyrastli bez autosedaciek, hrali sme sa na kovovych preliezkach, ktore su dnes zakazane, jazdili sme bez prilby na bicykloch , ako to ze zijeme?? ja si pamatam, ze som ako dieta permanentne stala v aute medzi sedadlami tam... idealne miesto an preletenie cez predne okno, keby nieco.. hold, ale clovek nema myslite na zle veci, lebo si ich privola.. Ked veris, ze si v bezpeci, tak si v bezpeci... to mi ver...

katrin21
27. jún 2016

@myjusiatko tehotna, aj nema specialny pas tak je vhodnejsie, aby bola nepriputana, hlavne ak soferuje a drzi sa volantu..... pas moze zabit pri trhnuti babatko, poskodit placentu,hlavne ak je na prednej stene maternice.. to vies?
Prave minuly tyzden bola v TV baba, ktora prezila nehodu s babatkom v bruchu len vdaka tomu, ze bola nepripustana... keby bola priputana, dieta je mrtve. to jej povedali.....
ona mala zlomenu tusim chrbticu, operovali ju, dieta zachranili, vydrzalo pekne do porodu este v brusku....

myjusiatko
27. jún 2016

@katrin21 toto napises len do momentu, kym nie si ucastnikom. Ale su to vase zivoty, vase deti.

A k tomu pasu. Si myslis, ze bez pasu prezijes s vacsou sancou? Nez s pasom bez tehotenskeho pasu?
V kazdom pripade ja bezpecnostny pas pre tehotne mam. Z bazaru za 14 eur...

katrin21
27. jún 2016

@myjusiatko ja mam autosedacku, ako vidis na foto.. pisem, co boloo kedysi a tu sme...

myjusiatko
27. jún 2016

@katrin21 ano, kedysi boli rozne veci, ale nepochopim, ze v dobe, kedy mozes zabezpecit sebe a svojej rodine vyssiu bezpecnost, vobec niekto moze uvazovat nad tym, ze dieta v aute nepriputa.To nie je hrdina, to je debil.

myjusiatko
27. jún 2016

Odhliadnuc od toho, ze porusujes zakon.

zita19
27. jún 2016

Aky problem je dat dietaku pri odchode z porodnice dupacky a poriadne ho priputat vo vajicku? Tu chvilu vydrzi aj bez perinky bez ujmy na zdravi. Skor v perinke mu hrozi ovela viac ovela horsich veci.
Nechapem aka moze byt v tomto dilema. Vsak bezpecnost je na prvom mieste, vsetko ostatne je podruzne.

alexska
27. jún 2016

@katrin21 porovnavat komunizmus tazky s par autami s dnesniu dobou je ale ze uuplne ujete tvz.. 😝 kedysi nebolo tolko aut a taka prmavka ako dnes,si predstav ze aj do juhoslavie sla uz teraz šžr sesterka nepriputana ako 10r v aute starej skodovke a jeeje vsetci prezili,to vobec nemoze rovnat s dnesnou dobou lebo ty mozes jazdit opatrne a nekay debil ta zabije a verit ze anio dobre dojdem je super ale vies nokdy nevies...a ja sa nepovazujem za pancierovanu mimozemstanku..jasne ze radsej necham par minut poskrucane dieta v autosedacke tomu urcenej ako nepriputane v neakej perinke drziac hoi na rukach...apropo vyznam perinky doteraz ja nechapem ,moje 2 deti nevedia co je perinka od narodenia maju 7 a 4 😉

zuzanaete
27. jún 2016

@katrin21 Hej, kedysi bolo kedysi. Prezili sme. Nastastie. Ale bolo ovela menej aut na ceste a tym aj statisticky mensia sanca na nehodu. Vodici nejazdili tak rychlo, lebo sa s tymi autami ani tak divoko nedalo jazdit. Som rada, ze sa bezpecnost v mnohych oblastiach zvysuje a stava sa pravidlom. Predavaju kopec veci, co realne dieta nepotrebuje. Prezili sme bez nich kedysi, prezije dieta aj dnes (napr. prebalovaci pult, je to komfortnejsie pre rodicov, ale nie vyslovene nutne), ale autosedacka patri do kategorie nutne.

zita19
27. jún 2016

@katrin21 prezili sme, lebo sme mali stastie. Kolko deti sa zabilo pri nevinnych autohavariach, lebo lietali po aute ako neriadena strela?
Takym, ktori vykladaju bachorky o tom, co (ne)bolo a prezili sme by som odporucala pozriet videa z narazovych testov. Aj v 50-tke pri naraze je nepriputane dieta vymrstene smerom dopredu bez sance na akukolvek zachranu. V lepsom pripade skonci len z tazkymi zraneniami. Potom prestanu trepat co bolo a co nebolo a ze bolo dobre aj tak. Chvalabohu doba, veda a technika pokrocili a uz tu mame zabezpecovacie zariadenia, ktore zachranili a este zachrania vela zivotov. Nie vsetky, ale o hodne viac ako pred 30 rokmi. A pre tych, ktori nie su schopni pouzivat hlavu na rozmyslenie je tu zakonna povinnost pouzivat predpisane zabezpecovacie prostriedky. Pre mudreho staci vlastny rozum, hlupakovi to musi nariadit zakon. A na tych co im ani zakon nic nehovori ja nemam ani adekvatny vyraz.

katrin21
27. jún 2016

@alexska perinka ma taky vyznam, ze dieta sa v nej vie SPRAVNE uvolnit ( ruky a nohy), lebo je ma makkom, ma pokrcene nozicky( pri spravnom zavinutí) a tym sa mu nezvysuje svalove napatie napriklad.... lebo dieta sa nema sponovat, natahovat, nemaju mu volne visiet ruky a nohy.... ak ma skyty nabeh na hypertonus, alebo naopak hypotonus, tak nosenie bez perinky ho zhorsi......
tak isto sa s dietatom lepsie manipuluje a je mensie riziko vzniku chorob chrbtice ako je skolioza a pod.. lebo dieta ma pekne hlavicku a telo v jednnej osi.. kdezto poskrucane bez perinky toto nie je zabezpecene na rukach.....
taktiez v paperovej perinke dieta nevylezi hlavicku a vies ho v zavinovacke polohovat na spanie na boku kludne aj do 4 mesiacov, aj ked mu trcia nozicky, ktore prekryjes...

je toho vela, ale teda hlavny vyznam je neurologicky... bezpecny vyvoj dietata...

citaj.. jedna mudra kniha.. napisala rehabilitacnou sestrou a lekarkou..