icon

Ako naučiť 8-mesačné dieťa liezť?

vanessav
14. feb 2023

Dobrý deň,

chcela som sa spýtať ako vaše detičky sú na tom s lezením.
Moja dcéra ma 8m a 5dni a stále mame problém s lezením. Keď je na brušku tak sa skusa hojdať dopredu- dozadu aj sa raz za čas pohne. Najviac sa jej darí rukami odtlacat dozadu a otáčať sa na mieste. Keď jej chytím nôžky tak sa odrazí dopredu aj rukami sa snaží ťahať ale sama to nerobí. Snaží sa často stavať na nohy keď ju mám na sebe a včera som ju skúsila dať do choditka (pavúka) a veľmi pekne jej to išlo. Na nohy sa postavila a podarilo sa jej aj pohnut dozadu a 2x dopredu. Chodili sme aj na cvičenia do Vítal Clinic a cvičili sme s loptou ale viac mi plakala aj doma pri cvičení. Nevnímala čo vlastne robíme len plakala. Sedieť keď ju posadim sedi sama. Na všetkých povrchoch. Už má aj napadlo či nebude jedno z deti ktoré skratka preskočí stvornozkovanie a rovno bude chodiť. Je to možné? Prosím poraďte mi ako ste to mali vy pripadne čo odporúčate.
Pôrod sme mali v poriadku isla vaginálne a je veľmi šikovná už aj snaží rozpravat čo to skôr “mama, baba, tatatata” , zubky mame 3 vonku a pretáča sa sama z bruska a chrbatiku.

Vopred ďakujem za všetky vaše odpovede ❤️

ludmila73
15. feb 2023

@vanessav moja neliezla. Zo sedu a stoja s držaním hneď chôdza … nerieš je to ok

kaca222
15. feb 2023

@vanessav nie menej sadnúť, vôbec ju nedávaj sedieť. Dieťa nemá čo sedieť pokial si samo nesadne

euka210
15. feb 2023

@vanessav trochu som sa prepac zasmiala nad titulkom, ze naucit...dieta sa nauci same a podla toho, co pises, ze uz sa hupe, je na dobrej ceste, len ju treba nechat, nech skusa.
Moje sa dali na 4 v 9 a 10mes., takze nemas kam ponahlat...na rok uz robili prve kroky.
Nedavaj ju do choditka, lebo potom vobec nebude chciet lozit.
Ani sediet staticky nema, mala sa sama naucit zo 4...ale pri prvom som aj ja robila chyby.

aurora33
15. feb 2023

@mvagusta nie nemalo by. Ak ma na to vytvorené podmienky tak nemá prečo preskočiť stvornozkovanie.

aurora33
15. feb 2023

@ludmila73 to že tvoja neliezla neznamená že by to autorka nemala riešiť.

mvagusta
15. feb 2023

@aurora33 tak mam doma dve a tie preskocili.. a nie su jedine. Zacali chodit a ked to vedeli,az potom stvornozkovali.

aurora33
15. feb 2023

@mvagusta opakujem: ak ma dieťa ideálne podmienky tak sa stvornozkovat naučí a vidis aj tvoje nakoniec stvornozkovali.

pericolosa
15. feb 2023

ja odporucam vyskusat plavanie, Ak nemate moznost chodit na baby plavanie tsk si pozrite videa chodze s nou do bazena. Tam sa najvisc stimuluju svaly, dieta sa hybe a ani o tom nevie.Davst dieta do choditka a posadzat ho by sa z fyzio hladiska nemalo.

justsz
15. feb 2023

@vanessav ahoj, nam pomohlo vyzliect dieta do hola, alebo len do plienky a nechat pol hodinku tak, ked mu nezavadzalo oblecenie skusal viac pohybov, a fakt to fungovalo!

bafka
15. feb 2023

Môj ako čerstvo 7mesačný sa vedel sám postaviť, až ako 8mesačný si vedel sadnúť a sedieť, chodil okolo postieľky a nábytku ako strela a až potom začal štvornožkovať 🤷🏻‍♀️

lubkecha
15. feb 2023

@vanessav odporúčam kiedronovu rozvijej že ditatko ...je to dôležitý mylnik v psychomotorickom vývoji veľa šťastia občas stačí zmeniť niektoré pohyby držanie bábätkami posilniť určite svaly a pôjde to 😉

vercavercaverca1
15. feb 2023

@vanessav ahoj 😊 mám chlapčeka, momentálne takmer 11 mesačného s ktorím sme cvičili od 4 mesiacov (kvôli problémom so srdiečkom “zaostal” prvý mesiac života)
Keď sme cvičili aby sa rozbehlo štvornožkovanie (podarilo sa v 8,5 mesiaca) kázali nám maličkého dať na mäkšiu loptu na bruško - vlastne na nej sa držal, nožičky zohnúť a držať a zároveň ho lákať dopredu, aby sa rucickami pohol trosku dopredu, ďalej masírovať nožičky nejakou “pichľavou” 😊 loptou masážnou, naťahovať tak, že som zhýňala chodidlo k nožičke, zároveň sme chodili k súkromnej fyzioterapeutke a tam sme cvičili zložitejší cvik 4 krát denne (ak by náhodou napíš správu a skúsim ti ho popísať). Ak ti môžem poradiť vyslovene nám zakazovali bábätko dávať do pasívneho sedu (ak nepreskočí štvornožkovanie väčšinou sa detičky dostanuú do sedu odtiaľto a na to má ešte čas) a používať pavúka - v niektorých krajinách EU je dokonca zakázaný
Každopádne má tvoje bábätko čas. U nás prišlo potom všetko rýchlo a dnes už necvičíme a maličký urobí niekoľko samostatných krokov 🥰
Zachvíľku sa ti dcérka rozuteká a ty si ani nespomenieš že si sa nad tým trápila 😊 tak veľa zdravia !

ludmila73
15. feb 2023

@aurora33 ja už by som to nechala na ňu 😉

kikuska_wedge
15. feb 2023

@vanessav ahoj. Mne pre spravne pochopenie vyvoja pomohli videa od fyziomama na facebooku. Kocka tam velmi zrozumitelnym sposobom vysvetluje (ukazuje na babike) aky je pohybovy vyvoj dietata. Ake modely musi dietatko zvladnut, aby mohlo stvornozkovat, sediet, stat, chodit atd. A ako mozes ty ako rodic podnietit svoje dietatko. Schvalne pisem podnietit a nie pomoct, lebo neodborna pomoc je horsia ako ziadna. Pavuk moze poskodit vyvin klbov, dietatko sa nauci odrazat spickami a nebude pri chodzi spravne pouzivat chodidla atd.

justsz
15. feb 2023

@vanessav nam pomohla rada jednej fyzio, ze vyzliect dieta len do ploenky a tak nechat na polhodinku, ze satstvo casto velmi obmedzuje v pohybe.. skusili sme a fakt to zafungovalo, ale maly mal asi 10 mesiacov

snajdarkova
15. feb 2023

@vanessav Určite sa neuspokoj s tým, že nebude štvornožkovať. Môj syn túto fázu preskočil, nešlo mu to a ja som nevedela, že je to také dôležité a teraz keď má 16, má problém s držaním tela, hrbí sa. Daj jej čas, veľa na brušku, žiadne sadanie, kým si nespadne sama, ani chodítka. Pre jej budúci život je to zásadné.

loliki
15. feb 2023

@euka210
@vanessav Môj 3 ročný syn chcel učiť (malé) kačice lietať. Tak ich hádzal do vzduchu. 😅 Našťastie som bola pri tom a vysvetlila, že to nemusí, oni sa naučia sami.
Takže autorka, tiež ma napadlo, že jej to plazenie ukazuj, ako to tu už niekto napísal, ale radšej si prečítaj o vývoji mozgu a motoriky detí. Nie každé dieťa sa plazí. Môže a nemusí sa plaziť a je OK.

lacibo
16. feb 2023

@vanessav to neurychlis nijako..kazde dieta ma svoj cas..ja mam 3 deti..najstarsia vobec nelozila..rovno.chodila v 11 mes., syn lozil od 10.m a posledna sa zacala plazit, lozit a aj sa postavila v 12.mes. vsetko.v priebehu 2 tyzdnov, dovtedy sa iba pretacala..chodila sama od 14 a pol mes...je zdrava a mimoriadne obratna na vsetky sporty..ma 6 rokov..skratka vyvin je u kazdeho inak, niekedy skor rec, inokedy hruba motorika..tes sa zo zdraveho dietata a nespekuluj co ako urychlit..😉

lacibo
16. feb 2023

@vanessav a choditko vyhod alebo niekomu daruj..to je cele zle..a neposadzuj ju, kym si nesadne z lahu sama..

lacibo
16. feb 2023

@aurora33 moja starsia dcera to nikdy nerobila a mala idealne podmienky..myslim stvornozkovanie, skratka isla rovno na nohy a nedalo sa tomu zabranit..choditko sme nikdy nemali..mam 3 deti a kazde iny vyvin motoriky pri tej istej vychove aj podmienkach..vsetky su zdrave a obratne

aurora33
16. feb 2023

@lacibo tak potom na to nemala vytvorené ideálne podmienky. A nemusíš ma tu o tom presviedčať. Pracujem s tým. Koľkokrát za mnou prídu rodičia a tvrdohlavo hovoria ako ich staršie deti nestvornozkovali ani ich manžel svokra svokriny rodičia (veľakrát su naočkovaní od starých rodičov čo už pomaly trojmesačné deti posadzovali na nočník a polročne obkladali vankúšmi) a nič im nie je (skolióza už v školskom veku) a na najmladšom im ukážem ako ich polohovať, ako ich stimulovať a zrazu to ide.
Suhlasim každé dieťa je iné, ale pokiaľ su zdravé tak každý jeden jedinec má v hlave zakódovaný správny motoricky vývoj. Ak su vonkajšie podmienky a podnety nesprávne tak si dieťa vytvorí nesprávne návyky, bohužiaľ s môže stvornozkovanie preskočiť. Ale ináč neexistuje aby sa dieťa len tak z ľahu na bruchu zrazu dostalo na nohy.
Ako tu už niekto spomínal aj oblečenie veľa robí. Pokiaľ je tesne a úzke tak bráni dieťatku napríklad v rozsahu pohybu. A to je len jeden príklad.

venividivikinka
16. feb 2023

Umelo neposadzat, nepoužívať ziadne choditka. To, ze uz pozná sed, ju paradoxne môže limitovať - uz sa nema prečo hýbať, skúšať, lebo sed a stoj su ciele, ktoré ma dosahovať tymto vyvojom, ale niekto ju uz do toho ciela usadil. Velmi, veľmi odporúčam nepreskakovat stvornozkovanie, dokonca donho aj nútiť, ak by chcela rovno chodiť. Stvornozkovanie je prevencia pred adhd, poruchami ucenia a sustredenia, v skolskom veku horko zaplacete...

Odporúčam nechávať co najvaic na brusku, motivovať hračkami a ako skvele cvičenie, ktoré cele nepreplace, odporúčam plavanie pod vedenim instruktorky.Osobne som pri plávaní videla u oboch synov po par hodinách velikansky rozdiel.

zuzkaemmka17
16. feb 2023

Nasa nestvornozkovala, Dr. nas poslala na fyzioterapiu, boli sme asi dvakrat, uz sme doniesli len video ako chodi.
Teraz ma 6r. lyzuje, korculuje, bicykluje, cita knizky, nic jej nechyba

zuzkaemmka17
16. feb 2023

@venividivikinka horko zaplacete? To vazne??? Bola by som opatrna v tychto vyhlaseniach.
Nasa nestvornozkovala, proste to preskocila, Dr. na fyzio len chcela video ako uz chodi.
T.c. je predskolacka, jedina v triede vie citat a pisat (pise si vlastne knihy s textami), ovlada male a velke tlacene pismena, aj pisane, maluje prace kt. su na vystave, bavi ju anglictina, vie lyzovat a korculovat a nehovorim to preto, ze sa idem vyvysovat ale preto, ze ma toto vyhlasenie o horkom zaplakani dvihlo zo stolicky!!!!

siska53
16. feb 2023

@vanessav prosim ta, na choditko zabudni, nedavaj ju do sedu ty!! Nechaj ju, nech si ide svojim tempom. Jedno dieta splnalo tsbulky, v tom veku uz sedel, lozil. Ale druhe bolo pozadu, lebo slabsi svalovy tonus. A prosto sa naucila vsetko, len s oneskorenim, na spodnej hranici tabulky. Nic specialne sme nerobili, len neskor, ked mala rok, sme zacali chodit na baby plavanie.
Deti spravia vsetko, ked pride ich cas. Jedine, ak zaostava vo vseobecnosti, je potrebne, nech ju skontroluju odbornici, my sme tak na moju ziadost sli, nic zavazne, len ten slabsi svlaovy tonus v tom bol.. Ale nekazali nam nic specialne robit, jednoducho jej cas bol neskor. Nechaj tvoju, nech sa uci sama.. hracky dalej od nej, nech sa prepravi k nim sama, ako chce.

mimi16
16. feb 2023

@venividivikinka prosím ťa a to všetko si kde vyčítala? Moja najstaršia a teraz najmladšia dcéra sa dvihli samé do sedu z polosedu a odvtedy už sedeli a až neskôr o pár mesiacov lozili. Najstaršia je šikovná v škole a aj obratná. Načo tieto múdre reči? Dnes je strašne v trende hneď utekať za fyzioterapeutom a pritom dieťaťu nič nie je iba nejde podľa učebnice.

simona_boz
16. feb 2023

@vanessav ma este cas. Moj ma 9.5 mesiaca a teraz svornozkuje. Pohol sa vpred ked mal 9 m. A este nesedi bez pridrzania sa ruckami a to je tiez v poriadku. Nedavam ho sediet. Sada si sam do sikmeho sedu z polohy na 4 a este sa musi jednou rukou pridrzat. Ale podla fyzio to je fak spravne najprv idealne stvornozkovanie a az potom samostatny sed. Tiez mal oslabene brusko tak mu to trosku dlhsie trvalo a na 4 sa hupal hadam aj vyse mesiaca kym sa pohol 😊

venividivikinka
16. feb 2023

@mimi16
@zuzkaemmka17 baby, ved ja neradim vam 🙂 v klude a v pokoji si robte ďalej, co chcete. Ja chápem, ze sa nepríjemne počúva, ze ste možno niečo nerobili stopercentne a vhodne, ale však si to nemusíte tak brat, ak nemáte problém, na co si to tak beriete k srdcu? Teraz sa budete prebiehať, ake mate šikovné deti... Ved pravdaže, všetky deti su šikovné 🙂

tuto pani problém ma, tak sa vyjadrujem priamo k nej.

Ja nehovorím, ze každý kto nestvornozkoval, mal problém, ale ze dlhé a kvalitné stvornozkovanie je prevencia pred dys a inymi poruchami učenia a ked ich potom v školskom veku zistia uz je neskoro naprávať niečo, co sa tym stvornozkovanim dalo dohnat.

Takisto som hovorila, ze sed je ciel a posadiť dieta do cieľa a čakať od neho, ze sa mu bude ešte chcieť zabehnúť preteky, ked uz ma medailu, je take kusok naivne. Všeobecne by sa dieťa nemalo davat do polôh, ktoré samo nedosiahlo (umelo posadzat, umelo stavať), myslím, ze to aj logika hovorí každému, ze nerobiť nic umelo a sledovať prirodzený vývoj. Odporúčam sledovať na fcb fyziomama.

Ak niekoho zaujímajú zdroje, nech sa páči, len zopár, verím, ze si ich cele poriadne prečítate, ked uz ich pýtate : https://www.google.com/amp/s/lorrainedriscoll.c...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC73...
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fp...

Všetko vedecké a doveryhodne zdroje.

majlo1234
16. feb 2023

@matkahelka ja uz som asi dement😅 myslela som ue liezt=plazit, samozrejme mas pravdu

mimik79
16. feb 2023

@kris21 ok ja som sa však pýtala čo autorka príspevku myslí pod slovom ,,lezenie" ....plazanie po zemi či stvornozkovanie, každý to môže pomenovať inak