Zhoršuje sa to a už nevládzem
Ahojte.Som psychicky vycerpana z uspavania mojej malej.Od narodenia sa uspavame na ciciku.,to mi ale az tak nevadi.No doba za ktorú zaspi nebyva nikdy pod hodinu.Ak to tak je,strasne sa tesim.Vacsinou je to okolo hodiny a pol.Snazim sa ju ulozit hneď keď na nej vidim unavu.Ideme sa ulozit,mala si podudka a potom sa preberie.Zacne sa rozprávat,valat na posteli,vymyslat.Vacsinou sa stane,ze to presvihne a zrazu je mrzuta a mrnka.No ja sa ju snazim ukludnit no to sa len jeduje,ze jej nedovolím robit co chce.
V posledne dni keď ideme spat,stvera sa po mne,chce na mne spat.Neviem co ju to napadlo.
Uz neviem ako s nou dalej,ako ju uspat inak.Ak ju dam do postielky,zacne nenormalne vyvadzat,naraza hlavickou do mantinelov,roni krokodilie slzy.Nechcem ju tak nechat vyplakat,zda sa mi este malicka na to aby som ju takto "tyrala"..Ma 7,5mesiaca.
Viete niekto poradit?dakujem.
@grundia moja mala bude mat 2 mesiace, ked sme prisli z nemocky uspavala som ju vzdy po kupeli od 19.30 do 23.00 bola som zufala,teraz je to lepsie stale sa uspavame na cicke sice niekedy prelozenie do postielky vyjde inokedy ju musim uspat odznovu....ale tteraz to trva tak od 19.30 do 21.00 aj to preto ze vacsinou sa mi po papani pokaka a ked ju prebalujem sa prebere inak myslim ze by zaspala aj skorej,no zaspavame len na cicke obcas zaspi aj sama ale to malokedy asi to musime vydrzat 🙂
@pragmaticka dieta sa uci od malinkata, hoci si to aj nepamata. Ani ja si nespominam na den, kedy som urobila prvy krok ci prve slovo/ slova, ale vsetky tieto skusenosti ma doviedli k tomu, ze v obdobi, na ktore si pamatam, som uz vedela plynule aj hovorit, aj chodit. T.j bez skusenosti z toho "neuvedomeleho veku" by som nevedela nic. A to iste sa odohrava aj na urovni budovania vztahu k rodicom ci inym ludom a dovery voci nim.
Ze si nepamata, ze ho nechali plakat v noci? Na vedomej urovni nie, na podvedomej zrejme ano. A kludne sa to moze prejavovat aj v neskorsom veku ci dospelosti. (Napriklad aj tak, ze dieta nebude dostatocne citlive na bolest ci nepohodu niekoho ineho. Bude jeho potrebu utisenia ignorovat, tak, ako ho to naucili rodicia. Potom sa cudujeme, ze spolocnost je neempaticka, ale v podstate je to len prirodzeny dosledok neempatickej vychovy. )Je to tychto teoriach popisanych par knih a davaju celkom logiku. Vsetko ma svoje sirsie suvislosti, ktore nam nemusia byt na prvy pohlad uplne jasne 😉
PS: nejdem nikomu brat jeho nazor, nech si so svojim dietatom robi co chce, ale nejako mi nedalo vyjadrit sa k tej teme "traumy"
Este k tomu vyplakaniu chcem povedat, ze je rozdiel dat dieta do postielky a ostat pri nom a je ine ked ho tam necham same. Ak pri nom ostanem tak ma vidi, pocuje, akurat tam nie je fyzicky kontakt. Preto si nemyslim, ze to ma potom taky hrozny vplyv na neho.
@grundia Len sa chcem spýtať- koľko za 24 hodín spí? treba si to vypočítať a nájsť tú mieru, ak spí povedzme okolo obeda tri hodky a ty ju chces dat o šiestej večer spať (to je príklad) tak aj keď je unavená nezaspí. Ja som tiež mala dlho problémy s deťmi, ale potom som si uvedomila, že uspávať dieťa hodinu nie je ok, pretože ak dieťa potrebuje spať, tak do 20 minút zaspí, ak nie, tak si iba oddcýhne a samozrejme, že potom už spať nebude vôbec alebo za oveľa dlhšiu dobu. Nechaj malú nech sa unaví riadne, až sa sama bude pýtať do postele alebo ak aj nie, tak jednoducho to posuň o tú hodinu a pol ako ju dávaš zvyčajne a uvidíš zmenu. držím palce! zvládneš to!
@grundia mam dve dcerky. Pri prvej som sa drzala teorii o tom, ako naucit dieta spavat same. Mala sa v deviatich mesiacoch riadne vyrevala a po dvoch dnoch zaspala uplne sama. Dnes ma 10 rokov a trochu problem so sebavedomim, je trochu bojazlivejsia, horsie nadväzuje nove znamosti. Pri mladsej som kaslala na vsetky prirucky. Od malililnka som s nou zaspavala a to tak, ze mi lezala na bruchu. Ja som si oddychla a ked zaspala, iba som ju prelozila do postielky. Po troch mesiaoch to uz nebolo mozne, ale vzdy som lezala pri nej, kym nezaspala, hladkala mi vlasy a tento zvyk jej zostal doposial - teraz ma 3 a pol roka. Doteraz si s nou liham aj na obed (pokial nie je v skolke) a aj vecer. Vobec mi to neprekaza, prave naopak, velmi sa na to tesim. Luto mi je iba toho, ze starsej som take nieco nedopriala. Mladsia dcerka je totiz ziva, sebavedoma, urecnena a myslim, ze toto si ponesie aj do dospelosti.
Vam by som poradila, aby ste si nasli nejaky sposob uspavania, ktory bude vyhovovat obom stranam - teda vam aj vasej dcerke. Mozno zo zaciatku to bude trvat dlho, kym zaspi, len nech citi, ze ste pri nej. Verte mi, nechat dieta vyrevat nie je najidealnejsie riesenie. Dietakto sa to sice nauci a vam by to "ulahcilo" zivot, ale po emocionalnej stranke si to urcite zapamata a ponesie dalej. Prajem vam len vela trpezlivosti a lasky. 🙂 Tu spravnu cestu urcite najdete.
Zvlaštne... najskor niektore tuzime nekonečne po deťoch, potom prídu a naraz máme pocit, ze nás akoby obmedzujú... ale ved deti sme dostali do daru... tak si ich vazme.
Z vlastnej skusenosti viem, čo to moze spravit s maminou, ktorej dieta vobec nespi, v noci sa xkrat budi... ked vidi a cita, ako niekomu babo buva uz vtedy a vtedy a stači spraviť to a tamto... potom sa začne porovnavať v niečom inom, potom neje, potom zasa niečo iné. Je to depka. A ak príde moment vypätia, sme schopné na vlastné maličké dieťa pomaly nakričať, že nie je schopné spať... a to všetko, pre naše pohodlie.. Metodu vyplakania sme skusili pri synovi dve noci. Myslela som si, ze umriem, ked som ho počula ako plače až sa povracal... hanbila som sa potom pred sebou, aka som matka, že pre vlastne pohodlie odopieram dietatu pocit byt pri mne... ale hej, tiez som si to ospravedlnovala tym, ze ved len jeho chcem naucit spat, ze to len pre to, ze ked si vytvori pevny rezim, dietatu bude lepsie... ale omyl, bola to skor moja pohodlnost a moje sebectvo...
Syn ma 3 a pol roka. Doteraz ho uspavame tak, ze pri nom musime lezat... chodi spavat neskoro a kym zaspi, mrtva su uz i ja, aj manzel... Neviem ake programy bezia v TV, lebo si čitame knizky... nehovorim, ze nie su dni, kedy mi to nelezie na nervy a nepoviem si, ze by som chcela mat pokojny vecer a tiez som rada, ked sa nam maleho podari ulozit skor... Ale deti su naozaj dar. Treba sa zatnut a vydrzat. Deti nam to vratia a bude to na nich vidno... Hlavne zachovat pokoj, dieta to vyciti a zaspinka skor, mozno aj lahsie. Brat tu pritomnost s dietatom ako vynimocnu chvilu... nehovorit si, ze "uz som tu hodinu a pol..." Verim, ze najdes tu spravnu cestu ktora bude tebe a dietatku vyhovovat najviac. Drzim palceky... hlavne sa s nikym neporovnavaj, lebo by si sa zblaznila.
@pragmaticka ☹ mne to pride smutne, čo už, asi som divná. Nikomu neberiem názor. Ale ved načo sú potom tie deti rodičom? Aby ich predvádzali vy hypermoderných oblečeniach? Alebo... a ked zaplače, tak hned je vychcané? Nepoviem, ked mne maly vecer vymysla, ze este cikat alebo kakavo atd... ale male babo co tuzi po mame?
@pragmaticka moja svagrina sa mi vysmievala, ked som dcerku uspavala. vraj ked ona bude mat dieta, necha to vyrevat. Do dvoch rokov sa jej podarilo otehotniet, porodila a povedala, ze nema srdce nechat dieta plakat, hoci to tvrdila. Kazda si to musi skusit na vlastnej kozi a na vlastnom dietati.
@grundia ahoj, ja som mala s malym este pred nedavnom podobny problem ako ty. cez den som ho uspavala aj hodinu a pol, a takmer vzdy s obrovskym placom, vecer sice neplakaval, ale zaspaval tiez neskutocne dlho...tiez vypil mliecko, otocil sa, ze ide hajat a o 10sekund sup ho na nohy a vymyslal. snazila som sa ho vsemozne udrzat v lahu, otacala ho, hladkala a neviem co vsetko, ale malo to uplne opacny efekt. vysledok bol, ze som bola tak vynervovana, ze som uz mala strach dopredu ked siel hajat, ze ako dlho ho budem uspavat, kolko bude plakat, a ze zas pospi 20minut. potom mal mm dovolenku, a ja som si zrazu trochu od maleho oddychla, a ked som ho sla uspavat, bolo mi jedno, ci tam stravim hodinu, lebo som vedela, ze mm je tam, a co to porobi, nic ma nehnalo. takze som nechala sa maleho postavit na nozky po mliecku, nech si lozi, nech si rozprava, a skusala som ho obcas polozit, ze ci nezahaja. asi po 20min. ako som ho polozila, zavrel oci a zaspal. a zacal spavat 1.5-2 hodky 2x denne!!!!! cize ja si myslim, ze u nas to bolo cele o tom, ze som prenasala na krpca moju nervozitu, hnev, zufalstvo a bla bla. ( ale samozrejme, mohla to byt aj nahoda ) . kazdopadne, moj nazor je taky, ze nic nenacvicuj, nic neskusaj, ziadne metody vyplakania, nosenia, nenosenia, a neviem co...nechaj babatko nech si polozi, porozprava, nech si na teba lazka, a uzivaj si to, pokial je malicke, lebo o chvilu vyrastie, a uz si len lahne do vlastnej postele, s tabletom, ci rozpravkou a nebude ta pri sebe chciet, lebo uz bude potrebovat sukromie. ak nemas dalsie dietatko, o ktore sa treba starat, tak si skus prestat robit stres z toho, ze nieco nestihnes, ale uzi si to ako svoj oddych. mozno pomoze, ked sa ukludnis, ukludni sa aj tvoje babo, a bude lepsie hajat.
@kalianka co ti pride smutne?? ze mojej sestry 10mesacny syn od narodenia pekne sam zapinka?? noo mne to pride uuuplne uzasne! dufam ze aj moje dieta bude take zlate samostnane. a ked obcas zaplace, lebo jednoznacne vymysla, tak mi to nepride vobec nevhodne, ze ho necha sameho v postielke plakat. Ona dobre vie ze mu nic nechyba, prebaleny, najedeny, odgrgnute, dudlik, vsetko ma! a s mamou je cely den, takze lasky ma ajjajjaj! aj partner potrebuje svoju zenu, nielen dieta! to je moj nazor na vec. Nato vela zien popri detom zabuda a potom sa cuduju ze si chlapi nachadzaju milenky..ale to uz je o inom...Myslim ze moja sestra to robi fakt velmi dobre a vecer travi pri veceri ci vinku so svojim muzom v prijemnom rozhovore bez toho aby este hodiny uspavali dieta. a maly je fakt zlaty..samostatny, nebojacny, ziaden mamin cecok a tak to ma byt.
od narodenia som dávala moju dcéru večer po kojení spať do postieľky k nám do spálne, pohladkala som, zhasla som, ona sa ešte chvíľu sama so sebou rozprávala, usmievala popod fúz a zaspala...poobede som pri nej ležala, kým nezaspala, večer ma k zaspávaniu nepotrebovala, do piatich rokov spávala u nás v spálni v postieľke...a predsa keď sme ju premiestnili do vlastnej postele do detskej izby, nechcela tam spávať a doteraz má problém so spaním, neznáša spať...a pritom nikdy ako bábätko neplakala, ani dokonca v noci, bola pohodové pokojné dieťa...takže teórie o zaspávaní sú jedna vec, realita druhá...a nemá to nič so sebavedomím podľa mňa
@pragmaticka tma dudel samota - to je laska, akurat ma naplnene fyzicke potreby, neciti vlhost, ani hlad, ale ak potrebuje objatie, tak to nema
@kalianka napríklad toto by som nezvládala...hlavne už teda pri väčšom dieťati, asi som zvyknuté,že moja zaspávala sama a keď vás tu čítam, normálne som rada, že som nemusela toto riešiť
@kalianka suhlasim s tebou. Nasa mala ma 4 a pol roka. Doteraz chodime vecer s nou do postele obaja.....od narodenia. Par krat som skusala, aby spinkala sama a revala som rovno nou. Ved ona sa na svet nepytala, ona len chce to co jej patri, svojich rodicov a nie zaspinkat sama a mat rozum uz ako male dieta a chapat.......
poviem este jednu skussenost, malu sme sa snazili dostat z nasej postele, lebo spi u nas, nechce ist do vlastnej a tvrdi, ze tam bude spat aj ked bude zubarkou. 🙂 🙂 no ale , vysvetlovala som jej, ako jej bude dobre, nikto jej nebude zavadziat a vyhadzovat plysakov z postele a viete co mi povedala? Maminka, ale ked budem sama v izbicke, tak sa nemozem pritulkat a dat cmucku a chytit hlavicku. Potom sa na mna pozrela a dodala: Alebo ma uz nelubite, ked ma nehcete pri sebe? A vtedy som si povedal, ze ked som ja mohla spat s rodicmi do mojich 7 rokov aj moj manzel tak spal, moze aj ona. Necham ju nech sa rozhodne kedy uz chce odist do svojej postele. A pre tych ktori to nechapu, ja nechapem, ako to , ze najskor dietatko chcete a tuzite si ho tulit a potom chcete aby spalo same, aby sa na vas netlacilo a vlastne dalo pokoj. ☹ ☹
@pragmaticka a kolkoze ma rokov, ze vies posudit, ze je nebojacny a smely ?
@zuzana76 ma 10 mesiacov! ked to ale porovnam s ostatnymi detmi v jeho veku, tak tie sa nedaju pomaly ani chytit za ruku ci popestovat u cudzich. Moj synovec ten sa len usmieva na kazdeho a je mu jedno kde sa prave mama ci otec nachadza. Place naozaj len vynimocne. rano ked sa zobudi tak si mrmle tou svojou recou a ked za nim pridem tak sa usmieva od ucha k uchu.. inak za den spava este 2x po hodine - hodine a pol stravila som tam dost casu aby som to videla na vlastne oci..fakt podarene dieta! nooo a teraz sa uci pomalicky vstavat, takze aj ked spadne, tak sa opat vystvera bez toho aby zaplakal...ja myslim ze uz tu sa da pekne vidiet aki je nebojacny. kamaratkine deti len zoberies na ruky a uz placu resp. mama oddide z miestnosti a uz spustia rev - podla mna toto normalne neni!
@pragmaticka joj, zena ma toto a zena ma tamto, tebe sa lubi, ze on je samostatny....a nenapadlo ta, ze len to vzdal, aj tak vie, ze nikto nepride a nech sa deje co sa deje, mama nepride.
Ano, ze sa ma venovat aj partnerovi aj dietatu. Hmmm, ja sa nebojim, ze muz oddide, my si vieme uzit aj tak. Bibi spinka uz o 20.30 a kym ideme aj my oficialne spat, mame casu na uzivanie ajajaja.....akurat, ze ma netrhava, ci este reve, lebo viem, ze spinka s mackom a je zakutrana v mojej perine. V klude si uzivam vsetko a naozaj som spokojna. A nazor mojho muza je, teraz nezalezi na nas, ale na nej a uzime si ju kym sa da, ked bude mat 13 posle nas do paze a bude....takto nam ostanu aspon pekne spomienky na to male telicko, ktore sa tak rado tulilo k rodicom....
@jajka257 neviem, moj synovec proste neplacka pri zaspavani..nechapem co tu hned z mojej sestry robite krkavciu matku. a ked zaplace raz za mesiac-dva tak ho proste necha tak. viem ze to robi takto aj jedna moja znama a tiez si to velmi pochvaluje. Urcite to budeme robit aj my. posledne co chceme je rozmaznane decko a som rada ze moj muz to vidi presne tak ako ja. kazdy ma ine metody, ine postupy, ja vam moje nevnucujem, len pisem ze aj tak to ide! 😝
@pragmaticka 🙂 🙂 🙂 a vies preco nezaplace? lebo ste ho naucili, ze si ma poradit sam, to co nazyvas samostatnost, nie je samostatnost, len pocit, ze je sam na vsetko.... 🙂
nasa mala bola od polroka vlastne stale s v kontakte s cudzimi ludmi, neboji sa, ked mala 10 mesiacov, sla by k hocikomu, rehotala sa a tiez neplace, ked spadne, povie,nevadi a ide dalej, tieto veci nemaju nic spolocne s tym ako dieta zaspava.
A ked porovnavas deti v jeho veku, nuz ok, nas maly pricucok je podla odbornikov 2 roky poporedu oproti rovesnikom, tak ja neviem, neviem 🙂 🙂 🙂 ale nevidim vplyv samostatneho zaspavanie na vyssiu inteligenciu a samostatnost.....
@jajka257 o vyssej inteligencii tu hovoris ty! to som ja ani nespomenula! podla tohto to fakt vydedukovat neviem! nechapem preco nemozes tomu uverit ze existuju aj deti kt. od narodenia bez problemov a placu zaspia! nie kazde dieta musis hodiny uspavat! proste to tak je! ja viem ze sestra s tym od narodenia nemala probelmy, takze nie je to vysledkom toho zeby ho ako miminko nechala tyzdne v postielke plakat!!! proste on bol taky od zaciatku..je to proste spachtos a ked je unaveny staci ho polozit a hotovo! koncim lebo vidim ze hocico napisem sa tu obrati proti mne..
@pragmaticka ok 🙂 ty hovoris o samostatnosti a porovnavas ho s jeho rovesnikmi 🙂 aj ja som si myslela, ze ked sa mala narodi, budem ju ucit spinkat samu a aj spinkala asi 3 mesiace a potom dostala nadchu a uz ostala v nasej posteli 🙂 dufam, ze nie az do 30 rokov 🙂 🙂 🙂 🙂
@pragmaticka
@jajka257 Baby,nehadajte sa..
Este k tomu uspavaniu.Citat nechce,to nervaci,berie mi knižku a chce ju odhodit.Spievanie,basnicky,rozprávanie,hladkanie a neviem co este v postielke na nu nezaberaju,chvilu na mna pozera a zacne krik.Dudku teraz neberie lebo jej vykukli horne zubky.
To spanie s nami v posteli nieje az take nerealne ALE
mm je strasne velky,on sa na posteli s nami nevyspi.Nestačí,ze je 2tyzdne prec,keď je doma,nejde tiez k nam spat lebo sa boji,ze by ju prilahol.Zhodit kila ma problém,aj kvoli praci ma nepravidelnu a nezdravu stravu.
@slniecko2 No ona cez den spi tak 20-30minut.Obcas sa stane,ze da aj hodinu ale to len keď som pri nej lebo popritom sa po tych 20minutach akoby preberie a hlada cicik.Keď ho dostane,dudka si ho a keď ho nema,automaticky sa zobudi.
Po 16tej uz ju spat nenecham,aby bola viac unavena ale nie vzdy to zaberie.
@grundia ...pozri....este vyckaj....klud...ked zuby vyjdu...opat sa veci zmenia,bude aj kludnejsia...uvidis 😉 u nas kazdy zub,ockovanie,zvysena teplota...vsetko nam naburalo zaspavanie,aj spanok....dokonca spinkal do 0,5r sam v postielke...napapal sa a ulozila som ho..ona sa bud hral alebo zaspal hned...neskor..po zubkoch,ockovani,atd...zase cez den mi spal 2x po dve hodiny...rano o siestej vstal...uz o 10tej sa ukladal a poobede okolo 15tej opat...a kazda mamicka mi tvrdila,ze to je zle....aj som skusala iba jeden spanok denne-cez obed,ale nedalo sa,on skratka nevydrzal doobedu a potom mi nespal ani v noci 😒 ..takze som nakoniec robila podla neho,teraz spinkanie 1x..vecer uspavame na striedacku s manzelom,ale tiez ziadne knizky..nic nepomahaiba sa mojkame...asi po polhoke spinka a prelozime do postielky...je to najkrajsia polhodina dna-doslova sa bijeme,kto uspava 😀
a mal aj obdobie vyse mesiaca,kedy vstaval skoro na minutu presne o 02:00..vyspinkany...spieval si,rozpraval a ku nam sa tahal....po hodine zaspal....a tiez sme skusali kadeco-nic nepomahalo...az sa raz nezobudil a spinkal do rana 😀
skratka,kazde dieta je podla mna ine...tak ako ja mi dospelaci...sama pozorovanim zistis,co tvojmu vyhovuje naj..porozmyslaj nad radami mamiciek a riad sa instinktom 😉
pripomina mi to nase problemy so spanim. mali sme postielku a snazili sme sa tam maleho davat spat, fungovalo to tak, ze zaspal pri mne v posteli alebo na prsniku a potom som ho prelozila do postielky. ale kedykolvek sa zobudil zaspal len pri mne alebo manzelovi. boli chvilky ked aj par dni zaspal sam s mlieckom v postielke, ale to bolo az tak po 1 roku. ale stacila nejaka choroba a pod. a vzdy skoncil zasa prii nas v posteli. od isteho casu presne kao pises, chcel zaspavat len na mne, na brucho si polozil hlavicku a spal. a nijak inak nechcel. zobrala som to tak, ze potrebuje moju pritomnost a blizkost, tak mu ju doprajem. nevravim ze niekedy som uz toho mala dost, proste som uz aj ja chcela mat vecer volno, ale aj toto obdobie preslo, teraz ma dva roky a uz 2 tyzdne zaspava sam v posteli s mlieckom. sice na poobedny spanok sa pravidelne vyberie priamo do moejej postele, ale to mi nevadi. chcem tym len povedat, ze ak to dieta vyzaduje, tak to potrebuje a pokial sa da, treba mu to dopriat. vzdy sa na to snazim pozerat pohladom, ze ani ja nechcem zaspavat sama a najlespie je pritulit sa k niekomu, s kym nam je dobre. a to dieta to vnima rovnako. proste treba na to vela lasky a trpezlivosti, ver mi ze za chvilu pride cas, ked ti bude luto, ze uz ta dieta tak nepotrebuje.
@pragmaticka dviha mi kutiky pri tvojom opise spravania idealneho babatka a dufani, ze aj ty take budes mat 😉
odporucatim ti vygooglit si dva pojmy "bezpecna vztahova vazba" a "separacna uzkost", rozsiris si obzory 🙂

@grundia presne toto robila moja mala hlasny hystericky rev. Pomohlo len vydrzat uz zaspava sama polozim ju do postielky vybozkavam pohladkam poviem haji haji dobru nocku a odidem a ona uz pekne zaspinka. Samozrejme to bol nazaciatku boj, treba len vydrzat.