Výhovorky namiesto pomoci od svokry
Baby, ja už neviem...
Mám problém so svojou. Mám dve malé deti, tri roky a rok a pol..svokra býva kúsok od nás, ale nepomáhalo nijako asi rok...potom sme sa dohodli, že mi ich aspoň postráži každú stredu, po jej robote, od 15.00 do 17.30, kým príde manžel, aby som mohla aspoň nakúpiť, alebo upratať...každý týden má ale novú výhovorku, boli ju koleno, päta (ale vo štvrtok ide na plaváreň a piatok na vianočné trhy), musí domov zaniesť rybu, ...zajtra je celý deň pn, ale nemôže prísť, najskôr tak okolo 17.00 ...mám ju nútiť do vzťahu s deťmi alebo jej to celé zatrhnut?
My si urobíme deti a nech nám ich tie staršie postrážia alebo dáme svokre.
Zaujímavé teórie tu ja čítam.
Mne obaja rodičia pracovali a starých rodičov sme nemali.
A zvládli to pri 3 deťoch.
to ze sa tu niekto ohana,ze zvlada bez pomoci aj tri deti...no neviem , ci v konecnom dosledku na to tie deti nedoplacaju,ze maju unavenu,podrazdenu mamu. Vzdy je fajn, ked sa najde aspon obcasna pomoc,profituju z toho vsetci -rodicia, deti aj stari rodicia,ale vynucovat si pomoc od starych rodicov sa neda. Takze tomto pripade by som bola rada aj za obcasnu-nepravidelnu pomoc.
Tak ono to vyzera tak, ze svokra aj chcela, ale je typ uzivacny a vzdy ju to stiahne a nemoze prist pomoct, proste nemoze si pomoct :D
Bolo by mi to luto, naozaj to nie je vela, ale nutit nemozes. Ja som zasa cely tyzden na maleho sama v BA, sem nepride nikto (necela hodka autom). Ale ked prideme na vikend, tam maleho ani nevidim
@lucyluv 😂😂
Keďže ako píšeš že ste sa dohodli na stredu..evidentne zisťuje že jej to moc nevyhovuje...nedoprosuj sa. Radšej si to riešiť s mužom.. keď sa dá
Ja sice zijem s babkou ale kym som ja bola doma s nejakym dietatom nikdy som od svokry nechcela aby mi sla po deti do z skoly ci skolky.vsetko sme okolo deti riesili my rodicia ved som bola doma.no ine je ked uz chodim aj ja do prace takze teraz ked sme obaja v robote tak babka ide ci na bus s detmi a do ci zo skolky s malou.a robi to aj preto ze chce.dokonca ma sama vyhana.az mi to bolo luto ze oni doma a ja v praci.
@horalka1986 ja citam, napisala si, ze ty pomoc nepotrebujes a dokazes sa bez pomoci postarat o svoje 3 deti ergo si supermatka a kedze svokra nie je povinna autorka ju nema ziadat o pomoc....comu mas pocit som neporozumela??
@modrykoniicek no mne sa nezdá že by to tvoji rodičia zvládali ..aspoň z toho ako sa vyjadruješ v iných príspevkoch .
@homolca podľa mňa je uplne normálne že chceš raz za čas pomôcť, nerozumiem prečo sa nad tým každá pohoršuje.... im evidentne nikto nikdy nepostrázil dieťa ani na 5 minut... k otázke, povedala by som jej ze nemusi chodit( aj ked teda neviem ci bola aspon raz)
@natycaga jej svokra ešte nie je dôchodkyňa, normálne pracuje. Ani sa jej nedivím, že sa jej nechce cez pracovný týždeň strážiť vnúčatá. Veď tiež sa jej doma samo nič neurobí.
Inak, ja mam sice len 1 a dvojmesacne😁 ale nehanbim sa za to, ze obcas poprosim o pomoc 🤷♀️ svokra ho varovala uz pol dna, muz vecer, ked som isla do kinam, alrbo nakupy. Ved aj ja musim zit,a nejdem sa hrat na to, ze super zvladam svoje dieta. Nepotrebujem sa znicit, aby som sa niecim takym chvalila. Chapem ta, ze chces ist normalne do obchodu, bars aj na kavu s kamoskami namiesto obchodu. Clovek to potrebuje. Vyvetrat sa. Nrpadlo by mozno svokre lepsie, keby deti zoberies k nej?
@homolca ja mam medzi detmi rozdiel 18 a 15 mesiacov...takze skoro ako trojicky....manzel tiez pracoval, nedalo sa nan spolahnut...takze som sa naucila sama riesit situacie...surodenecky kocik bol zaklad, k tomu stupienok pre tretiu...ked bolo dostupne auto, robila som nakup, nie az ked nieco nebolo...darceky vies vyriesit aj cez internet, na to nemusis volat babku...a dokonca aj nakup uz spravis cez net...nebud zavisla sa niekom..ak chces ist von s kamoskou, nech sa paci....ja som chodila s kociarom, povacsine sme si vzali kavu so sebou, kolacik tiez a hajde do parku, kde si uzili aj deti...no problem....
@homolca ako ja neviem, ale nemala by si mať takúto dohodu s manželom a nie svokrou? Ja takto napr chodím cvičiť 2x v týždni a manžel je s deťmi. A keď ideme na nákup tak ideme s deťmi. Ešte bývame u mojej mamy, keď potrebujem ísť k lekárovi, po úradoch tak ich prizrie, ale kým som nemala druhé bábo, ktoré má pravidelný spánok tak som ich brala so sebou všade. Teraz ak niekam idem tak len v Tom čase keď dcéra spí a starší ide so mnou. Svokra nie je povinná mať s tebou takéto dohody, predsa už má svoj vek, prácu a možno si aj odvykla starať sa o deti. Áno môže sa to odraziť na jej vzťahu s deťmi. Ja by som to skôr riešila tak že by som jej ich odniesla s prosbou, že či ich môže na chvíľu prizriet- raz za čas, nie každú stredu- ona si môže doma napr variť a deti ti prizrie.
kašli na pomoc od svokry...vymysli si to inak. Mne ani vlastná mama nepomôže a svokra má tak 70+ rokov a sama potrebuje pomoc. Bud rada, že tvoja mama má aktivity....
@homolca veď si záplat za 10 EUR strazenie na dve hodiny, alebo sa dohodni s mužom a takéto veci si vybavuj cez vikend, či nákupy online. Mne do 14 mesiacov rodičia nevzali dceru ani raz pokocikovat, ich predstava bolo chodit na navstevu-pokial možno každý deň na pól hodinu, kedy im to vyhovuje, bez rešpektovania režimu spanku a počas návštevy kritizovať, čo sa dá, takze som ich veľmi rýchlo upratala, že chodit k nám nebudu, len my k ním, lebo ja sa nebudem stresovat ešte aj “vianočným” upratovaním pred každou ich návštevou, lebo oni by skritizovali aj každý jeden padnuty psaci chlp na zemi. A svokra, čo býva kúsok od nás, dceru videla až 2x(čo jej ju ešte musel muž ist ukazat) a ona ho ešte furt otravuje, aby ju rozvážal po doktoroch a platil jej lieky, takze buď rada, že máš sebestačnu svokru, ktorej netreba skakat okolo zadku..
@homolca ja som mala muža na týždňovkách, celé dni som bola s deťmi sama keď boli takéto malé. A vianočné darčeky sme chodli kupovať spolu s mužom a deťmi cez víkendy. Dnes máš ponuku eshopov, veď objednaj, si doma, preberieš. V živote som nezažila nič také, že hodím niekomu na krk deti a ja budem po obchodákoch behať a v klude si upratovať. Upratovala som keď aspoň jedno dieťa spalo (od dvoch rokov mi poobede aj tak nespávali), darčeky sme kupovali tak, že sme odpútali pozornosť detí, šupli pod vetrovku v košíku, pri platení jeden zobral deti vopred do dráčika a druhý zaplatil pri pokladni. Keď sa chce, všetko sa dá...
Nikdy by som nikoho nenútila do toho, čo sa mu nechce. Možno si svokra chce len užiť predvianočný čas sama v klude, možno po novom roku bude ochotnejšia deti strážiť. Nikdy by som nikomu neorganizovala čas a neposudzovala ich trávenie voľného času typu veď ona chodí tam a tam. Ty nevieš, ako sa cíti 60-ročný človek, ešte si nemala toľko rokov. Ale ženy v tomto období už nevládzu toľko ako keď mali 30-40 rokov, potrebujú viac oddychovať, byť viac v pokoji. Kedysi babky boli po päťdesiatke doma a mali viac energie ako terajšie babky, ktoré ešte chodia do práce a už nemajú energiu sa venovať takýmto malým deťom. Konečne po rokoch starostlivosti o svoju rodinu si chcú užiť aj to, na čo nemali popri starostiach čas a financie, čiže nejaký výlet, pobyt atď. Keď bude mať babka čas a energiu a hlavne chuť, určite príde za vnúčatami. Nasilu by to dobré aj tak nebolo...
@maminuska Po finančnej stránke nie pretože obaja sa rozvádzali so svojimi partnermi.A nikto nemôže zato, že môj otec biologický na mňa kašlal.On je na vysokom pôste a nechcel platiť.Moja mama mala mňa a potom sa narodila sestra.Otčim mal 2 deti.Vtedy už jedného dospelého syna a jedného pubertiaka.Žili sme po podnájmoch a na všetko trebalo peniaze.Lebo sme nemali nič.A tak majú pôžičky ktoré splácajú.Majú 2 spoločné deti.Toto je ich jediný problém.Peniaze.
Chodili do práce a chodili do obchodu a po deti do školy, do škôlky tak to zvládali a žiadnu inú pomoc nemali.A mama stihla aj upratať aj navariť aj sa s deťmi naučiť.
Tu nerieši autorka finančnú situáciu ale bežné veci.
A tie moja mama zvláda určite lepšie.A stavím sa, že ma o niekoľko rokov viac a má malé dieťa.
@maminuska A za ďalšie.Peniaze na mňa dávala len moja mama.Niekoľko rokov to ťahala sama zo svojho.Zatiaľ čo biologického otca syn si s ním chodil po dovolenkách, výletoch, na drahé krúžky.
Takže tak.Preto to bolo zlé.Pretože mama ma živila sama dosť veľa rokov.
A otčimovov povinnosťou bolo zaopatriť jeho deti.Nie mňa.
Ale čo sa týka nakupovania, upratovania, varenia, učenia sa atď atď.
Moja mama mala 39 keď sa narodil brat.Mala mňa, sestru a jeho.
A do obchodu išiel buď otčim po robote alebo ona s kočiarom alebo ja po škole.
A nesedela doma na zadku 3 roky na materskej.
Hneď ako malého vzali do jasiel šla naspäť do práce.
@modrykoniicek sama si niekoľkokrát písala, že si sa starala o malé dieťa . Že to tvoja mama s ním nezvládala. Nebolo by vám lepšie keby vám niekto pomohol , babka, krsná niekto z rodiny ? Normálna ľudská vec, to sú vzťahy v rodine.
Tvoja mama nesedela na zadku 3 roky, lebo jej to ani prvý ani druhý muž neumožnil , to nie je žiadna cnosť, hladovali by ste. A na materskej sa nesedí tri roky na zadku , ale to ty ešte nevieš lebo dieťa nemáš. keď ho budeš mať to uvidíš to sedenie.
ani nútiť ani zatrhnúť....Mne svokra nikdy nepomáhala a to mám deti 4...Musíš si pomôcť sama...2 deti zvládneš akoby nič..
Mne nepomahal nikto a ani by ma nenapadlo si mysliet,ze by mi mal niekto automaticky pomahat s mojimi vlastnymi detmi.
@homolca no my mame jednu babku 200km a druhu 400, moja mama sice byva blizsie, ale je uz starsia a nemam ziadne ocakavania, ked sme u nich zahra sa, navari nakupi vsetko pre maleho, svojra je este pracujuca, ked pridu na vikend tak sa s malym hraju ked sme u nich tiez, nikdy som ani jednu z nich nevolala na pomoc, casto chodim so sebou k dr. a stihame to vykryvat tak ze manzel je s malym, neviem ake by to bolo, keby boli blizko, ale podla skusenosti napr moja sestra pred 20 rokmi mala dve deti s rozdielom 16 mesiacov a teda mama jej vyrazne pomahala, ked prisla z roboty vzala vzdy starsie a venovala sa mu, ked boli skolkari tak ich vyzdvihla atd...asi by som tiez mala ocakavania ako ty, ze svokra bude chciet travit cas s vnucatami a pomoct neveste urobit priestor aby si stihla vybavit veci.
@maminuska Starala lebo som chcela.Bola som doma.Ale zase nestarala som sa štýlom, že mi ho hodila do ruky.A nikdy zamnou mama neprišla, že naaaa a zober si ho.Vždy ma poprosila, že či ho nepohojdam v kočíku aby zaspal.Či ho nechcem nakŕmiť, zobrať na ruky, prebaliť.Sedela som pri telke.Nezabilo by ma to.Alebo, že či pri ňom ostanem ležať aby sa nemusela trepať s kočiarom.Ale keď nikto nebol doma a ja väčšinou nie tak ten kočiar vzala a šla.Bola som pri bratovy keď mama bola doma.A to sa starala ona.Ja som sa pri ňom len učila aby som tu nemusela zakladať potom idiotné otázky.A dobrovoľne.A píšem to tak preto, že som starala lebo mi už lezú na nervy ženy ktoré napíšu.O deťoch nič nevieš lebo žiadne nemáš.Omyl... ja som sa to všetko zaučila.A bola som na strednej keď som vedela aký má všetko postup.A dnes ovládam viac než iné.A nikde som nenapísala, že to nezvládala! Ale, že to bolo už na ňu priveľa v tomto veku.A pri mne doma bola lebo jasle neexistovali.Starých rodičov nemáme.A krstná chodí tiež do práce a má 2 deti.
A nie nehladovali sme v prvom manželstve.Pretože mali byt a obaja mali robotu.Ale môj drahý otec sedel nejaký čas doma na úrade s titulom a moja mama makala a ťahala všetko po tej materskej.
Zatiaľ čo on sa neunúval ani riť zdvihnúť.
Ale to bola iná doba a dalo sa z toho v pohode vyžiť.
Všetko to začalo po rozvode keď jej nenechal nič.A nechcel na mňa platiť.Moja mama je jedna šikovná žena a starala sa aj ona o súrodencov keď im mama zomrela.Takže sa niet čo čudovať, že je už vyčerpaná.
Ja viem čo obnáša materská.
Ale je to sto krát ťažšie ťahať 2 šichty.
Ja si to zariadim inak :D
Mám dobrého muža.Chce dieťa? Fajn.
Vyskúša si tu materskú aj on.
Budeme na to dvaja.
A ako dobre čítam.Autorka má tiež muža.
Môj má 2 roboty.
Tiež to nebude ľahké.
Jasné, že je to ľudské mať pomoc babky, dedkov.Ale nie je ich povinnosťou chodiť do práce a starať sa o vnúčatá ak nechcú.Milosť pani zvládne upratať aj ísť do obchodu.Zvládlo to milión žien.
A keď to nezvládam tak si nerobím druhé dieťa.A ani 3tie... A to som povedala aj mojej mame.
Ja viem, že chceme len jedno.To je to čo utiahneme obaja.
Po všetkých stránkach.
@homolca moja ma mojich tiez u riti..hlavne ze byva s mojou svagrinou, cize jej dcerou co ma tiez dvoch malych chlapcov. Ale uz to dako neriesim, nech si ma tam ich ked si mysli ze ma len 2 vnukov. Ved raz sa karta obrati, potom jej pripomeniem kde bola doteraz. Raz ju to bude mrziet

@nickpick ja som napusala ze svokra nieje povinna. Aspon poriadne citaj a potom reaguj.