icon

Aké sú výhody mať jedináčika?

andrejka2424
17. feb 2015

Ahojte...vyzerá to tak,že viac detí mať nebudem. Kôli zdravotnému problému. Už mi lezú na nervy tie otázky,kedy bude druhé...syn je z predošlého vzťahu a tak sa po svadbe od nás očakávalo,že aj my budeme mať samozrejme spoločného potomka. Aj to bolo v pláne,ale ako to už chodí,človek mieni....Sú medzi Vami aj také maminy,že máte jedináčika a viac detí nechcete? Má to podľa Vás nejaké výhody? Snažím sa na tom nájsť niečo pozitívne....ja som bola jedináčikom do 9 rokov a jediné,čo mi utkvelo v pamäti sú tie škatuľkovacie frázy,že som rozmaznaná a mám všetko,lebo som sama. Snažím sa ho vychovávať tak,aby nebol rozmaznaný,či egoistický,neviem či sa mi to darí. Niekedy som možno až zbytočne prísna a tvrdá,ale nechcem,aby z neho vyrástal typický jedináčik-maznák..

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nasta55 prečítala si si úvodný príspevok??? pýtala som sa totiž na niečo iné. Maminiek,ktoré majú jedináčika...ja mám 2 súrodencov,ale to nemá nijaký súvis s mojou otázkou 😉

luvika
18. feb 2015

@andrejka2424 aj ja som vyrastala ako jedinacik. Vyhody boli,ze sa mi rodicia dokazali naplno venovat, ze som bola ich princeznou. Teraz v dospelosti mi chyba mat niekoho blizkeho, surodenca, kedze maminu uz nemam a ocko je tiez vo vaznom stave. No kym boli zdravi, mala som v nich velku oporu a pomoc tym, ze mali iba mna. Vela vyhod byt jedinacikom naozaj nie je, ale ked to zivot takto zariadil, netrap sa tym. Bud rada, ze mas aspon to jedno, ze je zdrave, krasne 🙂 mozno sa dockas viac vnucat raz a bude o to viac radosti 🙂 zivot treba brat pozitivne, vo vsetkom hladat to najlepsie ;)

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nasta55 Myslím,že opýtať sa a založiť tému tu môže ktokoľvek,ak neporušuje pravidlá... a len tak mimo tému,aj stupidnejšie témy by tu človek našiel a ani by dlho hľadať nemusel 😉 a neviem ako ty,ale ja zvyčajne ak sa rozhodnem do nejakej témy prispieť,tak preto,že mám k nej čo povedať a nie len na to,aby som posúdila jej význam a odpovedala na niečo,k čomu nemám čo napísať 🙂

loxa
18. feb 2015

@liz_lemon scestne??? Prisilne slovo, a to ked sa niekto rozhodne mat len dve uz nieje scestne??nechapem tu logiku

loliki
18. feb 2015

@andrejka2424 trapis sa dopredu a mozno zbytocne. Nevies, co ta caka, mozno budes mat jedno dieta, mnohe nemozu mat ani tolko a mozno budes mat na prvy krat dvojicky a mas to vyriesene. 🙂 tes sa zo zivota a ber, co ti ponuka. Treba na vsetko pozerat pozitivne.

nasta55
18. feb 2015

@andrejka2424 pytas sa na vyhody jedinacika, to by si mala vediet sama, to co niekto povazuje za vyhodu pre teba to vyhodou nemusi byt.

alexmianina
18. feb 2015

Okrem tych zabomysich vojen ohladne .. .. nicoho, rada prispejem aj mojim postrehom.

Mam 3 deti. Ja som jedinacik a ked sa narodila prva dcera, chcela som len ju a ziadne ine dieta. Nikdy som nebola taky ten obetavo matersky typ, ktory by za dieta aj dychal. Takze vyhody mat jedinacika su. A je ich mrte vela. Napr. Zena nema sancu pri jednom scvoknut do takej miery, ze strati slovnu zasobu, zdravy usudok, vsetkych kamosov a nervy.. proste sa z nej nestane vecne prebalujuca sluzka, kucharka a upratovacka v jednom. Ma vacsiu sancu zachovat si svoje vlastne ja. Jej dieta rastie a ziadne ine neexistuje ani nie je na obzore. Jej zivot je viac zorganizovany. Je v nom TICHO. Je v nom skor ci neskor partnersky zivot. Je v nom sex. Je v nom praca. Je v nom POKOJ!!! mama jedinacika nie je neustale vystavovana surodeneckym hadkam, nechapavym pohladom v obchode... chodi namalovana... ano, aj ucesana... nekoji 6 rokov v kuse. Bordel nema trojmo. Ak robi na smeny, doobeda je SAMA doma. Do skolky/skoly ide v aute SAMA!!!! V obchode minie menej penazi... usetri na obleceni/strave/vstupnom/autosedackach......... Babky sa o jej jedinacika biju, preto sa nikdy nestane, ze jej nedvihnu telefon. Navstevy sa u nich doma mozu v klude rozpravat, lebo sa pocuju.

Naopak ako jedinacikovia sa mozu citi osamelo, najma v neskorsom veku. Ked zomre rodic, resp. obaja, clovek nadobuda pocit, ze uz nema rodinu. Myslim tu svoju pokrvnu. Nie manzela a deti.

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@luvika hľadal som na tom niečo pozitívne u maminiek,ktoré sú a tom rovnako...našla som a ide sa ďalej...môj manžel je napríklad z dvojčiat a so sestrou teda nemá dobrý vzťah a takých ľudí poznám veľa,ktorí si so súrodencami ani na meno prísť nevedia,prípadne celý život bojujú medzi sebou o priazeň rodičov a neskôr o majetky...asi je to tak,že všetko má svoje pre aj proti...

janickacrazy
18. feb 2015

@loliki Ona už jedno dieťa má a dalšie nemože mať.

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nasta55 ale opýtať sa môžem ,či??, je to forum a prakticky čokoľvek tu maminy preberajú si môžu vyhľadať aj na internete a nemusia si vôbec písať,ani sa na nič pýtať. Vrátane teba..

nasta55
18. feb 2015

@andrejka2424 pre mna je konik iba zabavka a rozculuj sa kolko chces 🙂 neviem preco reagujes na mna. Ja sa pytam tiez vela veci hlavne ked neviem, vies len podla ziadnych tabuliek nezistis odpoved na tvoju otazku 🙂

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nasta55 želám ti príjemné rýpkanie a už len a len zmyselné témy,aby si sa dobre bavila 🙂

loliki
18. feb 2015

@janickacrazy Podla mna "vyzera to tak" este nevylucuje ze nebude mat. Ale ja jej prajem, zdravotne problemy sa mozu vyriesit a mozno sa podari. U mna to tiez vselijako vyzeralo a podarilo sa. Lekari upozornia na mozne komplikacie a nasledky, ale velakrat sa najde riesenie.

nasta55
18. feb 2015

@andrejka2424 urcite nerypem nemam na to momentalne chut 🙂 vyjadrujem len svoj nazor 🙂

sense
18. feb 2015

tiez ma jedinacika...a podla niektorych som scestna a sebecka lebo dalsie neplanujem...dovodov je viacero...mne skor prisla scestna poznamka jednej muzovej znamej vcera i ked to beriem s casti ako zufalstvo a strach o dceru...ked muzovi pri vcerajsej navsteve povedala zeby sme sa mali poponahlat a spravit si aj druhe lebo ak nam toto nedajboze vazne ochorie a zomrie nam neostane nic a ked budeme mat aj druhe ostane nam aspon jedno dieta...(jedine co ju na tejto hlaske ospravedlnuje ze caka jej 4rocne dietatko na to kedy sa vyzdravie aby mohli dorobit vysetrenia ci ma alebo nema leukemiu...)...ako keby jedno dieta moze nahradit druhe....

nefertitka
18. feb 2015

@sense toto som pocula aj ja a nie raz. Chore.

Ved narobme si viac deti pre pripad, ze nam niektore pomru. Toto mi je uz len dovod.

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nasta55 škoda že sa naň nikto nepýtal a vôbec nie k téme,ale ako si už poznamenala s tou výškou IQ... každému Boh nadelil podľa svojho uváženia :D

nanulka24
18. feb 2015

ahoj, prispejem aj ja svojím názorom. Mám jedno dieťa a zo zdravotných dôvodov druhé mať nebudem. Nie asi, ale určite. O nevýhodách mať jedno dieťa písať nebudem lebo žiadne nevýhody nevidím. A výhody? Dieťa má tvoju pozornosť vždy keď potrebuje, nevzniká žiadna súrodenecká žiarlivosť, rozbroje, bitky a závisť. Stíhaš prácu, máš čas aj pre seba. A nedajbože, že máš choré dieťa tak ako ja, že s ním treba chodiť po doktoroch, nemusím rozmýšľať kde s druhým. O finančných výhodách nehovoriac. Dieťa jedináčik je cieľavedomé, sebaisté, nemusí byť hneď rozmaznané záleží od tvojho prístupu a od výchovy. Toť môj názor 🙂

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nanulka24 ďakujem,presne takéto názory a skúsenosti som chcela vidieť- K téme- nie každému sa tu podarilo pochopiť otázku. 😀

andrejka2424
autor
18. feb 2015

@nanulka24
@nefertitka
@sense
@loxa a samozrejme aj ostatným maminám,ktoré k téme mali čím prispieť a otázku dokázali pochopiť ďakujem za názory a presúvam sa už do súkromky vychovávame jedináčika 😉 Našla som veľa pozitívneho,prišla som na to,že mať jedináčika vôbec nebude také zlé,najmä ak sa budem riadiť svojim rozumom a pocitmi a z názorov okolia si vezmem len to dobré. Pekný deň prajem 😎

michaelamilan
18. feb 2015

@sense fuj, až mi zle ostalo keď to čítam.......uff, neviem si predstaviť premýšlať o druhom len preto, že keby náhodou to prvé zomrelo.....uff

janickacrazy
18. feb 2015

@michaelamilan No áno, je to trochu morbídne, ale naozaj sa také veci stávajú. Poznám rodičov, ktorým takto zomrelo 18ročné dieťa, mali už okolo 40tky alebo aj viac rokov a nakoniec si ešte jedno bábo urobili a veľmi im to pomohlo vyrovanť sa so stratou.

skolara
18. feb 2015

Výhody podla mna žiadne. Ale ked sa nedá sa nedá jednoducho 😉

alexmianina
18. feb 2015

Skratka MAT DIETA MA VSETKY VYHODY SVETA ☺☺☺

nefertitka
18. feb 2015

@alexmianina najlepsie si to vystihla 🙂

alexmianina
18. feb 2015

Zahada vyriesena a teraz mi poradte, kde zozeniem tri rovnake dolly suknicky, nech im na tej svadbe vsetkym ukazem, ako to materstvo krasne a s lahkostou zvladam. 😝

alaguema
18. feb 2015

@nanulka24 prečo si všetci myslíte, že je výhoda, ak sa dietko nemusí o rodičovskú pozornosť deliť? Ja osobne to považujem skôr za nevýhodu. Pre to dieťa. Pre rodiča je to samozrejme, pohodlnejšie. Ale dietko sa spolu so súrodencom učí ohľaduplnosti, musí vedieť počkať, prispôsobiť sa, uprednostniť ...to všekto sú len a len kvality pre ďalší život, pretože nikde inde okrem rodinného kruhu nebude jediné na svete, v každom kolektíve sa bude musieť prispôsobovať. Tak aká výhoda? Neviem teda či sa tu už nebavíte len o vlastnom pohodlí. A rozbroje, bitky, závisť, žiarlivosť? Veď práve...ak s týmito emóciami príde do kontaktu už v ranom veku a rodičia mu pomôžu ich správne spracovať, je to opäť trenažér pre budúcnosť. A opäť - nemusieť to robiť, je pohodlnejšie znova len pre rodičov.

lorela
18. feb 2015

@alaguema To všetko môže naučiť aj rodič. Dieťa sa predsa nemusí deliť len so súrodencom, môže sa deliť aj s rodičom, takisto môže byť (a malo by byť) ohľaduplné k rodičovi, kamarátovi, spolužiakovi, nielen ku súrodencovi atď atď.
Bitkám, žiarlivosti a závisti sa priučí aj neskôr, a vôbec ani nemusí, nemyslíš?!

Z ihriska poznám jednu mamičku s dvoma chlapcami zhruba vo veku 5 rokov, je známa vlastne všetkým, okrem toho, že jej chlapci sú veľmi živí a neustále v pohybe (čo je v poriadku), sú večne v sebe (odhadom - asi tak každých 10 minút). A podotýkam, veľmi agresívnym spôsobom. Škrabú sa, hryzú, kopú, zúria, doslova im sliny tečú... Vždy jeden končí s desným plačom alebo aj obaja. Pri pohľade na nich mi má byť akože strašne smutno, že mám jedináčika?!
Samo, sú aj krásne súrodenecké vzťahy u tých najmenších detí, ale aj TOTO je jeden súrodenecký vzťah...

A nezabúdajme, že okrem "mať súrodenca" dieťa formuje veľa ďalších faktorov. V prvom rade rodičia, keďže dieťa sa učí odpozorovaním a vzhliada k vzorom. Kolektív - škôlka, škola, celkovo prostredie v ktorom žije, akým spôsobom trávi voľný čas, aké záujmy v ňom rodičia podporujú a pod.
Môžu byť dvaja súrodenci sediaci večne pred telkou, rodičia upachtení z práce nemajú na ne čas, mama/otec ťažká povaha, ktorí majú potrebu znadať ešte aj každej pokladníčke v obchode, životné hodnoty prevrátené... Z detí, akože len preto, že "sú dvaja" vyrastú dvaja skvelí ľudia so super charakterovými a ľudskými hodnotami???
Tak ako z jedináčika môže vyrásť egoista, tak isto môže ním byť aj súrodenec! 😉

libka1
18. feb 2015

@nasta55 tak asi je z toho nestastna ze ma len jedno dieta a potrebuje si to sama pre seba nejak vyargumentovat a porozpravat sa s ludmi co su na tom rovnako 😅 pre nu to zbytocna tema nie je ked ju zalozila...

sense
18. feb 2015

@michaelamilan aj mne ked som to vcera pocula a potom ze preco nechcem chodit k nim na navstevu a nechcem byt s nou kamaratka...lebo to nebola prva taka morbida pripomienka...