Ako by ste definovali rozmaznané dieťa?
Dieťa ako obeť výchovy rodičov, ktorí mu nedokážu zadať hranice
Také, čo si napr plačom VŽDY vynúti, čo chce, proti vôli rodičov.
Za.mna rozmazané dieťa nie je také, ktoré dostáva to, čo rodičia CHCÚ aby dostávalo. Príklad: dieťa kojene na požiadanie v 3 rokoch NIE je rozmazané, pokial je matka ochotná ho kojit.
Dieťa, ktoré si vyreve pri každom jedle sladkosť aj napriek tomu, že rodičia nesúhlasia,JE rozmaznane
A teda zdoraznim...ze "rozmaznanost" je veľmi subjektívny pojem. Ty možno vidíš "rozmaznane dieťa, ktoré revalo a matka ho nakoniec na tie ruky vzala ". Matka vidí unavené dieťa po očkovaní, ktoré sa cíti zle a napriek tomu, že nevládze, si ho ponesie....
@pribinak Nemusí, deti skúšajú všetko na rodičov a čakajú ich reakcie :D ak to zaberie, tak to opakujú :D ano suhlasím, že by sa to dalo definovať ako to popísala ckatka, že to dieťa robí niečo proti ich voli 🙂 je to o tých situáciách skôr. Ked sme boli deti, tak jedna známa sa k nám chodila hrať a nik sa s nou hrať nechcel, lebo strašne vystrajala ked prehrala a museli sme ju nechavať vyhravať, lebo rodič ju len lutoval vkuse :D a bola jedinačik mala všetko aj čo nechcela :D ale čo chcela, tak to mala hned aj ked oni nechceli:D
Moje dieťa tiež vrieska, keď nedostane čo chce a to kdekoľvek. Napríklad v obchode prosím si lízatko, odpoveď nie a začne jacat, ja stojím v rade s kľudom angličana a podľa mňa už mu ľudia okolo chcú to lízatko kúpiť , ale ja trvám na svojom.. keď hráme človeče, nenechavame ju vyhrať, veľakrát prehra a vrieska tiež.. nerozmaznavame ju ani ja, ani muž. Učíme ju, že nič nie je zadarmo a má svoje hranice, pravidlá a už aj povinnosti. Síce som sa rozpisala, ale takto si predstavujem rozmaznané dieťa ja sama 🤣
Predtym ako si urobite deti si skuste nieco nacitat o vyvoji detskeho mozgu 🤦🏻♀️ Dieta co sa hodi o zem nie je rozmaznane, rozmysla emocionalne nie racionalne ako dospely clovek, dieta do 4-5 rokov nedokaze manipulovat rodicmi…
@lejusinka suhlasim...
rozmaznanost sa prejavuje podla mna az v skolskom veku, kedy dieta uz chape ako ma docielit to, co chce a ake prostriedky je potrebne na to pouzit... a pod pojmom rozmaznane dieta si ja predstavujem typ, ktory je zahladeny sam na seba, egoisticky, stavia svoje potreby a tuzby na prve miesto, potreby a tuzby ostatnych idu bokom... takisto rozmaznane dieta nepozna hranice, pravidla a nie je vobec zvyknute niest zodpovednost za svoje ciny...
@takajedna ok deti skusaju barzco a clovek nikdy nemoze presne vediet co je za tym,pokial nie je jeho rodic. Hockedy moze vyzerat,ze dieta je rozmaznane lebo place,ze nieco nedostalo,ale ono este nema dostatocnu kapacitu na to aby zvladalo take emocie. Ja ti vsak poviem,ako z mojho pohladu vyzera rozmaznany skolak/teeneger/mladistvy - je drzy a namysleny, povysuje sa nad ostatnymi materialnymi vecami, vyhraza sa vplyvnymi rodicmi, nevazi si majetok svoj ani cudzi, celkovo sa sprava nezodpovedne a caka ze to zanho vyriesi otecko. Top je ked ho rodicia zivia do 30tky . Pokial nema clovek uz od batolata stanovenu urcite hranice a pravidla potom darmo bedakat v dospelosti. Jasne je neprijemne pocuvat dieta,ze nieco velmi chce a nedat mu to. Ale o tom je vychova.
@lauriinkaa k tomu človeču. My sme hrali s malou Monopoly a samozrejme prehrala ona také nervy chytila tak začala plakať že až zdrhla za sestrou s obrovským plačom že MAMÁ NANA MA NENECHALA VYHRAŤ JA UŽ HRAŤ NEBUDEM . bolo mi jej aj ľúto ale na druhý krát jej sestra hovorí že nech stojí na hocakom poličku nech kupuje tak spravila sestra mi hovorí nechaj ju vyhrať nech si myslí že to pomáha naozaj 🤣 raz som to tak spravila a odvtedy ma v 9tich prípadoch z 10tich v Monopoly "preští" 6 ročná 🤣🤣🤣🤣
@beata_k toto vytrhavanie hraciek na pieskovisku som taaak nenavidela. Ale nemyslim, ze dieta je rozmaznane, preto to robi. Ked to spravi male dieta, tak si poviem, ze je male, oni chcu vsetko a nevedia si pospajat ze s tymto sa hra niekto iny a nemozem to mat. Ale okolo tych 2rokov podstate uz vsetky deti dost rozumeju aj rozpravaju aspon ako tak. A je to vychovou rodicov. Neraz sa mi tato situacia stala a vysvetlila som dietatu, ze moj sa s tym hral…cast deti vratila lopatku, cast sa rozplakala a rodicia im dohovarali ako nemozu detom brat z ruky…no ale cast zacala tak vrieskat ze som im nieco dohovarala, ze este ja som dostala od ich matiek vynadane, ze co sa opovazujem jej decku nieco hovorit, ved sa s tym chce hrat. No sorry, ale aj moj a hral sa s tym on. Alebo ze nech si to deti vydiskutuju sami. Halooo. Nech si to vydiskutuju sami ked budu vediet diskutovat a nie ked maju 1rok a ledva sedia na tom piesku🤦🏻♀️ A z takychto deti vyrastu rozmaznane, kvoli rodicom.
@takajedna Podla mna sa tiez rozmaznanost naplno prejavi az vo vyssom veku. Rozmaznany clovek je presvedceny o tom, ze je stredobod vesmiru a ostatni su tu na to, aby mu plnili vsetky jeho potreby a zelania. A este sa nastve, ak to niekto neurobi na 100%. Ked to niekto urobi na 100%, je to samozrejmost, za ktoru netreba prejavit ziadnu vdacnost. Tiez nie je zvyknuty na frustraciu, nevie si s nou poradit. Velmi malo berie ohlad na druhych a velmi malo rozmysla nad tym, ako sa citia.
@bafka presne toto sa nam dnes stalo na pieskovisku... mame tam taky erarny bager, syncek sa s tym hral, mal to v rukach... prisiel k nemu podstatne starsi chlapec asi o dobru hlavu vyssi a vytrhol mu to z ruk... mal jedine stastie, ze mu to potom hned aj vratil, lebo uz som startovala... mama v nedohladne...
zabudla som v mojom predoslom prispevku este dodat, ze je velmi dobre vidno na niektorych dospelych ludoch, ktori boli v detstve rozmaznavani a nesu si to so sebou aj do dospelosti
bohuzial

@takajedna …prvá definícia je, ze ide výhradne o cudzie dieta. 😀