icon

Aké je to mať jedináčika?

blavacka321
26. mar 2021

Ahojte,mam 2r dieta a pocit ze uz nehcem dalsie.najprv sme to nechavali otvorene s manzelom,aj som otehotnela ale pravdepodobne tobolo len biochemicke. Aj ked som uz nan bola naladena,po tejto udalosti som.sa utvrdila ze chcwm len 1 dieta.zijeme mimo rodiny,nema mi kto ani strazit,cele je to komplikovane.maminky jedinacikov,nelutovali ste? Nie som prototyp maminky co bude mat 2 3 deti,ja by to tazko dala,stale ukricana vystresovana.dakujem

leonetka
28. mar 2021

Ja ti poviem z osobnej skúsenosti. Akonáhle sa narodil môj brat keď som mala 5 rokov, bola som odsunuta na 2. koľaj a tak to zostalo až doteraz. Okamžite sa stal preferovanym dieťaťom. Dostal všetko od našich ako po citovej tak po materiálnej stránke. My sme mali vlazny vzťah. Keďže hneď od začiatku pochopil že ma proti mne navrch, paktoval s nimi, ku mne sa správal otrasne. Skončilo to tak, že rodičia naňho prepísali cely majetok. Ja som nedostala nič. Ver mi, velakrat som rozmýšľala, že keby neexistoval a bola by som ich jedine dieta, aké by to bolo...

janka0509
28. mar 2021

Ja som tiez povodne chcela len jedno dietatko.
Ale mame dve. Myslím ze ked nevyskusas, ake to je mat dve a nevidis tu surodenecku lasku (u nas je velmi silna) tak ti to chybat nebude. Budes spokojna, nebude ti to chybat. Ja si myslim, ze z pohladu rodica mat jedno dietatko je fajn.

Mne v septembri zomrela mamimka, a vtedy som si povedala, ze som rada, ze som synovi surodenca dala.
Ja mam stastie mad deti, rodinu a surodencov.

Ale nikdy clovek nevie, ake šťastie bude mat jeho dieťatko, ci bude mat deti, stastne manželstvo...
A keby nema ani toho surodenca, zostal by uplne sam...

coochy
28. mar 2021

@fergiea no ale to ze teba mali tvoji za sluzku je uz problem tvojich rodicov a nie problem surodencov😊

coochy
28. mar 2021

rozhodni sa podla srdca.. ak chces jedno maj jedno 😊 ak zmenis nazor a budes chcet dalsich 10 bude dalsich 10... nazor ostatnych a tieto argumenty tu nemaju ziadnu vypovednu hodnotu, kedze pokazde ide o inu rodinu a ine povahy 😊

coochy
28. mar 2021

@leonetka nj, mala by si tie majetky, ktore ti evidentne chybaju.. o tom je zivot, o cakani na dedicstvo 🤦‍♀️

fergiea
28. mar 2021

@coochy nehrotila by som to az do významu "sluzka" 😉 nie je to jediný prípad. Vidim to v mojom okolí, staršie dieta jednoducho musí zabávať mladšie dieta, aby si mama mohla robiť svoje 🤷‍♀️

sono2
28. mar 2021

@fergiea no tak pri dvoch deckach je ten čas iný, a prečo by nemusela. Aj moja zábava, hrajú sa, sú spolu. Dcéra vie, že mi tým pomáha. Nechápem čo je na tom

poopsie
28. mar 2021

My sme chceli, no nemôžeme a sme šťastní tak ako to je 😉

fergiea
28. mar 2021

@sono2 100 ludi 100 názorov, súdim podla seba, ano je to normálne, súrodenci su tu pre seba. Ale ja s odstupom času to vidím inak. Mame 1 dieta, s mužom sme takto nastavení. Pani sa pytala, tak som napísala svoj názor. Tak isto ako píšete Vy ten svoj 🙂 nikomu neberiem, ked chce mat niekto aj 5 deti. Je to každého osobná vec, ja som napísala iba to, ako je to u nas.

littlebubble
28. mar 2021

@sono2 Súrodenec je super ak je starší tak naladený a rozumejú si. 🙂

Ja som tak naladená nebola a trošku ma vytáča ak tu ženy píšu, že súrodenec je najlepší dar.
Ja som prijala situáciu taká aká bola a každý príchod bábätka obmedzoval aktivity.Ja som to osobne vnímala ako obmedzenie.Obmedzenie môjho detstva, súkromia.

Upustila by som od rozprávok, že dieťa je samé nešťastné a nezostane samo.Môže zostať samé ajtak lebo v dospelosti má káždý svoje aktivity, rodinu.Súrodenci sa môžu presťahovať a môžu sa navštevovať raz za rok.Dieťa môže mať aj kamarátov.Ja čo poznám jedináčikov tak mali aktivity a súrodenca nechceli.Boli radi, že rodičia sa im venovali, že sa necítili byť odstrčení, že mohli študovať a rodičia ich vedeli zabezpečiť.
Majú kopec kamarátov aj v dospelosti a necítia sa byť sami ani dnes.A sú to dobrí ľudia.

Poznám aj súrodencov ktorí sa navštevujú, ale je to také isté ako keď máš kamaráta.Aj vlastná rodina sa ti môže otočiť chrbtom.Žiadne nejaké extra súrodenecké páry nepoznám, že trávia spolu čas stále a sú tu vždy pre seba.Každý si žije svoje a stretávajú sa tak ako sa rodina stretáva bežne.

Ak chce niekto 2 a viac detí tak si netreba predstavovať dokonalú budúcnosť a už vôbec nie mať ďalšie dieťa ak žena nechce, ale obetuje sa pre prvorodeného.To prvé dieťa môže byť spokojné a šťastné.A ak už niekto chce aby nebolo samo tak nech je malý vekový rozdiel a nech si to prvé dieťa ani neuvedomuje, že nastala zmena aby si neuvedomovalo, že je súrodenec dôležitejší.To aké budú mať vzťahy sa uvidí až neskôr.

Dávať súrodenca ako darček dietaťu ktoré je už veľké a samo si o to nežiada 🤷.Keď chcú rodičia viac detí nech ich majú, ale nie z dôvodu, že joooj ostane sám, určite je smutný 🤦.
Niekomu to radosť urobiť nemusí a ja som teda smutná bola až po ich narodení lebo odvtedy som už ja neexistovala.Cítila som krivdu, že vďaka nim som sa ja musela vždy obmedzovať.
To, že je možno dobré mať súrodencov som si uvedomila až v dospelosti keď som začala žiť svoj život.Uvedomila som si, že možno o 20 rokov sa budeme stretávať.
Dieťa treba mať z vlastného rozhodnutia.

Mať súrodenca je podľa mňa super, ale nie o 10 rokov mladšieho.A keď už tak nech starší nie je ako 5 koleso na voze.

jenny224
28. mar 2021

@littlebubble a ešte jeden typ situácie môže nastať - súrodenci s najkrajším vzťahom na svete, kým si jeden nenájde partnera, ktorý sa rozhodne, že oni všetko podedia a poštve ich proti sebe. Takže po smrti rodičov sa deti vzájomne neutešujú, ale do krvi rozhadaju. Poznám tiež od blízkej osoby. Ale tak to je všetko hypotetické, je podľa mňa zbytočné sa takto rozhodovať, akurát to niekoho možno až zbytočne odradí. Život je vždy prekvapenie 🙂

avril299
28. mar 2021

@blavacka321 ja som jedinacik a to som nemala ani ziadneho bratranca alebo sesternicu, ktori by mi boli v detstve vekovo blizki, boli uz takmer dospeli, ked som sa ja narodila a nemam z toho ziadnu traumu a ani moje detstvo nebolo "na hovno" ako napisala prispievatelka v prvych komentaroch... takze kludne ak sa na viac deti necitis, je to v poriadku, aj tak o rok pojde do skolky, kde bude s rovesnikmi, najde si kamaratov, pohra sa... ja to vobec teda nevidim ako tragediu a urcite z toho dieta nebude mat ziadnu traumu ;)

littlebubble
28. mar 2021

@jenny224 Ja som sa tak strašne netešila.Taká som bola nahnevaná ako som veľa vecí s rodičmi nezažila.Hnevala som sa na rodičov.Nie vždy som dostala to čo súrodenci, niekedy boli dosť uprednostňovaní a ešte k tomu si ja rodinný život predstavujem inak, ale to už nebolo kvôli súrodencom.Rodičia boli pohodlní a neodhadli ani finančnú situáciu.

Napriek všetkému hnevu a krivdy ktorú som v sebe mala mám súrodencov rada, ale ja si svoj život zariadim inak a nikdy nebudem chcieť aby moje dieťa zažilo pocit, že je druhoradé. 🙂

jenny224
28. mar 2021

@littlebubble Chápem. Áno, tam určite bola chyba v prístupe, uprednostňovanie dokáže veľmi ublížiť 🥺

0silvia0
28. mar 2021

@littlebubble ake mas nesplnene predstavy o rodinnom zivote?
Lebo ja osobne si myslim, ze ak rodicia urobia chybu vo vychove, ty sa na zaklade preziteho mozes rozhodnut tu chybu nezopakovat, nemusis sa hned vyhnut celej situacii.

mussli
28. mar 2021

Aké je to???..podľa mňa smutné pre dieťa..

number19
28. mar 2021

@mussli Nesuhlasim...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
avril299
28. mar 2021

@mussli podla coho sudis, ze je to pre dieta smutne? si jedinacik? preplakala si cele detstvo? lebo uprimne ja jedinacik som a moje detstvo bolo uzasne, nikdy by som nemenila 😉

coochy
28. mar 2021

@fergiea moj starsi brat ma nemusel zabavat 😊

littlebubble
28. mar 2021

@0silvia0

Nevenovať sa len mladšiemu a byť aktívny.Ísť si s dieťaťom zakopať loptu, hrať s ním spoločenské hry, blázniť sa s ním.Jednoducho byť tu pre dieťa a nie, že...sestra ťa zoberie alebo ty si staršia tak choď sama.

Tak ja nechcem mať 2 deti.Uživím len jedno a aj s tým bojujem kedže nemám materínsky pud.
Možno keby bola iná situácia tak by som mala aj 2, ale jedine hneď po sebe a to si nemôžem dovoliť takto vypadnúť z práce.Tak som nastavená už dlho, že chceme obaja len jedno dieťa do tejto doby ktorá je strašne materiálna a dieťa aj do školy potrebuje kopec vecí.Ja nad viac ako 1 ani neuvažujem.

0silvia0
28. mar 2021

@littlebubble neviem posudit, ja som mala sestru o 2 roky mladsiu a hrali sme sa aj spolu, aj s rodicmi, ja som bola introvert tak som travila cas aj sama aj s kamaratkou. Moja sestra tak isto, nepocitujem nic negativne na surodeneckych vztahoch ani ma nikto neoberal o pozornost. A to sme mali tretiu sestru, o 11 rokov je mladsia. Nikdy mi ju rodicia nedavali na krk, nikdy som ju nebola kocikovat, lebo jednak som bola uz v puberte a nikdy som nebola zatazena na babatka a jednak si ju moja mama chcela uzit. Nic tebou opisovane som nezazila ani moje deti, nikdy som mojmu synovi nedavala na krk sestru o 2 roky mladsiu...

katkabg
28. mar 2021

Normalne to je.... 😊😊😊 ked sa viac neda.A moja dcera je skromna,dobra mila ziadne hadzanie sa o zem😊

mattkapd
28. mar 2021

Mam dve sestry jednu staršiu a jednu mladšiu.. Mali sme obdobia keď sme sa spolu hrávali ale vedeli sme sa aj poriadne pohadat.. Teraz máme krásne vzťahy ta mladšia je síce od nás 180km ďaleko ale chodí 2x do mesiaca na víkend.. So starsiou sestrou som každý deň bývame len 5km od seba.. Pokiaľ máš deti hneď za sebou ani si deti neuvedomia že sa mamina venuje tomu mladšiemu.. Naopak ja som nezažila byť jedináčik takže tvrdím že súrodenci sú super.. Ale isto môžu mať aj jedinacikovia veľa výhod.. Jedinú nevýhodu som nasla v tom ze maminina suseda mala chlapca jedinacika.. Dnes má okolo 35 rokov.. Je neplodny a už rozvedený.. Vnucatko by síce veľmi chceli no budú to mat ťažšie.. Ale to je len jeden pohľad zas

ludp
28. mar 2021

Vsetci tu pisu len co znamena mat viac deti pre deti- o surodeneckych vztahoch. Ale mna druhe dieta uzasne obohatilo aj ako matku. Prve je typ z ktoreho som bola nervozna, ukricana. Druhe je uplny kludas a ziadnu namahu mi nepridava. Prave naopak. Len vdaka nemu viem, co je na tom krasne mat babatko. A este, zivot je nevypocitatelny- ked mas jedno dieta, moze sa stat vselico- moze sa dat na fet, tragicky zahynut, odstahovat sa na druhy koniec zeme.. kto ti potom ostane? Nehovorim, ze pri viacerych detoch sa to stat nemoze. Ale je vacsia sanca, ze ti aspon niekto zostatne nablizku, ked to budes potrebovat.

leeo
28. mar 2021

@blavacka321 poznam jednu, ktora po druhom dietati netuzila velmi dlho az to na nu dolahlo a po 12 rokoch porodila dalsie. Nelutuje a dokonca ju to nastartovalo rozmyslat nad tretim.😀
Ja mam segru, s ktorou som uuuuplne rozdielna, preto radsej niektore temy obchadzame, ale som velmi rada, ze ju mam. Mne by tiez stacilo jedno dieta, ale citila som sebectvo z mojej strany, ze ostane same, tak mame dve a keby som bola mladsia a v tomto smere zdravsia, tak by som ich mala viac, mne sa velke rodiny pacia.

leeo
28. mar 2021

@ludp to s tym druhym dietatom akoby si o mne pisala. Normalne si ho uzivam na 100% na rozdiel od prveho, pri ktorom som ako prvomama bola stale vystresovana.

littlebubble
28. mar 2021

@0silvia0 Tak to je super 🙂.
My sme mali rozdiel 7 rokov so sestrou takže my sme sa spolu už nehrali.Asi tak 5 minút sme sa vedeli k sebe chovať normálne.Teraz sa len pozdravíme, ale tak možno sa to zmení vekom.
S najmladším máme skoro 16.r ale to som už brala inak a aj vzťah máme iný, oveľa bližší.
Veľmi záleží od povahy súrodencov a prístupu rodičov.Mňa sestra chcela vždy obrať o pozornosť aj mi dať niektoré veci pocítiť a do určitého veku si ju zastávali aj rodičia.
To detské obdobie súrodenectva pre mňa nebolo také aké by som si predstavovala.
Radšej by som mala aspoň jedného rovesníka.
U nás to bolo takto.Čo chcela sestra tak aj bolo.Kvôli nej sa vždy išlo domov kvôli nej som ja nemohla niečo robiť lebo ona chcela.Keď som chcela niečo ja napríklad kúpať sa tak nie lebo ona sa bojí veľkej vody tak buď do malej alebo nikam.
No proste pupok sveta. 🤷
Preto aj píšem, že som ajtak bola jedináčik lebo som všetko robila sama a mala som pocit, že to čo cítim ja už nikoho nezaujíma.A ani hrať sme sa nevedeli lebo kým vyrástla tak ja som už behala po vonku.

Asi je to hlavne o prístupe rodičov.

littlebubble
28. mar 2021

@loovina Asi je to fakt jedno a hlavnú úlohu zohrávajú rodičia.My sme mali 7 rokov a bolo to podobné.Pri najmladšom som bola skoro dospelá to som už veľmi neriešila.To je už skôr taký ochranársky vzťah :D ako matka a dieťa.

0silvia0
29. mar 2021

@littlebubble urcite je najvacsia sanca aby si surodenci rozumeli, mat ich s co najmensim vekovym rozdielom. Sice nie je to zaruka super vztahu (povahy, pohlavie atd), ale predsalen rovesnici maju vacsiu sancu spolocnych zaujmov.