icon

Ako budiť dieťa, keď príliš dlho spí počas dňa?

halienka
9. nov 2011

Ahojte mamičky 🙂 ak máte nejaké dobré tipy, budem vám veľmi vďačná. Moja malá vyspáva cez deň 3-3,5 hodiny a potom ju večer nedokážem dostať do postieľky, je hrozne dlho hore a ja už som z toho na nervy. Dlhšie som sa tomu bránila, ale už asi iného východiska niet, budem ju musieť začať budievať a zotrvať v tom dokým sa jej ten režim neupraví, lebo takto to skutočne už ďalej nejde. Nepoznáte nejaké dobré triky ako ju zobudiť tak, aby moc neplakala? Ja som to už zo dvakrát skúsila a revala až sa zakuckávala, to ma dosť vtedy odradilo. Búchanie v kuchyni ani okolo nej nepomáha, ona vtedy spí ako zabitá, nevadí jej nič. Ďakujem za pomoc 🙂

zuzana581
10. nov 2011

@halienka No tak skús najprv tú doobednú prechádzku zrušiť a nechať len tú poobednú. Keď sa nevyčerpá doobeda, podla mňa nebude potrebovať tolko denného spánku. Môj malý to tak začína mať. Presťahovali sme sa, zmenili sme trochu režim. Doobeda sme väčšinou doma, varíme, upratujeme a poobede ideme pre dcéru do školy a to spí v kočíku, ale už iba tú hodinku a pol až dve. Dovtedy spával doma aj tri po aktívnom dopoludní.

halienka
autor
10. nov 2011

@babulka123 joj, ďakujem ti za radu, som rada, keď viem že s týmto nebojujem sama 😀 už si niekedy pripadám neschopná, svokra na mňa kuká tým spôsobom, akože to je moja chyba, ona by ju proste dala o ôsmej do postielky a hotovo...akoby to bolo také ľahké, že áno 😖 ona mi v tej postielke proste nevydrží keď je čulá a chce sa hrať, tiež som to už tak skúšala, ale buď mi tam revala o dušu a driapala sa von, alebo sa začala jašiť, vyvádzať, ale ani po upozorneniach, mojom odchode a tak sa to nezmenilo, bola schopná tam revať alebo vyvádzať (najlepšie na striedačku) dokým jej aj tak neprišla jej hodiny únavy. Tak som to vzdala a radšej ju nechám sa pekne hrať, no len vravím, aj tak ma to štve a ja som už potom veľmi unavená...Tiež si uvedomujem, že keď s touto "zmenou" začnem, musí to trvať dokým sa to neustáli, totiž MM stále tvrdí, že poďme niekam cez víkend autom tak aby spala v aute, tam nikdy nespí viac ako hodinu a potom sa to posunie...no lenže to je len jeden deňa aj keď sme to už takto viackrát spravili, vždy sa to vrátilo späť, nesmie to byť jeden deň, musím ju skôr budiť viac dní za sebou, až dokým nenabehne na ten režim...

halienka
autor
10. nov 2011

@zuzana581 Toto ma tiež napadlo, ale stalo sa mi tým iba to, že zaspala neskôr, nie o 12,00 ale trebars o 13,30 a aj tak si odspala tie 3 hodiny a ešte sa jej to potom večer viac posunulo 😖 no proste na porazenie s tým mojim deckom 😠 😀 Inak moja nespáva v kočíku už od roka, a mám to ako záložné riešenie, že ak nepomôže budenie, ja ju znovu začnem dávať spať cez obed do kočíka a von s ňou- budú síce na nás kukať ako na blbých ale čo - v kočíku určite nebude spať 3 hodiny, možno max. hodinu. Myslíte, že je to moc blbé chodiť spávať von s 2-ročným dieťaťom? Aj mi to trochu nabúra varenie, lebo varím vždy keď spí, ale tak to už by som si nejako inak zariadila...

halienka
autor
10. nov 2011

@hoogy tuším to máme podobné 😀 áno, zrejme budem musieť aj to ráno riešiť, je to dobrý nápad 🙂

sisaha
10. nov 2011

@halienka mam doma rovnake dieta a tiez sa mi nedari prehodit na iny cas 😉

hoogy
10. nov 2011

@halienka tak varit pri 2 rocnom mozes aj ked je hore 🙂 tiez to nie je az taky zly napad. len ked ide zima 😒 ale mozno keby si to tyzden vydrzala tak by si navykla na novy rezim. a kasli na ludi a svokru 😉

zuzana581
10. nov 2011

@halienka vôbec to nie je blbé. Malý má 2,5 a tiež mi spáva v kočíku, lebo skôr ako ideme pre dcéru tak spať nechce a cesta kočíkom ho potom uspí. Ja som kočík používala pri dcére aj keď mala tri roky. Dokonca sme mali kočík na dovolenke, keď mala dcéra 4 roky a na večerných (nočných) prechádzkach mestom v ňom spávala.

bosoriak
10. nov 2011

@halienka Ja som tiez dceru budila kvoli skorsiemu zaspavaniu vecer. Dala som jej cas, ze moze spat do 15.30 maximalne a potom som ju nezne zobudila. Vzala som jej oblubene hracky, s tymi som sa s nou zacala jasit a pomaly sa prebrala.
Ale asi ta nepotesim, su deti, ktore maju proste taky rezim a nepomozes si. Ani vsetci dospelaci nechodia spavat v rovnaku hodinu. Mojej dcere napriklad nakoniec dlzka obedneho spanku vobec neovplyvnila vecerne zaspavanie. Niekedy spala do 17.tej a isla spat uz o osmej. A niekedy bola o 14.tej hore a strasila do desiatej. Len chcem povedat, ze skusit to mozes, ale priprav sa aj na to, ze to s jej casom vecerneho zaspavania nespravi vobec nic.
Teraz uz cez obed nespi vobec a je to vecer v pohode, akurat ja som vyflusnuta 🙂
Drzim palce.

hoogy
10. nov 2011

@halienka no len moj maly je ochotny ist spat uz o pol 9 a byt v postielke aj troska bdeli🙂 v tom to mam asi lepsie. skus nieco z toho mozno nieco zaberie. a skus odburat aj tu doobednu prechadzku ked ju tak unavuje len sa doma hrajte take kludne hry. ked ti menej pospi alebo skor zaspi tak potom poobede mozte ist este na chvilu von

halienka
autor
10. nov 2011

@hoogy no hej, aj keď je to ťažšie, bo nemá súrodenca zas 2 hodiny sa mi sama neprehrá, to som rada ak sa pol hodiny sama zahrá, potom ma už furt vyvoláva dranká a je to ťažšie...ale to ja by som si navarila aj večer keď muž príde z roboty a on je s malou, to nie je problém 🙂 No áno, ten kočík ma trošku odrádza kvôli tej zime a aj kvôli tomu, že máme veľké mandle a bojím sa trochu že by mi tam ochorela...vravím, ak nezaberie budenie, tak skúsim aj to, ale zatiaľ je to plán B 😀
@zuzana581 som rada, tu v okolí už väčšinou takéto deti v kočíku nespia, ale čo, máš pravdu, kašľať na druhých 😀
@bosoriak ako vnútorne som pripravená aj na túto najhoršiu variantu 😀 teda že to neporiešim, ale aspoń skúsiť by som chcela, aby som vedela, či to ozaj nijako nejde alebo predsa len je to tým ako jej to nastavím...uvidím 🙂

tinki
10. nov 2011

@halienka Ešte ma napadlo, ja mám niekedy problém moju zobudiť ráno do škôlky. A jediná vec funguje a to je budík nastavený na melódiu Bob a Bobek - vstávať a cvičiť. Toto jediné ju dokáže zobudiť.. 😉

halienka
autor
10. nov 2011

@tinki 😀 😀 😀 to je dobré, vidíš, aj to by mohlo zaberať, budiť ju nejakou detskou hudbou 😅
Babky, no super rady, ďakujem vám 😵 a hlásim prvý úspech dnes, som zobrala hračky a išla som k nej, poukladala som hračky tak aby ich zbadala, ke´d otvorí oči a začala som ju hladkať a jemne sa prihovárať, otvorila oči a ja chytro som začala sa jej s mackom zaliečať a tak vymýšľať aby som ju zaujala a fakt, pekne sa prebrala bez plaču, bola síce ešte 20 minút oťapená a musela som sa stále s ňou hrať aby som ju udržala ale podarilo sa 😀 tak uvidíme ako zajtra, či to bola len náhoda alebo to bude fungovať, dnes som ju tak zobudila po 2 hodinách spánku o 15,20, tak uvidíme či večer trochu skôr nezalomí. Teraz s ňou ideme ešte von aby sme ju dáko unavili čo najviac 🙂

macamac
10. nov 2011

@halienka ahoj 😉 nečítala som všetko, ale ja si myslím, že deti sa nejako nedajú "prestaviť " ako hodinky 😉
fakt je každé iné
moje boli spachtoši obaja, malá po 4 hodkách spánku bdela 4-5 hodín a večer šla v pohode spať
raz sa mi stalo, že som s ňou spala poobede od 13h do 19h 😲 v lete-a potom normálka o 21.30h zaspala 😕 😀 😀
skrátka-ony spia,ako im to "telo" káže
ja som NIKDY, fakt nikdy nebudila deti
skrátka som si povedala, že na to som doma, aby som sa nejak prispôsobila ich potrebám, ono v škôlke sa ich nabudia dosť, tak nech aspoň doma majú ten komfort a pohodu 😉
možno sa mi to ľahšie píše, lebo som mala spachtošov-ale veď aj ty máš,tak si skús pospať poobede s ňou a večer to vydržíte nejako 😉 🙂

chi-asi som ti moc neporadila,že ? 😉 🙂 🙂

macamac
10. nov 2011

@halienka a ešte mi napadlo, vieš čo? mne sa potvrdilo aj to, že fakt nie je pravda,že čím neskôr zaspí,tým dlhšie bude spať-ale práve naopak
ak sa nám stalo,že sme boli mimo dom-napr. v lete, tak v kočíku spala len 2hodky-a večer to bolo horšie,ako keď spáva 4hodky, zaspala neskôr a vstala skôr 😕 😀
ale potom sa zas nahodila na svoj rytmus-a pohoda 😎

halienka
autor
10. nov 2011

@macamac ahoj 🙂 No práve to som si aj ja dlho hovorila, keď ešte chodila spávať o tej pol desiatej -desiatej, tak aj keď sa všetci okolo divili, tak som to neriešila a dúfala, že to je len nejaká "fáza" a prejde to, lenže toto trvá už viac ako pol roka a čo je horšie zhoršuje sa to v tom zmysle, že už chodím čím ďalej tým neskôr...teraz dokonca bola chorá tak mi šla 3 dni za sebou spať až o pol noci 😕 😅 Sa trochu bojím, aby som jej svojou benevolentnosťou neurobila nejaký zlý návyk alebo čo a potom sa to už bude ťažšie riešiť, keď bude staršia. Druhá vec je, že jednoducho nevieš čo s tým dieťaťom robiť, vonku tma, všetko naokolo pozatvárané, iné deti už poväčšine spia, dospelí chcúmať už svoj kľud, pozrieť správy... takže sa ani neni moc s kým stretnúť, a mne treba zabávať nejako dieťa doma ešte po vychádzke aj 4 hodiny, a doma sa mi teda zďaleka tak neunaví...ja by som ju milerada nechala spať aj tie 3 hodiny, len nech to sú trebars 3 hodiny tak, že od 10,30 do 13,30 a potom nech mi večer ide spať dajmetomu o 21,00-21,30, to už je stále lepšie. A práve možno sa mi to týmto dočasným budením podarí tak poposúvať a potom už budenie nebude potrebné samozrejme. Nemám z toho radosť, ale mám pocit, že už musím zakročiť...aj tak je tu stále aj tá možnosť, že nezaberie nič a budeme to musieť len vydržať 😀 A to som trúbka aká bola dôležitá, keď som ešte dieťa nemala, že ako len môžu niektorí rodičia nechávať deti tak dlho hore?! Čo sú to len za rodičia? 😅 😀 Tak to mám teraz príučku 😀

macamac
10. nov 2011

@halienka 😀 😀 neboj,tak skús posunúť-aj keď teda neviem, ja moc neverím 😀
neboj-ono sa to upraví,keď prestane poobede chodiť spať
náš prestal pred tretím rokom, málinko aj v škôlke spával-a potom chodil večer o 18hod a spal do rána do 7-8 😅 to bolo super 😉

halienka
autor
10. nov 2011

@macamac 😀 áno, to mi tiež mnohí vravia, že keď nastúpi do škôlky tak sa to upraví samo 😀 len neviem či ja dovtedy už nebudem mať šedivé vlasy, ak teda vôbec nejaké ešte budem mať 😀 😀 veď to je až za rok 😅 😀

macamac
10. nov 2011

@halienka 😀 😀 😀 😉
neboj, bude to ok 😉
ber to z druhej strany-čo by druhé dali za také spavé detičky 😵
ja poznám baby, čo ich deti nespali celé dni-od narodenia, v noci po pol hodke spali-a plakali a plakali-že náročné....no bez babiek by si ani zuby neumyli...skrátka-užívaj si čas, keď spí a tešme sa,že sú zdravé a jediný ich "problém" je dlhý spánok 😀 😀 😀 😉

adula3334
10. nov 2011

@halienka ahoj,my sme toto tiez riesili a uz sme doriesili...maly mi rano vstava medzi 8.00-9.00,zaspaval tak o 14.00,skor sa malokedy podarilo a potiahol do 17.00...a vecer zaspaval medzi 22.00-23.00...ja by som ho aj nechala,vsak vzdy sa u neho nieco meni,mal taketo obdobie a navyse on bol vzdy vecer ukazkovy,nepotreboval ziadnu asistenciu,krasne sa hral sam...len tatino nemohol v klude oddychovat pred telkou,tak sme zacali so zmenou...a vlastne Max zacal so zmenou...poobedne uspavanie nam odrazu trvalo aj 2 hodiny,takze zaspal o16.00 a o 17.00 musel byt zobudeny...nanho zabera zvonenie telefonu a nasledne moj rozhovor,kde som vzdy nahlas rozpravala,ze Maximko este spinka,ale ze ked sa zobudi,pojdeme tam a tam a budeme robit to a to 🙂 alebo hladkanie a sepkanie do ucha...ale vstaval s dobrou naladou vacsinou...no a zrazu si mlady zmyslel,ze denny spanok nepotrebuje,tak po zobudeni ideme na nakup,prideme domov,uvarime,najeme sa,a okolo 14.00 ideme von,vylieta sa,o 17.00 sme doma,pohrame sa,okupeme,pohrame a o 19.00 lezi v posteli,a po dopiti mlieka spi...vecerny klud je na nezaplatenie 🙂 tymto dakujem drahemu,ze robil stresy a donutil ma... 🙂
ale u teba to bude asi tvrdsi oriesok,kedze si ten poobeny spanok vyzaduje...boli tu dobre rady,skus ju rano skor budit,a doobeda sa len doma poflakovat,mozno nebude poobede potrebovat tolko spat... vela stastia,a daj vediet,ako ste dopadli 🙂

halienka
autor
10. nov 2011

@macamac juj veru, to máš pravdu, a veru sa tým stále utešujem, že všetko dáko prežijem, len nech mi je zdravá 🙂 viem že sú mnohé na tom ešte horšie...ono ten krásny 3-hodinový spánok cez deň mi istým spôsobom aj vyhovuje, veď kadečo za ten čas porobím aj si stihnem v klídku kávu ešte vypiť 😀 ale ten večer...čo ti budem hovoriť, niekedy mi už žlč vyteká aj ušami od jedu 😀 bo ja už vidím len posteľ a to moje krpatučké vidí kadečo len nie posteľ 😀 😀 ale mám kámošku, má dvojičky o 5 mesiacov strašie a tie už teda vypúšťajú denný spánok a niekedy si hovorím, že bože čo tu ja stonem, ona to musí celý deň vydržať s dvoma v akcii, aj navariť, ešte má staršieho synčeka, tak aj jemu sa povenovať a o káve v kľude asi len sníva 😀

@adula3334 ďakujem za krásny prípsevok, joj keby to takto išlo aj u nás to by bolo super 😀 neviem veru, či u nás nie je problém to, že tatinko je schopný sa hrať s malou do bezvedomia 😀 a malá ho má asi už tak zaradeného - tato=hra 😀 proste keď je tato prítomný, tak ide všetko akosi komplikovanejšie, pretože hra je samozrejme prednejšia a tatinko nejako ťažšie zvláda plač svojej maličkej 😀 niekedy si vravím, že tento problém by možno nenastal, keby tato neexistoval, ja by som totiž nemala šancu to tak dlho vydržať bez jeho pomoci a tým pádom by som to riešila už dávnejšie 😀

luciferkax
10. nov 2011

a nevšimla si si pri spánku nejaké "fázy", resp. niekedy bábo spí straaaašne tvrdno a niekedy sa prehadzuje alebo aspon nepravidelne dýcha :🙂 u ná s sa to osvedčilo, nebudila som drobca často, len ked sme museli na rehabilitáciu alebo na kontrolu - on spával tri hodiny, a všimla som si, že v takej polovici, ked prejde hodina a pol od aspatia, sa zobudí lahšie (vid pojem otvorené dvere, trieskam riadom a tak") lenže vstával usmiaty, ne sp lačom

vejinka
10. nov 2011

skus ju nechat spinkat dve hodiny a dost ...jemne sa k nej naklon pobozkaj ju a kedze uz v pohode reaguje na svoje meno ak potichucku je hladkaj licko a hovor..vstavamee milacik drobcek alebo menom..u nas sa vzdy prebere v pohode hodi na mna usmev a je dobre...druhy syn starsi ten kope nohami krici zjape a mozem byt na neho nieviem aka mila..vsetko zalezi na dietati ake je..za skusku nic nedas

halienka
autor
10. nov 2011

@luciferkax áno, niekedy sa tiež tak po hodinke, hodinke a pol pomrví, vypadne dudel, zamrnčí a potom práve vytuhne tak, že už je problém ju zobudiť, no niekedy ani to nie, niekedy je tuším tvrdá celé 3 hodiny, ani nepípne 😀

@vejinka takto som to dnes urobila, po dvoch hoďkách som ju zobudila a podarilo sa, som ju hladkala, rozprávala a hneď ako otvorila oči, otrčila som pred ňu hneď hračky aby nestihla mrnčať a hne´d sa niečím zaujala a neplakala, neviem či som vystihla nejaký čas kedy nespala tak tvrdo alebo zabrala metóda, tak dúfam, že to takto pôjde aj naďalej 😀
a vynikajúva správa, dieťa mi práve zaspalo! 😕 😅 😀 o pol desiatej 😕 😅 😀 tak teraz neviem, hádže formu lebo tuší, že tu o nej píšem a zajtra ma zas vráti do reality 😀 alebo žeby tak rýchlo úspech? No nejdem sa ja predčasne tešiť asi radšej 😀 Idem asi rovno do postele, bo takto skoro som už dávno nešla spať 😀 😀

Ďakujem babky za rady, ste zlaté 😵 🙂

vejinka
10. nov 2011

@halienka jasne ze zabralo...uvidis co nevidiet pojde spat o osmej jak chodia moji

macamac
11. nov 2011

@halienka no vidíš-nakoniec si to krásne poňala 😀 😀 😀 😉

adula3334
11. nov 2011

@halienka to je aj u nas tak,drahy chodi 3 krat do tyzdna vecer cvicit a mohol by aj castejsie...ked nie je doma,maly si na neho ani nespomenie a dobrovolne ide do postele,pri nom vymysla...a chce sa hrat... o kolkej ste vcera zaspali? 😉

adula3334
11. nov 2011

jaj,uz som precitala...tak nech takto pekne aj dalej pokracujete... skus muza vyhnat na vecernu prechadzku,nech ti malu nerozptyluje 😀

luna22
11. nov 2011

Moja chodí spať až po polnoci, čo je už na nevydržanie v noci je tak 4 krat hore, čo je už neunosné.

halienka
autor
11. nov 2011

@vejinka
@macamac
@luna22
Díky babky, spala až do 8,00 ale teda v noci o 3,00 chvíľu rozmýšľala, že či bude pokračovať alebo sa nakomplet zobudí 😀 našťastie znovu zaspala 😀 No ale keďže ja som sa dnes ráno zobudila riadne chorá, tak doobeda sme nikde neboli a malá mi zaspala až 13,45, tak uvidíme, skúsim ju už po tej tretej budiť.
@adula3334 hej veru, mám niekedy tendenciu toho MM poslať niekam 😀 už som ho párkrát poslala do vedľajšej izby, keď už sa schyľovalo k spánku, ale to len preto aby rýchlejšie zaspala keď už bola unavená. Keby bola ešte čulá tak ho isto hľadá a nedá mu pokoj, to by fakt musel von z domu 😀 nuž ktovie, aj to sa môže ešte niekedy stať 😀
@luna22 a nechceš skúsiť toto budenie ako ja? Neviem aké máš veľké dieťatko a koľko ti cez deň spáva, možno by to aj tebe pomohlo... 🙂

luna22
11. nov 2011

@halienka má vyše roka, poobde spí dve hodky a z toho je škrtnuť, neviem. Dnes išla spať o 13,00. Ešte spí.A idem kupit z aventu cumel, lebo ostatné vypluva.