Vydesené bábätko?
V prvom rade chcem napisat, ze sa s tymto problemom obratim hned ako to bude mozne u lekarky, ale kedze je vikend... Prosim o radu, ak ste zazili nieco podobne, alebo mi viete poradit ☹ Mam doma 3mes dcerku, je to moje prve dieta. Dnes je to piaty krat co som u nej spozorovala zvlastnu rekaciu. Malicka sa napapala, odrgla, vzala som ju na rucky a bola som v kuchyni pri mamine a kamaratke a rozpravali sme sa. Malicku som mala otocenu chrbtom k sebe, po cca hodinke sa z nicoho nic napla, roztiahla rucky, napla nozky, mala uplne vydeseny pohlad,ako keby zbadala nieco hororove, zacala ako keby zrychlene dychat, chvela sa, mamina dokonca tvrdi ze chytila az fialovu farbu v tvaricke a zacala hrozne plakat. Po 5min som ju ukludnila a bol klud. Stalo sa mi to dnes, vcera manzelovi a pred mesiacom 2krat ked som ju po kojeni chcela dat do vajicka. Velmi sa bojim, co to moze byt. PROSIM PORADTE ak ste sa s niecim takym uz strestli, hladala som na nete, ale nic som nenasla. Hned po vikend kontaktujem lekarku, ale kazda rada, skusenost mi pomoze. Dakujem vsetkym zo srdca
ahoj, neviem si dost dobre predstavit ako mas chrbtom k sebe hodinu 3 mes. dietatko - to je poloha na chvilku, nie na tak dlho. hodinu by v pohode mohla byt tvarickou k tebe, to sa moze pohodlnejsie schulit a dost pravdepodobne aj zaspi od nudy a unavy. po kojeni by som tiez nedavala do vajicka hned, potrebuje sa asi trochu natiahnut, uvolnit, po papkani telicko pocvicit a nie byt takto obmedzena v pohybe. to si predstavujem, ze by mohli byt take vecim ktore jej sposobili nepohodu, napr. ta hodina chrbtom k tebe, to je unavne, dieta to vycerpava, tak dlho sa sustredit na niecie tvare, asi ju to unavilo, ale nemohla zaspat, koli polohe. no a akosi vam nedala vcas najavo, ze chce pohodlnejsiu polohu... dufam, ze by to mohlo byt len toto, ale kazdopadne sa porad s dr., aby to nedajboze nebolo nieco vazne! dufam, ze bude malicka v poriadku.
spominam si ako moj maly raz tak z nicoho nic strasne plakal, inak spokojne babatko. strasne sme sa bali, to nebol len taky hocijaky plac, proste des a hroza..... fakt sme sa zlakli co sa s nim deje. zaspinkal a my sme si spocitali, ako malo v ten den spal... on vzdy malo spaval, ale vtedy vynimocne nie a nie zaspat, ta jeho vecerna unava bola uz taka brutalna, ze sa vobec nevedel upokojit a doslova na par minut vybuchol.....
ale neviem ci u vas to moze byt tak....
.... napadnul me epilepticky zachvat,jestli muze neco takove byt u tak malickeho mimina?
tiez ma napadlo ako pise macamac ci ju nieco nezabolelo, take male babatko moze mat kludne silnu koliku, dostane krc do bruska a boli ju to, no uvidis, ries to urcite s lekarom.
@kajusska mne to pripada ako normalny reflex, ktory maju deticky od narodenia, ked sa zlaknu niecoho roztiahnu rucky, aj nozicky akoby v krrrci, roztvoria dlane, aby mohli hocico uchopit... Nasa mrna to mala tiez, ked na nu zrazu zasvietilo svetlo, alebo som jej vytiahla ciapocku z oci nad celo... Uz neviem ako sa ten reflex vola, podla nasho vyucujuceho to pochadza este z primatich cias, ked sme boli viac opicky ako ludia, dietatko sa sprava tak, akoby sa malo zachytit v pripade padu, od narodenia az do cca 3-4mesiacov sa dokaze na zaklade reflexov pevne udrzat, ked sa niecoho chyti. Dokonca je obtiaznejsie mu roztvorit dlan ked nieco uchopi, podla mna to moze byt reflex. Ale ak je to nieco nove, co sa zacalo prejavovat len teraz v tretom mesiaci a predtym nikdy, ries to s MUDr.
@kajusska ty prosím ťa nečakaj a bež k lekárovi
@kajusska ja by som konzultovala s lekarom pretoze to moze byt hocico... Ja ta nechcem v ziadnom pripade strasit ani nic podobne na diagnozy su lekari a nie modry konik. Moja mamina sa stara o jedneho chlapceka, co ma 13 rokov a on ma epilepticke zachvaty, prejavuje sa to podobne ako u tvojej malej, ale on este uplne vypuli oci, chudacik. Takze treba konzultovat s lekarom co najrychlejsie, aby si mala dusicku na pokoji a myslim, ze to nebude nieco hrozne. Niekedy taketo stavy vyzeraju omnoho vaznejsie ako v skutocnosti su 😉 Moze mat aj krce v brusku po papani a ty pises, ze sa to prejavuje hlavne ked sa napapa...
@dazdovka @kajusska vola sa to Morov reflex, ten vymizne okolo 3.mesiaca veku dietatka a podla mna to bolo urcite nieco take, mozno malo nejaky krc a dieta sa automaticky pri kazdej novej situacii brani tym ze napne ruky a nohy a vyzera vydesene myslim ze to nebude nic vazne ale pre tvoj pokoj zajdi k lekarke a porad sa a urcite malu nenechavaj tak dlho v jednej polohe ale po najedeni ju nechaj odgrnut a daj lahnut na bok alebo na chrbatik do zvysenej polohy 😉 🙂
@kajusska podľa toho, čo píšeš, je pravdepodobné, že sa malá začala dusiť, lebo sa jej asi z dôvodu Refluxu vrátilo mliečko... a začala plakať preto, že sa už nadýchla.. keď začala plakať, tak to už je dobré znamenie... môjmu Jakubovi sa to tiež tak stalo.. nás vtedy hneď prijali a zistili, že ma nedostatok kyslíka.. ale on mal dosť vážne dôvody.. týmto som ťa určite nechcela vystrašiť, ale ak sa to opakuje, tak by som určite nečakala do pondelka.. 😒 určite ju treba mať vo zvýšenej polohe..
@maria30 aj naša sa nám raz tak napla-ale vtedy nedýchala,len ofialovela,trepala sa-a my sme ju rýchlo prevrátili dolu bruškom,hlavu nižšie a jemne búchali po chrbte...bol to des...potom strašne plakala....a tiež mala reflux,asi jej zabehlo,ležala vtedy v tom kresielku,lebo sme obedovali....tiež premýšľam nad refluxom-možno ho má slabučký, naša tiež moc nevracala-len ju tak "naťahovalo". ani neplakávala....reflux má tiež rôzne prejavy
@kajusska myslim ze ide o kombinaciu Moorovho reflexu ako pise @carmen86 s refluxom vtedy ked ofialovela /pokjial maminka videla dobre...mohol to byt len tien ale zlaknutie sa tvojej maminky/ ...nie je vhodne tak male dieta dlho nosit tvarou od seba..treba tvarickou k sebe a podsadit zadocek..netlacis tak na brusko a nenicis chrbticu
v kazdom pripade na posudenie toho, ci ide o prirodzeny reflex, reflux, alebo nieco vaznejsie ako epilepticky zachvat, treba radsej co najskor k lekarovi. To tu nikto z nas neposudi, ci je to banalita, alebo vazna vec. Ak mas pocit, ze uz je vsetko v norme, tak to mozno vydrzi do pondelka, ale ak by sa to zopakovalo, tak pohotovost.
neboj,uz sa to tu spominalo ako moorov reflex,ma ho kazde dietatko,je to taky reflex prezitia,mozno jej v tom momente zabehlo 🙂
ale velakrat som tu na mk citala,ze ked mamina zbada nieco na babatku,tak je to dobre natocit,lebo povedat lekarovi ked si s nim cca 10 minut ,tak ani on sam nevie presne,teda je mu tazko urobit nejaky zaver 😉
@mamutka Nepisala som, ze som malinku mala v tejto polohe hodinku, pisala som, ze sa jej to stalo asi hodinu po kojeni. Ked sa napapa, striedam jej polohy, raz ju dam do vyvysenej, inokedy, bruskom ku mne, inokedy si iba tak lezka a ked mrnci tak to striedam. Ked u nej prebehol ten stav, tak som ju mala akurat chrbatikom ku mne. Neviem preco je to zla poloha, ona je vtedy kludna ked ju tak mam a zacala som ju tak davat, pretoze som sa to docitala v knihe o babatkach, kedze som prvorodicka. Kazdopadne uvidime, co bude dnes, tie stavy nema kazdy den, od narodenia je to 3.ti alebo 4ty krat co sa jjej to stalo. Samozrejem MK nie je lekarka, takze hned v pondelok tam zajdem, len som chcela vediet nejake nazory, kedze som vylakana.
Moorov reflex pozna, tiez mi to malinka robi ked ju napriklad okupem a prenesiem ju na prebalovaci pultik, tam sa tak rozhodi rucickami a ma taky vylakany pohlad. ALe toto co mala vcera, mi pripadlo ine, chytila farbu v tvaricke, bola cela napata, rychlo dychala a nastal plac ako som pisala...
Verim a modlim sa aby to dopadlo len a len dobre a bol to naozaj iba ten reflex, celu noc som nespala ☹
Dakujem za kazdy nazor
@kajusska Podla mna tiez nie je nic na tom zle, ze ju drzis na rukach chrbatikom k tebe, pre moju malu je to najzaujimavejsia poloha, petoze okolo seba vidia nemusi vkuse hladiet len na mna, ved to ju omrzi po chvilke, takze neviem, preco sa tu niektore pozastavuju nad tou polohou 😖 Taktiez vyjadrenia, ze co sa tu pytas ale bez hned k lekarovi, sa mi zdaju trosku pritahnute za vlasy!!!! Nato je forum, aby sme sa pytali na co len chceme a ako ty pises, zajtra sa na to opytas dr, tak ja si myslim, ze to nie je take akutne, aby si bezala na pohotovost.....Mozno je len malinka senzitivnejsia a hovori sa, ze deti vidia to, co my nevidime, tak mozno sa len niecoho nalakala...pevne verim a drzim vam palce, aby to nic vazne nebolo... 😵
@kajusska a ked ofialovie a nalaka sa, tak bola vzdy prave vtedy v tej polohe tebe chrbtom? Nemohlo sa stat napr., ze si ju tak mala,ale ty si urobila nejaky rychly, pre nu necakany pohyb? (napr. si sa po nieco ohla a ona mohla mat pocit, ze ide spadnut a pod?) tiez si nemyslim, ze je to rovno na pohotovost, ked dieta nema problemy s dychanim, alebo fialovie niekolkokrat do dna..S pediatrickou sa porad ale v kazdom pripade..
moj sedliacky rozum mi vravi ze sa balo...kludne aj hlasu a nevidelo kto sa rozprava ..kludne aj tienu ktori sa zjavil na stene ..preco ho ams otocene od teba?? to mi nedava zmysel ..ja by som sa tiez bala..a po jedeni by som ho mala urcite otocene k sebe uz len z dovodu keby vrackalo moji obaja mali reflux takze ja som videla svoje dieta 24 hodin denne a je to tak do dnes mam dve deti ale aj v spanku som vlastne hroe a kontrolujem furt poobede ked spia mam ich na kamere..alebo spim s nimi v izbe a to nemaju 3 mesiace! podla mna sa boji takze bud si kup satku aby si ju mala stale pri sebe a citila tvoju vonu a dych tlkot srdca a laskovay ton tvojho hlasu alebo sedacku maj otocenu vzdy tak aby si ju a aj ona teba dobra videla 😉
@kajusska presne ako pises...mk nie je lekarka...moze sa k tomu vyjadrit len clovek, ktory ma co to nastudovane z odbornych knih, nie z roznych diskusii, toto tu su vsetko len dohady a nazory (i ked viem ze to mamicky myslia dobre)...pekne radsej chod k dr. nech sa ta vyjadri...
@kajusska no podla toho ako si to napisala, to vyslo tak, ze si ju mala hodinku na sebe chrbatikom k sebe, co mi pride pridlho, aj ked je to neviem aka fajn poloha, pokial ma uvolneny zaobleny chrbatik. a o autosedacke si tiez napisala, ze si ju po kojeni tam sla dat, nie ze si ju este nosila hodinku a pod., tak som sa orientovala podla toho.
Ale teda ocividne to nebolo celkom tak, co je upne pochopitelne, ze ked ma clovek take soky, pise rychlo a neopise po lopate vsetko ako presne bolo....
kazdopadne, ja myslim, ze obycajna pediatricka si nevezme na zodpovednost posudzovanie tohto stavu a hned ta odosle s malou na neurologiu. neboj sa toho, aj nas maly dostal capicku, z nej trcali dratiky a on spokojne sedkal, vysledky boli chvala bohu fajn, akurat mi oznamili, ze mam velmi zive dieta, co uz som si za ten rok vsimla aj sama....
mozno mala nema rada, ked si uvedomi, ze ta dobre nevidi, aj ked ta citi, preto po dlhsej dobe jej vadi otocenie chrbatikom, alebo ked ju chces dat do sedacky, dovodov moze byt milion, deticky sa len postupne ucia, ze matka a dieta uz nie su jedno telo a este dlho jej potrva, kym si uvedomi, ze ked ta strati z dohladu, ty sa znova vratis, ze si nezmizla navzdy.... maju to tie deti v hlavickach zlozite, verim, ze to je len nieco taketo, nie nejaka diagnoza, kazdopadne sa porad s dr. a pytaj sa na neurologiu, nech mas klud.....
@kajusska Ahoj, konáš úplne v poriadku, moja.Myslím si takisto, že to nieje na beh na pohotovosť, ale treba sa informovať v pondelok u svojej lekárky a tá ťa určite s malinkou pošle na odborné vyšetrenie.A to, že si nepokojná a pýtaš sa na názory a skúsenosti na MK je úplne v poriadku, veď na to sme tu, však maminky?Budem rada, ak nám dáš vedieť ako ste dopadli v pondelok.Nebojkaj, všetko bude v poriadku, aspoň malinkú poriadne pozrú.Držím Tebe i malej palce 🙂
Ahoj moja malá reagovala podobne od narodenia ale bez plaču len tak z ničoho nič v spánku zdvihla ruky ako keď niekoho naplašíš..poviem vám keď som tak pri nej ležala a obdivovala som si ju veľa krát som sa toho rýchleho zatrepania rúčok ľakla viac ako možno ona v spánku haha 🙂 ale keď je hore môže sa zapozerať na niečo a keď zbadá pohyb jednoducho sa zľakne a reaguje takto hm....aj z tým bruškom to môže biť pravda ako píšu mamini 😉 😉 len pokoj určite to nebude nič vážne..
@stanusa999 dakujem krasne, zajtra sme objednane na neurologiu. Vies, ja som sem povodne ani pisat nechcela, pretoze to nie je prvy krat co som sa stretla s nazorom niektorych mamiciek, ze preco pisem sem a nebezim hned k lekarovi! ale ako som pisala, bol vikend a nemala som sa na koho obratit. Urcite dam vediet, ako to dopadlo a verim,ze sa budem opat usmievat
@vejinka poznam svoje babatko a ako som uz pisala, po jedeni ho mam otocene k sebe, dlhsie, kym sa jej fajne nepoodrguje. Ale tato poloha jej dlho nevyhovuje, rada sleduje okolie, preto si ju obcas davam aj od seba a vtedy je spokojna a nemrmle, smejka sa a ked som sama doma tak ju davam ku mne do kresielka, kedze ja sa tiez musim najest, umyt atd a tam je tiez spokojna isty cas a potom ju opat davam k sebe. Satku sme skusili, ale bohuzial, nema ju rada, velmi v nej place. Ale dakujem za nazor
@sisaha farbu chytila prvy krat a ked som ju tak mala, tak som sa akurat rozpravala s maminou, ktora stala oproti mne, najrpv bola malinka kludna a asi po 2min takto zareagovala. Den predtym sme s nou chceli ist von, mal ju manzel na rukach a stalo sa to aj jemu, ale bolo to miernejsie, ja som uz z izby pocula, ze nieco nie je ok tak som letela k nemu. Ale ako som pisala, zajtra budem mudrejsia. dakujem aj za tvoj nazor
@bahara v spanku to robi aj moja ale toto bolo nieco uuuplne ine. Uvidime zajtra.
@milankovazuzana dakujem krasne, ako som uz pisala v uvode, stretla som sa tu viackrat s neporozumenim, ze preco vypisujem sem a nejdem hned k lekarke....ale beriem to jednym uchom dnu a druhym von. Su maminy a maminy a ja si vazim kazdu dobru a uprimnu radu. Vcera sa to neopakovalo tak som kludnejsia, uvidime co povie lekarka zajtra. este raz vdaka!
@mamutka nevadi, ako pises...bol to stres a naozaj sa niekedy narychlo neda hned vsetko napisat dopodrobna, pretoze by to bolo nadolho a mam pocit, ze by to ani nikto cele neprecital.

@kajusska ahoj, nestretla som sa s tým...ale-skúšam si predstaviť malinkú v tej situácii...a napadá mi-nemôže mať nejakú bolesť? kŕč? nemusí to znamenať strach...
fakt ma to zaujalo,ale neviem poradiť, len premýšľam...ono fakt je to ťažko s takým bábätkom,keď nevie povedať, čo mu je....
moja pediatrička je ochotná kedykoľvek, keď zavolám, poradiť. skús jej zavolať, aj keď je víkend
držím palce, neboj-bude dobre 😉