Zúfalá a vytočená mama
Baby poradte. Mam dve deti. 3,5r. syna a 4m. dcerku. Nemozem si za cely den ukrojit ani pol hodinku iba pre seba. Aj keby som mohla. Syn ktory spaval bezne cez den tak 1-1,5hod. zrazu po 10-15min. hore, ze tam nechce byt sam. Je mi jasne, ze je to aj koli malej, bol zvyknuty, ze sa venujem len jemu, ale vzdy som ho uspala, isla prec a spal. Teraz uz ani to neplati. Nechcela som ho dat do skolky, aby nenosil k babatku skolkarske virusy a necitil sa odstrceny, lebo prave v sept. by mal nastupit mala sa narodila koncom jula...Uz sa to opakuje niekolko dni, ze ani cez den nemam chvilku a ja som proste ten typ, co potrebuje byt aj trosku sam so sebou.Jedna kava, trosku telky, popri tom si popremyslam o vselicom. Robit sa popri nom da vsetko, rad pomaha, ale do kelu potrebujem surne denne aspon pol hodku, lebo ma slahne. Ci to uz bude teraz takto?Teraz som uz na neho taka vytocena, ze sa s mrcanim stale zobudi po 10min., ze by som ho hned odniesla do tej skolky 😒 Inak je to zlaty chlapcek. Ale odkedy je mala, je strasne narocny v tomto. Mrnci, nemozem ist ani cez cestu k susede bez neho atd. Prejde to, ci nie?Dnesny scenar: Uspala som malu, dala mu polievku a isla ho uspat. Pridem dole, mala sa zobudila. Tak sup chytro ju este uspat. Dala som si polievku, zase sa prebrala(po ockovani)tak este chytro uspat, ved nic nepospala. Sadla som si k pc, maly hore. Tak to bol moj cas pre seba. Do vecera uz neni sanca, aby som mala klud. Tak co, mam sa zmierit, alebo cakat, alebo ako? ☹ Asi ani tak nepotrebujem navod, ako povzbudenie.
@evening_star dakujem. lepsie by som to nenapisala. Presne takto to bolo myslene 🙂
@zabina27 aj ja som takto rozmyslala, ked sme planovali, ze aky vekovy rozdiel a kedy druhe 😉
@siska53 verim, ze nieco take ma caka, ked pojdem do roboty. Nicoho neubudne, len pribudne. Ja mam v podstate energie dost, len tak psychicky obcas potrebujem vypnut, byt sama so sebou. Potom sa mi hned lepsie organizuje, vymysla, robi, hra vsetko ide lahsie nejako. Ked som nevyspata a mam pocit, ze som nevypla ani na chvilu, hned som aj podrazdenejsia.
Ale tak celkovo, ked vidim ako sa tu ta diskusia rozvinula, ze tak ako kazde dieta je ine, aj kazda mamina je ina. Niekto dokaze fungovat jak masina cely den a je v podstate matkou od narodenia 😀 a este aj vo volnom case vymysla nieco pre deti a ina zase, aj ked svoje deticky samozrejme nadovsetko lubi, potrebuje obcas pauzu a byt len sama so sebou. Ale tak myslim, ze tak to ma byt a je to v poriadku.
Mne osobne to velmi pomohlo, ze som nasla pochopenie a aj cenne rady a vsetkym dakujem za povzbudenie.
Urcite ho do skolky nechcem "odlozit" a urcite by som nebola rada, keby sa citil odstrceny. Pisali tu viacere maminy dvoch a viac deti, ze skolka pomohla...tak este par mesiacov pockam a uvidim, mozno ho skusim od polroka dat.
Baby naša detská doktorka vzdy povie ze matka by malá odpocivst spolu aj s dietstkom keď dieťa spi trebs sa supnut s nim potom naberie energiu do ďalšej poľky dňa.u nás sa vždy poctivo spi od dvanástej alebo jednej do 3 á to celá rodina nielen deti.
Povodne som pisala zakladatelke, tak len v skratke @cibiother, nasa bola strasne narocne dieta a bola sama, ziadna ziarlivost tam nebola, nebudem pisat detaily ale bola za 4 deti. Jedina rad, cas rychlo leti a o par rokov budes na to uz iba spominat, neboj prejde to. A druha vec, baby ona je vycerpana, potrebovala sa vyzalovat, stacili by povzbudive slova a nie kritika a nepochopenie.
@emilia25 lenze su deti,ktore popoludni spat prosto nebudu. A ked mas doma dve,jedno spi a druhe ani za svet,tak ta mama spat nema kedy. Mne sa podarilo uspat obe deti naraz a pospat si s nimi naozaj len zoparkrat.
Ja som tiez nechcela poobede spavat.
Sestra kolkorat dosla,ze pssst,ocino spi. Otec zaspal,sestra nie.
Spat,ked spi babo,sa da praktizovat vacsinou len pri jednom dietati.
Ked maly nastupil do skolky(4,5r.),tak ten polrok,nez nastupila mala,som si aj ja obcas pospala. Ale len obcas,lebo pre zmenu zas zacala odmietat popoludnajsi spanok ona.
@emilia25, to je sice pekne, ale su aj 2 rocne deti ktore cez den vobec nespia a v noci sa aj 5x budia, cize krasna je teoria, no realita je ina, tak ako kazde dieta a tiez aj kazdy rodic. A potrebua spanku je tiez velmi individualna ako u deti, tak aj u rodicov. Nam nasa ako mimino mala obdobie kedy spala asi 2x pol hodinu za 24 hodin, to pochopi len ten kto to zazije. Tiez som mala kolegynu mala dve dcery s odstupom 3 rokov, ta si matersku uzila ako si s detmi pospala. No skoda reci, ked mas dieta co spat nebude ani za nic na svete, v noci hroza, cez den spat nechce a potom je unavene, urevane, cely den, ale nepomoze nic. A lieky na spanie som odmietla davat.
@emilia25, tak to sa nedivim ze cakas 4. to si mala zlate deticky a drzim palce aby si aj toto stvrte mala taku babiku. Ja som bola po rokoch nespania total nepouzitelna, ja som v polovicke vety zabudla co som chcela povedat 🙂 A cakate uz dievcatko? Pozeram ze mate 3 chlapcov. Ale ajtak klobuk dole, nie je to sranda kazde dva roky babo, makacka.
@katka1981 no čakáme dievčatko konecne tak sme šťastný jak blcha.od januara mi ide aj najmlsdsi do skolky najstarší je uz skolsk tak akurát január február bude taký big oddych tak tiež pevné verím ze bude a keď nie tak vlsstne do 3 budem iba s nou tak to budem využivst presne ako som písala.
Ja som to mala dost podobne minuly rok,tiez boli stavyy,ze som mala pocit,ze si to idem hodit. Medzi nasimi je rozdiel necele styri roky,starsi uz rok chodil do skolky,ked sa mladsi narodil.Planovala som to tak,aby uz bol zacleneny do kolektivu a ja som si v klude mohla uzit druhe dieta sama doma,lebo som si to nevedela predstavit,ako to budem cele organizovat s dvoma,,kedze starsi je z kategorie 'narocne dieta'. No ale doplanovala som velmi rychlo,kedze na konci skolskeho roka mi starsi ochorel,dostal zapal priedusiek,mladsi,vtedy trojmesacny to od neho schytal,na dalsi den sme valili do nemocnice a o dva dni bol z toho zapal pluc. Tak sme pobudli tyzden na JIS,kedze maly to nemohol udychat,musel byt takmer tyzden na kysliku.Pediatricka ma zdrbala,ze predsa varovala,co nam hrozi,ked starsieho necham v skolke,ze takto to konci zvycajne,preco som ju neposluchla a starsieho nenechala doma,ked mi to doporucovala... Takze zrazu bolo vsetko inak,ja po tyzdni na tej JIS som sa chorob u deti acala bat sko cert kriza a pekne som starsieho nechala doma,kym mladsi nedovrsil rok,t.j. takmer 10 mesiacov. A poviem ti,nebolo mi vsetko jedno velakrat,ale cadom som si nasla system. Rano som vstavala nejaky cad pree detmi,v kluce som si vypila kavu s muzom,kym isiel do roboty a potom zacala chystat obed. Ked deti povstavsli,ja som bola v klude najedena,obed sa uz varil,poriesila som deti,chvilku sa kazdy svojim sposobom pohral ( neskor sa uz pohrali aj spolu) a po desiate sme isli von. Mladsi v kociku spal, starsi sa bud povozil na motorke,alebo sme sli na prechadzku,ihrisko,v zime sa vyhral v snehu...Po navrate domov sme mladsieho este spiaceho zaparkovali v chodbicke,my sme si sli hore zjest obed. Medzitum sa uz ale krpec zobudil,tak som starsiemu pustila rozpravku a priesila zas s obecom mladsieho. A potom este,kym sa nejko prehral v ohradke alebo na zemi, som sa natiahla k starsiemu a trochu vylozila nohy,apla tablet.... Starsi mi nespava od dvoch rokov,takze chvilka,ze by som bola sama bola mozna uplne skoro rano,kym vstali a potom vecer,ked zas zaspali. Ale dost mi pomahalo,ked sme isli von,cerstvy vzduch a prechadzka a hjlavne to,ze som riesila uz len jedno dieta.
Momentalne je to uplne ine,su to uz dvaja partaci a starsi uz pokracuje v skolke,no aj tak mam dost,ked su spolu len popoludni ☺
Ospravedlnijem sa za preklepy...
No ja mam trosku mensi rozdiel. Maly mal 3 aj 2mesiace ked sa mala narodila. Teraz ma 4 aj 2M a mala za 2 dni rok 😀. Ja ho mam, ale v skolke. Do skolky musel hlavne kvoli tomu, ze nerozpraval, ale vobec mal svoje slova posunky,, ale to je o inom. Choroby mi nosil, ale chvala panu mala mala vzdy len sople, ale chudatko prve uz ako 2M ☹ . Prvy rok v skolke bol narocny - choroby, plac a tak bezne veci, ale teraz je super. Maly dokonca zistil, ze tam maju na neho viac casu na hranie ako ja doma a ked je dlhsie doma nejake 4-5 dni sam sa pyta do skolky za detickami. Druha vec je, ze aj ked je doma spinka mi na obed. Tebe poradim len tolko aby si mu dala cas, je to este kratucko co sa v jeho zivote udiala obrovska zmena a musi sa s tym vyrovnat. Ty si uz "velka" musim vydrzat a mat pochopenie bola si len jeho a zrazu prisiel votrelec 😀. Mozno az teraz si zacal uvedomovat, ze ta mala uz nikdy neodide a bude tam furt. Ja by som mu dala cas. Ale zase ja ked deti spia som rada, ze mozem robit uctovnictvo a tak nie kukat telku, cize ja s azase inak pozeram na ten cas pre seba. A ani jedno moje dieta nie je spachtos a ked spia tak 90% na striedacku - on spi ona hore, cize teoreticky som bez nich vecer po 20:30 ak neratam, ze mala sa budi v noci na kojenie. Ak chces mat volnejsie daj ho do skolky ina to asi nepojde ked potrebuje maminu 🙂
A este chcem dodat,ze som kojila,takze vzdialit sa z domu (nejazdila som) bolo takmer nemozne na nejaky dlhsi cas. Neskor,ked uz, krpcek zacal papat prikrmy,som proste muzovi povedala,ze musim skratka na par hodin odist,lebo to bude nebezpecne pre mna aj pre deti a v jednu sobotu som len tak na pol dna odisla sa vyvencit,muz navaril,starsi ho so vsetkym navigoval,,co ma malemu obliect,ako do kocika nalozit...😊 a vsetci boli spokojni. A toto som potom uz dodrziavala ako taku psychohygienu a pomahalo mi to sa nejako namotivovat,ked sa mi zdalo,ze som v jednom kole bez prestavky....
No a este ma napadlo,ze ked som mensieho uspavala vnutri,tak mi niekedy vosiel do izby aj niekolkokrat za sebou,akoze konzultovat nieco 😕 tak som ho vzdy motivovala tym,ze pockaj,rychlo ho uspim,nerus nas teraz,ked bude spat,mozeme sa my dvaja spolu hrat ☺
@emilia25 tak aj my sme mali pevny rezim. Na papanie i spanie. Vecerne spanie sa darilo,len to poobedne spanie nie.
Teraz spavaju v skolke.
Len nas maly ma mensiu potrebu spanku. On od istehi casu,ak poobede spal,zas nevedel vecer zaspat. Aj teraz mu to vie dlho trvat.
Aj ako babo,sice v noci spal,na to sa naozaj nestazujem,ale cez den to bolo horsie. Mladsia je lepsi spac aj cez den.
@tajka1986 ja som to brala tak,ak si pocikane,pokakane,hladne,vyriesim,ale potom idem na wc ci najest sa ja. Lebo by som bola nervozna a nervoznu mamu dieta nepotrebuje. Kolkokrat som jedla s dietatom na rukach ci v nosici.
@amima ano aj my mame taky podobny rozvrh pocas dna 🙂 Len skoro rano su hore obidvaja 😒 5:30...takze ani rano nemam, len vecer, ale to sa mi uz nechce nic. Uz vzdy vidim pred sebou len postel a perinu, lebo v noci tiez kojim samozrejme. No uz sa tesim, kedy budu z nich partaci 🙂 Ak budu 🙂 Ale zatial sa k malej chova velmi pekne. Velmi sa tesi, ked ho chyti za ruku, na tvari, ked sa usmeje na jeho srandicky. Ono fakt staci pravidelne nejaka chvilka uplneho kludu pre seba. Aj dnes isli s tatinom k svokrovcom, mam tu len malu a uz na nich myslim, co asi robia. Nieco som si porobila, oddychla a uz mi chybaju 🙂
@cibiother ved toto je to, aj by sme si chceli oddychnut, vypnut, ale ked idu prec s tatom, tak po chvilke nam uz chybaju 😀 najlepsie sa oddychuje s vylozenymi nohami, sem-tam sa pozriet na spiaceho anjelika v izbe a pomaly cakat, kedy sa s certikovskym uskrnom zase pusti do vymyslania 😀
tieto neskutocne narocne dni prejdu. mame tri deti, pretoze sa nam zdalo, ze tie prve dve nejako rychlo vyrastli 🙂 . je ale pravda, ze ja som starsie dve dala do skolky od dvoch rokov. vies, ono to je o tom, ze doma bude pohoda iba vtedy, ked budes v pohode ty. preto si to v prvom rade ty musis zariadit tak, aby si bola v pohode. ak nechces maleho dat do skolky, daj ho aspon raz za tyzden ku starkym. ver, ze aj jeden den do tyzdna, ked bude z domu prec, staci aj jedno dopoludnie, ti velmi pomoze. drzim palce.
@modrofuzik11 presne, presne. 🙂 Dakujem Ti za povzbudenie 😉 Veru boli aj s manzelom u svokrovcov cez vikend a manzel mal az do dnes volno, tak sa vela pohrali so synom, boli na vylete a ja kym mala spala som oddychovala. Stacilo mi trosku ticha, pozehlit si, v klude vypit kavu a uz to bolo o inom. Uz som zas myslela na nich, ze co tam asi robia 🙂 Proste to mi vtedy nejako velmi chybalo, mala som pocit, ze uz strasne dlho len ficim od jedneho ku druhemu a este sa pridalo aj to vymyslanie s poobednym spankom u syna. Tak som mala pocit, ze uz nebude ani chvilka fakt. Ale uz mi je lepsie, aj vdaka Vam vsetkym maminam, ktore ste napisali trosku povzbudivych slov 😉
Dakujem, uz som zas trosku viac vo svojej kozi. Aj ked na tretie by som si netrufla 😀 Obdivujem Vas fakt vsetky maminy, ktore mate viac deticiek, ze to vsetko zvladate...teraz to vidim, aka to bola dovolenka s jednym 😀
Boli situácie, keď som svojej dospelej dcére hovorievala, že sa "nevyskytla" ako 18-ročná. Teraz, keď je sama matkou pochopila, ako ťažko sa deti vychovávajú. Každá matka si musí tým prejsť, uľahčiť jej to môže pomoc jej matky, príp. svokry. Keďže bývame v jednom meste, pomáham často a rada.
Hraj sa s nou na doktorku a pacienta. Ty bud ten leziaci pacient a oddychuj 🙂
@cibiother idem Ta povzbudit, bude aj horsie, cim starsie deti, tym vacsie starosti, budu sa bit, hryzt, budu mat tie svoje nalady, navaly zlosti, budu trucovat... kym to robi jedno dieta, je to ok, ale ked to robia dve deti a cely den, no vtedy bude este len zabava. Ked chces mat cas pre seba, vstan o 1-2hod. skor ako sa budia deti, daj si ranajky, kavu, precitaj nieco na nete. Ja to hovorim zo svojej skusenosti, ja mam 4 male deti a cely den sa kruti okolo nich + varenie, domacnost.. Vziat ich von, hmm, ja nemam niekedy cas na seba cely den, ani v noci, ani na zachode, aj ked si chcem privstat, lebo minimalne jedno dieta je stale pri mne. A nehovoriac o prebdenych nociach, no a ked su deti chore, ani nehovorim, niekedy som rada, ked mi daju aspon 3 hodiny bez prerusenia vyspat sa. Potom sa budim kazdu hodinu, dve, stale k niektoremu inemu.. Drzim palce, a ked ti bude tazko, tak si spomen, ze niekomu je ovela tazsie, raz sa vsetko skonci, deti podrastu, budu prespavat dni, budu sa flakat vonku a uzijeme sa kopec casu pre seba. Tym sa povzbudzujem kazdy den :D a mozno aj nieco pomozu okolo domu ci domacnosti, ktovie :D
@antonia008 joj dakujem ti,si zlata,ze este aj popri styroch detickach si ochotna ma trosku povzbudit.Uz je to aj trosku lepsie,odkedy som pisala.Lepsie dni striedaju horsie,ale manzel je uz viac doma,tak som trosku obcas odlahcena.Ale tebe sa aj hanbim nieco pisat,neviem si vobec predstavit,ako to vsetko stihas bez ujmy na zdravi🙂 Takze dakujem ti a nech Ti deturence robia len radost😉
@cibiother tak ja mam väčšie deti uz a dnes som potrebovala volat kamosku po dlhej dobe, tak prosim pekne pozerali 45 min rozprávku. Bohuzial, ale aj ja potrebujem raz nieco hoc aj sama kvoli sebe! A MM je na školení mimo cely tt😀 verim, ze u vas sa to zlepší cim skor! Škôlku by som riešila az od septembra, tie choroby, co by teraz nosil.... A male babo choré,,,, zažila som si to, raz som nespala skoro vobec 3 dni, ale niekoľko mesačne bábätko velmi choré.... To je iný zabijak 😀

ono je to rozne niektorym detom velky vekovy rozdiel nevadi, inym ano..