icon

Aké je to mať jedináčika?

blavacka321
26. mar 2021

Ahojte,mam 2r dieta a pocit ze uz nehcem dalsie.najprv sme to nechavali otvorene s manzelom,aj som otehotnela ale pravdepodobne tobolo len biochemicke. Aj ked som uz nan bola naladena,po tejto udalosti som.sa utvrdila ze chcwm len 1 dieta.zijeme mimo rodiny,nema mi kto ani strazit,cele je to komplikovane.maminky jedinacikov,nelutovali ste? Nie som prototyp maminky co bude mat 2 3 deti,ja by to tazko dala,stale ukricana vystresovana.dakujem

Strana
z8
sisa_s
26. mar 2021

Ja ti odpoviem za seba z ineho pohladu, sice zatial deti nemam, ale mat surodenca je podla mna uplne uzasne, neviem si predstavit byt jedinacik 🙂

tanyan
26. mar 2021

Mám jedno a viac sa nechystám. A keď vidím niektoré súrodenecké vzťahy v okolí, tak ani neľutujem, že dcéra nemá súrodenca. Má 2 bratrancov a jednu sesternicu, to je dostatočne blízka rodina.

michalka4193
26. mar 2021

Neviem síce ale je to mat ale viem ake je to byť jedináčik. A úprimne na hovno. Preto som chcela 2.deti. Ale zasa je iné ak žena mat 2 nemôže

blavacka321
autor
26. mar 2021

@sisa_s to som si myslela aj ja,kym.som nemala.dieta.vsetky zname s 1 dietatom.som odsudzovala.teraz volim.byt pokojnou a vyrovnanou mamou 1 dietatka ako vystresovanou nervoznou dbojmamou

h2
26. mar 2021

@blavacka321 Ahoj, ja mám jedného syna a neľutovala som. Ak sa na to necítiš, nemaj kvôli tomu výčitky.
Ja sama jedináčik nie som, mám sestru. Ale nemyslím si, že ako jedináčikovi by mi bolo nejako horšie. Súrodenecké vzťahy vedia byť rôzne. Nikto však nevie, aké to má tá druhá strana: jedináčik Ti tu napíše, že je to zlé byť jedináčikom, lebo celé detstvo sníval o krásnom vzťahu so súrodencom. A pritom v realite by to vôbec nemuselo byť tak. My sme sa so sestrou dokázali aj pobiť, boli sme úplne rozdielne.

lubina
26. mar 2021

@blavacka321 moja mama je jedinacik a vzdy mi hovorila, aby som ja nemala jedinacika, ze je to velmi smutne pre to dieta, ze aj ked mala vela sesternic, nakoniec vecer doma bola ako dieta vzdy sama s rodicmi....ja mam dve deti a nelutujem, su to super sestricky, pohraju sa, zabavia a obcas aj poskriepia, ale to k tomu patri, uci ich to socialnym navykom, ako sa udobrit, pozicat si veci a pod.

sisa_s
26. mar 2021

@blavacka321 jasne, da sa to aj takto brat, ja nikomu nic nevyhovaram, len mne osobne by bolo luto, ze nebude mat moje dieta partaka na cely zivot, my sme sa tiez s bratom ako deti bili a teraz by som ho nevymenila za nic 🙂 ani rodicia tu nebudu vecne a nechcela by som ostat sama

yoxinka
26. mar 2021

@blavacka321
Ja som jedináčik a veľmi zle som to celý život znášala. Ja mám tri deti, ale teda, keby nemám takého muža, akého mám, tak tri isto nemám. Tiež si neviem predstaviť byť od rána do večera sama s deťmi a muž niekde v robote, z toho by ma švihlo. Viac detí je super v tom, že oni si vystačia sami. Keď sú starší v škôlke/škole, najmladšia je celé dni na mne zakvačená, keď sa vrátia, neviem, že mám nejaké deti. Mal to výhody aj nevýhody, ale teda ja ako jedináčik by som len pri jednom dieťati dobrovoľne neostala.

simca06022011
26. mar 2021

Ja mam len jedno, a velmi to lutujem. Do tych 3-4-5r malej mi to bolo viac menej jedno, neriesila som, aj nejake komplikacie boli pri porode a potom zdravotne problemy, ale teraz to velmi lutujem. Keby osm mala o 5r menej nevaham a idem do minimlane dalsieho jedneho. Dietatu to velmi vela da, ked sa pozriem na deti okolo so surodencami, aj to ako sa tie deti spravaju.. jedinacik je jedinacik. Aj moj chlap je jedinacik, preto chce len jedno dieta, ale ja vidim vela vlastnosti, ktore on nema, kedze nikdy nemusel riesit doma nikoho, nikomu sa prisposobit, kompromisy robit atd. Ale to je zase ina teba.ma.
A k stresu? Keby si mna teraz videla, tak by si na ten nazor ze jedinacik nema vystresovanu a nervoznu mamu rychlo zabudla. Dve deti sa ti prehraju, zabavia, daju na seba pozor, ano aj sa pobiju, pohadaju ale vacsina rodicov to super zvladne. Ahlavne budu tu pre seba ak ich spravne vychovas. Moje dieta co? nieco sa mne stane, alebo nam, alebo nebodaj, kedze uz 20tnici nie sme, sa pominieme a dieta ostane same. Plus je to casovo narocne aj pre mamu mat jedinacika, pretoze ty sa mu musis neskutocne vela venovat, socializovat a co ja viem co vsetko.. na mojej to velmi vidno, jasne crty otcovej povahy, a velmi zle.. jemu je to vtipne. Ale on nevie co je to sa vecer rehnit so surodencami a vymyslat somariny. Cele detstvo bol sam, alebo s mamickou. Podla mna velmi smutne.

bigapple
26. mar 2021

Ahoj, ja som prezivala po prvej dcerke to iste. Potom som si povedala, vydrzim tie vystresovane 2-3-4... roky, ale dam dcerke na cely zivot surodenca. A este co som k tomu potrebovala, bol cas... jednoducho to bolo po istom casu lahsie a citila som sa pripravena. A teraz mam dve krasne dcerky (3-rocnu a 3-mesacnu) a je to narocne, ano je, ale je to najvacsi dar od Boha. Ale kazdy to musi citit sam (s manzelom), bez natlaku spolocnosti alebo okolia. Drzim palce ;)

pralinka25
26. mar 2021

mala som jedinacika 5 rokov. bolo to v poho. a potom sa mu narodila sestra a bolo to pre neho to najlepsie. aj teraz ked uz ma sestra 5 rokov tak sice sa sem tam uz hadaju ale aj tak je to pre nich pozitivne. vztahy surodencov su do istej miery velmi ovplyvnene pristupom roddicov. a to ze su dvaja je pre nich vyhoda. sami to hovoria
teraz k nim neplanovane pribudol treti. nikdy som tri deti nechcela ale stalo sa. a teda oni su k nemu perfektni. neskutocne dobry vztah k nemu maju
co sa tyka prace okolo nich moc mi to narocnejsie nepripada pretoze ci uvarim pre troch alebo 4 je uz jedno, ale ja mam medzi detmi 5 rocne rozdiely. popravde mensi roziel by som nedala. vystresovana sa tiez necitim viac ako pri jednom. skor to bolo tak ze kym som mala le jedno tak vsetka pozornost sla len jemu a za mna to nebolo dobre. vidim ze niekedy je to viac na skodu

a teda ja jedinacik som a cely zivot som tym trpela. vztah bratrancom a sesternicou mam fajn ale cely zivot mi niekto chyba.
ak sa na to necitis nechod do toho. alebo si daj cas. 2 rocne dieta je este male a narocne. ja by so to pri 2 rocnom tiez nedala.

pribinak
26. mar 2021

Mam jedinacika a veľmi mi je to ľúto. Ja aj manžel mame viacero súrodencov. Vidím ako synovi chyba parťák. Jasne má kamosov, aj takých kamosov s ktorými si je veľmi blízko, ale teraz cez pandemiu bol niekedy celé dni sám a vidím ako to na neho doľahlo

Kdesi sim čítala že najkrajší dar aký dieťaťu môžete dať je súrodenec
Je to velka pravda.

Neviem prečo by som mala byt ako 2mama vystresovaná. Mame v okoli viacpoectne rodiny. Celé je to o tím ako si to nastavíte. Moji rodičia nikdy neľutovali že nás mali viac. A ja som im vďačná

Deti nepotrebujú značkové kočíky ani značkové oblečenie, domov tvorí láska a ľudia v nom

stanulienkat
26. mar 2021

1 dieta- super. Ja som bola tiez jedinacik-super. A reci,ze surodenec je to najviac-blabol. Ked vidim kamoskine deti ako sa stale vadia,tlcu,tak hruza. Rodicia z toho tiez na nervy. V dospelosti ma vacsina aj tak vztahy naprd. Dakujem,neprosim.

bubatko
26. mar 2021

nie som si ista, co ocakavas od odpovedi, preto polovica Ti povie, ze dobre, druha polovica, ze zle; ja mam jedinacika (15 rocneho), on nikdy nastastie nepytal surodenca a je nam velmi dobre; mame uzasne vztahy, kamaratstva a pod.; rozhodla som sa sa hlavou, ze dalsie dieta nechcem, hoci teoreticky je to krasne, mat aj 5 🙂 tiez to moze byt len nahoda, ale vsetky kamosky, co mam (maju 2 alebo 3 deti), tak mi hovoria, ako mi zavidia; ich deti sa strasne biju, ja viem, ze v dospelosti to bude lepsie, ale nie je to zaruka; ja som si povedala, ze viac deti nezvladam, lebo mam narocnu pracu - a nelutujem, takto mam "co som chcela"; manzel nastastie ma rovnaky nazor; a nazor, ze nechcem, aby bol sam - to naozaj? akoze sam? nikto uz nie je na svete? to je blbost podla mna, vela surodeneckych vztahov je len "nasilu" a vela velmi zlych; a vela dobrych - ale nie je to ziadna tragedia byt jedinacik

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anitta98
26. mar 2021

@blavacka321 nie každá mama chce viac detí 🙂 je to na tebe. možno keď bude väčšie, bude ti chýbať vôňa bábätka a rozhodneš sa mať aj ďalšie dieťa 🙂

number19
26. mar 2021

Mam jedinacika. Muz s tym viac ako suhlasil vzhladom k rodinnym skusenostiam so surodeneckymi vztahmi.
Blizki ludia nemusia byt len surodenci a rodina. Priatelia vedia byt niekedy viac ako vlastna krv...
Dcera ma vela kamaratok, stale je niekto u nas a ona u nich...nemam pocit ze nejak trpi...
Vobec by som nic nesilila...rob na co sa citis a bez vycitiek.

83lenka83
26. mar 2021

Ahoj, ja som chcela len jedno dieťa, syn sa narodil ked som mala 28 a ked mal 5-6 rokov zacal neustále psychicky vydierať že každý ma niekoho len on je sám a, že by bol veľmi šťastný keby mal surodenca a take veci, nebrala som to vážne ale raz za mnou prišla jeho učiteľka zo škôlky (chodil do cirkevnej) s tým, ze samko sa každú omšou modlí aby mu Pan Boh poslal braceka alebo sestričku a vtedy som si povedala, ze ked po tom tak velmi túži tak to skusime, uz sme neboli najmladší no zadarilo sa hned na prvý x. Vekový rozdiel je viac ako 7 rokov ale Samko už nikdy nebude sám. Nebudem ti klamať, je to velmi náročné opäť si prechádzať touto cestou ale ja si myslím, že to stojí za to.

luccija
26. mar 2021

@blavacka321 v 2 r je to náročné záleží aké máš dieťa...možno túžba príde neskor či to je nejaká olympiáda, že musíš do 5 r stihnúť 2 deti?😉máš jedinacika a je to fajn veď to záleží od matky, dieťaťa každa rodina je iná.

petamich
26. mar 2021

ani 5 deti nie je garancia dobrych surodeneckych vztahov a blizkosti, nemyslim si, ze byt jedinacik znamena nejaku nevyhodu alebo "defekt", my prave cakame prve dieta a posledne, viac skratka nechceme, tak sme sa rozhodli a tak to citime, mame v okoli uzasnych ludi, ktori su mojmu srdcu blizki viac ako moj brat, s ktorym si absolutne nerozumieme 🙂 to ako sa teraz rozhodnes neznamena, ze o par rokov to nebudes mat inak a ked nebudes, nevadi, hlavne, ze budete spokoja a stastna rodina 🍀

acrobaleno
26. mar 2021

Ja poviem z môjho pohľadu jedináčika. Pre mňa to bolo super. Nikdy som nechcela "parťáka" a ani si nemyslím, že súrodenec je to najlepšie čo dokáže rodič dať dieťaťu. Mne osobne nikdy nechýbal súrodenec. Keď nechceš druhé dieťa, tak ho nemaj. Nie si nikomu nič dlžná, nemusíš nikomu nič vysvetľovať, nemusíš sa nikomu zodpovedať za svoje rozhodnutie prečo nemať druhé dieťa....

sissy27
26. mar 2021

@blavacka321 za mňa v pohode. Tiež mám len jedno dieťa, už takmer dospelé a nevidím na tom nič tragické, ani ona sa nesťažuje. Kedysi síce chcela staršieho brata no ale 😂
Mne sa nožík vo vrecku otvára pri komentároch, kde z jedináčikov robia pomaly hendikepované osoby alebo nejakým spôsobom “vadných”. Súrodenec alebo viac detí v rodine neznamená automaticky, že všetci budú spolu vychádzať a budú si navždy oporou, myslím, že sa stačí pozrieť okolo seba, alebo najlepšie do vlastného hrnca - či naozaj majú všetky deti rovnaké postavenie v rodine, či jeden nedostáva viac ako druhý... a nakoniec - aj pri dedičskom konaní sa zvyknú súrodenecké vzťahy pekne vykryštalizovať.
Moja dcéra nie je vôbec rozmaznaná ako sa o jedináčikoch traduje, nie je vôbec sebecká, nikdy nemala problém sa podeliť - na rozdiel od detí zo súrodeneckých vzťahov, kde boli zvyknutí, že si musia rýchlo urvať ten svoj kus “koláča” pre seba...
Takže ak ste spokojní s jedným dieťaťom, tak ťa môžem ubezpečiť, že je všetko v poriadku a nie ste povinní sa niekomu za to ospravedlňovať, vysvetlovať alebo sa cítiť zle.

0silvia0
26. mar 2021

každý má svoje mantry na ospravedlnenie si svojho rozhodnutia:
- tí, čo majú jedináčika: súrodenci sa bijú, súrodenci nie sú zárukou dobrých vzťahov
- tí, čo nemajú jedináčika: súrodenci sa vyhrajú, prebavia, pomôžu, môžu budovať blízky vzťah

Ak myslíš, že z dvoch detí budeš vynervačená a vystresovaná, tak do toho nechoď. Okrem toho, že aj tak ti každý povie za seba. Lebo logicky, tí čo sú jedináčikovia, netušia aké je to mať súrodenca a tí, čo mali súrodenca, netušia, aké je to byť jedináčikom. A príklady z okolia, ktoré ti tu dávajú, môžu byť úplne iné ako to raz bude u vás... takže všetko je na tebe a tvojom mužovi.

asia83
26. mar 2021

@tanyan Dieťa je obrazom rodiča. Keď deti vediete k láske ku súrodencovi, tak tie vzťahy sú viac než dobré. Skúsenosti z okolia. Deti kopírujú rodičov, takže vinu nehľadať v tom, že má dieťa súrodenca, ale v sebe samom. Najkrajší darček, ktorý môžete dať svojmu dieťaťu, je súrodenec. Vidím to na svojich deťoch. Áno, matka časom spohodlnie, znova sa jej nechce absolvovať ten kolobeh, ale treba myslieť na to prvorodené dieťa, koľko ho súrodenec naučí. Pokiaľ matka viditeľne ľúbi obe deti, to prvé je milované, nemá dôvod žiarliť a ubližovať druhému. Snáď sme sa pochopili.

zuvelyn
26. mar 2021

Ja som jedináčik a bolo to úžasné, súrodenca by som ani za nič nechcela. Ja by som bola presne ten súrodenec tyran,ktory by brata/sestru znenavidel a nenašiel by si k nemu cestu. Je to kruté, ja viem, aoe co si budeme klamať.
Napriek tomu budeme mat s mužom dve deti, ale to chcel viac muž ako ja, mne to bolo jedno, bola by som OK aj s jedným. 🙂

elizita
26. mar 2021

@blavacka321 nie je povinnost mat 2 deti. Ked to tak citite, majte 1. My sme tiez zvazovali ked mala starsia 2r ze nebude mat surodenca. Ze ho nebudeme rovnako lubit a dalsie neprespate noci a plne plienky. No prislo to vzajomne. Rozhodli sme sa pre 2.dieta a nelutujeme. Keby sme mladsi, mozno dame aj 3. 😀

kittyna5
26. mar 2021

Ja ti poviem za mňa ako jedináčika, že je to úplne super a aj ako už mama ti poviem, že úplne mi stačí jedno dieťa. Keby som mala mať ďalšie takéto, už by som to psychicky ani fyzicky nedala. Takže za mňa je jedno úplne v poriadku 🙂

luccija
26. mar 2021

@asia83 prečo by mala matka po rokoch spohodlniet?to je ďalšie zo zaužívaných obľúbených viet.Praveze, ak má dieťa po 5,7,10 r nie je unavená z deti a znova si to užíva.A tak isto su povahy deti, ktorym je lepšie byť jedinacikom to neznamená, keď ho ucis láske k súrodencovi, že to tak naozaj bude.Nikto nevie aké povahy deti dostane do vienka.Je to príliš komplikované, aby sme si tu malovali na ružovo, že mať jedinacika či 2,3 deti je fajn.Ale, ak autorka je na nervy z jedného, ktoré je malé určite by bola ešte viac z 2 chodiacich do školy plus praca

denden77
26. mar 2021

ja som jedinacik a moja dcera tiez bude 😊

number19
26. mar 2021

@asia83 Mam v rodine pripad 3 synov (nie moji 🙂 )
Matka ich vsetkych rovnako miluje a aj napriek tomu sa medzi sebou vsetci traja neznasaju...

Strana
z8