icon

Večerný harmonogram. Ako ste na tom?

nikush4
26. feb 2010

ahojte. mam 2 mesacnu dcerku.. a rozmyslam nad tym ako si co najlepsie usporiadat vsetko okolo babatka tak aby si aj ono zvyklo na urcity rezim vyhovoval aj jej aj mne. mame totiz trosku problem.. ja malu kupem okolo siedmej...lenze to vzdy vychadza aj na cas papania.. a tak mi cele kupanie place lebo je hladna. pred kupanim ju ale kojit nechcem aby som ju s plnym bruskom nenatahovala. ako to robite vy?? O kolkej kupete vase deticky??? a krmite ich pred alebo po kupani? dakujem za odpovede

bocinka
26. feb 2010

vinifera, tyyy jo... tak to nevím... to je dost pozdě, ne??? jsem možná sobec, ale já chci mít večer klídek, věnovat se sobě, příteli, čemukoli... 🙂

holky, souhlasím s nevytahováním... pokud jde jen o "vymrčování" pozornosti... 😉

vinifera
26. feb 2010

bocinka to je už super čas. Keď bol mimiňák tak chodieval spávať aj o 1 vnoci - teda ráno. Ja by som tiež chcela večer svatý pokoj. Ale on nepôjde spať skôr ani keby som planétu donútila točiť sa naopak.
A nie nie doobeda nedospáva - vstáva o 7 alebo 8 mej.

rimmel
26. feb 2010

a co kebyze ho vinifera pravidelne rano o 6 zacnes budit, o par dni ti sto percentne zaspi skorej 😉

vinifera
26. feb 2010

No tak dnes napr ráno vstal o 6 tej a nevyzerá že by šiel spať skôr ako zvyčajne. Pozri to dieťa má rok. V rámci možností som skúšala čo sa dalo. Len keďže on do 8 mich mesiacov ani cez den nič nespal tak ani nebolo z čoho uberať ani kam posúvať. Ako ja radšej vstanem o 8 mej a pôjdem spať o polnoci ako by som mala vstávať skoro ráno. Ja som nočný vták. Môj chlap tiež - tak to asi krpec má po nás. Už to je úspech že nechodí spávať o 1 vnoci.

jaaty
26. feb 2010

collette- išla som na to presne ako ty- metóda 1-3-3..... pri odúčaní o nočného kojenia.
S tým spánkom mimo postieľky som mala na mysli predovšetkým vtedy, keď dieťatko takmer celý deň prespí. teda nie, keď je zvyknuté spávať pravidelne 2x za deň 😉 . Išlo o to, aby mala rozlíšený denný a nočný spánok. A ako miminko som ju kúpala každý druhý deň, takže nie vždy bolo hranicou kúpanie 😉
Hanka spávala ja v kočíku, keď bola maličká. Ale nemala problém cez deň zaspať aj v postieľke. Akonáhle by mi to raz odmietla, skončila by som s kočíkovaním počas spánku.
Rituály pred spaním sú super a vždy som na ne dbala pretože spánok je pre dieťa strašne dôležitý, pretože vtedy sa uvoľňuje rastový hormón.
Vinifera, sorry, neber to osobne, ale asi by ma porazilo, keby som dávala Hanku tak neskoro spať. Môj osobný názor je, že keby nemal možnosť sa do 22,30 hod hrať, možno by zaspal skôr. Neviem si to predstaviť, keď bude chodiť do škôlky, či nebodaj do školy -I keď je to ďaleko 😉
Ale beriem, že každý sa riadi podľa seba.

vinifera
26. feb 2010

jaaty - do škôlky a školy stačí vstávať ráno o 7 mej a to je on už hore. A myslím že je fakt skoro riešiť keď má dieťa rok ako bude vstávať o 5 rokov neskôr. A ja som skúšala byť v spálni pri zhasnutom svetle od 20 hod. Zaspal keď udrela 23 hod. A nechať ho v postieľke a skúšať metódu 3355---- neexist lebo tam reve jak tur a opadáva omietka.

collette
26. feb 2010

Neděste mě... Malý taky původně usínal mezi půlnocí a jednou (ale při extra kolikách to dokázal i do 4 do rána 🙄 ), přičemž mezi 8 a 12 v noci si dal tak 3 půlhodinky spánku. Na jednu stranu to bylo fajn, protože pak dokázal chrupat po 3 až 4, ale i 5 hodinách až do poledne druhého dne a já s ním, přičemž tak do těch 11 v noci mi pomáhal manžel. Ale i tak jsem přemýšlela, jak ho přenastavit na usínání tak v 10. A pak se najednou ze dne na den přesmykl sám. Myslela jsem, že se jedná o jeho půlhodinku v 8, ale spinkal až do 2 do rána. To je tak 3 neděle. A poslední dvě noci dokonce spinkal skoro do 7.

Takže celou dobu spinká luxusně, ale poslední dvě noci megaluxusně. Když poslouchám ostatní maminy, tak mám až výčitky svědomí. Ale asi je to hodně dané tím, že jsem nemohla kojit a na umělém mléku prý děti vydrží déle, protože ho pomaleji tráví. Tak doufám, že zase nezvlčí 😅 Protože jestli jsem se před narozením malého něčeho bála, tak to byl nedostatek spánku, protože když se nevyspím, jsem nemožná 🙄

jaaty - chápu, my taky původně nekoupali každý den. Ale malý má vodu tak rád, že se to samo nabízelo. Takže když jsme došli k závěru, že je čas na zavedení režimu, využili jsme toho. Ale slovo "koupání" je třeba brát s rezervou. V podstatě ho dáme do vany a necháme ho se cákat. Pořádné mytí tak každý druhý den. Malý má suchou pokožku, takže s tím musíme opatrně. Ale i tak mu raději dávám do vody olejíček. Ale to sem nepatří, pardon...

veronikapp
26. feb 2010

nikush ešte máš malé bábätko... ťažkú hlavu si z toho nerob, stále sa zoznamujete. My sme kúpali, aj stále kúpeme pred kŕmením. Kojila som cez deň zhruba každé 2,5- 3 hodiny, takže niekedy medzi dvoma kŕmeniami. Aby nebolo ani práve nakŕmené, ani príliš hladné. Nemusí to byť predsa vždy na minútu presne o 19.00. Cez deň sa môže stať hocičo a kŕmenia sa posunú, čiže aj kúpanie sa môže posunúť napríklad pol hodiny dopredu alebo dozadu. Postupne ako bude dieťatko rásť, si to budeš prispôsobovať. Ale teraz je ozaj malinké a keď si stanovíš nejaké presné pravidlá, pri najmenšej odchýlke budeš akurát nervózna a s tebou aj dieťatko. Nájdi režim, ktorý bude vyhovovať obom.

lenka1smejka
26. feb 2010

Tak my to mame tak-
08:30-vstavame
9:00-ranajkujeme
medzi tym sa hrajeme mojkame a tak
11:15-obedujeme a potom ide spinkat do 13:00
13:30-ideme von
15:00-olovrantujeme
16:00-vonku zaspi
17:00-sa hrajeme a este papa ovocie
18:30-kupeme
19:00-je kasu
20:00-spanok

Takto to mame od 4mesiaca samozrejme vtedy viacej spavala rezim som jej urobila v 2 mesiaci ale az v 4 to pochopila.Ja si bez rezimu neviem predstavit zivot

lily1983
26. feb 2010

nikush - u nas to bolo tak podobne, ako u vas..tiež mala obdobie, ked bola velmi hladna po kupani, palakala tak, ze nechcela jest.no tak sme to robili tak, ze ked som jej dala papat predposledny krat v dni, sme ju pol hod na to okupali, a potom o dalsiu hodinku mala večeru a isla spat.my malu nekupeme každy den, ale ked ju kupeš kazdy den, tak to bude mat take pravidelne, a nauči sa to podla mňa. nasa mala pekne spi od dvoch mesiacov asi. uvidis, nauči sa 😉..este je malička, a čim skôr začneš, tym lepšie 😉

majkali
26. feb 2010

Ahoj přidám se, Kryštůfek nám už od narození chodí spinkat v 6 večer a spí s pauzami na jídlo až do rána, takže koupeme kolem 5 (to je tak dvě hodinky po svačince), kolem půl šesté se jde napapat a pak spinkat. Zatím jenom kojím, takže netuším, jaké to bude, až bude větší. Malému i po jídle stačilo tak půl hodinky a ve vaničce neblinkal. Zatím to mám super, ale jestli mu to spinkání vydrží, to nevím.

vinifera
26. feb 2010

hmm to je iná utópia že o 6 tej večer ... hlásim že som akurát uspala piraňu ... 😝

bocinka
26. feb 2010

vini, tak to naše spí už 4 hodiny... 😀 dneska šla ale dřív, protože zase nespala přes den... jinak spí tak od osmi... 😅

luppita
26. feb 2010

Ahojte, mi sa tiez najprv kupeme a potom papame, pred kupelom davam malemu dostatok casu aby sa mohol holy povalovat, mojkame sa a jasime . Cas nejako neriesim, vzdy sa to tak vyskytne (medzi 6-7), ze ak mi spinka cez den dobre a nie je unaveny hrame sa a kupeme neskor (pol 7mej/ o 7 mej papame ), ak poobede spinka malo, ideme sa kupkat a hrat skor (6tej), popri tom hrani sa vzdy preberie.... Deturencom sa paci ked su hole, mi sa takto valame niekedy 10 min niekedy polhodku...

Niekedy ked sme krasne vykupkany a ja idem pripravit mliecko , vratim sa a on spi, ale niako mi to neva vzdy si da tak 10 / 20 min a je hore, napapa sa a o 8 mej ide do postielky spinkat. Robieval to tak aj pri kojeni, trosku si cucol zaspal na 20 min a potom sa napapal poriadne.

Zo zaspavanim sme to robili tak ze sme ho nechali sameho a ako pise JAATY ked zaplakal sli sme mu dat dudlik, alebo pohladkat.... Skusali sme aj rozpravky hovorit, pustat CD, ale to sa mu tak pacilo ze nechcel spat. Teraz je sam v izbe, brbloce si tam, ale nakoniec bez problemov zaspinka. Ked mal horsie dni a plakal a nechcel spat, nevyberali sme ho, len sme si sadli k postielke a potichu sme sa len pozerali, pohladkali... akonahle sme prehovorili, rehot najvecsi spustil. Tak len potichucky a do 10 min spal.

Podla mna je rezim velmi dolezity, maly moze byt akokolvek unaveny, ale ked ho dam do nasej postele a povyzliekam, tesi sa , smeje sa, unava je fuc, aj kupkanie ma moc rad, uz ked ho beriem na ruky holeho ze ideme do kupelky viska od radosti a to ma len 5 mesiacov. (robi to tak asi od 2 mesiacov), sami sme sa cudovali ze tomu tak rozumie....

beruska24.9.
27. feb 2010

Po narození jsem koupala k večeru prostě když byla malá vzhůru.
Od 2.m. jsem se snažila koupat kolem 18h. a postupně posouvat k 19.h., pak nakojit (stále blinkala, tak po kojení s ní co nejméně hýbat), uložit do postýlky...pak už jsem jen chodila uklidňovat (také nevyndávat z postýlky), dávat dudáka, většinou do 21h. usnula.
Teď (5m.) koupu v rozmezí 18.30 - 19.15h. (podle toho jak je malá unavená), pak flašku se sunarem, uložit do postýlky... Někdy musím jít uklidnit a dát dudáka, někdy prostě usne sama.
Jinak denní režim zatím nemáme, nechávám spát kdy potřebuje. Když je vzhůru, věnuji se jí, hrajeme, povídáme...

boobinka
27. feb 2010

7h - vstavame, preslekame, mleko
8h - snidane
10h- svacina
11:30- obed
12h-15h - spanek
15h-mleko
15:30h svacina
prochazka
17h-ovoce
18h-vecere
19:30-koupani
20h- usne sam a spi az do 7h

anawi
27. feb 2010

Ahojte, my kupeme tiez o siedmej a potom papame ale neviem cim to je vobec sa jej nechce potom spat 😒 Asi len dva krat mi zaspala po kupani a papani, vacsinou zaspi o desiatej a posledne dni taha do dvanastej alebo jednej. Vcera trhla rekord, zaspala o pol tretej rano 😀 A to vobec cez den nespi vela, asi tri hodinky cez obed ked sme vonku. Neviem ako ju mam naucit spinkat hned po kupani 😒

vinifera
27. feb 2010

anawi my máme rekord do pol druhej 🙂

saza007
27. feb 2010

nikush - my davame trosku mliecka asi 45 minut pred kupanim, a potom zvysok hned ako je osuseny a obleceny v pyzamku.

nikush
28. feb 2010

a teraz ak mozete pomozte mne 😉
maly ma problem vecer zaspat...nejdu mu zuby, nie je hladny, brucho v pohode, nie je chory...nic...doteraz bolo vsetko v pohode, odteraz mu sisi 😉 ... zabrala nam fitlopta, ale to nechcem, nakolko je naaavykova...pomooc...vase skusenosti??? rezim mame: kupel, papanie a spanie, aspon by som tu poslednu cast chcela...vcera sme sa trapili 2hodiny ☹

iluss
28. feb 2010

tak my máme každý den pravidelný režim, večer je to takto:
17:30 kaše, 18:15 koupání, 19:00 trošku nakojím a hned usne

nikush: malá měla jednu dobu taky takovéhle období, že večer nechtěla spinkat a k večeru poplakávala. Pomohl nám opravdu ten míč a nemyslím si, že je to návykové. Teď usne krásně a sama, jen jí položím do postýlky a během pár vteřin je tuhá. Přece jenom tvůj Šimon je ještě malý a to hopsání na míči by ho uklidňovalo.

kocicinka
28. feb 2010

Když měl Jonášek 2 měs., tak jsme ještě vytvořený režim dáávno neměli a protože se kojil vlastně stále, nikdy nebyl úplně hladový a tudíž při koupání neplakal. Ale koupali jsme ho tak jednou za týden.
Teď to máme tak, že v cca 18:h dám kaši nebo kojím, v 19:30 koupání a cca 20:30 ho uspím u prsa 🙂
Ty časy jsou ale hodně orientační, řídím se podle jeho únavy. Pokud ve 21:hod nemůže usnout, pořád se vrkočí, tak ho vyndám z postele a jde si hrát nebo lézt, do té doby, než se unaví. Zjistila jsem, že nemá smysl hodinu uspávat dítě, když se mu prostě nechce spát....

lily1983
28. feb 2010

nikush, ked vam ta lopta pomohla, tak mu to dopraj podla mna, ved to nebudes musiet skakat do roka 😅
to ma len take obdobie možno,este sa to vela krat zmení. a o kolkej ho kupes? kedy zaspi a do kolkej spi?

neslusanka
1. mar 2010

ahojte holky. Tak můj malý ma 6,5m a pořád nemáme žádný režim. Spí a jí kdy chce, žádná pravidelnost a nemůžu ho na nic naučit. Snažím se tedy aspon večer koupat zavést nějaký režim. Koupeme 19:30, kaše v 20:00 a pak do devíti se snažíme ho uspat. Jenže někdy když si schrupne ještě před večerem, tak to nejde, nebo např. včera usnul o pul 9 na zemi sám, manžel u něj ležel. Ale pak o pul 11 vzhůru a dělal bordel do 12-ti. A usínat sám taky neumí. To uměla asi jen první dva měsíce. Teď musíme taky hopsat na balóně, nebo s ním jezdit a když je moc unavený, usne u kojení

iluss
1. mar 2010

Chodit spát až v devět se mi zdá pro tak malé dítě strašně dlouho. Moje malá usíná v sedm. A v těch sedm už je opravdu hodně utahaná.

Ráno vstává v 7
dopolední spánek od 10:30 -11:30
odpolední spánek od 15:00 - 16:00
večer jde spát v 19:00 (plus mínu čtvrt hodinky)

jinak Lucinka vždy ve stejnou dobu papá i spinká. Na tento režim je už navyklá a je tak spokojená. Jakmile ho třeba trošku porušíme, tak je pak mrzutá.

vinifera
1. mar 2010

iluss ale to sa nedá takto zovšeobecniť že je to pre malé dieťa strašne skoro. Môj krpec najnovšie vstáva o 7 mej ráno a včera napr zaspal o 23.30. Zvyčajne chodí spávať o 23 hod.

mamutka
1. mar 2010

iluss, presne ako pise vinifera.....su deti, ktore potrebuju malo spat, mozes byt rada, ze mas hodne spave, resp.klasicke dieta...
moj chodil od narodenia spat o 00.30, cez den to ale nedospaval, rano sa budil sice az po 9, ale potom pospal 2-3 krat denne 30 min a stacilo 😅
teraz sa to postupne upravilo, spi na obed niekedy aj dve hodiny, podla toho do kolkej potiahne ide potom vecer spat o 20.30 alebo o 22. a vstava o 7 rano.
proste su deti ktore tolko spanku nepotrebuju, nie je to nijake ponocovanie, kedze to cez den nedospavaju ale su hodne aktivne stale.
co sa rezimu tyka, aj ked to slovo nemam rada, lebo pripomina basu, tak my pravidelnost mame, taku trosku volnejsiu, hodinka hore dole, podla toho ako sa rozsanti a co robi, ako dlho sa krmi a tak....ale ma to vyhody, ak musime na kontrolu, alebo cestovat a pod, nie je problem, neviem si predstavit, ze by som mala mat nervy, ze mi daco nas striktny presny rezim narusi a dieta bude mrzute....
moj je taky pohodacik, sice dost aktivny, ale flegmos.
ale co sa tyka toho vecerneho spanku, tak prvy rok bolo stastie ak sa mi ho podarilo uspat pred 23., proste fici jak na baterky cely den...

mamutka
1. mar 2010

este ma napadlo, ak by niekto este chcel riesit, ze deti ako mame ja a vinifera musime stoj co stoj uspat o 20 ako je to bezne inde, tak smola, to je omyl.......
mojmu robili EEG z uplne ineho dovodu, dr.na to kukla, este som jej nic ani nepovedala a ona ze "on je hooodne aktivny, ze" .........tak som sa postazovala o kolkej chodi spat od narodenia, dufajuc, ze mi povie, ze to este hadam mozme dajak upravit a ked som jej presne opisala ako spava cez den a aky mame system, tak ona ze v pohode, to je aktivne dieta, viac vam spat nebude 😀 😀 😀 😝

takze tak, len sa pekne vytesujte, ze vam spia od 20 a dufajte, ze aj dalsie deti budete mat take 😀
aj my sme to skusali, od 20. byt po tme v spalni, tichucko, haha..... 3-4 hodiny som ho ako tak udrzala v posteli v podstate proti jeho voli, hadzal sa po mne, kojila som o dusu spasenu, toto som skoro tyzden skusala, kym sme nepochopili, ze ma viac energie ako ja a mm dokopy a uspavam ho az ked je utahany. takze aj on sa hra kludne aj do 22, ved co ine moze dieta robit, ked je naspidovane, oci nadsene ako po velkom spanku a unava nikde? nemozem ho uviazat do postele....

je taky fajn clanok vo febr. mama a ja, mudry odbornik pisal knihy o vychove a rezime a ked sa im narodilo 4.dieta, pochopil, ze to je proste ina osobnost a vyzaduje ovela viac pozornosti, lebo ma viac energie a mensiu potrebu spanku...

vinifera
1. mar 2010

Mamutka Ty si ma teraz tak veľmi potešila. Ja už som myslela že som tu jediná trafená matka na koníku čo má tak energické dieťa. Že proste vstáva ráno medzi 7- 8. Chodieva spávať okolo 23 (keď bol menší tak aj o polnoci). Že do 8. meho mesiaca nič cez den nespával. Nepotreboval to. Proste nedospával (a mama by tak veľmi chcela 😉 . Až od 8. meho mesiaca spí 1 x denne a od 10. teho mesiaca 2x denne.
Tiež je kľudný a pohodák. Ak sa ho náhodou snažím držať v posteli skôr ako je unavený tak vreští piští - no katastrofa. Je bežnou vecou že náš tatiko zaspí skôr ako krpec. 😎 Inak akčný je dosť. Neexist aby posedel, alebo posedel niekomu na podolku. 10 sek a dosť. Frčí preč. Do roka štvornožkoval teraz už chodí a očakávam že keď začne behať tak budem mať prievan v ušiach 😀

mamutka
1. mar 2010

no, tak to je jasne, aj u nas manzel spi skor ako dieta. a kedze dieta nikdy v noci neplakalo, tak on spava ako babatko a ja s malym kazdu chvilu hore 😝
ach jo 😅