Váš názor na capnutie po zadku
Zdravim Vas,mamicky.Dostane Vase dieta vo veku okolo 2,3 rokov aj po zadku?Ja totiz sa snazim vychovavat,vysvetlovat,aj dodrziavat,cim pohrozim,aj pouzit doraznejsi hlas a respekt ziadny.Este naschvaly...Vsetci do mna hucia,ze bez vychovnej po zadku to nepojde,no problem je v tom,ze ja to nedokazem...Skusila som dat uz po zadku,ale citila som sa strasne...Zas viem,ze hranice byt musia aj zvladnuta vychova...Ako to mate s tymto vy,alebo mali ste?
@marca12 pre mňa ani pre Teba nono dohováranie nie je, pre tú matku to zrejmé dohováranie bolo bohužiaľ. A extrém? Takých je čoraz viac, stačí si pozrieť správy 15 ročne decko takmer zabilo celú rodinu. Jasné sú to extrémne situácie, ale netreba pred nimi zatvára oči. Peknú sobotu prajem 😊
@katkati tu sa rozoberá téma vychovne capnutie po zadku a nie bitie dieťaťa ci neviem aké extrémy. Staré zlaté pravidlo "Ohybaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko. Keď ja budem Jano, neohnes ma mamo" stále platí. Sú situácie, keď dohovaranie naozaj nepomôže a dieťa skúša hranice a treba mu ukázať, potiaľ môžeš, ďalej nie! Áno, sú mamičky, čo dieťa doslova prosikaju, aby to a to nerobilo a dieťa just! A nič, žiadna odozva zo strany rodiča alebo len slabé to sa nesmie a žiadne závery. Potom sa sťažujú, že nezvládajú svoje deti. Co ma potom robiť učiteľ, keď ma v triede 20 takýchto deti?! Má sa z nich zblaznit? Deti musia mať hranice, aj psychológovia tvrdia, že keď majú hranice, sú oveľa pokojnejšie, lebo cítia istotu.
@dorotik aj ja ti poviem ako som sa cítila. Viem že som dostala veľa krát, ale teda si nepamätám na nič. Pre mňa napríklad bol oveľa horší a zraňujútejší krik alebo ticho. Tak a koľko matiek vychováva krikom a tým, že dieťa zavrú do izby a nerozprávajú sa s ním? Veľa a to napríklad u mňa osobne pôsobilo ako psychické týranie. Tak prosím nepaušalizuj, každé dieťa je iné a to čo mrzelo teba, nemusí mrzieť iného a podobne. Žiadny rodič nemôže tvrdiť, že toto je to čo musíš robiť a toto nesmieš robiť. Každé dieťa je iné, má inú osobnosť a iné pocity.
Oj podostaval na rit, ale odkedy je mladsi na svete, zoberiem oblubenu hracku, a poslem do kuta. Tak sa pogadze o zem, kope do steny a potom, ked sa ukludni a ospravedlni braskovi, tak je dobre. Ale on nepocuva ani vonku. To ked ideme my, hned vedia vsetci stale uteka, aj cez cestu skrikla som po nom, nech stoji, ze ide auto ale nic ani obraz ani zvuk. Uz som myslela, ze je po nom😡 a v tom amoku dostal ale 5 po riti. Triasla som sa od strachu jak osyka nevedela som ci mam pustit kocar a utekat alebo co. Kricala som po nom a on nic. Ze papa mama mam ta v pazi
@heleninamama podobne, verím, že nezlyham ani pri treťom a bude aj z neho slušný človek
@777januska777 Veď ale presne to isté som aj napisala. Pýtala som sa, ktorý rodič vie s istotou povedať, ako jeho dieťa tieto veci prežíva a aky majú efekt. Niektorého dieťata sa to nedotkne, niektoré z toho bude mať traumu do konca života a ani o tom nemusíme vedieť. Preto je asi ideálne to ani neskusat. Súhlasím, ani krik a ani tichá domácnosť nie sú riešením. Toto všetko vnímam iba ako prejavy zlyhania, únavy, neschopnosti porozumieť dieťaťu. Je to normálne a ľudské ale podľa mňa by to človek mal v rámci možností eliminovať 🙂.
@majulino u mňa sa osvedčilo nastavenie hraníc a ich dodržiavanie. Stojí to síce veľa trpezlivosti, kým je dieťa malé, ake akonáhle pochopí, že čo rodič povie, to platí, prestane skúšať. Napríklad, keď bolo dieťa malé vždy večer upratalo hračky. Najprv skúšalo vymýšľať ale keď zistilo, že nepovolím, bez odvravania uoratovalo. Máme krásny vzťah a poslúcha fakt na slovo. Ani scény nikdy nerobilo, lebo vedelo že to na mňa nezaberá.
Síce som si vypočula kritiku od svokry, že príliš skoro začínam vychovávať, podľa nej do 3 rokov netreba dieťaťu nič zakazovať. Ale teraz uzná že som mala pravdu.
Nepamätám či ma naši capli po zadku ale verím že áno..teda možno skôr dúfam že áno lebo som bola občas dosť hrozne decko... Roky (skoro do 18-tky?) Som mala na ruke jazvu z toho čo som si strhla na ruku horúcu žehličku ... Bola by som miliónkrát spokojnejšie keby mi dali po zadku aby som vedela že sa to nerobí než to mať celé roky na ruke (s tou rukou mám asi aj kvôli tomu problemy, predsa taká stará žehlička v tej dobe nevažila malo)..ale zas je to pre mňa spomienka aké takže to so mnou rodičia občas mali .. doslova ich zbožňujem oboch a nevymenila by som ich... Brať bol ešte horší ale nie z výchovy ale z toho do akej partie sa v puberte dostal a vtedy dostal aj iné bitky ale sám uz vie že zaslúžene a s rodičmi sa skvelý vzťah...či synovi capnem niekedy neviem ani nepoviem že určite nikdy nie .. ak by skončil v partii ako bol môj brat že by mohol skončiť aj v base tak facku na "nápravu karmy" by určite dostal
@angel993 aj u nas to tak funguje. Tiez som zacinala odmalicka. U nas to boli skor ine situacie, napr. ked bol s inymi detmi, tak sa stalo, ze vybehli na cestu, lebo ak tamten moze preco nie ja. Vacsinou som zistila, ze rodicia vychovavaju prilis benevolentne, respektive tak, ze doslova stoja dietatu za ritou a drzia ho za ruku takmer do dospelosti. Ja vediem deti k samostatnosti.
Ahoj necitam celu diskusiu, vzdy tu budes mat pre a proti. Nie som za telesne tresty, fakt zalezi od povahy a hlavne trpezlivosti a zdraveho nadhladu rodica. Urcite tu bude mozno aj v tejto diskusii ze dieťa si na " bitku" casom zvykne, a potom je agresívne všade.
No ja poznám deti, ktoré nemali ziadne zabrany, ziadna vychovna, ani nic, ved mu dohovarame alebo aj nie, potom prisli do kolektivu a kopali ostatnych, hryzli, fackovali...... takze aj tento nazor je o tom ako vychovat vedome dieta TYRANA.
Niekedy su deti su az priveľmi chranene rodicmi..... A casto mi je do placu ked sa im ublizuje....
Nie som na to hrda ale nasej dvojrocnej obcas po zadku dam, vacsinou je to jedna a ta ista situacia a to ze sme niekde, kde nemoze volne pobehovat a ja zrovna nieco s niekym riesim (napr. v obchode kde by nieco zhodila , na stavbe kde je to nebezpecne, na parkovisku a pod.) A preto ju mam na rukach, lenze ona behat chce, reve a vzpiera sa na rukach. Vtedy jej jednu capnem po zadku a teda ma to okamzity ucinok, prestane. Mam z toho vzdy vycitky aby potom neskor ona nebola agresivna voci mensim detom alebo co, no dohovaranie v tychto situaciach nepomaha.
Ja len napíšem, že je blbosť, že ak to dieťa vidí doma, myslí si, že inde bitka zaberie. Véd ono dostane od rodiča, to nie je to iste, ako keď sa mlatia kamaráti. Porovnáva sa tu neporovnateľne. Ja som od našich občas dostala, nie varechou, ani remenom, ale klasický. A nikdy by ma nenapadlo povedať si, že "jeeej takto sa riešia problémy predsa, tak aj ja idem niekoho z mlátiť". Véd je to rodič, ktorý má vychováva a ja som nebola žiadne konfliktne dieťa. Ale ako mala som dosť hryzla segru, tak čo mali robiť? Mam dvojročného syna a on dobre vie, čo smie a co nie. A robí občas naschvál.Ako dieťa chce všetko skúsiť... Tiež sa mi asi 2x vytrhol z ruky a utekal cez cestu. Som si ho pred seba postavila, aby mi videl do očí a vysvetľovala, že tadiaľ chodia auta, že ho môže zraziť a podobne. Keď to spraviť tretíkrát, tak som mu priamo na ulici šupka po zadku. Od vtedy sa zdraha urobiť to... Nie som za bitie, ale niekedy je to cesta, ako uviest veci na pravú mieru. Ale žiadny extrém. Lebo je rozdiel dat po zadku a mlátiť za každú hlúposť.
Minule som na ihrisku videla agresívneho chlapčeka, ktorý sotil na zem dievčatko. Keď to urobil, isiel ho z mlátiť otec takým detským vysávačom, čo sa s ním deti hrali. Teda zahanal sa po ňom. Ten chlapček asi veľa lásky necítil teda. Všetko treba s mierou a ja sa synovi tiež vždy ospravedlním, keď mu dám po zadku a vysvetlím, prečo som to urobila..
@angel993 kokso ty si múdra jak ten Matovic😂😂😂🙈🙈🙈
Oooooj tak toto. aj by som veľa napísala,ale myslím,že stačí iba....My sme dostávali,sme vychovaní (ako kto),ucitvi, normálni, živí, zdraví ľudia...Naše deti nedostávajú,lebo však to je strašný hriech drbnut decku po plienke a vyrastajú z nich totálne arogantne, neschopné, drzé bytosti,ktoré si nič a NIKOHO nevážia,lebo od malička môžu robiť všetko na čo si zmyslia a rodič, keď aj capne,tak má výčitky svedomia,že zlyhal...Pane bože môj milostivy,kam sme sa to dostali 🥺🤦🤦🤦🤦🙏
@katka2602 ono zase tie kamienky na smykackach alebo lozenie po lavickach nie je cin hodny trestu,vidam to casto aj moja 16 mes.to obcas urobi lebo to vidi u ostatnych,ale dohovorim jej ze sa to nerobi.skor mi vie dvihnut tlak ak vidim matky ktore chodia na ihrisko fajcit cigaretky s mobilom v rukach a o dieta nulovy zaujem,co tam po tom ze ich dieta tomu mojmu hodilo kyblik s kamenmi do hlavy alebo na schodikoch ku smyklavke 3 rocna vysticovala vtedy moju 1 rocnu tak ze jej vysklbla pramen vlasov.vtedy mi ruka vyletela na to dieta tak ze by sa za to ani Chuck Norris nehanbil,bohuzial jej matku to nezaujimalo a preto zakazdym ako sme to dievca stretli to dopadlo rovnako,sticovanim a stipanim,a placom mojej malej...darmo ja mojej budem vysvetlovat ked to denne vidi u ostatnych na ihrisku kde im matky ani to NONO nepovedia..😕 preto ked vidim ze je na ihrisku vela deti tak ideme prec,lebo vzdy to nedobre dopadne...moja dcerka je taky chlapcisko,s vrtulou v zadku 😀 velmi vnimava,vela energie, vselico najma to zle odkuka od starsich deti,napr.sparanie v nose,vyplazovanie jazyka,hadzanie veci o zem,stipanie..obcas pomoze dohovor,casto zial nie,upozornim raz,vysvetlim..ak nepomaha ani ťapnutie po plienke,otocim ju a ideme domov.v kociku čuči a vie ze urobila zle.
@simona92101 ja nehovorím, že za piesok a kamienky na šmýkalke treba dieťa trestať. Ale mala by matka dieťa usmerniť, že sa to nerobí😉, ale niektoré matky vypustia dieťa a hotovo. 🤷
@katka2602 ja len som chcela povedat ze tieto cinnosti na ihrisku su to najmenej co by mi dvihlo tlak,tam uz sa robia veci co su pre mna uz "High level", ako napr.zhodenie zo smyklavky,alebo zo schodikov,vytrhnutie vlastnych hraciek z ruk,s tym ze to mamka okomentuje slovami: sak nech mu pozicia nech neni lakoma (mierene na moje dieta). Odvtedy neberiem ziadne hracky na ihrisko lebo bud s tym niekto odide domov alebo sa nam to vrati zlomene,prasknute...inak uz sa mi aj stalo ze som zachranovala cudzie dieta ktore sa smyklo na lanovom ihrisku a viselo dolu hlavou len za kusok nohy.a mamicka nic,dievca malo minimalne zlomenu ruku,revala jak tur a kym prisla matka z lavicky a odlozila mobil tak sme dieta ratovali....
Ja len toľko, boli sme traja, keď sme hnevali, tak sme dostali, ja aj varechou, aj cca 4 otcovske facky počas puberty, keď mi nebolo rady. Všetci traja sme tu, žijeme, máme urobené aj výšky, vedieme usporiadané životy, netrpim žiadnou psych. traumou z detstva kvôli občasnej bitke.
Do jeho 3 rokov som zmýšlala podobne ako ty, nikdy som ho neudrela. Teraz ma 9 a veru pár prepleskov mame za sebou. Ale vždy vie za co a vždy ho to skonsolidivalo späť do koľají. A určite to neberiem ako moje zlyhanie preboha, to co sú za mudrlančiny. Deti sa dnes správajú otrasne, vyrastajú z nich arogantné bytosti.
Od toho cca 1,5 roka kedy začala skúšať vysvetlím viac krát deti to potrebujú viac krát počuť dám po zadku keď ani po vysvetlení neposlúchne mala má momentálne 4r a za ten čas som si všimla že vždy treba len vysvetliť aj keď capneš po zadku povedz prečo aby to druhý raz to dieťa nespravilo každé dieťa je iné niektorému netreba dávať niektorému treba
Milujem matere ktoré ,, neuznávajú fyzické tresty,, a všetko sa snažia riešiť slovne a potom tie ich deti sú väčšinou jak odtrhnuté z reťaze a práve tie ich by potrebovali nie len capnut na zadok ale prefackat ale ja osobne by som prefackala aj toho rodiča za to že si nevie skrotiť decko veď ako sa hovorí:,, ohybaj ma mamko, pokým som ja Janko....,, Ináč sa nebudem čudovať ak tie decká budú skákať rodičom po hlave
Nas starsi ma 4.5 roka. Par krat dostal za somarinu, ale bola som vytocena a bolo to iba moje zlyhanie. Nie silno, len som ho capla po zadku, ale potom som sa mu ospravedlnila, ked som sa upokojila. Minimalne raz dostal po zadku ked zastrcil predlzovacku do elektriny, aby sa s nou mohol hrat jeho mladsi brat. Ale podla mna to vobec nemalo efekt, ze by zrazu lepsie chapal dovod, preco to robit nemal.
Obcas je to treba.nie casto, ale ak ide o dost vazne veci, tak ano, nech si uvedomí, ze šlo o nieco naozaj nebezpecne.. ako..asi nikto sa neciti dobre, ked capne niekoho..len pomohlo to.. u starsich to uz vyznam asi nema.. tam skor tie logicke dosledky..ale vies..ked ti ide vbehnut alebo prebehne tak male dieta cez cestu..napr..
Jedna vychovna, nie zbitie..
Je to každeho vec. Moje deti dostanu pokial už je to nutne. Aj na verejnosti a nehanbim sa za to. Mam v okoli ludi čo "vysvetluju a fyzicke tresty odsudzuju" a potom to aj tak vyzera. Ale ich vec. Každy si znaša vysledky svojej vychovy sam... jasne že všetko v ramci unosnosti. Deti netyram, snazim sa aby chapali moje monology ale myslim že vela deti ma toto vaše vysvetlovanie na haku 😁 robila som v detskom centre a bola som svedkom mnohych situacii. Aj toho že dieta fackalo mamu kym ho ona tulila, lebo vraj objatie dieta ukludni. Musi mu dat najavo ze chape jeho emocie a rešpektuje jeho hnev... 🙈 Nesudim nikoho ale vychovavam podla seba...

@lius nie, moji dostali aj na rit ak zasluzili(muselo to byt ozaj nieco vazne, kde ohrozovali nie len seba ale aj ostatnych) ale nikdy!!! Sa nebili s inymi detmi na ihrisku ani im neublizovali. A to nie su deti, ktore su uhriaknute, bojazlive alebo neviem ake, normalne zive(obcas az moc) deti. Deti maju 9 a 7 rokov. Teraz uz vysvetlujem, lebo su rozumne, sikovne, no mozes ty dietatu od 1-3 rokov vysvetlovat. Ono si neuvedomuje, ze si moze ublizit, ak vybehne na cestu. Tu staci jedna/dve vychovne a viacej to neurobi.
Alebo teda napisem ti to inak. Mame v rodine dieta, ktore nikdy nedostalo na zadok, mamicka/otecko neustale vysvetlovali (rozumej rozpravali od mala ako s dospelym a ked bol starsi tak ako s dietatom) ze je to strasne skarede, amminku a tatika z toho boli srdiecko atd. To dieta ma teraz vyse 10 rokov. Nevie sa stale spravat, mysli si, ze je stredobodom vesmíru (ma este surodencov, no tym bezne bezdôvodne ubližuje a on sam sa tvari ako chudacik utyrany...) a ono.si vpohode vybehne na cestu lebo nemiesto toho aby mu povedali, ze auto ho dokaze zabit alebo aby mu rupli na rit, tak dookola vysvetluju, ze bude mat bôlik, a maminke s tatinkom praskne srdiecko. Podla.mna zlyhali títo rodicia a nie tí, co obcas capli dietatu na rit