icon

Zanechalo na vás stopy, ak vás rodičia nechali vyplakať?

matken
5. jan 2012

Velmi pekne prosim o Vase postrehy v nasledovnom:
Uvazujem nad vyuzitim metody zaspavania podla Giny Ford - Kazde dieta sa vie naucit spat.
Vzdy som si myslela, ze ja take nieco robit nebudem, ale nikdy nehovor nikdy :( zacinam si mysliet, co ako to pomoze... Avsak nazory su na to rozne, negativa hovoria aky to ma vplyv na detsku psychiku a pod. Ale neviem ci su to realne vysledky. Jedno je jasne - male deti placu :(
Radila som sa aj s mamou a svokrou, ale bud ci si nepamataju, ale tvrdia, ze my sme neplakavali, ze nas dali do postielky a spali sme 🙂 (ja som zo 4 deti a manzel z 5 🙂, tak neviem. Preto Vas prosim tie, ktore viete ze Vas rodicia obcas nechali vyplakat zanechalo to podla vas nejake stopy? 🙂

Dakujem!

Strana
z2
benne
5. jan 2012

@matken ked som sa o tej knihe bavila s mojou mamou, tak povedala, že predsa to isté (že k nám chodila v intervaloch) robila aj ona.. ale robila aj ústupky, ak to nefungovalo, chodila so súrodencom spať.. alebo tolerovala, ked další z mojich bratov chodieval spať k nim do postele uprostred noci, ale nikdy ti nebudem vedieť povedať, čo by bolo .. keby nás nosila v šatke.. keby nás nenchala plakať.. keby.. , rob to tak, ako to cítiš v kombinácii s radami ostatných a držím palce

kaia
5. jan 2012

@matken, to nikdy nezistis, ci to na nas zanechalo nejake stopy 😒.
Osobne nie som zastanca nazoru, nechat dieta vyplakat a to mame prveho syna pekne narocneho. Ked bol malicky nerobil nic ine, len plakal. Bolo to najnarocnejsie obdobie v mojom zivote, ale vyrastol z toho a teraz nam to kazdy den vynahradza. Myslim, ze dieta potrebuje citit, ze je o neho zaujem, ajked nevie inak komunikovat, ako len placom 😝

lenka311
5. jan 2012

@matken Vraj americké štúdie zistili, že deti, ktoré spávajú so svojimi rodičmi sú psychicky vyrovnanejšie a v dospelosti vedia lepšie riešiť svoje problémy... Vyrastajú z nich psychycky zrelé a vyrovnané osobnosti.
Ja som nemala to srdce nechať malú večer plakať a ani nemám, nechcela bývať v postieľke, keďže som sama, vzdala som to a spáva so mnou... Neviem či by som zvládla ja nechať dieťa proste vyrevať ako sa hovorí...
Dieťa potrebuje cítiť lásku a samo sa cíti podľa mňa opustené... chce aby prišla mama či oco, jediný tvorovia ktorým v tomto období nadovšetko verí a bezmedzne ich ľúbi...

halienka
5. jan 2012

@matken ja viem, že je to ťažké, ja som si tiež užila svoje, malá nebola kojená a cumeľ odmietala do 7. mesiaca, a keďže mala reflux, tak sme od narodenia po každom kŕmení museli nosiť 20 minút aby strávila čo najviac mliečka...možno tým, že ako malinká v podstate hne´d po jedle zaspávala a pri tom bola nosená, tak si to zobrala ako ukľudňovací prostriedok a potom inak nevedela zaspať ako pri nosení. Ja mám 45 kg tak to bol vcelku záhul niekoľkokrát denne ju takto nosiť, preto som raz v tom pol roku tú metódu skúsila, ale teda na hento by som nervy ja nemala. Potom malá chytila v 7. mesiaci cumeľ a rapídne sa to zlepšilo, zrazu stačilo sedieť a mať ju na rukách, po čase som jej dala na rukách pri sedení čaj, akonáhle ho dopila, strčila som cumeľ a položila do postieľky a zaspala, no a nakoniec už som ju proste položila do postieľky, dala jej tam už ten čaj, keď dopila dala cumeľ a ľahla si ku nej a ona zaspala. Teraz je to skoro tak isto (teraz má 2 roky), akurát už nemusím pri nej ležať, stačí ak si sadnem vedľa nej na kreslo, nemusím nič iné robiť, ona vie že tam som a kľudne zaspí, odchádzam až keď cca 5 minút spí. Takže nakoniec to prišlo celkom prirodzene a nemusela som ju nijako týrať vyplakaním. Tvoja malá je vo veku, kedy môže byť príčin tej zmeny viac, zuby, separačná úzkosť, ak ste mali tesne pred tým ako to začalo očkovanie, alebo rastový špurt...Každopádne napríklad pri takej separačnej úzkosti by táto metóda mohla narobiť viac škody ako úžitku, k takým deťom treba pristupovať veľmi citlivo a nie tvrdo. Sama snáď na to prídeš, o čo ide a snáď sa ti to tiež podarí zvládnuť, držím palčeky 😉 🙂

hajanka
5. jan 2012

Bábätká sú geneticky naprogramované tak, aby plakali, keď ich niečo trápi. Plač je výrazom prosby o pomoc. Neverte názorom, že dieťa treba nechať vyplakať sa!!!!
Deti plačú, keď sú nešťastné, a chcú vás upozorniť, že ich niečo trápi. Volajú o pomoc. Najnovšie výskumy mozgu dokonca potvrdzujú, že ak rodičia ignorujú toto volanie, môžu im vážne uškodiť.
Keď dieťa plače, do tela a mozgu sa uvoľňuje stresový hormón. Ak dieťa niekto upokojí a utíši, hladina stresového hormónu opäť klesne Pri príliš dlhom plači sa však udrží vysoká hladina stresového hormónu kortizolu, ktorá môže vážne poškodiť dôležité štruktúry vyvíjajúceho sa mozgu. Takýto stres v ranom detstve pôsobí na organizmus ako jed a môže byť príčinou rôznych neuróz a úzkostí. Dieťa síce po dlhom plači plakať prestáva, zo začiatku sa unaví, neskôr však zistí, že je zbytočné plakať a vyjadrovať svoje pocity. Také dieťa môže byť v dospelosti neisté a depresívne.

macamac
5. jan 2012

@hajanka super napísané 😉
presne-dieťa rezignuje.zistí,že asi aj tak nikoho nezaujíma,ako sa cíti. a to je teda riadna ignorácia zo strany rodiča.
rodí sa apatickosť, nepriebojnosť, frustrácia, rezignácia,....
a stačí tak málo-prítomnosť milujúcej osoby. blízkosť.
ja neviem,veď to nepotrvá večne.
a potom zostanú len spomienky.
radšej krásne spomienky na prežitú blízkosť, ako spomienky na desivý plač

hajanka
5. jan 2012

@lenka311 uplna pravda, ja sa s kludnym svedomim mozem priznat, ze moj syn (7r.) doteraz obcas pribehne v noci ku mne do postele a ja sa tomu velmi potesim! 🙂 nie je nic krajsie, ako ked sa k matke prituli vlastne dietatko a zaspi (spi) s pocitom abosolutneho bezpecia! ci uz ma 7 mesiacov, alebo 7 rokov.... viem, ze cas plynie velmi rychlo a deti rastu este rychlejsie, tak si to chcem uzit ako sa da, pretoze raz pride obdobie, kedy bude (mozno) radsej chciet byt sam a zatvoreny vo vlastnej izbe. Aj tak nikdy nezabudnem poriadne ho vystiskat a povedat mu ako velmi ho lubim, prajem si, aby sme takyto blizky vztah mali stale.
Ja si neviem predstavit, ze by som ho niekedy nechala ked bol malicky sameho, alebo v placi... ved to musi byt hrozne... vcitte sa do tych malickych telicok, dusiciek.

macamac
5. jan 2012

@hajanka náš bude mať 10-a zas má obdobie,že chce spávať pri mužovi 😉 bojí sa....všeličo sa mu ženie hlavou...tak s ním spáva
a ja spím s malou na manželských 🙂
ako nechápem-ja som vyrastala v 2-izbovom byte, spali sme s rodičmi v jednej izbe. pamätám si,že aj ja som sa občas všeličoho bála,že niekto spod postele vylezie 😀 a tak...ale tým,že sme boli všetci v jednej izbe,nič sme nemuseli riešiť 😉 vedela som,že naši sú pri mne-mala som pocit bezpečia
to dnes tých mnoho miestností ľudí navádza na to,že každý môže/má mať svoj kľud
kedysi žili 4 generácie v dvoch izbách,pomestili sa-a boli aj akýsi viac "ľudskí" 😉
neviem,prečo v dnešnej dobe sa upiera deťom to, čo je im prirodzené-byť v bezpečí a to je pri svojej mamine
viem,že je to pri mnohých deťoch vyčerpávajúce-ale tak,ako pôrod zvládli milióny žien,aj náročnejšie bábätko dokázali milióny vychovať
tak prečo si neveriť 😉 vydrží a dokáže to každá mamča 🙂

katrinka8
6. jan 2012

@matken - kuk do diskusie o tejto knizke tu na MK - tam najdes nazory mamiciek, ktore touto metodou postupovali a aj nazory tych, co su proti 😉 Ja osobne som proti. Pre mna nechat vyplakat znamena ignorovat. Plac je pre malicke dieta nastroj komunikacie, nedokaze inak vyjadrit svoju nespokojnost - akukolvek, ci sa jedna o bolest, o smutok, o nepohodlie, o mokru plienku, o samotu, o chorobu... plac dietata sa podla mna nema ignorovat. Su aj ine metody, ako sa da babatko naucit spinkat 😉

lenqua_12325
28. jún 2019

Zanechalo veľké stopy.. Strach z tmy, strach keď som sama a úzkostna porucha. Nerobte to svojim deťom.!!!

dadomon
2. feb 2022

Ja som tuto metodu skusala, ako prvorodicka, mlada, hlupa, brutalne vycerpana, lebo maly vobec nespal, bola som na kolaps. Prvy vecer pomrnkal a zaspal, druhy vecer horor, reval, ja som skusala vydrzat v kuchyni, ale revala som tiez. Nastastie so. to nedala, vzala ho do narucia a odvtedy spal pri mne v posteli. Hrozne ma mrzel tento pokus. Dnes ma 7 r. a je urevsny, za vsetko, ci za to moze to, ze som 2 noci tito spravila, to neviem, ale NIKDY by som to uz neurobila, bola to trauma pre oboch nas

cherrystone
2. feb 2022

@matken tato metoda podla mna vobec nie je o tom, ze dieta sa ma nechat vyplakat. keby to tak bolo, tak proste das dieta do postielky a uz viac neprides a hotovo. tato metoda skor hovori o tom, ako dieta naucit, ze placom si nevymoze pozornost a to, co chce. jednoducho je cas ist spat a nie cas hrania. casove intervaly su tam preto, ze cloveku sa uz dvoch sekundach zda, ze dieta place dve hodiny 😃 a po kazdom prichode je dolezite dat opat dieta do pohody a az tak odist. niekedy ho das do pohody za minutu inokedy za 10, ale stale ta pointa je rovnaka, ze tam nebezis po prvom zamrnkani a neskaces ako ono piska, ale zaroven prides a ukazes mu, ze si tam, mas ho rada, vsetko je ok, len je cas spat. podla mna je v knizke kopec uzitocnych rad a modelovych situacii. ja napriklad nerozumiem ako niekto dospely dokaze nechat zo sebou cvicit tak, ze skace dve hodiny na fit lopte alebo vozi dieta na aute. tiez ma fascinuje ako niekto dokaze babatko uspavat pomaly uz od momentu ako otvori oci, to je potom tazke mu o par mesiacov vysvetlit, ze takto zaspavanie nefunguje. jednoducho dieta je potrebne naucit spravnym navykom a naucit ho spat. presne tak ako ho ucime jest, pit alebo chodit na nocnik. s niektorymi detmi je to lahke, s niektorymi bohuzial nie.

Strana
z2