Večierka u 10 týždňového bábätka
Ahojte, chcela by som sa spýtať, o koľkej večer vám v lete zaspávajú bábätká. My kúpeme medzi 7- pol 8 a malá vždy zaspí až o 20:45-21:30. Dovtedy sme v spálni a snažím sa ju uspať. V poslednej dobe už ani večer veľmi neplače, ale zaspí vždy až tak neskôr. Spàlňu máme na východ a máme žalúzie ale aj tak myslím, že jej proste vadí to, že slnko nezapadlo.. snáď na jeseň bude zaspávať skôr..?
@dextella14 môj syncek ma presne taký istý režim,kúpanie medzi pol 8-8, zaspava cca o 21hod a pekne spinka do cca 1 pol 2 kedy sa zobudi na kojenie,potom znovu až okolo 5-6 je hore. A mame 11tyzdnov ☺️Chvíľku ho uspávam v takej pohyblivej postieľke a zaspi...potom doobeda spi take 3hod a poobede väčšinou tiež, ale nemá predné časy,kedy zaspi (myslím poobede).Meni sa nám to ale každú chvilu tak ťažko povedat, koľko zo vydrzi.
@dextella14 Precitala som len prvych par prispevkov. nemyslim si, ze na takmer trojmesacne babo mas velke naroky. Ono ano, kazde dieta je ine, ma iny rytmus, ono sa to (moze) casson aj meni, ale nemusi. Zalezi aj, ako je to od narodenia nastavene. My sme pri vsetkych bez vynimky nastavili rezim od prveho dna doma. O 6 vecera, kupanie, citanie, medzi 7 a pol 8 sa zhasina svetlo: Ci leto, ci zima, ci vikend, ci dovolenka, niekde na navsteve atd. Ziadne vynimky. Ano, svetlo vela ludom (a nie len detom) vadi. Nasej najmladsie najviac zo vsetkych 4 deti. A kedze je to az prilis mudre a vnimave dieta, okolo 2 rokov (onedlho bude mat tri) zacala v lete vyjednavat "ved este svieti slniecko, je den...." Nic take. Ale my mame vonkajsie rolety a tie ked stahnem, tak je v izbe uuuuuplna tma. Takze s tymto sme nemali v izbe nejaky problem. Skus urobit uz v kupelni pri kupani uplnu tmu a prejdi do uplnej tmy v izbe.
Ono ale zalezi aj od toho, kedy sa ti dieta rano budi, ako spi cez den, trojmesacne uz nespavaju 24 hodin denne. Moze byt, ze je to aj nespavec. nas najstarsi od narodenia (ma 12 rokov) je jedno, kedy vecer zaspi, ci o 7, ci o 10tej, rano o 6, v lete o 5, uz vyspaty doruzova. Jemu vzdy stacilo malo. Od 1,5 uz nespaval ani cez den.
Ono, musis skusat ale nie velmi experimentovat. ked chces, aby skor zaspavalo, tak kupat o 6-pol 7, o 7 postel a mozno sa to casom upravi. Ked ti bude dieta spat o 8, uz si vyhrala.
Ono to nie je cvzdy, ze dieta si nastavilo rezim same. keby sme to u nasich nechali, tak hlavne najmladsia, je hore aj tyzden v jednom kuse. Ona moze byt aka unavena, ale sama od seba si nelahne ani nikde len tak nezaspi. tak male deti envedia kolko je hodin, ked rano vstali a kedy ich zeniem vecer do postele. U nas sa jednoducho zavel, vecera, kupat, citat, spat. Chalni uz vedia, mala samozrejme cas nepozna, ale ked mama ci otec povie, tak to tak bude. O vela veciach, hlavne neskor, sa da s detmi diskutovat, ale urcite veci (hranice) davame mi. A pri babätkach jednoducho musis nastavit den a noc ty. Zo zaciatku je to pri nohych samozrejme chaos ale casom sa to upravi, hlavne ak sa vsetko robi v rovnaky cas, bez ohladu na okolnosti, prostredie atd, a rutinne.
Inak niekto ti tu Pisal na zaciatku, ze podla kniziek sa to neda. No uplne nie, clovek si moze len nieco z toho vybrat. Nie ze len kazde dieta je ine, ale hlavne, zalezi na tom, ako funguje rodina. Kazda ma ine zvyklosti. Apropo, ano nasi su o 8 od malicka v posteli a spia (alebo aj nie hlavne velkaci). Kazde dieta vstava v inu hodinu, pokial nie je skola/skola. Ale spat idu vsetci naraz. Najmladsia nema este ani tri roky, a ano hovori plynule tromi jazykmi, co treti na jeho tretie anrodeniny necekol ani mäkke f ani v jednom jazyku a vedela by som este popisat stories.
Takze, zacni pomaly korigovat casy ale treba vela vytrvalosti. Len musis byt dosledna a ko visse pisem, nepopustit ani na dovolenke atd. Vecerny ritual stale rovnaky v rovnakom case.
Ono jasne, neocakavaj hend zazraky, tiez, ze ti zrazu dieta prespi 12 hodin. Ano su ajt ake, ale su aj nespaci, malo spaci atd. Ono, este more byt vselico, choroby, zuby atd. Ale pre mna bol vzdy dolezity ten vecerny ritual. A za 12 rokov nemame vecer problem. Ziadne vyjednavacky, je to tak a bodka.
U nas kupanie okolo19 -19:30hod a zaspi niekedy hned po papani niekedy az o 21. Vobec ju neuspavame, zaspava sama od narodenia akurat sme potichu.
Zahod anglicku literaturu prosim ta a riad sa sebou. Uz tvoja predosla otazka o noseni mi prisla divna a toto uz je fakt extrem. Ma 10 tyzdnov. Citat ju nechces naucit?
@horalka1986 neviem čo je na tom extrém, som prvorodička a žiadna kamarátka ešte nemá dieťa
Tak pardon, že sa chcem spýtať aj iných mám
@dextella14 kazda sme raz bola prvorodicka...
10 m. o chvíľu a chodi medzi 18- 19.00 aj ked teraz uz spi napríklad ( bol unavený umrncany uz. Ked bol novorodenec chodil aj o 17stej ale to bola jeseň-zima. Ako prišlo dlhšie svetlo skor ako o 20:00 nezaspal. Teraz zas takto ako som písala na zaciatku. Ono sa to podľa mna u deti vseliak mení 🙂
@eliska13 Sama neviem🙂 a to nepijem kavu, ani zeleny alebo cierny caj
Sama som sova, najculejsia som medzi 22 - 23.
Spanok mam uplne rozbity, lebo syn malokedy v noci neplace, on sa ani uplne nezobudi, ale potrebuje utisit. Spi pri mne, vstavat k postielke som uz nezvladala.
Ale stale je to lepsie a lepsie.
@dextella14 mne maly v tom veku po kupani zaspal na hodku - dve, zobudil sa po 21/22hej, a na dlhy nocny spanok zaspaval az potom. spaval aj 8-10 hod vkuse. niekedy mal posledne kojenie o 23, niekedy o 24.00 ... ja som mu rytmus nijako neupravovavala, nejako som respektovala jeho. uzasne bolo, ze spaval od mala tak dlho ...
@lavender21 a potom kedy rano vstava?
@dextella14 urcite ma na to vplyv slnoecko nasa chodila spavat o 9 ale teraz je vlastne este celkom svetlo tak na mna pozera z tej postielky ze ci to myslim vazne tak som rezignovala chvilku sa este jasime a potom ked sa zotmie ju dam spinkat. Ked sa zacnu dni skracovat postupne jej to vratim na tu 9.
@dextella14 Moja neriaď sa knižkami ale sebou a potrebami bábätka ... ja som mala tiež ako prvorodička nakúpenej literatúry a naštudované čo sa dalo a vieš čo moje dieťa sa rozhodlo úplne ignorovať literatúru, štatistiky aj tabuľky 🙂 bábätko má zaspávať okolo 7, môj zaspával každý deň v iný čas nech som robila čo som robila a akokoľvek som to časovala, bábätko má spinkať skoro celú noc s prestávkami na kojenie 🙂 môj bol hore každú hodinu a niekedy si o okolo 2 zmyslel, že spánku bolo dosť a bol hore až do rána 🙂 otáčal sa v 6 týždňoch, sedel v 4 mesiacoch a chodil v 10 mesiacoch, od narodenia mal minimálne o dve čísla väčšie veci ako rovesníci 🙂 proste tabuľky mu nič nehovorili 🙂 tak som zahodila všetky knižky a verila svojej intuícii a dbala na spokojnosť nás všetkých 🙂 takže držím palce, pokoj, no stress a užívaj si zdravé dieťatko 🙂
@saxana000 o siedmej väčšinou... Niekedy o pol siedmej... Občas sa stane že keď sa zobudí o piatej na mlieko, tak potom nezaspí... Ale ona mi cez deň málo spinká... Dve hodiny za deň... Na dvakrát...
@lavender21 aj mne málo spí cez deň, 2xdoobeda po 30,40min aj to treba uspať na fitlopte samé nezaspi, poobede 3 spánky, ani v kočíku žiaľ nezaspi.ma 3mesiace. Som z toho niekedy unavená, ale nemám na výber, verím že časom sa to upraví...
@tani2 u nás keď bola malá tak spala naozaj veľakrát po polhodinke maximálne. Nechcela mi pospať. Časom sa to celkom upravilo, neviem ani kedy k tomu došlo. Teraz vie spať aj dve hodiny niekedy, čo predtým nehrozilo ani náhodou...

@dextella14 literatúra jedna vec, ale dieťa sa tým rozhodne neriadi. Každé je iné. Ak ti môžem poradiť, tak sa neriadi "múdrou literatúrou", ale potrebami svojej dcérky...
A čo sa týka spania bábätiek. Staršia dcérka zaspáva la na prsníku do 2 rokov a skôr ako o 21:00 nezaspala... Synček tiež zaspáva na prsníku, tiež zaspáva okolo 21:00. A mladšia dcérka, tak ta zaspala tiež na prsníku, tiež okolo 21:00, ale do cca 3 mesiaca, bola hore každú noc od polnoci aj do 4:00.