icon

Aké sú reakcie vašej rodiny ak odmietnete dať deťom potraviny s "éčkami"?

ciernysokol
20. jan 2019

Chcela by som sa spytat,ci detom davate ecka v potravinach alebo sa vyhybate?pretoze je som dost proti,podla mna to v potravinach ( nielen pre deti ) nema co hladat a take veci ani nenakupujem.ale rodina,najma starsi clenovia,mi to dost vycitaju,ze prehanam,napr.ked kupia syr a ja ho malemu nedam,lebo je tam chlorid vapenaty.snazim sa vysvetlit,ze ked to nebudeme kupovat,prestanu to vyrabat,a ze dieta urcite nebudem travit chemiou,ktora tam nema co robit,ale vysledok rovnaky,ze co vymyslam.ako ste na tom vy?sledujete tieto veci?a reakcie rodiny?

Strana
z2
lavender273
21. jan 2019

@ciernysokol
Ty si mozes krmit dieta cim chces, a ostatni nech sa krmia tiez tym cim chcu. Davaj mu to co uznas za vhodne 🙂 nemusis sa s nikym natahovat ani nikomu nic vysvetlovat.

Co sa tyka 'eciek' vsetko varim/peciem doma, kupujem 'ciste' a kvalitne potraviny.
Ja som toho nazoru ze ked si nieco kupim, tak nema tam byt xy ingrediencii. A hlavne nekupim nieco comu nerozumiem a neviem vyslovit (v ingredienciach) 😆 uz davnejsie som zmenila stravovanie, takze nie som len dalsia bio matka 😂

pininka
21. jan 2019

V koľkých potravinách dnes niesu éčka? To by museli mat dosť chabú stravu.

laska201
21. jan 2019

Veru netreba kupovat ani ovocie v obchode ved aj to je napichane aby to bolo pekne.ale ani zo zahrady lebo uz tento hnusny vzduch otraveny chemikaliami z lietadiel.vlastne ani muku nic take by clovek nemal jest ci co sa dovaza ci co sa pestuje zo v zemi.

belllinka
21. jan 2019

A co vlastne nakupujes? A kde?

zuzipolo
21. jan 2019

@ciernysokol ja sa éčkam vyhýbam,ale samozrejme kúpim aj potraviny s nimi,neviem čo by sme potom jedli,však to je skoro vo všetkom..tiež by ma zaujímalo čo jete a kde to nakupuješ?

lucinika
21. jan 2019

E-cka máš všade a bio potraviny neexistujú, ved každá rastlina vyrastá v pôde ktorá bola hnojena... Takéto potraviny taktiež obsahujú dusičnany a iné látky akurát v menších množstvách, ktoré sú zákonom limitované a teda sa môžu označovat ako BIO. Ci sa týka stravovania neobmedzujeme sa, kupujem co nám chuti vrátane jogurtov. Zeleninu a ovocie sa snažíme nekupovat a ak tak pozerám tovar vo vyššej kvalite (i keď tu nám tiež nikto nemôže deklarovať). Maslo kupujeme z overeneho mäsiarstva. Kebyže mam pozerať na každé E-cko tak asi zomriem od hladu alebo mam veľmi obmedzený jedálniček. V dnešnej dobe sa tomu bohužiaľ nedá zabrániť.

laska201
21. jan 2019

Dufam ze aj meso nejete aj to je napichane aj ako domace nuz pomyje su tiez nie bio ryby tiez pichaju no ale jedine ulovit si cerstvu ale kde ked aj tie rieky su uz spinave hnusne.tak mna vzdy napadne otazka pri tychto temach Co JE DNES BIO?asi v sklenikoch si vsetko doma vypestujete.ale ako ocistite vzdych podu a pod.aby to bolo akoze bio.

beky1813
21. jan 2019

Si myslis, ze ked ty nedas, tak prestanú to vyrabat? Keby som mala kazdu jednu potravinu sledivat, tak stravim v obchode celý den.

beky1813
Odpoveď bola odstránená
lucinika
21. jan 2019

@beky1813 preboha 🙊 toto nevymyslis... Aj môj malý špekuluje a skúša, ale jednoducho som rodič a nepovolim. Ak niečo vyslovene nemá rád, nenutim ho do toho (obaja nemáme radi rajčiny), ale ak vyslovene odmieta jest a vymýšľa nedostane nič iné a musí si počkať na dalsie jedlo, napríklad až olovrant alebo večeru. Urobil mi to 2x, na tretí si rozmyslel ci bude špekulovať a všetko zjedol bez odmietania.

minuskad
21. jan 2019

Nie, UZ nedavam. Ma totizto 4,5 roka a diagnostikovali mu HIT, co je novodoba diagnoza z prechemizovanej stravy. Teraz chudak uz nemoze jest skoro nic. Kebyze to viem skor urcite ho viac chranim a predstavte si, da sa vyhybat eckam. Mozno nie uplneje, ale zminimalizovat sa to da. A radsej by som trpela nadavky typu eko bio neviem aka mater ako toto, co zazivame teraz., ze je dieta obmedzovane, lebo jeho telo to nevie spracovatand.

beky1813
Odpoveď bola odstránená
pavucikvet
21. jan 2019

@beky1813 ja by som niektore matky poslala do prace uz skor, kym im skonci rodicovska dovolenka. Potom by neriesili xxxxxiny..

beky1813
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
21. jan 2019

Dnes sa 100%bio neda ......da sa dopestovat,dochovat,uvarit,upiect=sami,ale ani pri chove,ci pestovani sa to 100%neda,poda je znecistena,vzduch a voda tiez. Bio vajicka z trhu,volneho chovu?ako to overite?ze babicky nekrmia zmeskou?ako akoze.domace maso zarucite,ze tiez ziadna podpora nebola davana na priberanie?stromy sa striekaju aj na dedine....atd,atd
Pokial sam clovek nedopestujw,nevychova,netusi,co je. Ale suhlasim s minimalizovanim Eciek,tiez citam,co kupujem...a chemiu minimalizujem v strave.

pavucikvet
21. jan 2019

@beky1813 dolezite je, ze dieta prezije 😃.
Minule sa mi dcera priznala, ze v skole ma spoluziacku co mava na desiatu vacsinou mrkvu, zeleninu a nejake vysoko cerealne zdrave veci. A tak zavistlivo pozerala na jej rohlik so sunkou, ze jeden jej dala. Ak si vysoko bio matka mysli, ze jej dieta sa bude stravovat bez "ecok", tak ju musim sklamat. V skolskych zariadeniach varia s "eckami".

lejka01
21. jan 2019

@ciernysokol treba sa v prvom rade trochu ukludnit a vyhybat sa sektam typu cojediazdraveXXXXXbla.....ano samozrejme je dobre si najst lokalneho predajcu na napr vajcia,masko,mlieko, doma si vypestovat zeleninu, ovocie ale teda kluuuuud 😊 preco nedat dietatu brumika? Ochutnat sunku ak chce?5 hranoliek?? Ved ked ma vyvazenu stravu tak sa nemoze nic stat...a ked pojde do skolky tak co bude na vode a bio basmati ryzi? Hmmmm....napr my kupujeme farmarske SK potraviny, varim malemu, ovocie zboznuje a pyta si sam, ale preco by som mala zakazovat babkam aby dali malemu brumika? Lentilky? Ved neje toho na kila a v lete si aj tak vyberie paradajku so zahrady 😎

majinka81
21. jan 2019

@lejka01 Presne tak,mas big like.Snazim sa tiez o zdravu stravu,ale vobec neriesim ked dostane sladkost alebo dam hranolky.Vsetko s mierou.No a ja by som v prvom rade podotkla,ze mozeme sa vyhybat eckam a deti krmit ovocim a zeleninou,ked je tak znecisteny vzduch ktory dychame.Tomuto keby sme sa chceli vyhnut musime opustit toto zem.Tak ze nie iba co jeme ale aj to co dychame,no nie?

lejka01
21. jan 2019

@majinka81 uplne s tebou suhlasim 😀 vsetko s mierou....a uzivat si materstvo, nie stresovat nad lineckym kolacikom 😂

moonlight1210
21. jan 2019

@ciernysokol teraz rozmyslam, ci si tam ten chlorid vapenaty praskla preto, ze chces naznacit, ze ti ide iba o vyvolanie umelej hadavej diskusie, alebo si naozaj dalsia raw bio eko matka, ktora uz ma strach aj pred hmlou na ulici, lebo moze obsahovat splodiny z blizkej elektrarne.

Lebo je to dost neskodna prisada.

siska53
21. jan 2019

@ciernysokol urciteho veku som davala na to pozor, no neda sa to uplne ustriehnuť. Napokon, uz budu mat 7 a9rokov. Pokial sa ale da, snazim sa tomu vyhnut. Len v dnes dobe uz asi nic nie je zdrave... A kedze nebyvam na dedine, tazko zozeniem kvalitné mäso, zeleninu ci ovocie.

laska201
21. jan 2019

Uz ani rajciny pestovane doma nie je to co byvalo.staci nieco vzduchom a rajciny su hned napadnute takze ak sa clovek chce tomu vyhnut musi dat postrek.a uz to neni bio ale bez toho by vsetky rajciny sli do...bohuzial.tak to je to zo vsetkym.ziadne bio neexistuje.

ciernysokol
autor
21. jan 2019

Trochu veci uvediem na pravu mieru,lebo tu vznikaju dohady a spekulacie.nepisala som nic o bio.pytala som sa na ecka.bio potraviny nekupujem a viem,ze nie je mozne v tejto pode a tomto vzduchu dopestovat nic zdrave.ani dochovat.zaujimal ma vas postoj k eckam.ja etikety citam a vyberam vyhovujuci produkt.nemozem ani povedat,ze maly ma extra zdravu stravu,ano,obcas ma aj hranolky,casto kolaciky,lebo ma rad sladke.nemoze jest lepok,preto mu doprajem kadeco ine.jogurty jedava.biele s domacim lekvarom,aj vyzivy,aj vsetko mozne.maso jedava.pokial mozno z domaceho chovu,morcacie,hovadzie,baraninu.kuracinu odmieta.k tomu chloridu vapenatemu,jasne,ze mi vadi,v zahranici su police plne roznych syrov,ani jeden to nema.u nas aj rastlinny tuk,aj chlorid.nakupujem tak,ze uz viem,ktore znacky.kupujem bezne v tescu,kauflande,ale aj inde.len ma zaujimalo,aky postoj maju druhe mamy,ci to riesia alebo velmi nie.

ciernysokol
autor
21. jan 2019

@beky1813 No hej,vtipna diskusia nastastie netrvala naveky,poskusala som rozne rady,co som dostala,vytrvala dostatocne dlho a maly vymyselnik pochopil ;) teraz jedava normalne.diskusia mi pomohla,vsak preto som pytala radu,nie?

sense
21. jan 2019

Takze nie kazde Ecko je zdraviu skodlive... c
Citam etikety cim.viac surovin tym vacsia chemia,...ak je v zlozeni nieco co nepoznam tiez to nekupim...

Ale ak zjenaj kupeny keks tak kovbojku z toho nerobim...

ciernysokol
autor
21. jan 2019

@lejka01
Ja som ziadne stranky,ako jedia ake deti,nikdy necitala.nie som bio matka.maly jedava aj cokoladu,obcas tie hranolky,chrumky.okrem lepku vsetko.varim doma,jedavame aj v restauracii,ked sme na vyletoch a nevypytujem sa,ako to navarili 🙂) dokonca aj citrusy,avokado a take ma rad.aj kecup mu dam obcas,aj majonezu.len tie ecka ma rozculuju,vyhybam sa im aj ja.kupujem najma zakladne potraviny,chlieb peciem,lebo bezlepkovy je prilis eckovy.tisice rokov sa ecka nejedli,preco teraz.varim normalne veci,so smotanou,maslom,aj halusky,hocico.

kluska
21. jan 2019

ale sa to je ok, ze sa vyhybas eckam ako sa da a ze uprednostnujes domace alebo kvalitnejsie produkty, normalka, pokial mas na to many... ja to tiez robim, tym aj setris niekde inde, napr na lieky, ktore dieta so zdravsou stravou az tak nepotrebuje, podla mna ides dobre, na sk su menej kvalitne potraviny, napr v irsku na kazdom rohu najdes dzus cisty, nie bio, ale cisty bez nicoho a 100percentny, ale na sk musis poriadne kukat a ked najdes custy bez eciek, cukru a sladidiel, tak casto to je len z koncentratu... treba si vyberat vzdy to lepsie pokial mozes

minuskad
21. jan 2019

@ciernysokol zaklad je si vsetko pripravit doma. Je rychla doba a tak polotovary su komplet vsade. Netreba po nich siahat,. Napriklad to pecenie je velmi dobra volba. Ani aj v surovinach su nejake ecka ale ked si clovek porovna doma upeceny, chlieb, a kupeny, ma minimalne o 5 ecok menej, lebo doma nedava nezmyselne kypridla, konzervanty, stabilizatory ci farbiva.... tak si doma treba co najviac veci pripravit. Predtym sa doma zavaralo, robili dzemy. Teraz si clovek toto lahko kupi....

chovancova27
21. jan 2019

Akože... snažím sa kupovať zdravšie varianty. Ale rozhodne neštudujem e-čka v každej potravine, ktorú chytím do ruky. na to fakt nemám čas a ani chuť. nekupujem tavené syry a jogurty, sem-tam im dovolím pribináčika alebo termix. Kupujem kvalitnejšie značky, clever a podobne nekupujem nič. Maslo Liptov alebo takú tú domácu hrudu čo majú v malých obchodíkoch. šunku lúbim, tak kupujem takú s 98%. Kurence, hovädzie, klobásky a vajíčka domáce od kolegov. Bravčové nevarím, morčacie kupujem v obchode. chleba pečiem doma kváskový, ale deti mi ho nechcú jesť, tak im samozrejme tie rožky kúpim. ked som bola na materskej, piekla som im domáce špaldové rožky, to bola paráda. Hold, teraz mi ich nemá kto napiecť ako pracujúcej matke 🙂 zelenina - máme rodinný dom, záhradku, do ktorej som vysadila všeličo možné, ale kedže niesom tip kľačiaci a plevajúci, zo záhradky vzišli iba rajčiny 🙂 v lete kupujem na trhu, v zime v lidli. podľa mňa sa e-čkam beztak nevyhneš. čo taká španielska brokolica alebo karfiol, to musí byť lahôdka teraz v zime... radšej nekúpim. to isté citrusy, minimálne. v zime jeme jabĺčka naše nestriekané a máme naloženú kyslú kapustu. zďaleka niesom bio žena, len sa snažím čo najviac vecí zohnať domáce. ale zasa nejako veľa úsilia tomu nevenujem, nič sa nemá preháňať 🙂

stormie
21. jan 2019

@pininka alebo matku/rodica co sa zaujima o stravu a nekupi len tak hocico len preto ze su toho plne obchody

kto chce tak aj v dnesnej "eckovej" dobe sa ecka vyhne

Strana
z2