icon

Ako dlho môže 6 mesačné dieťa pozerať televízor?

aranel16
7. nov 2016

Ahojte, pisem za znamu, jej 6 mesacna dcerka je velmi aktivna a straasne sa jej paci telka. 1-2 krat do dna ju koji pred (duck) tv par minut, inak sa ju neda ani na prse udrzat kludnu, no boji sa ci to neskodi na nervy, oci a aby si nezvykla atd...kolko minut je podla vas hranica pre 6 mesacne dieta?

Strana
z2
lucinkax20
7. nov 2016

@aranel16 myslim si ze 15-20 minut denne dietatku nezaskodi. Aj moje deti pozerali od pol roka rozne rozpravky ci Fiha tralala...a niesu ani zavisle ani nemaju nasledky z toho 😉

rutie
7. nov 2016

@zuzkat1
@mrkvicka060

No baby, to by ste sa v diplomacii velmi neuzivili 🙂.

S plynmi ustami sa nerozprava, ale prave preto je komunikacia pri jedle vyborna vec. Ze sa k slovu dostanu aj ti tichsi - vznikaju prirodzene pauzy, kym vecni ukecanci zuju 🙂. Schopnost viest dialog pri jedle je nevyhnutna zrucnost pri robeni biznisu, pri akejkolvek praci zalozenej na budovani vztahov a kontaktov. Naucte to svoje deti, nech ich to nebrzdi, ak by sa rozhodli ist touto cestou. Ja s tym mam problem dodnes - vzdy vsetko rychlo zjem (ako ma naucili doma) a potom mi je trapne pozerat sa na druhych ako jedia este len polievku...

U nas doma sa zvyklo niekedy na zaciatku pekne stravovat a bolo to fajn. No potom si nasi kupili mikrovlnku a cele sa nam to zacalo rozpadat. Kazdy si ohrial, ked prisiel domov, najedol sa niekde sam, otec pre telkou, mama ujedavala v kuchyni pocas iných prac, brat a ja pri knihe. Tie spolocne vecere nam ako rodine chybali. Nemame zle vztahy navzájom, ale malo to vplyv na sudrznost rodiny.

U nas je vecera chvila, ked preberieme, co kto zazil pocas dna, pozartujeme, zopakujeme si co, koho caka dalsi den, kto ma ake povinnosti, vyriesime logisticke problemy dalsieho dna ak sa vyskytnu. Nieco ako porada. Ak by som mala moje styri deti a manzela zromazdit na miesto a prinutit pol hodinu sediet a rozpravat sa ako na porade v praci a potom este zariadit veceru, asi by ma trafil slak. Spolu aj ranajkujeme - vtedy rozoberame, co povedali v Radiozurnale a na Spektre - vysvetlime detom suvislosti, cudzie slova. Su mudre jak radio potom 🙂

mrkvicka060
7. nov 2016

@rutie tak to je super. Ste dokonala rodinu, ktora vychova megauspesne deti, aby mal kto zamestnavat tych nasich osprostenych. Nie sme vsetci taki super 🙂 je fajn, ze aspon niekto je. Nech vam to vydrzi co najdlhsie 🙂

bbbarunka
7. nov 2016

@aranel16 ak sa boji negativnych vplyvov tv na tak male dieta (ktore mimochodom potvrdzuju viacere studie), tak nech skusi nieco ine, napriklad pomale pesnicky. Nam sa na upokojenie dietata osvedcili biely sum (to je monotonny tichy sum - napriklad vysavac, tlkot srdca a tak). Znie to sice blaznivo, ale nam to fakt pomaha, stiahla som si na to appku na telefon 😅 dieta to len pocuva, samozrejme nema telefon nacapeny na uchu. je to ako radio.

majaxy
7. nov 2016

Malinký sa ťažko prisával, lebo som rodila cisárskym, no a zároven bol hyperaktívny....Ja som mu počas kojenia spievala a telku nikdy...No na margo toho musím povedať, že teraz sa od technologií nevie odtrhnúť, bože čo by bolo keby začal ako 6 mesačný ? 🙂

majba
7. nov 2016

Našu v polroku tela vôbec nebavila. Ani okom po nej nekukla. Teraz v dvoch rokoch tiež nie, to skôr na tablety nejakú pesničku. Aj to len pár minút a už chce radšej skákať po gauci alebo rozkladat hračky...

zuzkat1
7. nov 2016

@rutie no moje v restike alebo na navsteve vedia jest ako sa ma ale doma sa proste chceme citit dobre..to neznamena ze nevedia ako sa stoluje..a teda ja by som zapadla to tej tvojej spollcnosti..vsade kam dojdem kazdy uz dojedol a ja este len naberam polievku😀

zuzkat1
7. nov 2016

@rutie ale nechapem to zhromazdovanie sa..preco donutit??? Preco porada..ved rozpravanie sa nema byt organizovana vec..ked máme chut tak pokecame a decka ked chcu daco povedat tak povedia..nechapem preco mam pozerat na hodiny ze wauuu uz sa blizi doba ked poviem nieco rodine

rutie
7. nov 2016

@zuzkat1 Ale nie, to nie je v presny cas. Jeme, ked dovarim, obcas dost neskoro, obcas skor. Nevie, mozno to je tym, ze mam uz dost velke deti, ale kazdy je zalezeny so svojimi vecami - úlohami, knihami, hrackami. Ja sa nimi porozpravam s kazdym zvlast, dcery sa porozpravaju, ale tak navzájom, vsetci spolu, to by bol problem, kebyze spolu nejeme. Som rada, ked o sebe navzájom vedia, co kto preziva. Aj prakticke veci sa lahsie zorganizuju, ked su spolu.

Mozno je to aj tym, ze nas je doma sest...

zuzkat1
7. nov 2016

@rutie anobto chapem s tou vecerou len si pisala ze keby neveceriate tak ich musis zhromazdovat a to mi prislo take strojene.. No ale hlavme kazdemu vyhovuje iny system..tebe tie vecere v rodine akoby chybali a mne sli na nervy..takze sme ini..

jannullka1
7. nov 2016

Niektoré mamičky sa tu čudujú, že určite to 6 mesačné dieťa tú telku nekuká,no ja mám čerstvo 4 mesačného a keď starší pozerá rozprávky a mám maličkého na rukách, strašne na tú telku reaguje, vykrúca za ňou hlavičku a chce pozerať. Predsa vidí tie farby v rozprávke a všetko.. Ale nenechala by som také malé kukať, možno tak na 5-10 min denne, to sa asi nič nestane si myslím. Aj ten môj malý možno dokopy 5 minút kuká, keď za tou telkou hlavu vykrúca. Starší pozeral až ako ročný.

aranel16
autor
7. nov 2016

@beton je v kontakte s poradkynou, ta zhodnotila ze radsej kojit pri tv (par minut denne) ako nekojit..maju nieco ako strajk ze malu zaujima vsetko len ne kojenie a jedine pri tv sa kludna naje ked uz nefunguje nic ine, pri prikrmoch samozrejme tv nejde

aranel16
autor
7. nov 2016

@jannullka1 tam je presne tak, kebyze ju nechaju pozera aj hodinu, strasne ju to zaujima...no u kazdeho je inak

kuriatko84
7. nov 2016

@aranel16 a poradkyna jej neporadila nieco vhodnejsie pre dieta ako kojaci nahrdelnik, na trhu je ich mnozstvo a krasnych a aspon by popri kojeni rozvyjala aj jemnu motoriku dietata 😉

aranel16
autor
7. nov 2016

@rutie to suhlasim ze si moze zvyknut, no maju take medziobdobie ze jej nemoze davat 5 krat do dna prikrm, musi ju aj nakojit a na malu obcas nic nefunguje, musi na daco popritom pozerat :-/

sardinka336
7. nov 2016

@rutie tento zvyk ktorý ste zavideli vam prinesie mnoho pozitív - alebo teda prináša. Spoločné stolovanie je benefit na ktorý sa dávno zabudlo a je viac menej povazovaný za prežitok. Opak je pravdou...je to velmi pedagogické a podporujuce taku sudržnost, komunikáciu v rodine 😀 😀 😀 Aj my spolu stolujeme, v týždni je o 17:00 spoločna večera lebo to akurat všetci prichadzaju naraz domov takze kazdy by aj tak išiel jesť a takto si sadneme všetci spolu, deti vedia prestierat na stol - pripravit stolovanie, rozpravame sa o všeličom na čo by mozno potom uz nebol priestor alebo by sa na to zabudlo. A naša ročná slečna si hned zvykla sediet v jedalenskej stoličke papat kedze od narodenia vidí sediet ludi pri stole. Sme rodina a nie hotel kde si kazdy zoberie tanier a zavrie sa sam do izby a tam bez rozmyslu zje porciu popri telke, PC...a potom ani nevie ze niečo jedol tak si ide nalozit x krat. Inak u nas je zakazane jest v izbách 😀

aranel16
autor
7. nov 2016

@kuriatko84 nie, vdaka tak jej poviem, snad by ju to mohlo dostatocne zaujat...

tanina724
7. nov 2016

Zbytočne sa to s telkou dramatizuje. My sme mali obdobie, keď mala malá 4 mesiace, nechcela sa prisať. Robila som všetko preto, aby som ju nakojila. Aj to, že som pustila telku, otočila som sa chrbtom k nej a postojačky som dcéru nakojila. Takto sem fungovali cca mesiac, potom to už bolo v pohode. A čuduj sa svete, malá má vyše roka, na telku ani nepozrie a kojíme sa ďalej. 😲

sardinka336
7. nov 2016

@rutie jejda, teraz to čitam čo som napisala ze ,,zvyk ktory ste zavideli,, som chcela napisat ze zaviedli...pardon. 🙂

majaxy
7. nov 2016

Dievky moje, podla mna, to malinké tú telku ani nevníma, vníma zvuky, možno keby jej mamička pustila rádio,bolo by to o tom istom, je dôležité, aký vnímavý život bude mať dieťatko dalej, aké bude kreatívne a talentované, a teraz, taká hlúposť, my sme iie sudičky čo tii dávame do vienka to a to, možno rodičia svojou kreativitou a záujmom, a my len dobrým prianím 🙂

axaris
7. nov 2016

Telku vyhodit von oknom! Nechapem ked takym malym detom niekto strci tablet pod nos, alebo im telku zapne. Prepacte mi moje rozculenie, asi som prilis staromodna....ale rychlo sa striedajuce obrazy v tych dnesnych psycho rozpravkach ziadne dieta neukludnia. Skor naopak. Moja dcera do 2rokov telku nepoznala a o nic neprisla. Vybudovali sme si radsej lasku ku kniham.

mrkvicka060
7. nov 2016

@axaris suhlasim! Ale skus si niekedy pustit duck tv 😀 samozrejme ine rozpravky dnesnej doby typu komix spider man a este neviemaky man, by som dietatu tiez tak skoro nepustila... a uz vobec nie z tabletu nech si ho este pekne drzi pred ksichtikom...to tiez nechapem :-/ ale duck tv pat minut denne ziadnemu dietatu neublizi... vazne, skus si to naladit, zasmejes sa 😀 dnesne rozpravkove serialy o davaju v tv su fakt povacsine psycho :-/

majaxy
7. nov 2016

My sme mali spoločné večere aj ranajky...Postupne sa to vplyvom hektickej, technickej,doby vytratilo...Milujem tie spoločné veci, ale prestali u nás nejak fungovať..Syn má 24, nemá priateľku, tak som začala tie veci, čo mi časom chýbali, obnovovať...Drobné výlety, sem tam spoločné večere, či nebodaj ranajky...Verte mi, ide o stratený čas hektického života, a nie nejaké minútky dieťatka stráveného pred telkou.Teraz som spokojná, nie sú veci tak ako chcem, ale budujem ich..Ha ha, životná skúsenosť, žiaľ....Budujte a rozvíjajte vzťahy so svojou rodinou milujúcimi členmi, lebo ked táto hranica padne, je to zlé Ja sa snažím vrátiť stratený čas, a dúfam že aspon v istej miere to pôjde

Strana
z2