16 mesačné dieťa a nočné budenie
Poradíte mi nejaké tipy ako naučiť 16 mesačné dieťa bez vyplakania spinkat v noci a nebudit sa 5-6x. Nejdú zuby nie je choré. Problém je že sa nikto nevyspime dieťa vypije od večerného uspavania do rána 600-800 ml mlieka a úplne precika 2 plienky. Bez fľaše nezaspi. Potom jasné menej zje cez den v noci je hladná a kruh sa uzavrel a točíme sa v ňom stale dokola. Je to dosť veľký jedak ale nemá rada napríklad kaše takže nasýtiť ju večer kašou nehrozí. Celkovo nechce velmi sladké takže ani výživa a piškóty. Mali ste niekto podobný problém? Prejde to samé?
@evittam ako sa da naucit dieta aby nespalo a v noci sa budilo? Kto si takto cielene nauci dieta? Ja nerozumiem tymto postrehom ako si naucis tak mas. Moja dcera bola odstavena v 22m. koli castemu nocnemu budeniu, kedse som pracovala bolo to na prasky. Aj sme ju odstahovali do inej izby do svojen postielky aj vsetky mudre rady. Myslis, ze pomohlo? Neprespala mi noc skoro do 5 rokov. Podla mna to zavisi aj od temperamentu a povahy dietata. Mam teraz druheho syna a je to uplne to iste. A ver mi, ze po prvej dcere som isla vyzbrojena skusenostami a bolo som presvedcena, ze toto dieta spat proste bude. A nespi. ☺ Neucila som svoje deti nespat a predsa nespia.
@timea7 skoro urcite nie vecera pekne a vypije 180 me mlieka o 18.30, mala bude mat 11.m,rataj s tym ze veceria 10-15 min,dieta nema mat tazke brusko na noc a uz toboz nie davat nejake huste krupice ako za komunizmu...
@alicka850 Toto je niečo iné...- to čo píšeš. Ale autorka príspevku píše, že sa budí na mlieko a vypije to čo vypije - a to nie je normálne ani dobré.....Pokiaľ tvoje deti "len" nespali a nedávala si im jesť -tak to áno tam je už iný problém. A ja každému želám také deti ako ´máme my.... 😉 Len ja som to myslela v tom kontexte, že ak mu dáva jesť počas noci a to po roku - tak to nie je ani dobré ani normálne....ale každý ako myslí a ako chce...Dieťa a ani dospelý nemá v noci jesť ale spať.... 😉
A ako sa dá dieťa naučiť aby v noci spalo a nebudilo sa? Nooo, to ti návod nejak nedám - môj syn plne dojčený do 4.mesiaca potom dokrmovaný - večer fľaša(jeden večer UM, druhý moje MM odstriekané čo zostalo), normálne prikrmovaný od cca 5,5 mesiaca, dcérka prikrmovaná UM od narodenia (mala som menej MM), príkrmy od cca 5.mesiaca, obaja dojčený do 10.mesiaca (dostavili sa sami) - spali od 5.mesiaca celú noc a tak je to doteraz - do toho 3.mesiaca boli hore v noci ako potrebovali papať - cca každé 2-4 hodky, od 3.-5.mesiaca zaspali večer okolo 20.00, raz v noci na dojčenie hore a až ráno a od 5. ako som písala.....
Neviem čím to je - nie som odborník ani lekár som "len" matka dvoch detí a čakala som, že možno to druhé bude úplne iné čo sa tohto týka - nebolo. ja si osobne myslím, že veľa spraví aj rodinná atmosféra - pohoda matky, otca, súrodencov, nejaký ten nenásilný režim....ale na to musí prísť každý sám - tu je každá rada drahá....Len proste nie je normálne kŕmiť dieťa v noci a to si dovolím povedať, že už 8.mesačné a viac dieťa nemá čo jesť v noci - ani mlieko ani nič podobné....
@marcelka2980 Ty si dobrý "komunizmus" ja som svojim deťom raz za čas dala aj normálnu krupicovú kašu keď mali rok - cca okolo 18.-19.00 -spať išli o max. 20.00 a čuduj sa "komunizmu" spali celú noc bez problémov - a určite to nebolo zásluhou nejakej krupicovej kaše alebo neviem čoho... 😉
@tinkamt Koľko má tvoje dieťa, ak doteraz vydržal spať bez mlieka cez noc a zrazu pýta, tak pátram po príčine - menej zje cez deň, pred spaním....?! A môj názor - nie nedám - ak doteraz nepotreboval tak naozaj nepotrebuje - je to len zas o tom, že si dieťa niečo zmyslelo -ale neviem koľko má...Ak má vyše roka - tak platí čo som napísala - no nedám. A teraz ma kľudne ber ako "krkavčiu mater".... 😀 😉
@evittam to je o povahe dietatka su deti co spia a su deti co sa budia ci uz koli smadu,chladu,teplu ci strachu...MK ma aj svoje pozitiva,ale vacsinou som tu nasla ty komunikacie a podania odpovede neprisposobivy matkam,arogantnost podania odpovedi...skoda,ze je tak tazke komunikovat troska normalnejsie a clovek ma zdrave deti,su male Ken par rokov...niekedy az zasnem ze SK mentalita sa nikdy nezmeni....kolko sa za noc navstavaju matky co maju chore deticky a nevidela som aby to bolo pre niektoru zatazou,prijemne poobedie...
Deticky sa budia ah koli zubkam flasa ci prsnik zmierni bolest dasien...fakt sa niektore komenty zle citaju...
@marcelka2980 Ale áno pravdu máš, ja som vďačná a šťastná, že mám zdravé a krásne deti a všetko je bez problémov. Len ty si ma trošku "naštartovala" s tým svojim názorom o nejakom "komunizme". Pozri, každá máme svoj názor a svoje skúsenosti. Nie som nejaká extra "bio matka" - snažím sa dávať svojim deťom jesť zdravú a vyváženú stravu ale nemám nič proti krupicovej kaši, piškótam, čokoláde a podobne - samozrejme raz za čas.....Naše deti jedia to čo my cca od 1. roka - my osobne skoro vôbec nesolíme, snažíme sa jesť zdravo, nepoužívam "biele jedy" - múku, cukor,... a podobne...Ale nemám nič proti dobrej domácej klobáse, bôčiku a tak...raz za čas sa nikomu nič nestane. Ale to už som odbočila trošku od pôvodnej témy a ospravedlňujem sa všetkým. Proste som tým chcela len povedať, že každý extrém škodí....treba si nájsť zlatú strednú cestu...a to vo všetkom. 😉
@marcelka2980 myslela som, že odpovedáš autorke témy, jej dieťa má 16 mesiacov. No moje by bolo určite hladné, ak by večeralo o pol šiestej a pol siedmej by si dal už len 180ml mlieka. A krupicu som dávala občas tiež, veľmi u nás nefrčala, ale občas hej. A môžem ti povedať, že keď ju majú decká v škôlke, tak sa veľmi tešia a veľmi im chutí. 😉 A ako zmierni fľaša bolesť ďasien nie som schopná pochopiť. Ukľudniť možno ukľudní, ako všetko, čo je návykové, ale akým spôsobom zmierni bolesť to teda neviem,
@timea7 bolest zmiernia sanim je to pee deticky prirodzene,pod ako sa ukludnia dudkanim je to instinktivne je to pee nich laicky povedane ako pohladenie pee choreho ci smutneho,zraneneho cloveka...nie nadarmo sa hovori a mam aj osobnu skusenost ked som objala pacienta,povedali,ze je to omnoho silnejsie ako liek...
Nasa mala ma 18 mesiacov a raz v noci este papa 150ml mliecka. Po Vianociach sa chystam odnaucat od pitia v noci, lebo v maji budeme mat dalsie babo a stavat k dvom detom bude na nervy. Idu nam teraz zubky, tak pockam az budu vonku, lebo mame celkovo zle spanie.
Nemyslim,.ze krmenie v noci v tomto veku by nejako vadilo, ale pol litra mlieka je fakt dost. 😁 Malicke mozno iba chce vediet ze si tam. Moja mala casto iba zacne volat mamu a staci si ju privinut alebo pohladit a zase spime.
@marcelka2980 takže sa úplne v pohode dá to sanie nahradiť mojkaním, hladkaním, škrabkaním. Efekt je rovnaký, navyše si dieťa nevytvára závislosť na jedení v noci, ktorá sa vo väčšine prípadov ťažko odstraňuje - je tu o tom množstvo tém, v podstate aj táto. Navyše dieťa, ktoré nie je kŕmené v noci, väčšinou je normálne cez deň. Ale tak je na každej z nás, čo si s tým urobí, ja som toho názoru, že dieťa v 16 mesiacoch ani náhodou nepotrebuje v noci jesť, ani sa ukľudňovať fľašou, potrebujú to mamičky, aby samé sebe, často aj iným dokázali, že ich starostlivosť o dieťa je najlepšia na svete. no rešpektujem aj názor iný, iba sa s ním nestotožňujem. Šťastné a v pohode sú aj deti nekojené a v noci nekŕmené, dokonca aj dieťa, ktoré si rodičia zobrali z DD ako 5-6 ročné, má s nimi nádherný vzťah a to nezažilo ani kojenie, ani kŕmenie v noci, ani spoločné spanie.
Súhlasím so všetkými že som si tak dieťa naučila sama 🙂 áno je to len zlozvyk nemyslím že by mala v noci piť toľko mlieka. Toľko na margo príspevkov 🙂 aha a áno nechcem nechať dieťa vyplakať nebojím sa plaču ale poznám si diera a tadiaľ cesta nevedie.
Druhú noc sme zvládli úplne bez pitia pomojkala som v noci ponúkla vodu ktorú nechcela a bolo dobre 🙂 dúfam že to takto pôjde ďalej.
zaujala ma táto téma a láka ma to položiť otázku. Mám 9 mesačného, ktorý mi stále v noci pije mlieko 1-2 krát a popri tom aj čaj. Neviem ho to odnaučiť, najdlhšie som vydržala hodinu mu nedať mlieko keď reval. Viem že mnohý povedia, že som si sama naučila (ťažko keď sme zatiaľ v jednoizbovom byte - čiže ho nemôžem dať do svojej izby zatiaľ). A tu sa mi naskytne otázka ... kedy je vhodné začať batoľa odnaúčať. Samozrejme ako novonarodenébábätko papá mlieko každé aj dve hodiny aj v noci. Bábätká to potrebujú a má sa im dať vždy keď si pýtajú, vraj. Kedy je potom ten čas s tým seknúť. Môj je totižto naučený od mala a pravidelne tak jedáva aj v noci. Mlieko nemá ako zábavku, vždy ho riadne vypije a potom spokojne spí ďalej. Viem že mnohé napíšu, proste nedať, lebo im sa to tak deti naučili... Mám kopec známych, ktoré s tým tiež nemajú problém - lebo proste automaticky prespia v noci a nedožadujú sa ich deti (nie vždy to je zásluhou matiek, aj keď to tu tak prezentujú). Ja som pokúšala odnaúčať už skôr od cca 3 mesiacov - skúšala som posúvať čas podávania mlieka, cumel (ani za svet nechce), voda, čaj - zbytočné) - takže som si ho naučila sama? ako som mala postupovať??? ... len tak zo zvedavosti. Momentálne to už riešiť nebudem, chcem ho to odnaučiť až sa presťahujeme do domu, kde bude mať vlastnú izbu, ale aj tak ma to zaujíma ... dakujem za rozumné odpovede
@krasnanevesta prečo si to teda nevyskúšala skôr, keď je to u vás také jednoduché? Držím palce, aby to tak ďalej išlo.
@jamika27 tak v troch mesiacoch je podľa mňa veľmi skoro, dieťa je len na mlieku, v noci môže byť hladné a nechápe, prečo hladné má byť. Ty to teraz nemáš jednoduché, podľa toho, čo píšeš, predpokladám, že dieťa má fľašu, nie prsník, aj s ňou zaspáva alebo nie? Čo keby k nemu vstával otec, babka, deti reagujú na rôznych členov rodiny rôzne. Ale ak sa budete sťahovať, tak by som sa nestresovala, ak ťa to neobťažuje, fľašu zrušila potom, aj dieťa bude staršie, zrušíš fľašu úplne, počas dňa ju nahradíš pohárom, to môžeš urobiť už teraz. Keď bude pekne piť z pohára, fľašu vyhodíš a po pár dňoch bez fľaše cez deň ponúkneš pohár aj v noci. To už nie je také lákavé pre deti, väčšinou to hneď odmietnu, ani sa nenapijú. Keď dieťa bude už konzumovať všetko a na večeru sa naje, budeš vedieť, že nepotrebuje v noci mlieko preto, že by bolo hladné, ale že je to len zlozvyk. Držím palce.
@timea7 dakujem, malý mi konzumuje už pomaly všetko, aj cez deň je veľký papkaj. Netvrdím, že v 3 mesiacoch som mu nedala jesť, len som sa pomaly snažila skúšať posúvať a oddialovať krmenie, nakoľko nočné vstávanie je hrozné 🙂 a veľa aj kamarátkiných detí prespí celú noc (podobný vek) - viem je to individuálne. Vstáva aj manžel - striedame sa podla možností. Nekojila som, do 4 mesiacoch mal odsaté, teraz UM. Nemá žiadne problémy, neviem čo to je kolika, je to kľudné dieťa, nebýva chorý ... len stále papá 🙂 Viem, že v noci to nie je dobré že vypije pol litra mlieka skoro a do toho ešte zo dva deci čaju. Len to nočné vstávanie ... Skúšala som mu nedať, ale spí s nami v posteli (hlavne kôli miestu a podmienkam v byte, ale má aj postielku, ale koli vstávaniu je pohodlnešie ked spí s nami) a manžel by sa vôbec nevyspal do práce a vždy sa nad ním zľutoval hlavne on :D Určite to chcem už vo februári razantnejšie riešiť keď budeme presťahovaný a budeme mať na to ,,priestor,,. Len ma fakt zaujímalo, kde je ten ,,čas,, kedy ho odnaučiť aby podľa niektorých mamičiek ,,sme neboli označené ako - môžme si za to samé.,, Napríklad teraz o som čítala posledný článok od autorky - tiež nechápem prečo to už neskúsila dávno, keď je to u nej ,,také jednoduché,, ako píše
@jamika27 skús cez deň s tým hrnčekom. Kúp malý, aby pol ľahký do jeho rúčky, s nejakým pekným obrázkom a cez deň mu dávaj piť do neho. Začni ráno, keď je vyspinkaný, nie večer, keď ho už zmáha únava. Fľašu zruš cez deň úplne. Najlepšie by bolo začať niekde mimo domov - na návšteve u babky, na chate, v hoteli - fľaša nie je, nemáme, ale ešte by som predsa len pár týždňov počkala. No tak či tak to bez plaču zrejme nepôjde.
Veľmi odporúčam knihu: "Každé dieťa sa vie naučiť spať". Zhltla som ju takmer na posedenie a veľmi mi najmä psychicky pomohla odhodlať sa a neustúpiť. Samozrejme nie je o tom, že dieťa treba nechať vyplakať do nemoty, ide o postupné kroky a manuál, ktorý podá pomocnú ruku. Tie nočné mliečka sú už popravde zlozvyk, ktorý treba odstrániť. Naša malá sa budila ale mlieko sme jej nedávali, vždy len pohladenie, poláskanie atď. Tvrdo spávala až v dvoch rokoch. Zistila som, že potrebuje svoj vlastný kľud...vlastnú izbu i napr. pokojný večerný rituál. 🙂
@lili007 preboha nepíš to tu, lebo ťa označia za krkavčiu matku, zavolajú na teba sociálku...na MK je uznávané jedine fľaša či prsník do päť rokov a spávať v posteli s dieťaťom najmenej do desať rokov, lebo inak bude mať traumu 😎 😎 😎 😎 😎 😎 Niektoré ženy nie sú schopné pochopiť, že to ide aj bez toho, aby som dieťa nechala samé v izbe vyrevať, že kniha môže slúžiť len ako inšpirácia, nie doslovný návod, ako na to.
@timea7 No, asi tak nejak. A väčšina z tých čo spomínaš ani za svet nepochopí, že ani vyrevať nemusíš nechať - ja som bola v niektorej téme už za "krkavčiu mater" lebo moja dcérka spáva od 3.mesiaca sama vo svojej postieľke v detskej izbe....-budila sa raz na dojčenie, od 5.mesiaca spala celú noc - no a proste to sa dnes "nenosí" - také dieťa musí jednoznačne spávať s tebou a mužom v posteli a potom tu zase budú iné témy a diskusie... 😅 😉
@lili007 ty chceš mat z dietata minimálne psychotrosku ze? fuha...takyto nazor...ja uz len čakam čo na to naše kojo slniečkarky. 😀 😀 😀
Ale kočky verte tomu ze keby som vyriešila mojho predpubertálneho syna prsnikom a spoločným spanim tak idem do toho...lebo to je samé...,,néviém,, a ,,nékcém,,....a furt dokola počúvat o tom ako on chce v tomto daždi ist na ,,bajk,, a ako som ja v 34 rokoch uz ,,mimo dobu,, prosím pekne...lebo nepoznám ,,túto appku,, a nič ine...ten cecek by ho mozno umlčal 😀 😀 😀 😀
@evittam ale čo si...ideálne muž von zo spalne.. 😀 😀 😀 pripadne tvrdit ako to manzelovi nevadi, ze sa tlačite 3ja v posteli, a pozdravujem ich sexuálny zivot..ano, ano...uz to počujem ako sa to da robit na pračke, na linke ... 😀 😀 😀
@sardinka336 No asi tak nejak - a ver tomu, že viem aj ako sa to dá robiť aj na linke aj na práčke.... 😝 😀 A potom tú budú o pár mesiacov-rokov diskusie o úplne niečom inom od tých istých nickov......A jasné, že mu to nevadí - pre pokoj v rodine a hlavne pre ten svoj urobí skoro každý chlap všetko....Ale nech si každý robí ako mu vyhovuje a ako chce.... 😉
Ja neporadim🙂 len sa zapajam do diskusie 🙂 Moja ma 15 mesiacov a budi sa ako tvoja-5-6krat. Este ju kojim, spim s nou, takze ju rovno nakojim a spi dalej. Jasne, ze sa nevyspim moc,ale akosi mi nenapadlo to riesit. Ked sa v noci prebudi, asi potrebuje nejaku istotu a tou je prsnik🙂 takze to riesit ani nejdem a nejdem ju v noci stresovat, ze co sa deje, preco nemam mliecko 🙂 Ved to tak nebude navzdy. Este nejaky ten cas, chvilu a bude to ine. Vyrastie z toho a ja zatial prezijem🙂 U starsej to bolo podobne, ked som ju odstavila, tak sa aj tak v noci budila dost casto, lebo si vyzadovala moju pritomnost. Trvalo to vsetko asi do takych 3och rokov 😀

@timea7 Vo Francuzsku je bezna, ona je vlastne logicka, takze preco nie, asi sa aj tu pouzivala....len sa na nu zabuda.