icon

Zadržiavanie stolice u 3ročného

radulienqaaa
1. jan 2019

Ja uz som zufala. Adamik (3) mi nechce vykonavat velku potrebu. Dokaze zadrziavat aj 5 dni a nakoniec sa vyprazdni, aj to len preto, lebo nalieham. Bojim sa, aby sa mu nieco nestalo. Ked to ide na neho, zacne "tancovat" ( my uz hovorime, ze stepuje), krutit sa a knucat, ale ked sa ho opytam, ci treba kakat a ideme na WC, tak nie a nie. Jasne, ze viem, ze mu treba. Ale.on strasne odmieta a trucuje. Nakoniec vzdy to skonci tak, ze ho uz vezmem (po par dnoch zadrziavania) na.zachod, posadim a cakam. Ale on aj ked sedi, zadrziava a tak ide vreskot, krik, plac. Ja uz nechapem. Ked chcem, aby sa vyprazdnil, tak s nim musim sediet aj hodinu na wcku. Uz som aj kricala na.neho, aj milo, aj hovorim, co vsetko sa mu.moze stat, aj len ticho sedim a sledujem jeho trucy. Ozaj niekedy uz placeme obaja. Pritom od polroka kakal na nocnik pravidelne bez problemovCo mam robit?

kassandra25
Autor odpoveď zmazal
simculllka
2. jan 2019

@radulienqaaa Ahoj, my sme mali to isté so strednou dcérou.U nás to začalo tesne po dvoch rokoch a teraz bude mať akurát o pár dní tri roky a stále sa to vie vrátiť, ale už viem, ako s tým bojovať. V prvom rade, u nás ide o funkčný problém. Boli sme na gastre, kde vyvrátili akékoľvek alergie, intolerancie. Tiež sme absolvovali niekoľko són ajRTG vyšetrenie. U nás ide o to, že dcéra sa proste zatne a zadržiava VEDOME kakanie, následne po pár dňoch sa bojí pravdepodobne si aj prdnúť, takže do toho sa pridružuje ešte aj meteorzimus ( nafukovanie ), nakoniec vždy kakala až po čipku alebo som ju držala nad nočníku, kde sa za veľkého revu nakoniec vykakala,lebo už jej to asi tak tlačilo, že to neudržala ( niekedy aj s prímesou krvi,keďže bola poriadne zapečená). U nás pomohla odmena. Po každom vykakaní dať nejakú sladkosť ( napr. gumový medvedík ). Zo začiatku vrešťala ako pavián, ale potom si zvykla, že keď sa pekne vykakala, tak dostala odmenu. Vždy sme ju veľmi pochválili, aj to je super motivácia. Nekričať- to nepomáha. Naša dcéra mala také stavy, že sa triasla od strachu, keď som ju išla posadiť na záchod. A hlavne, keď vidím, že už druhý deň nekaká, jesť veľa ovocia, napr. mandarinky alebo jablká..čokoľvek, kde je veľa vlákniny. Ono u nás je to hlavne o tom, že dcéru niekedy pravdepodobne trošku pripečie, asi ju to trošinku zavbolí pri kakaní a ona sa potom takto sekne ..ale akonáhle príde na to, že to nebolí, tak sa to zlepší. Teraz takýto problém riešime možno raz za mesiac, aj menej, ale kedysi sme sa s tým trápili niekoľko mesiacov, kým sme vychytali všetky vady. S tou odmenou inak tak, že na začiatok som vedela odmeniť. KeĎ už pekne kakala tri štyri dni, tak som to prestala dávať. A nám hodne vie pomôcť aj Duphalac,to vie predpísať tuším aj obvodná, dávala som 2,5 ml raz denne, keď boli problémy a krásne to dcérke upravilo stolicu. Držím palce, viem, že to je hotové trápenie rodičov aj detí, ale bude lepšie.

matta308
2. jan 2019

Nečítala som komentáre. Ale dcéra mala v rovnakom veku podobný problém. Mala raz hnačku a taký zlý "zážitok" z toho mala,že začala odmietať kakat. Tiež sme boli zúfalí, nekakala aj 7 dní, dávali sme jej aj na odporúčanie lekárky slabé prehanadlo v sirupe. Ale nepomohlo ani to. Nakoniec pomohla motivácia. Túžila po jednej babike, tak som jej sľúbila, že keď bude 10dni kakat každý deň, tak jej ju kúpim. Samozrejme pomohlo a už si zvykla na dennú potrebu, takže odvtedy s tým už problém nebol. Držím palce 🙂

fidarka
2. jan 2019

@radulienqaaa my sme so synom mali to iste. Riesili sme to aj s doktorkou, bral bicadilove cipky asi mesiac v kuse, potom si zvykol kakat. Odporucila nam vela vlakniny, maly ma rad mandarinky bez supiek. Drzim palce, presne viem ako sa citis.

misulka47
2. jan 2019

Ahoj nie ste v tom sami, my mame rovnaky problem, dcerka bude mat do februari 3 roky a tiez zadrziava az kym nenalieham...niekedy to ide lahsie inokedy tazsie...robi to uz asi aj dobreho pol roka a myslim ze to postupne zacalo ked sme odpliankovali am prvkrat videla hovienko...potom uz zacala do zachodu cikat, ale vykakala sa vzdy len do plienky, teraz ma plienku iba na spanok, vzdy sa vykakala red spanim, niekedy aj v noci v spanku ked mala plienku, teraz uz nie ani do plienky nechce, a na zachod po naliehani, tiez sedime aj pol hodinu na zachode. vymysleli sme si aj rozpravku o hovienku :D niekedy to pomaha vzdy ked sa vykaka tesi sa, zakyva splachne...ale niekedy je to katastrofa nechce ani za svet place, krici zadrziava atd atd...ale mali sme to aj pri starsom presne v tomto veku, asi to je nejaka faza ktorou deti pewchadzaju

kulumulu123
2. jan 2019

@radulienqaaa tak ho prestan oblbovat hlupostami a proste mu povedz ako to vidis ty ze mas strach ze sa mu moze nieco stat ak nebude kakat, ze moze skoncit v nemocnici na infuzkach, samozrejma v reci ktoru on Sam pochopi.... Deti su inteligentne tvory a vacsinou neznasaju ked ich akokolvek chceme dobehnut ci oblbnut... Proste mu Tu problematiku ohladne kakania vysvetli popravde bez zbytocneho strasenia sposobom primeranym jeho veku...

radulienqaaa
autor
2. jan 2019

@kulumulu123 urcite ho neoblbujem, u nas sa vzdy hovori pravda a vobec sa s nim nepiplem ako s.malym babatkom. On vie co sa moze stat, stale sa o tom rozpravame, mame susedku sestricku, tiez mu primerane vravela, co sa moze stat. Stale poviem,ze som smutna a trapi ho to, no jeho hlava je tvrda a ide si aj tak svoje

radulienqaaa
autor
2. jan 2019

Dakujem baby za rady

katkalubkova
2. jan 2019

@siska0806 3 týzdne???

skalica6
2. jan 2019

Nas skoro 3 rocny robil presne toto iste.skoncili sme u psychologicky.poradila nam nereagovat nato ani nehovorit o potrebe plus sme mu uplne zrusili plienku ktoru mal na spanie na noc.dame mu ju len ked uz je ozaj zle snim a on sa zospanku pokaka.viem presne co zazivate nas to drzalo 1 rok ale uz sa to zlepsuje potom ako sme to zacali ignorovat

katkabg
2. jan 2019

@radulienqaaa ja ti len poviem robte stym daco kym sa da.....poznam osobne pripad kedy do doslo do stadia ze dievca ma uz 10 rokov a nosi po odpluenkovani intimne vlozky lebo ked bola mala zadrziavala stolicu a robili kadeco od psychologa po gastroentrologa,z niajeho kakacieho bloku nechcela kakat a uz po case jej konecnik ochabol a teraz je odteka samovolne stolica :(

biela_sova
2. jan 2019

@radulienqaaa Ahoj, suhlasim s radami vyssie, vela vlakniny kupenej v lekarni zamiesanej do stravy. No prosim Ta, nevyhrazaj sa mu, nekric nanho, nerobi to narocky. Mozno mal v stolici tvrdsi kusok, ktory ho podriapal a ma traumu, len to v tomto veku nevie pomenovat. Nenut ho nasilne (kym sa nevykakas, neodideme z, domu). Poznam vela dospelakov, ktori kvoli tomuto zastrasovaniu maju cely zivot problem s vyprazdnovanim. A nemusime spominat, co sposobuje zadrzovanie stolice a. nepravidelne vyprazdnovanie sa. Nenadarmo je SR jednou z krajin EU s najvyssim poctom pripadov rakoviny hrubeho creva a, konecnika, zlatych zil. Nestras ho, len mu fyzicky ulahci kakanie. Ked mu podas kazdy den vlakninu (ja si napr davam jednu lyzucku denne a zapijem poharom vody, Ty si vymysli, ze je to vitamin C na imunitu alebo pod), nema sancu. Vykaka sa aj keby nechcel 🙂

andreaklob
2. jan 2019

My sme mali to isté s malou.mala 2 roky a 3 mesiace.z ničoho nič začala zadržiavať,ale až tak,že keď už jej fakt trebalo,po niekoľkých dňoch,bála som sa ,že sa zblazni. Behala dookola a vrieskala.vtedy som ju rýchlo zobrala chytila pod kolená,pritisla nôžky k brušku a nepustila.tak to nejak vypadlo.stolica nebola tvrdá,takže zo stravou to nemalo nič spoločné.na nejakom fóre tu na mk,som čítala,že pomáha homeopatia. Tak som to skúsila,a do 2 týždnov bolo po probléme.

kockapetra
2. jan 2019

My sme toto mali so starším synom trápili sme sa 3,5 roka,chodili sme až na gastro detské,dr mu vyberala stolicu rukavicami reval ako túr,na gastro nám dali sirup laevolac kým si čreva zvykli,bolo ok potom bolo to isté.vyrastol z toho a už je všetko ok,držím palce

davidoxx
2. jan 2019

My sme toto tiež prežili...strašné obdobie..bolo to o psychike dcérky. Začala chodiť do škôlky. A prestala nosiť plienky. Trvalo to asi dva mesiace. Bola som aj u detskej lekárky. Dala nám sirup..islo to ľahšie....nezávidím vám toto obdobie ale určite to prejde. Držím palce. 😍

janulka1988
2. jan 2019

My sme sa takto trápili skoro rok. Keď už bolo najhoršie dávala som mu easylax je to prírodné prehanadlo. Nakoniec som prišla na toto : synček ma veľmi rád džúsy jahodové tak som mu robila smoothy zo slivkoveho kompótu pridala som trochu cukru a jemne ovsené vločky , zmixovala na smoothy dala do pohára so slamkou a povedala mu že je to jahodový dzusik. Rád to pil a to mu upravilo stolicu a začal pekne kakať a sám sa pýtal na zachod. Za odmenu keď sa vykakal dostal cukrík a veľmi sme ho chválili. Toto jedine nám pomohlo. Skúste to a prajem pevné nervy

1lucka111
2. jan 2019

Mi sme mali to isté s dievčaťom, nakoniec nás poslali na gastro no nič nezistili. Doktor nám predpísal duphalac, ževraj je to blok v hlave a deťom sa to stáva ako náhle sa preorientovavaju zo serblika na WC a ten blok treba odblokovať. Duphalac jej povolil stolicu tak že nemala šancu to držať a teraz je to už v poriadku. Brali sme ho skoro tri roky. Nie je to návykové.

michaelachanel
2. jan 2019

@radulienqaaa dala by som ho otestovat!!! My sme mali presne tento isty problem a nakoniec malej zistili alergiu na kravske mlieko. Ako sme ho vylucili odvtedy dcera nemala problem so stolicou...

petuska123
2. jan 2019

Joj my sme si s tym tiež prešli a trvalo to skoro rok .Po vyšetreniach sme chodili aj ho kvôli tomu do narkozi dali a tak mu črevá kontrolovali a ak tak sa nič nezistilo. Rok sme fungovali len na capikoch a easylax ten je vyborny ten odporúčam sa stretne do ritky a už kaka vynikajuca pomoc potom sme už len ten pouzicali. Už teraz je to o niečo lepšie vykaka sa sám síce nie každý deň ale sám a bol len psychicky blok mával tvrdú stolicu a preto odmietal kakal a potom mal črevnu virozu hnackoval a od vtedy sa to zlepšilo. Tak ked už bude nekakat daj ten easylax

katkabg
3. jan 2019

Ono je fakn ak to vekom prejde len ako vravim poznam osobne komu toto nekakanie zdravie dorantalo total :((((*

pegas174
3. jan 2019

@radulienqaaa aj ja som toto zazila, trvalo to asi 4 roky, u nas bol rekord 10 dni bez kakania. zacalo to ani neviem kedy ale asi ked sme prestali nosit plienky, cca 2 roky ked mala mala. proste nechcela kakat, videla som ze uz jej treba triasla sa ako sa to snazila zadrzat a samozrejme po tolkych dnoch uz to ani neslo von aj ked uz chcela. skusala som vsetko, miesala som jej po tajme do jogurku semiacka, vlaknina, vsetky radi co tu mamicky spominaju. plakala som na zachode s nou, prosila som vysvetlovala. aj sme boli na gastre, vsetko v poriadku. osvedcila sa nam taka mala vodicka ktoru som je stretla do zadocku, je to na prirodnej baze a vtedy sa vykakala, lebo to ju uz nutilo. easylax sa to vola, vzdy som mala po ruke. no proste to fakt s prestavkami trvalo asi 4 roky, kazde kakanie som si znacila do kalendara a zrazu to prestalo, ono je to u dietata asi skor psychicky. prestala som ju nutit a prosit a nevsimala som si to a zrazu to slo. teraz ma dcera 8 rokov a vsetko je v poriadku. drzim palce aj Vam

bajuska44
3. jan 2019

@radulienqaaa Ahoj, mali sme so synom podobný problém. U nás vznikol po vysokých horúčkach, keď mu zapieklo stolicu a kakanie ho veľmi bolelo. Nepomohla ani zmena stravy. Odmietal ísť kakať. Zadržiavanie stolice však malo za následok kŕče v bruchu, samovoľný únik stolice. Chvíľu sme to riešili preháňadlom, ale nakoniec sme skončili u detskej gastrologičky. Po vyšetreniach sa zistilo, že má alergiu na laktózu, takže sme vylúčili všetky mliečne výrobky. Dr. mu predpísala liek na zmäkčenie stolice - zaberal veľmi dobre, pokusy o kakanie museli byť pravidelné - raz za 2 a všetko sme museli značiť. "úspechy" ho motivovali, ale viditeľne pomohla aj bezlaktózová diéta. Bojovali sme takmer 1,5 roka, kým sa kakanie dostalo do normálu.

radulienqaaa
autor
3. jan 2019

Zienky, ten easylax je volne dostupny ci na predpis?

ink
3. jan 2019

@bajuska44 wau, klobúk dole, to si musela mať extra dávku trpezlivosti. Ešte že je to už za vami 🙂

montemotherone
3. jan 2019

@ink toto nie je o strave, ale o hlave. Práve ten tvoj tlak to ešte zhoršuje, ale chápem. Mali sme podobný problém. Nedošlo to tak ďaleko. Začala som tlačiť na to, aby začal kakať do nočníka, nie do plienky a vtedy to začalo. Skončilo to až vtedy, keď som sa snažila sama v sebe ten tlak vypnúť a nechať to na neho. Naozaj tu nejde o to, nič mu nehovoriť, musíš to v sebe nejako vypnúť. Deti ten tlak cítia. Jednoducho to neriešiť a len mu povedať, dobre , ak budeš chcieť kakať, tak choď, ak nie, nie... Vôbec to nespomínať, neriešiť... Strava je druhoradá, aj keď dôležitá. Ono to možno začalo nejakou malou zápchou, začalo mu to byť nepríjemné a do toho si začala naň tlačiť aj ty. Možno by som šla aj cez nejaké upokojujúce čajíky, až lieky (po debate s lekárom samozrejme)... :-/ V okolí som to videla u mojej známej, ktorá dookola rieši svoju vnučku, vkuse ju sleduje... Darmo, že je to v dobrom, prenáša na ňu svoju vlastnú úzkosť. To dieťa sa teraz pokaká a nikomu nič nepovie (má 5 rokov!), má k tejto potrebe vyvinutý úplne patologický vzťah :-/ Inak, existuje aj taká knižočka, tuším o krtkovi a hovie.ku 😊 Viem, možno sa to zdá niekomu smiešne, ale veľa mamičkám s takýmto problémom môže pomôcť 😉 Deti a často potom aj dospelí majú s touto oblasťou potom celoživotný problém, na dovolenke, v cudzom prostredí sa zrazu "zaseknú"... Je to bežné, ale určite nie normálne a zdravé :-/

ink
3. jan 2019

@montemotherone asi si chcela označiť inú mamičku 🙂

montemotherone
3. jan 2019

@ink áno prepáč, autorku témy 😊

miirkka1
3. jan 2019

@radulienqaaa Ahojky...moja 26mesacna dcerka to iste...zadrziavala a bolest pri kakani....poslali nas na detsku chirurgiu...vnutri v konecniku ma trhlinu.Liecime od juna 2018 a stale nie je vyliecene.Berieme laktulozu ,sedacie kupele...ona ale nevypije vela vody,max 0,5l.aj to je vela...aj striekackou davame...sladke ani neje...snazim sa davat stale ovocie zeleninu...ale moc to bez tej vody nejde

pegas174
3. jan 2019

@radulienqaaa nie easylax bezne kupis v lekarni

gurka12
3. jan 2019

@luciaverner som sa zasmiala 😂