Ako naučím 1,5 ročné dieťatko zaspať samé?
Ahojte mamulky
Mam rok aj pol stareho syna. Chcela by som aby zaspal sam bez mojej pomoci... Uspavam ho v kociku... Mam z toho dost presilene ruky. Niekedy uz fakt nevladzem... Chcela by som aby zaspinkal sam,ale neviem ako. Tak skusim najst radu tu 🙂
ja neodporúčam lahať si k nemu. Môj syn takto zaspával pri mne od 8 mesiacov a keď mal cca 1,5 roka, tak uspávanie zrazu trvalo hodinu, prípadne som ja spala a zobudila sa na nejaký kopanec do hlavy. Proste on hodinu mal snahu mi niečo ukazovať, rozprávať, okopával stenu, stále niečo šúchal. Ja som bola už dávno v ríši snov a on nič. potom som povedala, že stačilo a začali sme sa snažiť, aby zaspával sám. Boli to síce hrozné cirkusy a plače, ale dnes zaspáva sám a trvá to 10 minút. poobede aj večer. Určite odporúčam naučiť ho zaspávať samého. Inak to nejde, len ho nechať ležať a ak vstane, tak odniesť ho naspäť. Chce to viac než pevné nervy, ale výsledok stojí za to. Síce keď podrastie, bude určite v posteli hneď hladný, smädný, bde potrebovať kakať, cikať a všemožne zaujať pozornosť, ale to tiež nie je nič nezvyčajné 🙂
Odporúčam ti prečítať si knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať. Nájdeš ju na internete, príp. ti ju môžem poslať.
Niektoré maminky to zatracujú, neviem však z akého dôvodu. Dieťa by sa rozhodne malo naučiť zaspávať samé. Aj keď vo veku 1,5 roka to bude iste náročné, ale určite to zvládneš. V knihe sa veľa píše o správnych spánkových návykoch dieťaťa. Držím palce.
@natyadko - Naucit ho zaspavat pri sebe, drzanim za rucicku a podobne je prast jak uhod s tym zaspavanim v kociku, je to dalsi zlozvyk a TEBA to neodbremeni. Pri 1,5 rocnom dietati uz velmi nespekuluj, daj ho do postielky a chod prec, kludne metoda kazde dieta sa vie naucit spat. V tomto veku uz neutrpia ziadnu "psychicku" ujmu, lebo dieta v tom veku vie, ze nie je opustene, ale len same v izbe a mama vedla, je to obrovsky rozdiel. Certenie, hnevanie, rev, to bude aj tak.... Prvy den budu velke place, ale treba vydrzat, ani nahodou nepovolit, kludne nech ti pomoze manzel a robi to on, ak ty nemas srdce. Doslednost nadovsetko.
Stale si hovor, ze vdaka tomu bude normalne spavat. Nauci sa. Vela sil!
Presne ako pise Anjelicek, uz nespekuluj ako uspavt svoje dieta.
Daj mu svoju postielku a nauc ho zaspavat v ni...
Lebo co tu citam ze lahnut si k nemu a tak je hlupost,budes mat potom dalsi robotu ho to odnaucit.
A neviem preco vela mamicek uspava svoje deti v kociku...
Ja som od prvych dni neuspavala - dala som do postielky. Nikdy som neuspavala na rukach. Ked plakal - prve dni som sa vratila k postielke dala cumlik - odisla a po chvili opat - mozno to trvalo 10-15 min. Ale nikdy som pri nom neostavala. Po 2-3 mesiacoch vedel presne, ze vecerna postielka = spanie, uz vobec neplakal a nebolo potrebne sa vracat.
V kociku detto - hojdala som malokedy, ked sa mu nedalo spat, ale tak, aby ma nevidel. Na to som si davala bacha, proste treba spat a nie kukat na mamu. Teraz niekedy vecer vykrikuje, ale nikdy nepridem, lebo to trva max. 5 minut. Neplace a viem, ze sa chce len hrat. On to vzda po chvili a zaspi. Nauceny je, ze ked ho ulozim, na 99% sa nevraciam. To 1% situacii, ked som fakt potrebna rozoznam, takze len vtedy sa vraciam.
Ahoj, Danko bude mat 18 mesiacov, Do 17 mesiacov sme ho uspavali v kociari, bohuzial bol tak nauceny, ale nevadilo mi to. Tri tyzdne ho uz uspavam v posteli. Prvy tyzden plakal nemal svoj kociar, tocil sa, skrabal, hovorila som s nim, hovorila som mu rozpravky az zaspal. Trvalo to tyzden tieto jedy. Teraz si lahne na obed a do 20 minut spi, vecer tiez. Ma krasne svoj rytmus. Ja ho sameho zaspavat nenecham ked vidim ze chce aby som tam bola. Nam to vyhovuje takto. Najkrajsie je ked uz zaspava a pcha mi prsty do nosa a do oka 😉 a pritom hovori moa moa mama az zavrie oci. O toto som bola ukratena pokial som ho drndala v kociari. Velky uspech je uz to, ze som mohla konecne odlozit kociar. Drzim ti palce.
@natyadko ja by som ti neodporucala, aby si si synceka teraz naucila spat tak, ze si lahnes vedla neho... zasa si zvykne na to a potom ho budes opat oducat od toho, aby si nemusela byt pri nom. ak ho chces naucit spat sameho, daj ho hned do postielky, nerob ziadny 'medzistupen' v podobe toho, ze budes lezat pri nom... lebo budes mat len extra robotu oducat ho neskor od toho...
Podla mna, nemozes teraz urobit extrém a nechat ho zaspávat s revom samého v postielke. urcite by si na to nemala srdce, ani ja a neviem, ktorá mamička..... Neviem ako máte detskú postielku, ja ju mám hned pri svojej posteli, ze tú bočnú mrežu mám dole a teda sme pri sebe ale zároveň má káždá svoju postel. ja malú dám do postielky a lahnem si na svoju postielku, chvílku sa rozprávame, alebo jej trošku spievam, ona sa mi hrá s vlasmi, je to taký jej rituál pri zaspinkávaní. potom sa poprevaluje a zaspinká. trvá to tak asi 20 minút. zatial nevidím dôvod na to, aby som ju nechala zaspávat samú. jej je to príjemné, ked ma má pri sebe a cíti sa tak faj a v bezpečí, mne je s ňou tiež dobre. ved sú este maličké a spinkajú len raz cez den a potom vnoci, prečo by som si práve vtedy nemala urobiť čas na zaspávanie?
v prvom rade sekni s kocikom. a prejdi rovno na postielku. nezaspavaj pri nom lebo potom to tak budes musiet robit aj nadalej. je to dalsi zlozvyk. uz je velky a poznas ho urcite dobre ze kedy place jedovito a kedy naozaj. on sa bude hnevat to je jasne.ale zvykne si. zo zaciatku skus ho dat do postielky a hladkat ho po hlavicke alebo ho drz za rucku. povedz mu rozpravku a ked uz bude kludny povedz mu ze ty ides vedla spat alebo varit alebo nieco si vymysli a on bude ako velky chlapec spinkat v postielke. ked si bude rozpravat nechaj ho chvilku nemusis hned za nim utekat, ked bude moc plakat prid za nim ubezpec sa ze je v poriadku a odid. ja som sa naucila ze zbytocne predlzovanie pobytu v izbe je najhorsie. skus viacero veci nieco zaberie.
ak je tvoj syncek dieta, ktore dokaze zaspat same, tak ho daj do postielky a nechaj ho nech sa ulozi sam a nech sam zaspi. Ak patri k tej druhej skupine deti, ktore na zaspavanie potrebuju maminu blizkost, tak ho daj do postielky a lez vedla v posteli dokym nezaspi. Mam dve dcery, starsia zacala zaspavat sama pred mesiacom a to ma viac ako 3, 5 roka a mladsia zaspava sama do 18. mesiacov. Podla mna to nie je zlozvyk ze chce dieta zaspat s mamou, je to jeho potreba a na to tu predsa som. Ked bude dieta pripravene zaspat same tak ho nebude treba nic oducat. Len treba trpezlivost.
nasa mala spava sama od 3 mesiacov tak sme ju naucili ulozili povedali dobru noc aj ked tomu este nechapala a odisli sme z izby prec .Spava tak doteraz bude mat pol roka sice len ale vecer akonahle zhasne uz sa uklada spar a behom 20 min spi
ja tiež odporucam precitat si knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať. Ked som ju ja citala prvy krat, povedala som si to nikdy v zivote svojmu dietatu neurobim a nakoniec som predsa zmenila nazor. Vsetko je o tom co komu vyhovuje. Nas maly tiez najpr zaspaval sam, a ani neviem kedy zrazu zaspal len pri prsniku. Ibaze z 5 min. uspavana sa vecer stalo dvojhodinove a od polnoci az do rana len prisaty na mne. Nemohla som sa ani pohnut pretoze hned plakal. A o spanku cez den ani nehovorim, ked spal 20min. bola som rada. U nas sa uspech vecerneho a dennneho zaspavania podla tejto knihy dostavil asi v priebehu tyzdna a o taky mesiac az dva sa prestal budit aj v noci. Teraz spava pekne cez den aj v noci a mnohe mamicky z okolia mi zavidia, a ja sa len ticho usmievam, lebo viem ze aj my sme si vytrpeli svoje (aj nasi susedia). Ale stalo to za to: ked dieta vecer ulozis do postielky posle ti boztek, da papa, poda ti paplonik aby si ho zakrila a nakoniec sfukne svetlo. ja si uz ani neviem predstavit krajsie ukoncenie dna
Metodu spominanu v knihe Každé dieťa sa vie naučiť spať neoporucam, dieta sa po case nauci a prestane plakat to je fakt, ale len pre to ze rezignovalo a taketo zazitky su pre deti frustrujuce a mozu zanechat rozne nasledky... Myslim si ze tvoj syn je dost maly na to aby zaspaval sam, su to predsa nase deti a nemalo by byt obtazujuce postarat o pokojne zaspavanie, neboj skus ine veci, po case najdes nieco co vam bude vyhovovat obom, ja dodnes idem so svojim synom, precitam mu rozpravku, pockam kym zaspi... niekedy zaspi este predtym aj sam, je extremne nespave dieta ma s tym problem, lebo potrebuje malo spat a nie je nikdy unaveny ale same sa to neustale vyvija k lepsiemu 🙂 Radikalne metody su skor na skodu....
moja ma 1,5roka skoro,sama sice nezaspava,ale nepouzivame ziadne finty,lahne si do postele a ja vedla nej,lezim pri nej cca 5-10min kym nezaspi.
Ja dávam spať ešte aj moju školáčku, tak nechápem, prečo by muselo vedieť samo zaspať 1,5 ročné bábo. Sú deti na ktoré také tie drastické metódy zaberú a sú také že sa budete len trápiť.

lahni si k nemu do postele. par dni mu potrva, kym si zvykne, takze bud kludná. ono to pojde...