icon

Aké občianstvo bude mať moje dieťa?

cukricek8998
12. jan 2012

Dobry vecer.Dufam,ze mi bude vediet niekto poradit.Som slovenka ..moja dcerka sa mi narodila na Slovensku....teraz som dopisala jej otca ktory je cech a ma po nom aj priezvisko.A teraz ako?ake ma moja dcerka obcianstvo ? Ma akoze dva a v 15-tich spadne pod otca a bude mat ceske obcianstvo..alebo ostane stale slovenka so slovenskym obcianstvom?Ma niekto podobnu situaciu ?

tea333
12. jan 2012

@stardust ked sa narodili v nemecku a maju nemecky rodny list, tak neviem na co je dobry slovensky, teda jedine ze by si tu chcela cosi poberat alebo tu zit..inak neviem

evka4
12. jan 2012

@cukricek8998 ahoj, podla mna ma narok na obe obcianstva. ja som slovenka, manzel je cudzinec. ked sa nam narodila dcerka (na slovensku), na matrike sa pytali,ci jej budeme vybavovat aj obcianstvo ineho statu, lenze kedze nepredpokladame, ze by sme odtialto odisli, obcianstvo, ktore dcerke prinalezi z manzelovej krajiny, sme neriesili.

tea333
12. jan 2012

@stardust teraz ma napadlo, ze bez rodneho listu nebudu mat rodne cislo, a teda ak by ste sa v buducnosti chceli vratit, aspon na chvilu, nebudu zdravotne poisteni

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@tea333 uz ked pises o tom zdravotnom poisteni..myslis ze v cechach jej ho vybavim bez problemov aj ked nema cesky rodny list ?

tea333
12. jan 2012

@cukricek8998 u nas to bez rodneho listu nejde. treba si overit ako v cechach.myslim ze to bude podobne

lubina
12. jan 2012

@tea333 zdravotne poisteni na SR mozu byt aj cudzinci, ak na SR maju trvaly pobyt.Tym sa rodne cislo prideli pri vydavani rezidencnej karty.

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@tea333 lebo ja som myslela ze dieta spadne s poistenim pod rodica ...nevedela som ze musi mat rodny list ...

stardust
12. jan 2012

@tea333 a ako sa poistuju u nas cudzinci, ked nemaju rodne cisla?

lubina
12. jan 2012

@cukricek8998 zdravotne poistenie je podla miesta trvaleho pobytu pre dieta.A rodic je zdravotne poisteny tam, kde pracuje.Ak nepracuje, tak ide tiez podla trvaleho pobytu

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@lubina a nevies ako ma postupovat s vybavenim trvaleho bydliska pre dcerku v Cechach ? staci zajst na mestsky urad prislusneho mesta kde ma trvaly pobyt jej otec ?

lubina
12. jan 2012

@stardust Ked sa cudzinec prihlasuje na SR natrvaly pobyt, tak mu vydavaju rezidencnu kartu a vtedy mu aj pridelia rodne cislo, prave pre tieto potreby

stardust
12. jan 2012

@lubina ok.

lubina
12. jan 2012

@cukricek8998 dieta ma trvaly pobyt podla matky.Takze ak chces vybavit trvaly pobyt pre dcerku v CR, asi tam aj ty chces byvat. Potom treba sa normalne prihlasit k pobytu a dieta bude mat tiez pobyt ako ty. To sa urobi sucasne.

tea333
12. jan 2012

@lubina bez trvaleho pobytu trebars na dlhsich prazdninach u babky by sa poistenie aj tak hodilo,nie?

cukricek8998
autor
12. jan 2012

No ano ja tam chcem byvat..ja si vybavim len prechodny pobyt na cudzineckej polici..trvaly mi daju aj po styroch rokoch prechodneho ...ale pisala som na jednu cesku poistovnu a odpisali mi ze dieta ziskava zapisanim otca do rodneho listu hned aj trvaly pobyt v cr..tak preto sa pytam ako a kde to vybavim...alebo bude mat len prechodny pobyt ako ja?lenze ju nebudu brat ako cudzinca ako mna nie//ked ste pisali ze automaticky ma oba obcianstva ..aj slovenske aj ceske ...

mircalla
12. jan 2012

Otec mojho maleho je Ir. Na matrike mi povedali, ze maly ma slovenske obcianstvo, ma narok aj na irske, ale tusim to treba vybavovat, nie je to automaticke. Zobrati nie sme, ale ma ho v rodnom liste a zijeme spolu.
Bol narodeny na Slovensku. Inak priatel ma este americke obcianstvo, vie mi niekto poradit, ci ma maly tympadom narod aj na americke obcianstvo?
Nie je podla mna pravda, ako tu niekto pise, ze je mozne mat len jedno obcianstvo, ani ze sa ho treba vzdat vystahovanim do inej krajiny.

cukricek8998
autor
12. jan 2012

@lubina odpovedla som vyssie 🙂

blau
12. jan 2012

Moj syn sa narodil v AT a automaticky dostal statne obcianstvo slovenske. Ale ma aj rakuske. Ma dve stat. obcianstva do 18roku zivota potom sa rozhodne, pre ktore chce. Ja som slovenka dlhodobo zijuca v zahranici bez trvaleho pobytu, ale statnu prislusnost mam slovensku 😉
Lubina ma prehlad 😉

lubina
12. jan 2012

@tea333 ale vtedy maju europsku kartu zdravotneho poistenia zo statu, kde maju trvaly pobyt alebo si mozu aj priplatit cestovne poistenie, vtedy sa tu nenahlasuju do zdravotnej poistovne

mircalla
12. jan 2012

zijeme tu som zabudla spomenut
dik za info

blau
12. jan 2012

@mircalla samozrejme, ze mozes vybavit irske v irsku americke v amerike, alebo na prislusnych ambasadach. Nasi Slovaci si davaju sakra na cas, takze vela nervov a cakania 😉

lubina
12. jan 2012

@blau dik, ja mam manzela holandana.Zili sme 6 rokov v Holadnske a potom sme sa prestahovali na SR, takze ja to mam vsetko "preskusane" na vlastnej kozi 🙂

mircalla
12. jan 2012

@blau dikes, zatial ma to dako netrapi🙂 ale zaujala ma tato tema....tiez som si myslela, ze na ambasadach

tea333
12. jan 2012

@lubina ak by trebars chodili pravidelne na prazdniny, tak by sa im poistenie na slovensku hodilo. ono to asi zalezi, kolko casu by tu travili. komercne je dobrym riesenim, ale zas clovek priplaca.

blau
12. jan 2012

@lubina napodobne, len my sme sa neprestahovali a ani to nehrozi. Len nas syn ten by sa asi aj hned zajtra 😀

lubina
12. jan 2012

@blau moj muz sa aj chcel, velmi sa mu tu paci.A ako ucis syna hovorit, aj slovensky? Nase baby hovoria dvojazycne.Starsia super a mladsia sa uz tiez chyta.Teraz sme boli cez Vianoce v Hol. u oma a tak tam mlela, az sa divili.Lebo starsia sa narodila v NL a mladsia uz tu

smatulka
12. jan 2012

@cukricek8998 ja mam dvojite obcianstvo - slovenske aj ceske, moj syn, ktory sa narodil na slovensku automaticky po mne ziskal obe obcianstva, slovensky list bol vystaveny po narodeni, cesky rodny list som vybavolala na ceskej abmasade, co sa tyka obcianskeho preukazu, tak moze mat clovek oba, ale musi mat v oboch statoch aj trvaly pobyt a z toho vyplyvaju aj iste povinnosti, len kym nase deti vyrastu uz to moze byt inak, ja nechavam zatial malemu len rodne listy + mam este z cr osvedcenie o statnom obcianstve, pre seba mam na sr obciansky preukaz a ako doklad ceskeho obcianstva mam vystaveny cesky pas

blau
12. jan 2012

@tea333 v zahranici (pre slovaka), ak ma karticku poistenca ho osetrit musia sme v EU.
@mircalla ak mas cas chod sa opytat k vam na mestsky (matricny) urad.

lubina
12. jan 2012

@tea333 ale dve zdravotne poistenia mat nemozes.Na dovolenku sa pouziva ta Europska karticka a kto chce tak si pripoisti. Lebo EU karticka je len na nevyhnutne osetrenia a nahle ochorenia

tea333
12. jan 2012

@blau ano musia, v statnom zariadeni, a len nevyhnutnu starostlivost. alebo sa mylim?